ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι εναντίον όλων στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Απόνερα από την παρέμβαση Αλαβάνου και νέες τριβές με αιχμή την πρόταση για έκτακτο συνέδριο

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στον Συνασπισμό η πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του Αλ. Αλαβάνου να ηγηθεί ενός πόλου συσπείρωσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς του αποδίδεται πρόθεση συστηματοποίησης της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΝ. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο ο «πόλος» αυτός να αυτονομηθεί μακροπρόθεσμα και να τεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, οξύνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΝ για το αν θα δρομολογηθεί ή όχι έκτακτο συνέδριο.

Χτες, τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» που είναι και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αποχώρησαν απ' τη συνεδρίαση που συζητούσε αν θα εισηγηθεί έκτακτο συνέδριο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία συγκαλείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Με δήλωσή τους οι Σπύρος Λυκούδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Στέφανος Μπαγεώργος και Μιχάλης Σαμπατακάκης εκφράζουν την πλήρη διαφωνία της τάσης τους με τη «μεθοδολογία με την οποία η ηγεσία του ΣΥΝ οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο».

Αναφέρουν ακόμα: «Μέσα σε 6 μήνες, για 4η φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αδιαφορώντας για την πολιτική συγκυρία, πιέζει το κόμμα για μια εσωστρεφή πορεία και με μοναδική στόχευση εσωκομματικές διευθετήσεις. Είναι προφανές ότι με εκβιαστικές διαδικασίες, ψιθυρολογίες και συκοφαντικές επιθέσεις οδηγείται ο ΣΥΝ σε ένα συνέδριο με ορατό τον κίνδυνο να κινηθούν "όλοι εναντίον όλων". Προτείνεται Εκτακτο Συνέδριο για να χαραχτούν διαχωριστικές γραμμές μέσα στο κόμμα και να παρθούν αποφάσεις επιστροφής σε περιόδους όπου κάθε διαφορετική φωνή ήταν ένοχη και έπρεπε να εξοστρακιστεί».

Με το «Αριστερό Ρεύμα» να αντιτίθεται στο έκτακτο συνέδριο, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν κατέληξε σε απόφαση και με το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει ξανά τις επόμενες μέρες.

Βολές κατά Αλαβάνου

Στελέχη του ΣΥΝ επιτέθηκαν χτες και δημοσίως στον Αλ. Αλαβάνο. Ανάμεσά τους και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Δ. Βίτσας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» αφού δήλωσε πως «κάθε συμβολή είναι δεκτή» πρόσθεσε: «Βεβαίως θα έπρεπε να είναι και συμβολή στην πράξη (...) δόθηκε στις εκλογές μια πολύ μεγάλη μάχη και πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι. Δυστυχώς δεν ήμασταν όλοι».

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αλαβάνου ο Δ. Βίτσας σχολίασε: «Δεν έχω επαρκώς κατανοήσει αν εννοούσε το Σύμφωνο Σταθερότητας που προέρχεται από το Μάαστριχτ ή αν εννοούσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση» και «αν μιλάμε για το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπάρχει ένα ζήτημα, τι ακριβώς προτείνεται; Να βγούμε από την ΕΕ; Να μπούμε σε μια δεύτερη ζώνη του ευρώ;».

Σε ό,τι αφορά στις επιδιώξεις του Αλ. Αλαβάνου δήλωσε πως «αν το ζήτημα είναι να διαμορφωθεί και μια άλλη συλλογικότητα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ουδέν πρόβλημα, ας το προσπαθήσει ο καθένας, στο βαθμό βέβαια που αυτό προωθεί την ενότητα», αλλά «αυτή τη στιγμή δε χρειαζόμαστε περισσότερες συνιστώσες από τα μέσα».

Ο βουλευτής του ΣΥΝ και στέλεχος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» Ν. Τσούκαλης (ρ/σ «Κανάλι 1») χαρακτήρισε την παρέμβαση Αλαβάνου «αποτέλεσμα εγγενών προβλημάτων», που έχουν να κάνουν με την «ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική θολούρα του ΣΥΡΙΖΑ», και πρόσθεσε καυστικά ότι ο Αλ. Αλαβάνος, «παρόλο που είναι απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το προνόμιο τόσο μεγάλης πρόσβασης στα ΜΜΕ».

Δήλωσε ακόμα ότι αυτό που επιδιώκει ο Αλ. Αλαβάνος είναι να «ξεκαθαριστεί το παιχνίδι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ». Και συμπλήρωσε: «Είναι γνωστό ότι αυτό που επιδιώκουν οι περισσότεροι είναι να υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ», κάτι που, όπως είπε, «δεν μπορώ να διανοηθώ» εκφράζοντας την πεποίθησή του πως δεν το διανοείται ούτε η πλειοψηφία του «Αριστερού Ρεύματος».

Νερό στο μύλο των αυταπατών

Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι, ο Αλ. Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις «100 μέρες ΠΑΣΟΚ», απ' το βήμα της οποίας προσπάθησε να συγκαλύψει τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, αναπαράγοντας ιδεολογήματα που προκύπτουν από την «προγραμματική αντιπολίτευση», την οποία - όπως ισχυρίζεται - ασκεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμησε ότι «βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης είναι η εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων» (!), εκφράζοντας την αγωνία του για το «τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας» που αυτό δημιουργεί «στην πολιτική ζωή του τόπου». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αποδείχτηκε πως «δεν υπάρχει σχέδιο για την αναδιανομή του πλούτου», σαν να επρόκειτο μια κυβέρνηση του κεφαλαίου να κάνει κάτι τέτοιο, προς όφελος του λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε «το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση αναξιόπιστο» (!) και την επέκρινε γιατί δεν ασκεί πίεση στην ΕΕ. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαγρυπνεί για την περίπτωση υπαναχώρησης της κυβέρνησης από μέτρα που ο ίδιος κρίνει θετικά.

Η συνέντευξη επενδύθηκε με ηχηρά «κοσμητικά επίθετα» και αποπροσανατολιστικές κορόνες, που δίνουν έδαφος στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «πατριωτικής συστράτευσης» για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση.

Τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα αποτελεί «μπανανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και έκαναν προτροπές στην κυβέρνηση να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δανεισμό, να εκδώσει έντοκα γραμμάτια του δημοσίου για εσωτερικό δανεισμό. Παρουσίασαν ακόμα άλλες σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να φέρει στη Βουλή με τη μορφή σχεδίων νόμων, όπως για «δημοκρατικό έλεγχο στον προϋπολογισμό», για «αναδιανομή του πλούτου», κ.ά.

Ο Αλ. Τσίπρας, πιστός στη γραμμή εξωραϊσμού της ΕΕ, χρέωσε ευθύνες σε κάποιο «κυρίαρχο λόμπι» της που «καθορίζει την πολιτική της ΕΕ». Διαφώνησε, τέλος, με τον Αλ. Αλαβάνο λέγοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αντιμετωπίζεται «σε μια μόνο χώρα αλλά με πανευρωπαϊκές δράσεις».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
«Αερόσακο» στην πολιτική της αναζητά η κυβέρνηση

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, η ψηφιακή τηλεόραση και οι λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» τέθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παίξει στο παιγνίδι της μετατροπής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε «αερόσακο» της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε χτες η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, στην οποία δεν έχουν ακόμα καθοριστεί τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εισηγήσεις, αντικείμενο της Επιτροπής πρέπει να αποτελέσει η διαμόρφωση πρότασης για την ψηφιοποίηση των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, το πόρισμα της ΕΥΠ για το θέμα των υποκλοπών, καθώς και ο επανακαθορισμός του οργανωτικού πλαισίου για τις λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές».

Οσον αφορά το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, η Λιάνα Κανέλλη επανέλαβε τη θέση για μια ουσιαστική και ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον η Επιτροπή να επιτύχει τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «δεν μπορείτε να μιλάτε για ελεύθερη αγορά, ψηφιοποίηση, με δεδομένο το Σύνταγμα, με δεδομένες τις συχνότητες, χωρίς να αρχίσετε από την κρατική τηλεόραση».

Επισήμανε, ακόμα, ότι η θέση για «ενιαία ρύθμιση όλων των οργανωτικών και λειτουργικών ζητημάτων των Ανεξάρτητων Αρχών με νομοθετικές παρεμβάσεις» θα πλήξει πρώτα και κύρια το προσωπικό, αφού «θα πάμε στη διαδικασία των συγχωνεύσεων και θα περισσεύει προσωπικό. Μιλάμε για αναβάθμιση του έργου των Επιτροπών, χωρίς να έχουμε οριστικοποιήσει τη μορφή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων εκεί, που είναι ανακλαστήρας μιας άθλιας ποικιλίας εργασιακών σχέσεων. Οι περισσότεροι είναι συμβασιούχοι».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα για το αν θα τεθεί υπόψιν της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το πόρισμα της ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών, η Λιάνα Κανέλλη ήταν σαφής, τονίζοντας πως «αυτή η Επιτροπή, που έχει από τον Κανονισμό την δυνατότητα να μετατραπεί σε εξεταστική, πρέπει, μετά ή άνευ του πορίσματος, να ανοίξει θέμα υποκλοπών. Και, μάλιστα, αν χρειαστεί και σε επίπεδο εξεταστικής». Θυμίζουμε ότι το πόρισμα της ΕΥΠ δεν έχει παραδοθεί στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για το θέμα, την ΑΔΑΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες και προκλήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με αντικείμενο τη διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών, συνεχίστηκαν και χτες στη Λευκωσία οι εντατικές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Δ. Χριστόφιας απέφυγε να επιβεβαιώσει την άφιξη του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο την Κυριακή.

Από την πλευρά της, η Τουρκία, αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, εξακολουθούν να προωθούν την ανάμειξη τρίτων στις συνομιλίες και στη διαμόρφωση της λύσης, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου να επαναλαμβάνει ότι η Αγκυρα είναι «έτοιμη οπουδήποτε και οποτεδήποτε για πολυμερή συνάντηση, τετραμερή ή πενταμερή, στην οποία θα πάρουν μέρος ως ισότιμα μέρη οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι».

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Μ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται «δυνατή στήριξη» από την Ελλάδα για να κάνει βήματα στο Κυπριακό, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι «η Ελλάδα να έχει το αναγκαίο θάρρος και να συνεισφέρει στη λύση αναλαμβάνοντας τις δικές της ευθύνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ