ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Να εξωραΐσει την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τη διαιώνιση του καθεστώτος της παρανομίας για χιλιάδες μετανάστες, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του ανοιχτού υπουργικού συμβουλίου που παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την πολιτική της «μηδενικής ανοχής», που ο ίδιος έχει κηρύξει απέναντι στους μετανάστες, επιδίωξε χτες με «επιδερμικές» εξαγγελίες που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών των μεταναστών να εμφανίσει την κυβέρνηση σαν ...«προστάτη των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Με τη συνδρομή και του αρχιεπισκόπου που παραβρέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ένα «ανθρώπινο» προσωπείο απέναντι στους μετανάστες που περιορίστηκε όμως σε κορόνες «φιλανθρωπίας».

«Οι στόχοι της μεταναστευτικής πολιτικής μας είναι η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η ανθρωπιά», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και με περίσσεια υποκρισία ανέφερε ότι «η «χορήγηση ιθαγένειας σε ομογενείς και μετανάστες είναι ένα στοίχημα το οποίο η Ελλάδα δεν δικαιούται να μην κερδίσει». Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης τόνιζε ότι «η μετανάστευση παίρνει διαστάσεις εθνικού προβλήματος» και προχωρούσε σε αναλυτική καταγραφή των συλλήψεων και των επαναπροωθήσεων, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων που βασίζονται στις αποφάσεις της ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου ...ανακάλυψε επίσης ότι «όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση, πλην κάποιων ακραίων φωνών, με τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η κυβέρνηση», επιχειρώντας να προσδώσει μια «νέα διάσταση πατριωτισμού», όπως την χαρακτήρισε, στην αντιμεταναστευτική πολιτική του.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε και το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «αποτελεί εθνικό θέμα», αλλά να αποσιωπά ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν παραδώσει τα «κερδοφόρα» τμήματα του οδικού δικτύου για εκμετάλλευση στους ιδιώτες αδιαφορώντας πλήρως για το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας.

Συζητήθηκε, επίσης, και η πορεία της οικονομίας, παρότι δεν ήταν στην ατζέντα, μετά από αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγ. Βενιζέλου, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώνει τους υπουργούς τόσο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και για την κατάρτιση του αντιδραστικού συμφώνου σταθερότητας που θα καταθέσει στην ΕΕ η κυβέρνηση και προβλέπει νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δεν αγγίζει καν το πρόβλημα

Την ώρα που διατρανώνει σε όλους τους τόνους την πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στους μετανάστες (επικαλούμενη την παράνομη είσοδό τους στην Ελλάδα) και εφαρμόζει πάνω τους την πιο βάρβαρη πρακτική για την επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε κλίμα άκρατης δημαγωγίας, επιχειρεί να ρυθμίσει και να αμβλύνει ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις διακρίσεων σε βάρος εκείνης της κατηγορίας μεταναστών που διαμένουν και εργάζονται στη χώρα μας νομίμως και για μακρύ χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα, σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, που εγκρίθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, καθώς και η παροχή, σε ορισμένους από αυτούς, περιορισμένου δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, εισάγονται επιμέρους τροποποιήσεις στη χορήγηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση σε αλλοδαπούς καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών πολιτογράφησης για τους ομογενείς εξ Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν, εφόσον το επιθυμούν οι γονείς τους, τα παιδιά αλλοδαπών που:

-- Γεννιούνται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς τους κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη ή εφόσον συμπληρώσει την πενταετία αν η γέννηση έγινε πριν τη συμπλήρωσή της.

-- Εχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

-- Εφόσον ενηλικιωθούν και το ζητήσουν τα ίδια και έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικούν μόνιμα στη χώρα.

-- Δεν αποκτούν με τη γέννησή τους αλλοδαπή ιθαγένεια, είτε είναι άγνωστης ιθαγένειας ή ένας από τους γονείς τους έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

Αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προβλέπει: Ομογενείς και αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίζουν στις εκλογές για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση εφόσον:

-- Είναι κάτοχοι «Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς» ή τίτλου διαμονής ως μέλη οικογένειας κατόχου τέτοιου Δελτίου και έχουν συμπληρώσει, από την υποβολή της αίτησης για την απόκτηση του Δελτίου ή τίτλου αντίστοιχα, πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα.

-- Είναι κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας.

-- Εχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων.

-- Είναι κάτοχοι «Δελτίων Μόνιμης Διαμονής», ως μέλη οικογένειας Ελληνα πολίτη ή πολίτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

-- Εχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες ή έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, των μελών της οικογένειάς τους συμπεριλαμβανομένων.

-- Είναι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων ή ειδικού δελτίου που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών.

-- Κατέχουν τίτλο παραμονής ως ομογενείς και έχουν συμπληρώσει από της χορηγήσεώς τους πενταετή συνεχή και νόμιμη παραμονή στη χώρα, που πιστοποιείται κατόπιν σχετικής βεβαίωσης της αρχής, η οποία τα εξέδωσε.

Οι προαναφερόμενοι μετανάστες και ομογενείς έχουν δικαίωμα να εκλέγονται δημοτικοί, διαμερισματικοί και τοπικοί σύμβουλοι (όχι δήμαρχοι) εφόσον έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τροποποιεί επίσης τις διατάξεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (Ν. 3284/2004) αναφορικά με τις προϋποθέσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση. Μεταξύ άλλων μειώνει σε πέντε (από δέκα) τα χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα μας πριν την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης και καταργεί τη δυνατότητα πολιτογράφησης για αθλητές ολυμπιακών αθλημάτων, που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, ορίζει ότι το παράβολο πολιτογράφησης (κατά την πρώτη φορά υποβολής αίτησης πολιτογράφησης) θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ (και στα 300 ευρώ για επανυποβολή της αίτησης). Του παραβόλου απαλλάσσονται οι ομογενείς και οι κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι σήμερα το εν λόγω παράβολο είναι 1.500 ευρώ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Καρότο» για λίγους, «μαστίγιο» για την πλειοψηφία

Για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους μετανάστες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει σε σχόλιό του:

«Η τακτική του καρότου για μια μικρή κατηγορία μεταναστών και του μαστίγιου για την πλειοψηφία θριάμβευσε στα κυβερνητικά μέτρα για τους μετανάστες. Από τις εξαγγελίες για την ιθαγένεια δε θα ωφεληθούν ούτε τα μισά από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση η 5ετής νόμιμη διαμονή των γονέων, τη στιγμή που οι μέχρι τώρα πολιτικές νομιμοποίησης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν στην παρανομία χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται επί χρόνια στη χώρα μας. Τα μέτρα για την κτήση ιθαγένειας διατηρούν τον εισπρακτικό χαρακτήρα αφού παραμένει σε υψηλά επίπεδα το απαράδεκτο παράβολο και δεν προτάθηκε κανένα μέτρο για την επιτάχυνση των διαδικασιών που καθυστερούν απαράδεκτα.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, θα εφαρμοστεί ακόμη μεγαλύτερη καταστολή, το κυνηγητό στα σύνορα και την ενδοχώρα με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του Frontex, ο απόλυτος εγκλωβισμός στην Ελλάδα και η απέλαση όσων έχουν τελικό προορισμό άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία μεταναστών και προσφύγων σαν να επρόκειτο για μεταφορά εμπορευμάτων και όχι ανθρώπων, γεγονός που αποκαλύπτει την υποκρισία στα περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ απαιτεί και αγωνίζεται για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να δοθεί άσυλο στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πλήρη δικαιώματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες της επιλογής τους με την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου».

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Αρνητική απάντηση για επίσκεψη στην ΠΓΔΜ

Την κυβερνητική γραμμή που θέλει το ζήτημα της ονομασίας να συνδέεται άμεσα και αποκλειστικά με την ευρωενωσιακή και Νατοϊκή πορεία της ΠΓΔΜ επαναλαμβάνει ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την πρόσκληση του Προέδρου της γειτονικής χώρας να επισκεφθεί τα Σκόπια. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ είχε στείλει από τις 4 Νοέμβρη πρόσκληση προς τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Καρ. Παπούλια θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Οσο δεν καταλήγουμε σε διευθέτηση, τόσο θα παραμένει εκκρεμής η ενταξιακή πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ», τονίζει χαρακτηριστικά στην απαντητική του επιστολή ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι αν και θα ήθελε να επισκεφτεί την ΠΓΔΜ δεν μπορεί να το πράξει όσο «υπάρχει το εμπόδιο του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ