Αποδείχτηκε ότι πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης και εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πρωτοφανείς σε ένταση και σκληρότητα εξεταστικές δοκιμασίες, που αποσκοπεί, όπως φάνηκε και στην πράξη, στο δραστικό περιορισμό του αριθμού των νέων που θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο.
Παρά τις συνθηματολογικού τύπου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι όλοι οι απόφοιτοι του «ενιαίου» λυκείου εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο δρόμος προς τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κάθε άλλο παρά ανοιχτός είναι. Οι όροι και οι προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται ακόμα πιο δυσμενείς για τα παιδιά της εργατικής τάξης, ενώ ο σκληρά ανταγωνιστικός χαρακτήρας του σχολείου οδήγησε ήδη στη γιγάντωση της παραπαιδείας. Παράλληλα, όπως εκπαιδευτικοί και γονείς προβλέπουν, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων θα αποδειχτεί χωρίς αντίκρισμα, καθώς λίγοι θα φτάνουν μέχρι την πόρτα των ΑΕΙ. Ηδη, φέτος ο αριθμός των μαθητών που πήραν μέρος στις εξετάσεις του ενιαίου λυκείου, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ήταν 73.765 και οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι συνολικά 85.532, από τις οποίες οι υπόλοιπες διατίθενται για τους αποφοίτους λυκείου που διαγωνίστηκαν με το σύστημα των δεσμών.
Ακόμα όμως και για αυτούς που θα φτάσουν, ο δρόμος δεν είναι ολότελα ανοιχτός, καθώς ουσιαστικά αποκλείεται η ευκαιρία των εισαγόμενων σε ένα τμήμα να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους. Κάτι τέτοιο με τα σημερινά δεδομένα θα σημαίνει ότι ρισκάρουν την πολυπόθητη θέση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μία από τις «καινοτομίες» που εισάγει το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι και η διάταξη που καθιστά απαγορευτικό το να προσπαθήσει ο υποψήφιος να βελτιώσει τη βαθμολογία του κατοχυρώνοντας παράλληλα τη θέση του στη σχολή στην οποία εισάγεται και πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη σε σχέση με το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, οι απόφοιτοι του λυκείου που δεν είναι ικανοποιημένοι με το γενικό βαθμό του Απολυτηρίου τους, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν τη χορήγηση απολυτηρίου και ότι προτίθενται να αποκτήσουν νέο απολυτήριο κατά το επόμενο σχολικό έτος. Στην περίπτωση αυτή, εκδίδεται προσωρινό αποδεικτικό σπουδών το οποίο ισχύει για ένα έτος και αυτό είναι που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε νέα διαδικασία επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για την απόκτηση απολυτηρίου οι απόφοιτοι αυτοί έχουν τις επιλογές, είτε να φοιτήσουν εκ νέου στη Γ' Λυκείου και να επαναλάβουν κανονικά όλα τα μαθήματα, είτε να να συμμετάσχουν μόνο στις γραπτές απολυτήριες εξετάσεις όλων των μαθημάτων διατηρώντας τη βαθμολογία των τετραμήνων. Αν δε, οι υποψήφιοι εισαχθούν στη σχολή στην οποία έχουν πετύχει, δεν έχουν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για βελτίωση της βαθμολογίας τους και εισαγωγή στη σχολή που επιθυμούν, ενώ αντίστροφα αν δεν εγγραφούν στη σχολή όπου πέτυχαν χάνουν τη θέση τους σε αυτή.
Το μέλλον...
Οι μαθητές που επιδίωξαν και κάποιοι από αυτούς πέτυχαν την εισαγωγή σε κάποια σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με το τέλος των εξετάσεων πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εξετάσεις αυτές είναι η αρχή μόνο της μάχης που έχουν να δώσουν στη ζωή τους, η οποία δεν κρίνεται μόνο από τις επιδόσεις στις εξετάσεις. Παράλληλα, να συνειδητοποιήσουν ότι η μεταρρύθμιση δεν ξεκινά ούτε ολοκληρώνεται με την εισαγωγή των αποφοίτων του «ενιαίου» λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η φιλοσοφία της αφορά πρώτα από όλα τη διαμόρφωση του αυριανού μοντέλου εργαζομένου, σύμφωνα με τις παραγγελίες των πολυεθνικών. Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία αποτελείται πια από ένα συνονθύλευμα πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ. που παρέχουν πτυχία και «πτυχία» χωρίς αντίκρισμα. Ειδικά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι πιθανόν να εντοπίσουν κάποια από τα νέα τμήματα με τα εξειδικευμένα αντικείμενα, ενώ το υπουργείο Παιδείας προτείνει και τη «διέξοδο» της μισοκατάρτισης των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής ή το «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».
Απέναντι σε αυτή την πολιτική που στρέφεται ανοιχτά ενάντια στο δικαίωμα του λαού στη μόρφωση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη διεκδίκηση της κατάργησης της «μεταρρύθμισης», η οποία χρεώνεται ήδη την εκδίωξη χιλιάδων μαθητών από το λύκειο και τη χειροτέρευση των όρων και προϋποθέσεων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΣΥΕ που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, σε σχέση με αυτά που ίσχυαν πριν την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, 50.565 μαθητές εγκατέλειψαν τα δημόσια ημερήσια λύκεια. Μιλάμε δηλαδή για μια διαρροή της τάξης του 42,6%, αφού τη χρονιά που μπήκε σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση το '97 - '98 ξεκινούσαν 118.550 μαθητές για να φτάσουν να φοιτούν φέτος στη Γ' Λυκείου 67.985.
Η διεκδίκηση λοιπόν ενός άλλου σχολείου, ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν για όλα τα παιδιά του λαού, είναι και η μόνη ρεαλιστική λύση στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει το νέο σύστημα και η νέα χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβρη προβλέπεται να είναι πιο θερμή από αυτό το καλοκαίρι.
Ηδη από τις 20 του μήνα έχουν αρχίσει οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία και θα συνεχίσουν έως και τις 31 του Ιούλη. Οι υποψήφιοι θα πρέπει, γνωρίζοντας ήδη τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει, να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία σύμφωνα με τις πραγματικές προτιμήσεις τους και όχι να οδηγηθούν να δηλώσουν πρώτες στην προτίμησή τους σχολές ή τμήματα στα οποία θεωρούν ότι μπορούν να εισαχθούν, χωρίς όμως να αποτελούν πρώτες επιλογές τους. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει προτίμηση για Σχολές και Τμήματα που ανήκουν σε δύο το πολύ επιστημονικά πεδία, για όσα από αυτά επιθυμεί και με οποιαδήποτε σειρά. Τα πέντε επιστημονικά πεδία είναι τα εξής: i) Ανθρωπιστικές, Νομικές, Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές επιστήμες,ii) Επιστήμες Υγείας,iii) Τεχνολογικές Επιστήμες και v) Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης. Ειδικότερα, για το πέμπτο πεδίο της Οικονομίας και Διοίκησης οι υποψήφιοι θα έπρεπε να εξεταστούν και στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το οποίο είναι μάθημα επιλογής και σύμφωνα με καταγγελίες που προέρχονται από γονείς, υπήρξαν μαθητές οι οποίοι δεν το γνώριζαν αυτό.
Τα μόρια που υπολογίζονται για την επιλογή των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκύπτουν ως εξής: Βαθμός Απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου με συντελεστή 8, επίδοση στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου με συντελεστή 1,3 και του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 0,7.