ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
«Οργώνονται» γιαπιά και εργοστάσια

Οικοδόμοι και μεταλλεργάτες σε εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ συζήτησαν χτες για την απεργία, ανταλλάσσοντας ευχές για τη νέα χρονιά και κόβοντας την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Μ' ένα κομμάτι βασιλόπιτα και λίγο κονιάκ για το κρύο, οι εργάτες κουβέντιασαν με τα συνδικάτα τους για την απεργιακή μάχη
Μ' ένα κομμάτι βασιλόπιτα και λίγο κονιάκ για το κρύο, οι εργάτες κουβέντιασαν με τα συνδικάτα τους για την απεργιακή μάχη
Να δώσουν νέα ώθηση στην οργάνωση της δικής τους αντεπίθεσης καλούνται να δώσουν οι εργάτες και οι εργάτριες όλης της χώρας, δίνοντας βροντερή, ταξική απάντηση, με την απεργία στις 10 Φλεβάρη, απέναντι στα μέτρα - οδοστρωτήρα που έχουν στα σκαριά κυβέρνηση - εργοδοσία - Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συμφωνία με τη ΝΔ, τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, αλλά και τις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ηδη οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, «οργώνουν» τους εργασιακούς χώρους, τα γιαπιά, τα εργοστάσια, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα, στις 10 π.μ.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά βρέθηκαν στο εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», στα έργα επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους εργάτες, τόνισε πως «έχουμε σκληρό αγώνα μπροστά μας» και αναφέρθηκε στο σύνολο της αντεργατικής επίθεσης που εξελίσσεται αυτή την περίοδο, που θέλει να πλήξει το σύνολο της ζωής της εργατικής τάξης. «Θέλουν ν' αφαιρέσουν το όποιο προστατευτικό μέτρο έχει απομείνει στους εργάτες και να έχουν απέναντί τους, έναν εργάτη, μόνο του», είπε σε άλλο σημείο. Κάλεσε τους εργάτες να αντιδράσουν «σήμερα κι όχι αύριο» στη λαίλαπα που έρχεται και σημείωσε: «Η κρίση τους, κάποια στιγμή θα περάσει και τότε, αν δεν αντιδράσουμε σήμερα, θα ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλά, τα δικαιώματά μας θα έχουν χτυπηθεί». Ο Π. Ηλιόπουλος σημείωσε πως η απεργία στις 17 του Δεκέμβρη έδειξε πως «η τάξη μας έχει δυνάμεις». Στο εργοτάξιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι περιοδείες των ταξικών δυνάμεων στους εργασιακούς χώρους, για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Ετσι, χτες, πραγματοποιήθηκε περιοδεία και συζήτηση στο εργοστάσιο του ΚΑΤΣΕΛΗ. Παράλληλα, το Συνδικάτο Γάλατος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής έχει οργώσει τους χώρους δουλειάς και τα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου, με περιοδείες και συσκέψεις, ενώ αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ, Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη). Στο ίδιο πλαίσιο, χτες, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» πραγματοποίησε σύσκεψη με τους συμβασιούχους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ) καλώντας τους σε κλιμάκωση του αγώνα για τη μονιμοποίησή τους.

Οργανώνουν τη μάχη με συνελεύσεις

Στο μεταξύ, οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ πληθαίνουν καθημερινά. Ετσι 24ωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη αποφάσισε και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου, που επίσης καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 30 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, «για να οργανώσουμε χωρίς καθυστέρηση την αντίστασή μας», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Αντίστοιχα και ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία και θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση στις 7 Φλεβάρη στις 6 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου οργανώνει αύριο 17 Γενάρη, στις 7 μ.μ., σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΥΔΑΠ
Επιχείρηση τρομοκράτησης και φακελώματος απεργών

Η νομιμότητα του κεφαλαίου δεν υποτάσσει το ταξικό κίνημα, απαντά το ΠΑΜΕ

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της εργοδοσίας να τρομοκρατήσουν τους απεργούς που στις 17 Δεκέμβρη ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, υπερασπιζόμενοι τα ταξικά τους συμφέροντα. Στην επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, η οποία εξαπολύθηκε πριν και μετά την απεργία σε εκατοντάδες χώρους και επιχειρήσεις και ενώ η ΓΣΕΕ, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο ντύθηκε τη στολή του απεργοσπάστη, έρχεται να πάρει τη θέση της και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Ετσι, πέντε ημέρες μετά την απεργία, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥΔΑΠ, με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών και αφού στις 17 Δεκέμβρη διαπίστωσε ότι 15 εργαζόμενοι «είχαν καταχωρηθεί ως απεργοί», ζητά να μάθει αν «νομιμοποιούνται απέναντι στην ΕΥΔΑΠ να δηλώσουν απεργοί» και ταυτόχρονα δίνει ραπόρτο με τα ονόματα των απεργών!

Λίγες ημέρες αργότερα η νομική υπηρεσία με βάση το αστικό νομικό οπλοστάσιο, αποφαίνεται ότι «στην εξεταζόμενη περίπτωση και με δεδομένο ότι το ΠΑΜΕ δεν αποτελεί συνδικαλιστική, αλλά πολιτική οργάνωση...» κρίνει μη νόμιμη τη συμμετοχή στην απεργία. Παράλληλα με τηλεφωνική επικοινωνία σε κάθε έναν απεργό, με το «καρότο» και το «μαστίγιο», προσπαθεί να τους νουθετήσει και να τους προειδοποιήσει για την επαγγελματική τους εξέλιξη!

Ο χοντροκομμένος ισχυρισμός της ΕΥΔΑΠ περί «πολιτικής οργάνωσης» δεν είναι μόνο αστείος, αναπαράγει ταυτόχρονα το σλόγκαν πολιτικών φορέων, αλλά και εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για πολιτική υποκίνηση στην απεργία. Μόνο που τα δικολαβίστικα τερτίπια, οι απειλές και οι νουθεσίες κανένα δεν τρομάζουν. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, όπως και χιλιάδες συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα, στις 17 Δεκέμβρη απήργησαν γνωρίζοντας πολύ καλά και το κόστος και την ευθύνη. Αυτή η ευθύνη, το καθήκον δηλαδή να υπερασπιστούν τα εργατικά δικαιώματα μπήκε ψηλότερα απ' οτιδήποτε άλλο. Και αυτό είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη, μια σημαντική κατάκτηση του αγώνα που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις και τα συνδικάτα τους.

Το ταξικό κίνημα δεν υποτάσσεται

Στην επιχείρηση τρομοκράτησης και φακελώματος των εργαζομένων, που έγινε με ευθύνη της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ, που σε σχόλιό του υπογραμμίζει: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δίνει εντολή στις υπηρεσίες να καταδώσουν, να φακελώσουν, να τρομοκρατήσουν όσους εργαζόμενους συμμετείχαν στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη και αμφισβήτησαν τη νομιμότητα, τους θεσμούς τους. Αυτό συνέβη και στην ΕΥΔΑΠ. Το ΠΑΜΕ δηλώνει ότι αυταπατάται η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της αν νομίζουν ότι με την επίκληση της νομιμότητας θα καθυποτάξουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΠΑΜΕ θα δώσει απάντηση σε όλους αυτούς. Καλεί τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ να μη φοβηθούν, να μη σκύψουν το κεφάλι και μαζί με όλη την εργατική τάξη να δώσουν ακόμα πιο μαζική, αποφασιστική, μαχητική απάντηση στην απεργία στις 10 Φλεβάρη και στις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα στο Σύνταγμα στις 10 π.μ.».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκλογές σήμερα και αύριο

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά. Στον Πειραιά θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στη Νίκαια στα γραφεία του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου (δίπλα από το Κρατικό Νοσοκομείο). Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 7 μ.μ. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να την ενισχύσουν με την ψήφο τους ώστε να εντείνει τους αγώνες για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη την Τετάρτη

Σύσκεψη με εκπροσώπους συνδικάτων, επιτροπές μεταναστών των συνδικάτων, επιτροπές μεταναστών σε χώρους δουλειάς και εκπροσώπους κοινοτήτων οργανώνει η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 20 Γενάρη, μπροστά και στην απεργία στις 10 Φλεβάρη. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν ακόμα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες και οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΜΟΤΟ-διαδήλωση την Τρίτη

Αναλαμβάνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες για την προπαγάνδιση και επιτυχία της απεργίας, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους σε ΜΟΤΟ-διαδήλωση, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 19 Γενάρη, στις 6 μ.μ. Την πρωτοβουλία της Γραμματείας Νέων χαιρετίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλώντας τους φοιτητές και σπουδαστές να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια συμμετέχοντας μαζικά στη διαδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ