ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Αξιοποιούν τις εκτιμήσεις των «οίκων»

Χέρι χέρι βαδίζουν κυβέρνηση και «οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης», καθώς οι εκθέσεις δυσπιστίας προς την ελληνική οικονομία, που εκδίδουν οι «οίκοι», αξιοποιούνται από τα κυβερνητικά επιτελεία, για την προώθηση των αντιλαϊκών τους επιλογών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει εν τέλει το τετραετές «Πρόγραμμα Σταθερότητας» της Ελλάδας, το οποίο θα ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών ανατροπών, σε βάθος χρόνου. Η κατάρτιση του Προγράμματος ξεκίνησε χτες και πρόκειται να παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα μέσα Γενάρη. Σύμφωνα με «διαρροές» του υπουργείου Οικονομικών, η κατάρτιση του Προγράμματος θα παρακολουθείται γραμμή προς γραμμή από τις Βρυξέλλες, ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις τυχόν απόρριψής του... Στο θέμα του Προγράμματος αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, σε συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη «αναλυτικής εξειδίκευσης των μέτρων και των δράσεων, οι οποίες θα υποστηρίξουν την υλοποίηση των στόχων».

Χθες, η τρίτη κατά σειρά εταιρεία «αξιολόγησης», ο οίκος Moody's, προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (είχαν προηγηθεί η Fitch και η Stadart and Poors), αλλά το ...μέγεθος της υποβάθμισης ήταν τέτοιο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόνο που δεν πανηγύρισε. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Οίκου Moody's, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην ίδια κατηγορία (Α) και δυο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δυο άλλων οίκων που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα». Η ανακοίνωση θεωρεί ως θετική την επισήμανση της Moody's, ότι η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ, αναβαπτίζοντας τις διαβεβαιώσεις πίστης και αφοσίωσης προς τις «αγορές», καταλήγει: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας».

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι οι «οίκοι» αυτοί καθ' εαυτοί και τι ρόλο επιτελούν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και αγορές ομολόγων, αλλά η αξιολόγηση την οποία έκαναν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία.

Και αν δεχτούμε ότι οι αξιολογήσεις αυτές συνιστούν κάποιο είδος προβλήματος για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να δανείζεται από τη διεθνή αγορά με αυξημένα επιτόκια, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η ίδια αξιοποιεί τις αξιολογήσεις αυτές, προκειμένου να τρομοκρατήσει το λαό, να απονευρώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις και σκιρτήματα, ώστε να περάσει απρόσκοπτα, χωρίς αντιστάσεις, τα αντιλαϊκά μέτρα.

Οσο για τους τρεις αμερικανικούς «οίκους αξιολόγησης», τους αποκαλούμενους και «τρεις αδελφές» - Moody's, Stadart and Poors, Fitch - πρόκειται για μια «αμαρτωλή» ιστορία, γέννημα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού και της εμπορευματοποίησης του κρατικού χρέους. Το χρέος των κρατών δεν απεικονίζεται μόνο λογιστικά στα βιβλία των πιστωτών, αλλά, ως εμπόρευμα, αποτελεί την πρώτη ύλη για τη δημιουργία αγοράς και πώλησης χρέους (ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν τα κράτη για την κάλυψη ελλειμμάτων και παλιότερων χρεών).

Οι «αξιολογητές» κρίνουν την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών (αλλά και εταιρειών, μεγάλων Δήμων κλπ.) με τα πιο αυστηρά κεφαλαιοκρατικά κριτήρια, στηρίζουν και στηρίζονται στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Βέβαια, δεν πρόκειται για ...ανιδιοτελείς κριτές των καπιταλιστικών οικονομιών, αφού συμμετέχουν και οι ίδιοι στο άγριο κερδοσκοπικό παιγνίδι που γίνεται διεθνώς, με τις διακυμάνσεις των μετοχών, των ομολόγων, των νομισμάτων, και των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Πρόκειται, δηλαδή, για «κοράκια» των αγορών, τα οποία, λειτουργώντας με καθαρά καπιταλιστικά κριτήρια, πάρα πολλές φορές, έχουν πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους. Τέτοια περίπτωση ...ατυχούς πρόβλεψης αφορά η θετική αξιολόγηση που έκαναν στα «τοξικά» ομόλογα που στηρίζονταν στα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης. Οταν η αγορά αυτή κατέρρευσε, τα ...πιστοποιημένα από τους Οίκους αυτά ομόλογα έχασαν την αξία τους και δεν αντιπροσώπευσαν πλέον παρά μόνο το χαρτί στο οποίο είχαν τυπωθεί.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2010
Οι αντιλαϊκές επιλογές ανατρέπονται με αγώνες

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν και κατάγγειλαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής

Την πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, την παραπέρα συρρίκνωση των λαϊκών δικαιωμάτων και των όποιων κατακτήσεων διατηρούνται ακόμα σε ισχύ, καθώς και τα μέτρα ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά και της διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανέδειξαν μέσα από τις τοποθετήσεις τους για τον προϋπολογισμό του 2010 οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή. Κοινός τόπος στις ομιλίες τους αναδείχτηκε η ανάγκη ανάπτυξης των εργατικών λαϊκών αγώνων που θα αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές επιλογές και θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στις προσπάθειες καλλιέργειας μοιρολατρίας και υποταγής που επιχειρούνται με «σκιάχτρα» το δημόσιο έλλειμμα και τη διεθνή οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Παγώνουν οι μισθοί

Στις επιπτώσεις του προϋπολογισμού στο εισόδημα των εργαζομένων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαυρίκος.

Με αφορμή τα προβλεπόμενα για την εισοδηματική πολιτική, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «έχουμε πάγωμα των μισθών συνολικά για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» που θα επηρεάσει συνολικά, αφού «ξέρουμε όλοι πως όταν παγώνουν οι αποδοχές στο δημόσιο τομέα αυτό λειτουργεί και ως τροχειοδεικτική βολή και για τον ιδιωτικό τομέα, σαν πυξίδα για τις συλλογικές συμβάσεις».

Μάλιστα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «εμφανίστηκε πριν από 15 ημέρες ο ΣΕΒ ιδιαίτερα αποθρασυμένος από την πολιτική της κυβέρνησης και την πολιτική της ΝΔ, να ισχυρίζεται ότι πρέπει να πάμε σε γενικευμένο πάγωμα των μισθών».

Ο Γιώργος Μαυρικος αναφέρθηκε ακόμα στη φορολογική πολιτική που εκφράζεται στον προϋπολογισμό λέγοντας ότι «έχουμε μια φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ενώ οι συντελεστές φορολόγησης για τα κέρδη των ΑΕ, των μεγάλων επιχειρηματιών, των πολυεθνικών και των ομίλων παραμένουν στο απυρόβλητο».

Τέλος, ο Γ. Μαυρίκος έκανε αναφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οπως είπε, «πουλήθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ, και την ίδια μέρα δόθηκε παραγγελία στους Γερμανούς για τα 4 υποβρύχια, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τρία εκατομμύρια το τίμημα του ξεπουλήματος, 4 εκατομμύρια το κόστος της πρώτης παραγγελίας που έδινε ο ελληνικός στρατός»!..

Καταδικάζονται οι αγρότες

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα καταδίκης των αγροτών τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

«Στον αγροτικό τομέα - που είναι στρατηγικής σημασίας, αφού αφορά τις διατροφικές λαϊκές ανάγκες», σημείωσε χαρακτηριστικά, «η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτής της κυβέρνησης -όπως και της προηγούμενης- είναι η καταδίκη του. Αυτό το επιβεβαιώνει ο προϋπολογισμός».

Η βουλευτής έκανε λόγο για «εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, έλλειψη προστασίας της ντόπιας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές, καταχρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά» που «ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν τα λαμβάνει υπόψη, αλλά αντίθετα συνεχίζει στην ίδια ρότα με αυτή της Νέας Δημοκρατίας».

Ειδικά για τις αποζημιώσεις η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως «για το 2009 οι αγρότες μόλις τώρα παίρνουν τις μισές επιδοτήσεις από αυτές που δικαιούνται, όχι ολόκληρες», ενώ «με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα έσοδα του 2009 για να μειωθούν οι εισροές κι έτσι να υπάρχουν μεγαλύτερα έσοδα το 2010». Οπως είπε, πρόκειται για «λογιστικό τερτίπι, στην πλάτη χιλιάδων αγροτών που θα κάνουν μαύρες γιορτές».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα πρόσθεσε: «Μειώνετε τις δαπάνες για τη γεωργία στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ για τα έργα εκτροπής του Αχελώου δεν υπάρχει καμία αναφορά», παράλληλα είναι «μειωμένες και οι πιστώσεις για την αλιεία».

Η βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας ότι «η αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ στα 20 ευρώ το μήνα είναι 0,66 λεπτά την ημέρα. Δεν καλύπτονται οι αυξήσεις ούτε των φαρμάκων», ενώ «η υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΑ συνεχίζεται, με χρέη που ξεπερνάνε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, υπονομεύοντας το μέλλον του». Τέλος σημείωσε ότι «η αναβάθμιση του ΕΦΕΤ, που επανειλημμένα εξαγγέλλετε, πρακτικά δε γίνεται με μειώσεις δαπανών».

Συντάξεις - πρόκληση

Οι πολιτικές εξαφάνισης χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών υπηρετούνται με τον προϋπολογισμό επισήμανε ο βουλευτης Νίκος Μωραΐτης. Περιγράφοντας την κατάσταση στην ύπαιθρο σημείωσε: «Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ξεκληρίζει κάθε χρόνο πάνω από 20.000 φτωχούς αγρότες. Διώξατε βίαια από την παραγωγική διαδικασία 220.000 αγροτικά νοικοκυριά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και χιλιάδες άλλους που ασχολούνταν στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Και τα δύο κόμματα βγάλατε έξω από την παραγωγική διαδικασία χιλιάδες οικογένειες καπνοπαραγωγών και τώρα, το 2010, τους δίνετε τη χαριστική βολή πηγαίνοντας το 50% στο δεύτερο πυλώνα, χρήματα των καπνοπαραγωγών που πάνε για έργα στους δήμους, στις νομαρχίες».

Ο Ν. Μωραΐτης χαρακτήρισε ψευδεπίγραφες τις υποσχέσεις για αναζωογόνηση της υπαίθρου λέγοντας πως «το πολυδιαφημισμένο Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, υλοποιεί τους ίδιους και χειρότερους αντιαγροτικούς στόχους, το μάζεμα γης και παραγωγής σε λίγα χέρια».

Τέλος έκανε εκτεταμένη αναφορά στις αγροτικές συντάξεις. Οπως είπε στρεφόμενος προς την κυβέρνηση «στις προγραμματικές σας δηλώσεις και στον προϋπολογισμό μιλήσατε για τις αγροτικές συντάξεις, για τα επιδόματα πτωχοκομείου, ότι θα κάνετε τα 330 ευρώ, 360 ευρώ μεικτά το μήνα. Ενα ευρώ την ημέρα. Ούτε ένας καφές για τα "περήφανα γηρατειά". Τα περί 550 ευρώ κατώτερη σύνταξη θα γίνει, όπως είπατε, σε βάθος χρόνου, όταν τα 550 ευρώ θα έχουν λιγότερη αγοραστική δύναμη από τα 350 ευρώ».

Απαξίωση της δημόσιας υγείας

Την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας υγείας, που «καθρεφτίζεται» στις δαπάνες του προϋπολογισμού, ανέδειξε με την παρέμβασή του ο βουλευτής Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Οπως τόνισε, «οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία και πρόνοια και φέτος είναι καθηλωμένες κάτω από το 3%. Η κυβέρνηση περιορίζει παραπέρα τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες για την υγεία και μεταφέρει τα βάρη στους εργαζόμενους».

Ο Χ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι «η επιχορήγηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας για δαπάνες λειτουργίας και ερευνητικά προγράμματα το 2010 είναι μόνο 42 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή ξόδεψε πέρσι ένα μόνο νοσοκομείο, ο "Ευαγγελισμός", για τις δαπάνες αυτές», ενώ παράλληλα «ο προϋπολογισμός προβλέπει σημαντική μείωση των ποσών για τις εφημερίες των γιατρών», «οι λειτουργικές δαπάνες για το ΕΚΑΒ παραμένουν στάσιμες» και «η επιχορήγηση σε μονάδες ψυχικής υγείας είναι κατά πολύ μειωμένες».

Ειδικά για το θέμα των προσλήψεων ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματικός για τις κυβερνητικές υποσχέσεις: «Λένε ψέματα για 6.000 νέες θέσεις εργασίας στην Υγεία, αφού από τον προϋπολογισμό το ποσό που καταγράφεται με το ζόρι αρκεί για 1.600 νέες προσλήψεις. Αλλά ακόμη και αν γινόντουσαν οι προσλήψεις αυτές τα κενά που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι πολλαπλάσια» αφού «ξεπερνούν τις 3.500 θέσεις εργασίας και σε νοσηλευτικό προσωπικό τις 25.000 θέσεις εργασίας».

Θα ενταθούν οι λαϊκοί αγώνες

Το κλίμα τρομοκρατίας με στόχο να περάσουν χωρίς αντιστάσεις τα αντιλαϊκά μέτρα που εκφράζονται και στον προϋπολογισμό του 2010 κατάγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Αναφερόμενος στα... επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης ο Σπ. Χαλβατζής σχολίασε τις διακηρύξεις περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναρωτώμενος «αν μάθουν οι εργαζόμενοι ότι ακρωτηριάζονται τα Βαρέα - Ανθυγιεινά από το Ιντερνετ θα τους ...έρθει μαλακότερα»! Παράλληλα έκανε λόγο για «συστηματική προσπάθεια, με στόχο την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων, της νεολαίας για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος», σημειώνοντας πως «επωδός όλων αυτών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ότι όλοι πρέπει να πληρώσουν για να βγει η χώρα από την κρίση». Οπως είπε, στόχος είναι «να περάσει ένα κλίμα φόβου, η λογική της υποταγής και του συμβιβασμού».

Ειδικά για το δημόσιο έλλειμμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ άσκησε κριτική στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό λέγοντας πως «κουβέντα δεν είπαν τρεις μέρες τώρα, ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ, για το θέμα της μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων». Θύμισε ότι με διαδοχικές αποφάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο φορολογικός συντελεστής έπεσε από το 45% στο 25% και «το Δημόσιο έχασε περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ, 27 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το έλλειμμα», προσθέτοντας πως «τώρα ζητάτε να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι πραγματικότητα». Ειδικά μάλιστα για τους νέους, με αμοιβές της τάξης των 500 ευρώ, είπε ότι «όλοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, τόσο όμως τους πληρώνετε»...

Ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε στην ανάγκη έντασης των λαϊκών αγώνων επισημαίνοντας πως «μπορεί να έχετε το κράτος, τις δυνάμεις καταστολής, το ΣΕΒ τα μεγάλα ΜΜΕ», όμως «νέες εργατικές δυνάμεις μπαίνουν στην ταξική πάλη» οι οποίες «κατανοούν ότι τα συμφέροντά τους βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από όσα προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» και «γι' αυτό και ο αντικομμουνισμός, που εκφράζεται πιο έντονα από κυβερνητικά στελέχη». Τέλος επιφύλαξε ένα σχόλιο και για το αντικομμουνιστικό παραλήρημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Βούρου, λέγοντας: «Είστε ένας από αυτούς που στηρίζουν μια πολιτική που εμπορευματοποιεί τον πολιτισμό, και αυτό το κάνετε ανερυθρίαστα»...

Η απεργία του ΠΑΜΕ δείχνει το δρόμο

«Καταψηφίζουμε και καλούμε το λαό και τη νεολαία να αντιπαλέψει αυτόν τον προϋπολογισμό», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πρωτούλης.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική σημείωσε ότι «ονοματίζει νέο πατριωτισμό την αφαίρεση δικαιωμάτων» προσθέτοντας ότι αυτή η τακτική «είναι ξαναζεσταμένη σούπα». Θύμισε, αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, «...τι λέγατε για τον εθνικό στόχο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ τον εθνικό στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων;», καλώντας τους εργαζόμενους «να μετρήσουν τι όφελος είχαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους». Οπως είπε, «όφελος είχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, το κεφάλαιο. Βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της κερδοφορίας παγκόσμια και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη».

Σήμερα, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ξαναβαφτίζεται εθνικός στόχος η στρατηγική της Λισαβόνας προσαρμοσμένη στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης» και «αυτό το στόχο έρχεται να υπηρετήσει ο προϋπολογισμός». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε πως «κρύβει ότι τα μέτρα που παίρνονται δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα και ότι είναι προαποφασισμένα».

Στόχοι - τόνισε - είναι η «επέκταση της περιβόητης ευελφάλειας, της δουλειάς λάστιχο», η «απελευθέρωση των απολύσεων, η επέκταση της μαθητείας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων με τη σταδιακή αντικατάσταση από τις ατομικές συμβάσεις και τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Αυτά σχεδιάζει η κυβέρνηση και αυτά ονομάζει εθνικό στόχο».

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων καλώντας τους γονείς «να σκεφτούν όχι τι θυσίες θα κάνουν για να τους παραδώσουν λιγότερα ή καθόλου δικαιώματα, αλλά τι θα κάνουν για να τους παραδώσουν περισσότερα».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στην οποία κάλεσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σημείωσε ότι «αυτή η απεργία δείχνει το δρόμο»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασιστικότητα στις αντιδραστικές επιλογές

Σαν... νέο ξεκίνημα, επιχείρησαν να εμφανίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς οι υπουργοί που πέρασαν από το βήμα της Βουλής, στην προσπάθεια - πρόκληση να υποστηρίξουν ότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του λαού.

Στη γνωστή τρομοκρατική γραμμή κινήθηκε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος προσπαθώντας να δείξει ότι τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζονται είναι αναγκαία. Επανέλαβε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι υπό κατάρρευση» υποστηρίζοντας ότι η πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για το 2009 τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι. «Από 850 εκατομμύρια ευρώ το 2008, φέτος χρειαστήκαμε 2,47 δισ. ευρώ έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης, για να δώσουμε συντάξεις Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου και το δώρο των εορτών, ενώ του χρόνου η σχετική δαπάνη θα ανέλθει στα 3,8 δισ. ευρώ και το 2011 θα ξεπεράσει τα 5,2».

Κινδυνολογώντας ασύστολα είπε ότι ότι «το 2015 ο τότε υπουργός θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι δε θα δοθούν 14 μηνιαίες συντάξεις και τα δώρα». Ως εκ τούτου ως λύση πρότεινε τις αντιασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης που συζητιούνται στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», που προβλέπουν ουσιαστικά την κατάργηση των συντάξεων όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, προτάσεις που ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 θα ψηφιστούν από τη Βουλή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τρομοκρατούν για λογαριασμό των μονοπωλίων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο για την ελληνική οικονομία με αφορμή την αξιολόγηση και την έκθεση της Κομισιόν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι κινδυνολογικές αξιολογήσεις των εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για άσκηση τρομοκρατίας προς το λαό προκειμένου να φοβηθεί και να αποδεχθεί τα νέα σκληρά αντιλαϊκά της μέτρα, που τα είχαν αποφασίσει πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση.

Οι αξιολογικοί οίκοι εκπροσωπούν συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων που συναγωνίζονται άγρια ποιος θα ληστέψει περισσότερο τους λαούς. Το ρόλο κριτή έχουν αποδεχθεί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αυτοί οι οίκοι και οι εκπρόσωποι της ΕΕ ήταν που επιβράβευαν τα προηγούμενα χρόνια το "ελληνικό θαύμα" της υψηλής κερδοφορίας και στήριξαν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα μετά τα μεσάνυχτα και αφού προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ολοκληρώνεται η συζήτηση ενός ακόμα βαθιά ταξικού και αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ