ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κάλεσμα ενότητας από το μπλόκο της Νίκαιας

Ο ενωτικός πανελλαδικός αγώνας να στηριχθεί στην κοινή απόφαση για μη συμμετοχή στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» στον οποίο καλεί η κυβέρνηση, στην κοινή απαίτηση να καταργηθεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια

Eurokinissi

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια
Κάλεσμα ενωτικής αγωνιστικής δράσης απευθύνει το μπλόκο της Νίκαιας προς όλους τους αγωνιζόμενους αγρότες που βρίσκονται σε όλα τα μπλόκα που έχουν στηθεί σ' ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή αγωνιστική πορεία στο δρόμο προς την κλιμάκωση του αγώνα της αγροτιάς. Μια ενωτική αγωνιστική δράση που θα χτιστεί στην κοινή απόφαση της μη συμμετοχής στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» στον οποίο καλεί η κυβέρνηση, στην κοινή απαίτηση να καταργηθεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.

Στο κάλεσμα επισημαίνεται ότι «η μαζική συμμετοχή, το περιεχόμενο των αιτημάτων και ο συντονισμένος αγώνας μπορεί να γίνει ισχυρό όπλο, ικανό να εμποδίσει την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, να επιβάλλει την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια άλλη ανάπτυξη προς όφελος του λαού και της χώρας μας».

Η πρωτοβουλία αυτή του μπλόκου της Νίκαιας μπορεί να δώσει νέα ώθηση και μεγάλη ορμή στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση και ν' αυξήσει έτσι την πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών.

Το κάλεσμα το οποίο εγκρίθηκε, χτες το απόγευμα, από τη συνέλευση των αγροτών στο χώρο του μπλόκου της Νίκαιας, αναφέρει: «Καλούμε τους συναδέλφους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε όλα τα μπλόκα του αγώνα, απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στη Θεσσαλία, στην Δυτική Ελλάδα, στη Μακεδονία, στη Θράκη, ανεξάρτητα απ' τις επιμέρους διαφορές μας, να συντονιστούμε όλοι μαζί και να απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Χωρίς να πέσουμε στην παγίδα της δήθεν "διαβούλευσης" που προωθεί η κυβέρνηση, να κλιμακώσουμε την κοινή αγωνιστική μας πορεία».

Από το μπλόκο της Νίκαιας

Eurokinissi

Από το μπλόκο της Νίκαιας
Ξεκάθαρα δηλώνεται στο κάλεσμα ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν έχουν καμιά διάθεση να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της κυβέρνησης να συμμετάσχουν στον στημένο και προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο».

Και σαφώς αναφέρεται ότι η πάλη της αγροτιάς στοχεύει στο να εμποδίσει την προσπάθεια να επιβληθεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη», που στόχο έχει την καταστροφή και το διώξιμο από την αγροτική παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.

Τα έξι αιτήματα πάνω στα οποία καλούνται να συντονίσουν την πάλη τους όλα τα μπλόκα, εκφράζουν το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, αφορούν το σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων κι αποτελούν τις ουσιαστικές διεκδικήσεις που αναφέρονται όχι μόνο στο «σήμερα», αλλά και στο «αύριο» της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ξεκληρίζεται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων...

Μιλώντας στην συνέλευση των αγροτών στο χώρο του μπλόκου ο Β. Μπούτας, υπογράμμισε ότι μόνο με τον ενωτικό, αποφασιστικό, επίμονο και υπομονετικό αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Και τόνισε ότι το μπλόκο της Νίκαιας, με τη μαζικότητα, τον δυναμισμό και την αραγή ενότητά του, μπορεί και πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση της κοινής αγωνιστικής πορείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, που χρειάζεται για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κύμα συμπαράστασης

Την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών εκφράζουν πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Θεσσαλίας. Πολλοί, δε, είναι οι φορείς που στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης στον αγώνα πήραν αποφάσεις για την ενίσχυσή του με οικονομικές κι άλλες προσφορές.

Στις ανακοινώσεις συμπαράστασης επισημαίνεται η αναγκαιότητα κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, με τους μικρομεσαίους αγρότες, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους αφορά όλους. Σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα επισκεφτεί το μπλόκο της Νίκαιας

Η επιτακτική ανάγκη κοινής δράσης επισημάνθηκε και σε συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν στην Καρδίτσα (Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, Ομοσπονδία ΕΒΕ, Σύλλογος Γυναικών, Επιτροπή Αγώνα ΤΕΙ) και στα Τρίκαλα (Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, Σύλλογος Γυναικών). Οπως τονίστηκε, ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν είναι μόνο δική της υπόθεση, αφορά και τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους και τις γυναίκες και τη νεολαία.

Και κάλεσαν κάθε Σωματείο, Σύλλογο, μαζικό φορέα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, των γυναικών και της νεολαίας να ενεργοποιηθούν στον κοινό αγώνα, προσθέτοντας ότι σ' αυτό το δρόμο της κοινής πάλης, θα βρεθούν και στη απεργία του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη συνέντευξη Τύπου προχτές δόθηκε και στη Λάρισα.

Επίσης, τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μικρομεσαίων αγροτών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νομού Λάρισας.

Κι ενώ πληθαίνουν οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες από συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, την ίδια ώρα οι βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι της Θεσσαλίας τάσσονται ανοιχτά και προκλητικά κατά των μπλόκων, απειλώντας, μάλιστα, ότι θα καταφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας μέτρα εναντίον των αγροτών. Σχετικές δηλώσεις έχουν κάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και εκπρόσωποι των ξενοδόχων Μαγνησίας και Τρικάλων.

«Ευαίσθητοι και πονετικοί»

ΛΟΓΟΣ πολύς, ξανά - όπως κάθε φορά που οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα - για τις «μορφές πάλης», τις οποίες επιλέγει το αγροτικό κίνημα.

*****

ΚΑΙ βγαίνουν, πάλι, οι ιθύνοντες της πολιτικοοικονομικής εξουσίας - κυβέρνηση, κόμματα του ευρωμονόδρομου, μεγαλοεπιχειρηματίες - κι από κοντά, σαν «κολαούζοι», οι συμβιβασμένες αγροτικές ηγεσίες και οι «συνήθεις ύποπτοι» των ΜΜΕ, να κατηγορήσουν τους αγωνιζόμενους αγρότες, επειδή κλείνουν τους δρόμους.

*****

«ΔΕΝ έχουν το δικαίωμα οι αγρότες να δημιουργούν δυσκολίες στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων, να προκαλούν ζημιές στην οικονομία και προβλήματα στην κοινωνία», αναφωνούν, εν χορώ, όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι και πολύ πονετικοί» άνθρωποι, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι οι αγρότες έχουν δίκιο, το οποίο - όπως λένε - πρέπει να το διεκδικήσουν με ...άλλο τρόπο.

*****

ΑΛΛΑ, για πέστε μας, ωρέ λεβέντες, ποιες άλλες «μορφές πάλης» μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και να είναι αποτελεσματικές; Τι προτείνετε, δηλαδή, εσείς;

*****

ΝΑ κάνουν συγκεντρώσεις, κατά τόπους, χωρίς τρακτέρ και να καταθέτουν υπομνήματα στους αρμοδίους; Το έκαναν πολλές φορές και δεν τους είδε και δεν τους άκουσε κανείς. Τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν καθόλου και οι αρμόδιοι δεν έδωσαν την παραμικρή σημασία.

*****

ΝΑ σταματήσουν να πουλούν τα προϊόντα τους; Μα, ήδη και παρά τη θέλησή τους, μεγάλες ποσότητες της σοδειάς έχουν μείνει απούλητες, αφού η ντόπια αγορά πλημμύρισε από εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα, αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε. Υστερα, αν δεν πουλήσει ο αγρότης δε θα έχει χρήματα ούτε για να φάει, καθώς εισπράττει μια φορά το χρόνο και μ' αυτά πρέπει να ζήσει η οικογένειά του για 365 μέρες.

*****

ΚΑΠΟΙΟΙ, «ντούροι επαναστάτες» που κατοικοεδρεύουν στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, προτείνουν να πάνε στην Αθήνα οι αγρότες και να «αποκλείσουν» υπουργεία, ή και τη Βουλή, αφήνοντας ελεύθερους τους εθνικούς δρόμους. Αν δεν τα λένε αυτά «χάριν γούστου», μάλλον θα «γουστάρουν πολύ» να δουν στην πλατεία Συντάγματος «ανοιγμένα κεφάλια» αγροτών από τα ρόπαλα των ΜΑΤ.

*****

ΟΙ αγρότες δε στήνουν μπλόκα στους δρόμους, επειδή είναι «μαζοχιστές» και τους αρέσει να υποφέρουν, μέσα στο κρύο και στ' αγιάζι, ούτε επειδή είναι «σαδιστές» και θέλουν να βασανίζουν όσους έχουν ανάγκη να περάσουν από τους αποκλεισμένους δρόμους. Επιλέγουν αυτήν τη μορφή πάλης, διότι - όπως δείχνει και η πολύχρονη αγωνιστική εμπειρία τους - μόνο αυτή μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ

Από τη μια η κυβέρνηση προσφέρει ψίχουλα αυξήσεων στις συντάξεις του ΟΓΑ και αυτό το διαφημίζει ως μέγιστη παροχή και από την άλλη στα μουλωχτά φορτώνει τους αγρότες με νέα αύξηση της εισφοράς του ΟΓΑ, από φέτος.

Στο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης προβλέπεται αύξηση εισφορών κατά 1% στον ΟΓΑ, με στόχο να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση, από 2,6% στο 2% του ΑΕΠ. Αυτό στην πράξη σημαίνει μια πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους αγρότες, που υπολογίζεται ότι θα είναι 1,47 δισ. ευρώ έως το 2012. Η κυβέρνηση αντί να στηρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά τής φορτώνει κι άλλα βάρη, όπως συμβαίνει με την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ και όχι μόνο. Κι όσον αφορά τον ΟΓΑ η αύξηση αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή. Γιατί, για τον ΟΓΑ, ή αλλιώς το νέο ταμείο αγροτών που ετοιμάζει να σκαρώσει η κυβέρνηση, θα προκύψουν όπως φαίνεται ακόμα χειρότερες, ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές. Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαλαλεί τα 30 ευρώ αύξηση στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ και ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα είναι 950 ευρώ για το ζευγάρι και 550 για το μεμονωμένο άτομο.

Ομως μπρος στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, το συνεπές αγροτικό κίνημα αντιτάσσει τον αγώνα του και τις διεκδικήσεις του. Η μικρομεσαία αγροτιά δε ζητά κι άλλες αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ. Διεκδικεί τον άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, καθώς και κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

Εμπαιγμός με την πληρωμή των επιδοτήσεων

Προκλητικό εμπαιγμό των αγροτών αποτελούν οι δηλώσεις και ανακοινώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πληρωμές επιδοτήσεων. Οπως και οι προκάτοχοί της, έτσι και αυτή, όταν η αγροτιά διεκδικεί τα δίκαιά της, ανακοινώνει τι επιδοτήσεις και τι αποζημιώσεις πληρώθηκαν. Οι αγρότες όμως τα γνωρίζουν όλα αυτά κι αν ήταν ικανοποιημένοι δε θα βρίσκονταν στους δρόμους. Ομως η υπουργός, για λόγους δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων, ανακοινώνει τι λεφτά δόθηκαν στα σχέδια βελτίωσης που έγιναν την περίοδο 2003 - 2005, τι λεφτά δόθηκαν σε νέους αγρότες για το 2005 και το 2006 και τι για εξισωτικές αποζημιώσεις του 2007 και 2008, που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί σε όλους. Η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει επί της ουσίας τους αγρότες, κάνει φτηνή προπαγάνδα, ανακοινώνοντας την πληρωμή ποσών που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένη να πληρώσει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν τα πληρώνει και στην ώρα τους. Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα μπορούσε να πληρωθεί στο 100% από 1η Δεκέμβρη, αντί αυτού δόθηκαν μισές προκαταβολές και εμφανίζεται ως μεγάλη κυβερνητική παροχή το ότι θα γίνει η εξόφληση στις 15 του Μάρτη. Οι εξισωτικές του 2009 θα μπορούσαν να πληρωθούν από 1/1/2010, αλλά θα φτάσει Πάσχα για να δοθούν. Η κυβέρνηση, βέβαια, αποκρύπτει αυτήν την πραγματικότητα και επιχειρεί να εμπαίξει την αγροτιά κατάμουτρα και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, που δε γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει και να τη στρέψει κατά των αγωνιζόμενων αγροτών. Ομως η κοροϊδία έχει κοντά ποδάρια!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ