ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2010
Σελ. /40
«HELLAS ON LINE»
Στα σκουπίδια τα αργύρια της εργοδοσίας...

...για την αποκήρυξη της πρόσφατης απεργίας

Αποφασιστική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση (φωτ.) στις 26 Γενάρη
Αποφασιστική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση (φωτ.) στις 26 Γενάρη
Στα σκουπίδια είναι η θέση της άθλιας προσπάθειας της εργοδοσίας να ποδηγετήσει τους εργαζόμενους, όπως αναδεικνύει κι η αξιοπρεπής αγωνιστική στάση της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Hellas On Line» (HOL). Στάση που αποτέλεσε ήδη παράδειγμα προς μίμηση για τους εργαζόμενους.

Φανερά ανήσυχη από τη καθολική επιτυχία της απεργίας στις 26 Γενάρη, παρά τις απολύσεις που έκανε και το κλίμα φόβου που θέλησε να καλλιεργήσει, προσπαθεί τώρα να καταστήσει ανενεργή την αγωνιστική δυναμική που ανέπτυξε η κινητοποίηση. Σε χτεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι «η εταιρεία αποφάσισε να καταβάλει τις αποδοχές όλων των εργαζομένων για την ημέρα αυτή (σ.σ. τη μέρα της απεργίας)». Την απόφασή της δικαιολογεί σημειώνοντας ότι «ο αποκλεισμός των εισόδων της εταιρείας μας (σ.σ. τον οποίο χαρακτηρίζει ως "μη νόμιμη άσκηση του δικαιώματος στην απεργία"), δεν έχουν θέση και δεν βρίσκουν απήχηση στον κόσμο της εταιρείας μας» και αναγνωρίζει ότι «η μη προσέλευσή μας στο χώρο εργασίας δεν ήταν ελεύθερη επιλογή μας, αλλά οφείλεται από συγκεκριμένες ενέργειες και συμπεριφορές προσώπων που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με την εταιρεία».

Από τη μια, επικαλείται την αστική νομιμότητα για να αμφισβητήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να περιφρουρούν τον αγώνα τους από τις απεργοσπαστικές εργοδοτικές μεθοδεύσεις. Από την άλλη, πατώντας στην ανάγκη τους για τα λιγοστά λεφτά που αμείβονται, τους καλεί να πληρωθούν τη μέρα της απεργίας, κάτι που συνεπάγεται ότι αποδέχονται πως η απεργία έγινε ενάντια στα συμφέροντά τους και στις ανάγκες τους. Προσπαθεί, ουσιαστικά, να τους δωροδοκήσει για να αντιστρέψει το κλίμα επιδοκιμασίας και στήριξης της απεργίας που υπάρχει.

Η συνείδηση της δύναμής μας, ο χειρότερος εφιάλτης της εργοδοσίας

Η απάντηση και το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους της Σωματειακής Επιτροπής, ήταν κατηγορηματικά: «Αρνούμαστε να λάβουμε το ημερομίσθιο». Το ίδιο απάντησαν και εργαζόμενοι κοινοποιώντας στην εργοδοσία την απόφασή τους να μην πάρουν το μεροκάματο.

Για την ενέργεια της εργοδοσίας η Σωματειακή Επιτροπή αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Η διοίκηση κόπτεται ότι η απεργία ήταν κάτι ξενόφερτο που επιβλήθηκε στο προσωπικό της HOL άθελά του. Τους ενοχλεί η ενότητα των εργαζομένων, συνάδελφοι. (...) Το να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη τη δύναμή της και να ενωθεί, αποτελεί το χειρότερο εφιάλτη όλων των εργοδοτών».

Και πιο κάτω σημειώνει ότι η απόφαση της εταιρείας να καταβάλει το ημερομίσθιο «είναι το καρότο που μας προσφέρει η εργοδοσία. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχει και το μαστίγιο της καταπίεσης, της εντατικοποίησης, των απολύσεων.

ΣΤΙΣ 26 ΓΕΝΑΡΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ HOL ΑΠΕΡΓΗΣΑΝ

Ως σωματειακή επιτροπή αρνούμαστε να λάβουμε το ημερομίσθιο αυτό και σας καλούμε όλους να πράξετε το ίδιο. ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Δεν ενδιαφέρεται για εμάς, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε. Ο σκοπός της είναι να μας δωροδοκήσει, να μας απομονώσει από το εργατικό κίνημα».

Καταλήγοντας ανανεώνει το αγωνιστικό ραντεβού καλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών, Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνης, και στην ανοιχτή σύσκεψη της σωματειακής επιτροπής που θα ακολουθήσει.

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Δεν έχει όρια ο πάτος της υποταγής

Η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου στο «Ledra Mariot» συνιστά στους εργάτες να ευχαριστούν την εργοδοσία που ...δεν κάνει απολύσεις

Ταγμένη στην υπηρεσία της εργοδοσίας δηλώνει για ακόμα μια φορά η πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ» (ΠΑΣΚΕ), παρουσιάζοντας - στην πρόσφατη, ετήσια γενική συνέλευση των εργαζομένων - έναν απολογισμό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι απολογισμός της εργοδοσίας ή της κυβέρνησης.

Με αισχρά και αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα, προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά στη συνείδηση των εργαζομένων, για να μην αντιληφθούν ότι η αιτία των προβλημάτων τους δεν είναι «η ανικανότητα, η φαυλότητα, και ο χυδαίος αμοραλισμός» της προηγούμενης κυβέρνησης - όπως σημειώνεται στον απολογισμό - που οδήγησαν τη χώρα σε κρίση. Αλλά ότι τα προβλήματά τους είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ενάντια στον οποίο πρέπει να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι. Επιδιώκει να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους, αφού καλεί την κυβέρνηση να «μην διαψεύσει τις προσδοκίες όλων», όταν αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να σφυροκοπά τα δικαιώματά τους.

Συνήγορος της εργοδοσίας

Αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της εργοδοσίας να (..!) δικαιολογήσει την κερδοσκοπική ασυδοσία του κεφαλαίου, η ξεπουλημένη πλειοψηφία μιλά για «μείωση των εσόδων» της επιχείρησης και αναγνωρίζει την αποφασιστικότητα της διεύθυνσης «να μη θίγει θέσεις απασχόλησης, αλλά και να τιμήσει την υπογραφή της εφαρμόζοντας την επιχειρησιακή συμφωνία». Ούτε λίγο - ούτε πολύ, οι εργατοπατέρες λένε στους εργάτες να πουν «ευχαριστώ» στους εργοδότες επειδή δεν κάνουν απολύσεις και να βολευτούν με τα μεροκάματα που δέχτηκαν να δώσουν κομμένα και ραμμένα στις «αντοχές» των κερδών τους.

Εκεί, όμως, που η ΠΑΣΚΕ δίνει ρέστα, είναι όταν ισχυρίζεται πως η - κατά τη γνώμη της - «βεβιασμένη απεργία» που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αποφασίσει για τις 10 Φλεβάρη «στοιχίζεται με το άσχετο διεκδικητικό πλαίσιο των δημοσίων υπαλλήλων και δυστυχώς για μας εξυπηρετεί τις ορέξεις των εργοδοτών για άνευ αποδοχών απουσίες»..! Τέτοια είναι η ανησυχία τους για την οικοδόμηση της ενότητας των εργαζομένων, που την επικαλούνται μόνον όταν οι εργάτες τούς γυρίζουν την πλάτη και συσπειρώνονται με βάση τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Οταν, όμως, οι εργάτες οργανώνονται ενιαία και προσπερνούν κάθε διαχωρισμό, κάθε διασπαστική μεθόδευση του κεφαλαίου, όταν παλεύουν όλοι μαζί, αφού, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, κλάδο, δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, φυλή κτλ. δέχονται την ίδια σκληρή επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά, στο μεροκάματο, στην Υγεία, στην Ασφάλιση κτλ., τότε, οι δυνάμεις της υποταγής ρίχνουν τις μάσκες και αποκαλύπτονται: Επιβεβαιώνουν ότι είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα!

Η πλειοψηφία του σωματείου αναλαμβάνει να παίξει συνειδητά απεργοσπαστικό ρόλο. Γι' αυτό και κάνει λόγο για «αμφίβολης νομιμοποίησης απεργιακές κινητοποιήσεις», όταν μέχρι σήμερα εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, με αποφάσεις τους, οργανώνουν την επιτυχία της απεργίας.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Μέρος του προβλήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κάλεσμα συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ για την ανασύνταξη του κινήματος απευθύνει η ΔΑΣ, μπροστά στο 45ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας

Στο μαύρο φόντο της σφοδρότατης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η πλουτοκρατία και τα πολιτικά και συνδικαλιστικά της στηρίγματα στο σύνολο των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και με δεδομένο τους σε βάρος των εργαζομένων συσχετισμούς δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, πραγματοποιείται το 45ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Το συνέδριο ξεκινάει τη Δευτέρα, 1 Φλεβάρη και ολοκληρώνεται την Τρίτη, και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» (Πειραιώς 1, Ομόνοια).

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων» καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο στον κατήφορο της απερχόμενης πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας. «Δεν αρκεί - σημειώνει - απλά η κριτική στα όσα έκανε, ή δεν έκανε η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ. Και τα δύο είχαν σαν αρχή την ταξική συνεργασία, τους διαλόγους - απάτη, τελευταία και την απεργοσπασία, ανεξάρτητα ποια ήταν η κυβέρνηση. Με τη ΝΔ συναποφασίσανε τη διάλυση του ΤΑΞΥ, με το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν το οριστικό ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με το ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στο σύγχρονο δουλεμπόριο, τις ελαστικές μορφές δουλειάς, με τη ΝΔ κατάπιαν τη γλώσσα τους όταν τα εφάρμοσε και τα πήγε ακόμη παραπέρα.

Αν μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν συνένοχοι, τώρα είναι μέρος του προβλήματος. Και σαν πρόβλημα έχει λύση που δεν είναι άλλη από την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όσα σωματεία επικρατούν πλειοψηφίες, που όχι μόνο αποδέχονται τη σημερινή βαρβαρότητα, αλλά βάζουν και πλάτη να διαιωνίζεται».

Τα δέκα χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ δικαίωσαν την ίδρυσή του, αφού αποτελεί σήμερα το μόνο εμπόδιο στην αντεργατική πολιτική από όπου και αν προέρχεται, παλεύει με ταξική ενότητα για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, όπως σημειώνει η ΔΑΣ, «με συνέπεια και με νέες ζωντανές δυνάμεις από νέους και νέες εργαζόμενες, μετανάστες και γυναίκες προχωράμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, που αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την αντίσταση και άμυνα σε όσα μας ετοιμάζουν, αλλά και για γενικότερες αλλαγές με τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου πάλης της κοινωνικής συμμαχίας, που θα έχει κοινό στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η ΔΑΣ, τέλος, ξεκαθαρίζει ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις για τη μαζική αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη και τους καλεί «να αδυνατίσουν τις δυνάμεις που ευθύνονται για το σύνολο των προβλημάτων. Να ενισχυθούν οι θέσεις των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, που είναι εγγύηση για τους αγώνες που έρχονται. Να οικοδομηθεί ισχυρός αγωνιστικός ταξικός πόλος στον Επισιτισμό - Τουρισμό, που θα αγωνίζεται για όσα μας στερούν».

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Δίνει σύνθημα για ένταση της ποινικοποίησης

Μπορεί να παρέμβει και ο εισαγγελέας δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης, όταν οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν ανάκληση της παραπομπής στο Πειθαρχικό

Με πείσμα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών η ΕΣΗΕΜ-Θ (φωτ. από τη χτεσινή παρέμβαση)

MotionTeam

Με πείσμα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών η ΕΣΗΕΜ-Θ (φωτ. από τη χτεσινή παρέμβαση)
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδη, πραγματοποίησε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τη δημοσιογράφο του «Ρ» Αννα Ανανιάδου επειδή συμμετείχε στην παρέμβαση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, την ημέρα της πανεργατικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν πως η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ στην ουσία της αποτελεί ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Είναι πρωτοφανές - τόνισαν - συνδικαλιστικός φορέας να τιμωρεί, παραπέμποντας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εργαζόμενους που μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την απόκρουση της εργοδοτικής και κυβερνητικής τρομοκρατίας, για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οταν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων ζήτησαν ανάκληση της σχετικής απόφασης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ δε δίστασε να δώσει σύνθημα για ένταση της ποινικοποίησης: «Εάν ο εισαγγελέας θέλει να κάνει κάτι ας κάνει, δικό του δικαίωμα, τόνισε. Εμείς ελέγχουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε, ως πειθαρχικό παράπτωμα. Πιστεύουμε ότι κανένας μα κανένας, σε συνθήκες δημοκρατίας, δεν έχει δικαίωμα να μπαίνει μέσα σε ένα στούντιο και να διακόπτει το πρόγραμμα», σημείωσε αποτυπώνοντας την κατρακύλα των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Την αποφασιστικότητά τους αυτή τη χάνουν όταν πρέπει να δηλώσουν ότι κανένας μα κανένας εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να τσακίζει τις ζωές των εργαζομένων και να τους τρομοκρατεί με την απλήρωτη δουλειά, με την απόλυση ή την απειλή της απόλυσης, να τους κρατά ομήρους με τις διαφόρων τύπων συμβάσεις έργου κ.ά. Την ίδια ώρα βέβαια συνεχίζουν να μιλούν υποκριτικά για υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας, όταν στηρίζουν ανοιχτά ή αποδέχονται, η ενημέρωση που φθάνει στον τηλεθεατή και τον αναγνώστη να καθορίζεται και να επιβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, μέσω των διευθυντικών στελεχών.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους και στον κλάδο των ΜΜΕ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση των εργοδοτών, «να αντισταθούν στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, να αποκρούσουν την επίθεση στο Ασφαλιστικό, να παλέψουν για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες ή στα 30 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια». «Να συντονίσουν τον βηματισμό τους με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απεργούν στις 10 του Φλεβάρη και να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Δε λέμε "σφάξε με αγά μου"... »

Ανακοίνωση για την απόρριψη της πρότασης για απεργία από την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου

«Δηλαδή τι θέλουν να μας πουν; Οτι την ώρα που έχουμε αύξηση απολύσεων στο νομό, όπως σε τουρισμό, εμπόριο, ΒΙΟΣΩΛ, ΚΑΝΑΚΗ και αλλού, όταν έχουμε αύξηση των αστέγων με επίσημα στοιχεία, όταν η κυβέρνηση μοιράζει δισεκατομμύρια στους βιομήχανους και το μεγάλο κεφάλαιο και την ίδια στιγμή αρνείται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους του ΚΑΝΑΚΗ που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, όταν πολυεθνικές στον τουρισμό εξαγοράζουν αντί πινακίου φακής περιοχή στις Νηές και στο Σωρό για να εγκαταστήσουν μεγάλες τουριστικές μονάδες και να εφαρμόσουν τις πιο άθλιες εργασιακές σχέσεις με δήθεν προσλήψεις, η εργατική τάξη πρέπει να πει "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω";»...

Πληρωμένη απάντηση σε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΤΕ (ΣΥΝ) που και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου απέρριψαν την πρόταση για απεργία δίνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. «Πρεμούρα πιάνει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό όταν ακούν κινητοποίηση ή απεργιακή κινητοποίηση για να μη θιγούν οι κοινωνικοί εταίροι, βιομήχανοι, μεγαλοεπιχειρηματίες του νομού. Αποτελούν μία ελίτ εργατικής αριστοκρατίας. Εχουν επιλέξει συνειδητά να γίνουν απεργοσπάστες» τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις. Ενώ καταλήγουν: «Ο πάτος τους δεν έχει τέλος. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία. Οργανωμένα και περιφρουρημένα».

Κατήγγειλαν τη νοθεία

Αίτηση - καταγγελία σχετικά με τη σωρεία παραβιάσεων που σημειώθηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες στο «Σύνδεσμο Υπαλλήλων Καφενείων - Ζαχαροπλαστείων - μπαρ - ουζερί, κλπ.» Πάτρας, κατέθεσαν χτες στον πρόεδρο Πρωτοδικών Πάτρας τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κυριάκος Ζαρουτιάδης, Αντώνης Ταβουλάρης και Χρήστος Τσαντής. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ζητούν να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες για τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν στις αρχαιρεσίες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ταξικών δυνάμεων, η δικαστικός απαγόρευε την παρακολούθηση της διαδικασίας από μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, τον οποίο και απείλησε ότι θα καλέσει την αστυνομία. Πολλοί ψήφιζαν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η δικαστικός απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το χώρο διεξαγωγής των εκλογών. Αρνήθηκε να παραλάβει την ένσταση που κατέθεσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚ. Σταμάτησε τη διαδικασία δύο ώρες νωρίτερα από τη λήξη των εκλογών, παραβιάζοντας ακόμα και την ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής. Επίσης, αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της στα μέλη της διοίκησης του ΕΚ.

«CLUB MED» - «ΟLΥΜPΙC ROYAL»
Δυναμική παρέμβαση από τις ταξικές δυνάμεις

Καμία εξέλιξη δε σημειώθηκε κατά τη χτεσινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας αναφορικά με το μέλλον των 250 εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Club Med» στην Κω, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2008 με το πρόσχημα της ανακαίνισης. Ανακαίνιση δεν έχει καν αρχίσει και το ξενοδοχείο δε θα ανοίξει φέτος, όπως είχε δεσμευτεί η εργοδοσία.

Σύμφωνα λοιπόν με την επιχείρηση η ανακαίνιση δεν έχει ξεκινήσει διότι έχουν προκύψει διάφορα ζητήματα με τις αδειοδοτήσεις και τις επιδοτήσεις. Παρ' όλα αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να απολύσει εργαζόμενους, προσφέροντας αυξημένη αποζημίωση. Χτες στη συνάντηση καταλήχθηκε με συμφωνητικό που υπογράφηκε ότι μέχρι να λυθούν τα όποια ζητήματα δε θα γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου καθώς και το υπουργείο να απαντήσει σε ένα μήνα στην επιχείρηση για τα ζητήματα που έχει θέσει. Σε κάθε πάντως περίπτωση, όπως συμφωνήθηκε και από την εργοδοσία, δε θα προχωρήσει σε καμία απόλυση ή προσπάθεια αλλαγής εργασιακής σχέσης αν πρώτα δεν μιλήσει με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Στη τριμερή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το κλαδικό σωματείο και το Εργατικό Κέντρο του νησιού, από το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας, καθώς και πολλοί εργαζόμενοι από το ξενοδοχείο.

«Δώστε τώρα τα λεφτά μας»

Μετά την τριμερή συνάντηση, οι συνδικαλιστές συμμετείχαν σε δυναμική παρέμβαση μέσα στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Αιτία της παρέμβασης ήταν το γεγονός ότι η εργοδοσία είχε τρεις μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, ενώ μόλις χτες το μεσημέρι και μπροστά στην αποφασιστικότητα των διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι άνοιξαν πανό μέσα στο σαλόνι του ξενοδοχείου, εξόφλησε επί τόπου όλους τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση το ταξικό συνδικάτο ξεκαθάρισε ότι θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέπουν στην εργοδοσία να τους πληρώνει όποτε θέλει.

«ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Στηρίζει τους συνεταίρους της

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΜΕ

Να κινηθεί με διαφορετικές ταχύτητες καλεί τη ΓΣΕΕ η Αυτόνομη Παρέμβαση, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους αρκεί να δράσει πιο γρήγορα. Αναδεικνύοντας τον επικίνδυνο ρόλο που η Αυτόνομη Παρέμβαση παίζει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει με σχόλιό του:

«Η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ) με δελτίο Τύπου στηρίζει τους συνεταίρους της. Διαμαρτύρεται, γιατί η ΓΣΕΕ δε συνεδρίασε και ότι επιλέγει χαμηλούς τόνους. Δημιουργεί έτσι αυταπάτες για το ρόλο της. Τη συναίνεση, την υποταγή, το συμβιβασμό, η Αυτόνομη Παρέμβαση τα ονομάζει χαμηλούς τόνους. Καλεί τη ΓΣΕΕ να κινηθεί με διαφορετικές ταχύτητες και να διεκδικήσει τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων. Αποπροσανατολίζει, κοροϊδεύει. Μα η ΓΣΕΕ ακριβώς αυτό κάνει. Κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και στηρίζει με όλα τα μέσα την πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας. Αλλωστε, το πλαίσιο για τη συνάντηση με τον ΣΕΒ αυτό δείχνει.

Ονομάζει τη ΓΣΕΕ παρατηρητή των εξελίξεων. Τίποτα αυτοί δεν άκουσαν για την ανακοίνωση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ ότι το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις είναι θετικό και είναι σε όφελος των εργαζομένων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ