ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Οργή για την εγκατάλειψη
  • Οι χιλιάδες νεκροί που θάβονται σε ομαδικούς τάφους και οι τεράστιες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κυριαρχούν στη διαλυμένη χώρα αναμένοντας την πολυπόθητη ανθρωπιστική βοήθεια
  • Οι ΗΠΑ, με αφορμή την επιχείρηση βοήθειας, κλιμακώνουν απόβαση χιλιάδων στρατιωτών

Η οσμή του θανάτου πλανιέται στο Πορτ - ο - Πρενς, οι επιζήσαντες παλεύουν για την επιβίωση σε δύσκολες συνθήκες
Η οσμή του θανάτου πλανιέται στο Πορτ - ο - Πρενς, οι επιζήσαντες παλεύουν για την επιβίωση σε δύσκολες συνθήκες
ΠΟΡΤ - O - ΠΡΕΝΣ.--

Οδοφράγματα χρησιμοποιώντας πτώματα που παραμένουν στους δρόμους έστησαν σε κάποιες περιοχές της πρωτεύουσας Πορτ - ο - Πρενς, οι κάτοικοί της, που μετά τρεις ολόκληρες ημέρες ακόμη αναμένουν κάποια βοήθεια ή αρωγή και αυτή δεν έρχεται...

«Αρχίζουν να μπλοκάρουν τους δρόμους με σορούς. Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα εκεί έξω. Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι επειδή δεν έχουν καμία βοήθεια», φέρεται να δήλωσε ο Σολ Σβαρτς, φωτορεπόρτερ του περιοδικού TIME. Πάντως, εκτός των αντικειμενικών δυσκολιών λόγω των εκτεταμένων καταστροφών, που σε πολλά σημεία ουσιαστικά απαγορεύουν την πρόσβαση της βοήθειας, ο συντονισμός είναι ανύπαρκτος. Η κυβέρνηση της Αϊτής είναι ουσιαστικά άφαντη, ενώ τα σχεδόν 10.000 μέλη του ΟΗΕ απλώς ασχολούνται με τα δικά τους θύματα και η απουσία τους είναι παραπάνω από ηχηρή.

Τα χειρότερα ήδη έχουν έρθει για τη φτωχολογιά της Αΐτής. Μόνοι, χωρίς καμία βοήθεια και με γυμνά χέρια ακόμη προσπαθούν να ξεθάψουν τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς πλέον είναι αντιμέτωποι με τη δίψα, την πείνα, τις ασθένειες, την παντελή έλλειψη υποδομών, χωρίς φάρμακα. Οι επιδημίες, όπως η χολέρα, τους απειλούν άμεσα ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες εκτός των εγκλωβισμένων ακόμη στα συντρίμμια χιλιάδες άνθρωποι που είναι τραυματισμένοι αρχίζουν να πεθαίνουν, ενώ πολλοί πρέπει άμεσα να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, πριν να είναι αργά.

Περίπου 7.000 θύματα από το σεισμό της Τρίτης έχουν ήδη ενταφιαστεί σε ομαδικό τάφο, ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες, τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέφθηκε την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό. Μόνο μετά την επίσκεψη αυτή όμως ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας άνοιξε τα σύνορα των δύο χωρών, οι οποίες μοιράζονται από κοινού τη νήσο Ισπανιόλα, στοιχείο που είναι κρίσιμο όσον αφορά τη διάσωση και την αρωγή.

Στο μεταξύ, τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη στέγη τους από το σεισμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που σημαίνει ότι το 10% των σπιτιών στο Πορτ - ο - Πρενς καταστράφηκε. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στη δεινότερη θέση όλων είναι τα παιδιά. Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί άμεσα από το σεισμό, ενώ χιλιάδες έχουν μείνει ορφανά και χιλιάδες είναι τραυματισμένα.

Στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης η Κούβα

«Η Αϊτή είναι η ντροπή της εποχής μας, ενός κόσμου όπου η εκμετάλλευση και η λεηλασία επιβάλλονται στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη», αναφέρει ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στους χθεσινούς «Στοχασμούς» του, με τίτλο το μάθημα της Αϊτής. Συνάμα ο Φιντέλ Κάστρο έκανε έκκληση προς όλη τη διεθνή κοινότητα: «Είναι καιρός να βρούμε λύσεις ρεαλιστικές και πραγματικές γι' αυτόν τον αδερφό λαό, που αντιμετωπίζει ακραία φτώχεια», υπενθυμίζοντας ότι εδώ και δύο χρόνια περίπου 400 Κουβανών μέλη οργανώσεων αρωγής, η πλειοψηφία των οποίων είναι γιατροί και νοσηλευτές, βρίσκονται στην χώρα. Επίσης άλλα 60 μέλη της Διεθνούς Ιατρικής Μπριγάδας για καταστάσεις καταστροφών «Χέρνι Ρίιβ» βρίσκονται στη δοκιμαζόμενη Αϊτή και περιθάλπουν τραυματίες.

Επίσης, η κυβέρνηση της Κούβας συμφώνησε να επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τον κουβανικό εναέριο χώρο για την αεροπορική μεταφορά θυμάτων του σεισμού της Αϊτής, ώστε να μειωθεί σημαντικά η χρονική διάρκεια των πτήσεων προς το Μαϊάμι, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βάιετορ.

«Ετοιμος να επιστρέψει, οποιαδήποτε ώρα», δήλωσε ο ανατραπείς Πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Γιοχάνεσμπουργκ, προσθέτοντας ότι οι «φίλοι σε διάφορες χώρες του κόσμου επιβεβαίωσαν πως μπορούν να προσφέρουν αεροπλάνο για να μεταφέρει ιατρικές εγκαταστάσεις, επείγουσα υλική βοήθεια και τον ίδιο» στην Αϊτή.

Απόβαση των ΗΠΑ

Συνολικά όλη η διεθνής κοινότητα με κάθε μέσο σπεύδει να στηρίξει τα θύματα του σεισμού, φυσικά πολλές χώρες που συνέβαλαν στην εξαθλίωση της Αϊτής, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, προσπαθούν τώρα να «ξεπλυθούν».

Ομως η ιδιαίτερη «θέρμη», με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά ο Πρόεδρος Ομπάμα έχουν «ταχθεί στο σκοπό της αρωγής» δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές σκοπιμότητες (τέτοια κινητοποίηση δεν υπήρξε για τα θύματα του κυκλώνα «Κατρίνα»). Ηδη, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» που διαθέτει 19 ελικόπτερα τα οποία θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Πορτ - ο - Πρενς έφτασε στα ανοικτά των ακτών της Αϊτής. Η άφιξη του «Carl Vinson» αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ που όπως ανακοινώθηκε χθες «οι στρατιώτες και οι πεζοναύτες που θα πάνε στην Αϊτή θα φτάσουν τις 10.000». Κανονική απόβαση, δηλαδή. Δείγματα γραφής, ήδη, έδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις, καθώς στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν φτάσει στο αεροδρόμιο με τους πρώτους πεζοναύτες, ενώ έχουν τον έλεγχο του αεροδρομίου ...για να «συντονίσουν» το έργο» υπό το σκεπτικό ότι το αεροδρόμιο έχει περιορισμένη ικανότητα υποδοχής αεροσκαφών.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Διεκδικεί μερίδα λέοντος στην αγορά πυρηνικής ενέργειας

ΣΕΟΥΛ.--

Σε έναν απ' τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πυρηνικής τεχνολογίας παγκοσμίως φιλοδοξεί να γίνει η Νότια Κορέα, που σκοπεύει να εξάγει 80 πυρηνικούς αντιδραστήρες αξίας άνω των 400.000.000 δισ. δολαρίων έως το 2030.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Τεχνογνωσίας και Οικονομίας προς τον πρόεδρο της Ν.Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια στήριξης της εγχώριας πυρηνικής βιομηχανίας για να «ικανοποιηθεί η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση για ατομική ενέργεια». Η ίδια πηγή φέρει τη Σεούλ να ευελπιστεί πως θα καταφέρει να ελέγχει το 20% της παγκόσμιας αγοράς πυρηνικής τεχνολογίας για ενεργειακούς σκοπούς μέσα στην επόμενη 20ετία και να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά λειτουργίας και συντήρησης πυρηνικών αντιδραστήρων τζίρου 78 δισ. δολαρίων και να δημιουργήσει έτσι 1.056.000 θέσεις εργασίας.

Αξίζει, πάντως, να θυμηθούμε πως τον περασμένο μήνα, κονσόρτσιουμ επιχειρήσεων με επικεφαλής την Κορεατική Ηλεκτρική Εταιρεία Ενέργειας πήρε την εργολαβία κατασκευής τεσσάρων πυρηνικών σταθμών ενέργειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως το 2020 αντί 20 δισ. δολαρίων...

  • Το ίδιο 24ωρο αίσθηση προκαλεί η απόφαση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εκπαίδευσης να τοποθετήσει κάμερες κλειστού κυκλώματος σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια για να αποτρέψει τάχα τη νεανική παραβατικότητα, εγκληματικότητα και τις εφηβικές αυτοκτονίες, που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όχι βεβαίως λόγω της έλλειψης κάμερας αλλά εξαιτίας ενός απάνθρωπα ανταγωνιστικού συστήματος εκπαίδευσης...
ΓΑΛΛΙΑ
«Ακατάλληλα» πολλά κέντρα υποδοχής μεταναστών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το κλείσιμο δεκαέξι κέντρων υποδοχής μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης, Εθνικής Ταυτότητας και Αλληλέγγυας Ανάπτυξης. Ο Ερίκ Μπεσόν υποστήριξε ότι, μετά από προσωπική επίσκεψή του στα κέντρα, διαπίστωσε ότι 16 δεν πληρούν «τις βασικές προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν μετανάστες αξιοπρεπώς» και παραδέχτηκε ότι από τα υπόλοιπα 14, μόνο 7 βρίσκονται «σε καλή κατάσταση».

Ο Μπεσόν προανήγγειλε «επιδιορθώσεις» σε αυτά τα 14 κέντρα υποδοχής αλλά, τουλάχιστον χτες, δεν ανακοίνωσε τη δημιουργία καινούργιων κέντρων που θ' αντικαταστήσουν τα 16 που θα σταματήσουν να λειτουργούν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «αποδίδουν» στην κυβέρνηση Σαρκοζί και στον Μπεσόν «σκοτεινά κίνητρα», δηλαδή ότι ως απώτερο στόχο έχουν να μειωθεί η δυνατότητα της χώρας να δέχεται μετανάστες και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την «επαναπροώθησή» τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ