ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στο 51,56% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Καμιά επανάπαυση, όλοι στη μάχη για την υπερκάλυψη!

Στο 51,56% σκαρφάλωσε το ποσοστό κάλυψης του πανελλαδικού πλάνου για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ (Δεκέμβρης - Γενάρης), μετά το τέταρτο κατά σειρά «κλείσιμο», τη Δευτέρα που μας πέρασε. Το γεγονός ότι μια βδομάδα πριν τη συμπλήρωση του πρώτου από τους δυο μήνες της Οικονομικής Εξόρμησης, το πανελλαδικό πλάνο έχει καλυφθεί στο μισό, γεννά βάσιμες προσδοκίες ότι στο τέλος του Γενάρη, με τη συμβολή όλων των Κομματικών Οργανώσεων, μπορεί και αυτή η Εξόρμηση να λήξει με υπερκαλυμμένο το πλάνο που έχει θέσει η ΚΕ του Κόμματος.

Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται τις αμέσως επόμενες μέρες να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις και αδυναμίες στις Κομματικές Οργανώσεις όπου εντοπίζονται. Μπροστά στις αργίες των γιορτών, και με δεδομένο ότι αυξάνονται οι δυνατότητες επαφής με φίλους και οπαδούς του Κόμματος, χρειάζεται καλό σχέδιο και θαρραλέο άνοιγμα, αντίστοιχο της μεγάλης επιρροής που έχουν οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και το λαό. Με στόχο, αμέσως μετά τις γιορτές, όλες οι Κομματικές Οργανώσεις να βρίσκονται σε τροχιά υπερκάλυψης, με δεδομένες τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν, ακόμα και εκεί όπου σήμερα υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις.

Η κατάταξη των Οργανώσεων Περιοχών του ΚΚΕ μετά και το τέταρτο κλείσιμο έχει ως εξής: Στην πρώτη θέση παραμένει η Πελοπόννησος με ποσοστό 73,87%, στη δεύτερη η Αθήνα με ποσοστό 58,67%, στην τρίτη ο Πειραιάς, με ποσοστό 57,48%. Ακολουθούν κατά σειρά οι οργανώσεις Αττικής με 50,30%, Θεσσαλονίκης με 50,10%, Αιγαίου με 47,35%, Κεντρικής Μακεδονίας με 46%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 45%, Κρήτης με 44,64%, Στερεάς - Εύβοιας με 44,55%, Θεσσαλίας με 40,56%, Δυτικής Μακεδονίας με 38,73%, Εξωτερικού με 38% και Βορειοδυτικής Ελλάδας με 35,60%.

Η ΚΝΕ κάλυψε το 45% του πλάνου της, ενώ οι ΚΟ «902» και «Ριζοσπάστη» 40% και 35,19% αντίστοιχα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Δυναμικό παρών» συναίνεσης στην αντιλαϊκή επίθεση

Συμπαραστάτης της κυβέρνησης προκειμένου να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα είναι η ηγεσία της ΝΔ, δίνοντας «δυναμικό παρών» σε όλα τα μέτωπα της αντιλαϊκής επέλασης. Τα κορυφαία στελέχη και οι γαλάζιοι βουλευτές «σπρώχνουν» την κυβέρνηση να προχωρήσει με «ταχύτερο βηματισμό» στη λήψη και υλοποίηση όλων των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι δεδομένη η δική τους συναίνεση σε αυτά. Παράλληλα εργάζονται φιλότιμα για να πείσουν ότι τα μέτρα αυτά είναι «αναγκαία» στο όνομα της υπεράσπισης του «εθνικού συμφέροντος», της διάσωσης δηλαδή της οικονομίας από τη χρεοκοπία.

Για το σκοπό αυτό η ηγεσία της ΝΔ επικεντρώνει την κριτική της στην κυβέρνηση στην «έλλειψη πολιτικού θάρρους», επειδή είτε καθυστερεί και παλινωδεί, είτε δεν προχωρά στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που είναι το μείζον ζήτημα για τη ΝΔ και όρος για την έκφραση της συναίνεσης στην πράξη.

Από αυτή τη σκοπιά ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτική ανευθυνότητα», επειδή δεν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «για τις αλλαγές και τομές» που πρέπει να γίνουν. «Σε λάθος αποδέκτη απευθύνει την κατηγορία αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» απάντησε ο Π. Παναγιωτόπουλος, κατηγορώντας με τη σειρά του τον Γ. Παπανδρέου επειδή αρνείται «να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».

Στη σκιά όμως της δικομματικής κοκορομαχίας για το ποιος από τους δύο επιδεικνύει «έλλειψη πολιτικού θάρρους», η ηγεσία της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να βάλει πλάτες ώστε να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο λαλίστατος εκπρόσωπος της ΝΔ απέφυγε χτες το παραμικρό σχόλιο στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι συμφωνεί πλήρως με το επιχειρούμενο ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως το προσδιόρισε χτες ο υπουργός Εργασίας.

Επίσης οι βουλευτές της ΝΔ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης και «εθνικής ομοψυχίας» στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. «Πρέπει σύσσωμη η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και ο ελληνικός λαός μαζί να καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το δύσκολο κάβο στην εθνική μας οικονομία και μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Καμένος. Περισσότερο σαφής ο βουλευτής Θ. Καράογλου, δε δίστασε να δηλώσει ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τους εργαζόμενους που αντιδρούν και να κάνει ό,τι άλλο χρειαστεί προκειμένου να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις».

Στο μεταξύ, χτες ξέσπασε κόντρα μεταξύ των Γ. Παπαθανασίου και Γ. Αλογοσκούφη, με αφορμή την «αυτοκριτική» του πρώτου στη Βουλή ότι «δεν τολμήσαμε όσα θα έπρεπε στην αρχή της κυβερνητικής θητείας μας». «Η "ήπια προσαρμογή" ήταν κεντρική κυβερνητική επιλογή, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή», ήταν το σχόλιο συνεργατών του Γ. Αλογοσκούφη, καλώντας ταυτόχρονα τον Γ. Παπαθανασίου «να εξηγήσει πώς το έλλειμμα από 6% το ανέβασε στο 12% μέσα σε μόλις οκτώ μήνες».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Βρετανία στηρίζει Αγκυρα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκάθαρη δήλωση υπέρ της Τουρκίας κατέθεσε χτες στην ΕΕ η Βρετανία, υποστηρίζοντας την απρόσκοπτη συνέχεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, με βάση τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ενωσης, ακόμα και σε βάρος ενός κράτους - μέλους, χαρακτηρίζοντας την εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα ως διμερές ζήτημα «που δε θα πρέπει να καθυστερεί τη διαδικασία ένταξης». Σύμφωνα με τη δήλωση της Βρετανίας, που επιχειρεί να ακυρώσει προηγούμενη δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με την οποία η Λευκωσία διατηρούσε το δικαίωμα παγώματος έξι ακόμα κεφαλαίων του διαπραγματευτικού κύκλου της Τουρκίας με την ΕΕ, το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι «οι διμερείς διαφορές πρέπει να επιλύονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη που έχουν την ευθύνη να βρουν λύσεις σε ένα πνεύμα καλής γειτονίας λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά συμφέροντα της ΕΕ».

Η Βρετανία υπερθεματίζει στο άνοιγμα του κεφαλαίου «περιβάλλον» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας λίγο πριν την εκπνοή της σουηδικής προεδρίας, που πραγματοποιήθηκε με διθυραμβικές δηλώσεις, τόσο από τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, όσο και από τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν. Απαντώντας στην όποια πρόθεση της Λευκωσίας για πάγωμα περισσότερων κεφαλαίων, σημειώνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο καλωσορίζει το άνοιγμα και κλείσιμο περαιτέρω κεφαλαίων του κεκτημένου στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις Ενταξιακές Διασκέψεις με την Τουρκία και την Κροατία που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου. Η ενταξιακή διαδικασία παρέχει μια ισχυρή ενθάρρυνση για πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση και είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να διατηρήσει το μομέντουμ αυτής της διαδικασίας στη βάση των συμφωνημένων αρχών και προϋποθέσεων. Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στη διατήρηση αυτού του μομέντουμ κατά το 2010 και πέραν αυτού».

Μία δήλωση που διαφοροποιείται από τη συνολική γραμμή της ΕΕ, όπως εκφράστηκε και στην αξιολόγηση της Τουρκίας, που προτίμησε την πολιτική της ήπιας επίπληξης σχετικά με το Κυπριακό, αποφεύγοντας τις κυρώσεις, αλλά και τη σκληρή γλώσσα, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ, τόσο σε ζητήματα Ενέργειας, όσο και προώθησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας, όπου η Αγκυρα αναδεικνύεται σε «ισχυρό παίκτη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ