ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την κλιματική αλλαγή σημειώνει:

«Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης καταδεικνύει την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και αποκαλύπτει ότι προστασία περιβάλλοντος και κέρδος δεν συμβιβάζονται.

Η ουσιαστική λύση για την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να δοθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ευθύνονται για τη δημιουργία και τη διόγκωση του προβλήματος.

Οσα ισχυρίζονται και η "ευαισθησία" που επιδεικνύουν ειδικά οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αποτελούν χονδροειδή δημαγωγία. Οι κοινές αναζητήσεις τους δεν αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά στη διασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, στους κλάδους της "πράσινης οικονομίας". Οι διαφωνίες τους αντανακλούν τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των αγορών, που εκφράζονται και στον καθορισμό των στόχων, των μηχανισμών ελέγχου και την κατανομή της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η διέξοδος προϋποθέτει την κατάργηση της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης της γης, του αέρα, του νερού. Βρίσκεται σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό, που θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και στη γενικότερη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Ολοκληρώθηκε χωρίς πραγματική συμφωνία...

KOΠΕΓΧΑΓΗ._ Παρά την κατά μερικές ώρες παράταση των εργασιών της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, το περασμένο Σάββατο, δεν επιτεύχθηκε κανένα σημαντικό αποτέλεσμα, γεγονός που ανέδειξε για μία ακόμη φορά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αλλά και πως δεν συμβαδίζουν κέρδος και περιβάλλον... Η σύνοδος έκλεισε με ένα ολιγοσέλιδο κείμενο που χαρακτηρίστηκε «Σύμφωνο της Κοπεγχάγης», του οποίου την ύπαρξη απλώς αναγνώρισε ο ΟΗΕ. Το κείμενο, δηλαδή, δεν συνιστά καμία διεθνή νομικώς δεσμευτική συμφωνία. Απλώς υπογράφτηκε από ελάχιστα μέλη του ΟΗΕ μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Κίνα, Νότια Αφρική, Βραζιλία και χώρες της ΕΕ. Οι άλλες, πολλές δεκάδες χώρες, κυρίως το επέκριναν ως ανεπαρκές...

Σε γενικές γραμμές, η «πολιτική διακήρυξη» του υποτιθέμενου «Συμφώνου της Κοπεγχάγης» περιλαμβάνει στα βασικά της σημεία:

  • Τη λεκτική συνεργασία «όλων» των χωρών για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου «αναγνωρίζοντας» τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για την ανάγκη διατήρησης της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των δύο βαθμών Κελσίου στα προβιομηχανικά επίπεδα.
  • Την υποβολή έκθεσης απ' τις αναπτυσσόμενες χώρες κάθε δύο χρόνια σχετικά με τα αποτελέσματα της εθελοντικής δράσης τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία θα υπόκεινται σε διεθνείς «αναλύσεις και διαβουλεύσεις» (όχι έλεγχο....).
  • Οι πλουσιότερες χώρες «δεσμεύτηκαν» ότι θα χρηματοδοτούν ετησίως και ως το 2012 με 10 δισ. δολάρια ένα ταμείο ανακούφισης των αναπτυσσόμενων χωρών, θέτοντας στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης σε 100 δισ. δολάρια από το 2012 ως το 2020.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν,αναφέρθηκε στο «σύμφωνο» της Κοπεγχάγης λέγοντας πως ήταν το «πρώτο ουσιώδες στάδιο» προς μία συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Παραδεχόμενος εντούτοις πως δεν ήταν «ό,τι είχαμε ελπίσει»... Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι η σύνοδος της Κοπεγχάγης ήταν «ένα βήμα μπροστά».Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κατηγόρησε «μία χούφτα χώρες» πως έθεσαν σε ομηρία τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε ως υπεύθυνες την Κίνα, το Σουδάν,τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και την Κούβα... Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είπε πως η Κοπεγχάγη ήταν «το πρώτο βήμα προς μία νέα παγκόσμια κλιματική τάξη». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Ζοζέ Μ. Μπαρόζο τόνισε ότι το σύμφωνο δεν πληροί τις προσδοκίες «αλλά ήταν η μόνη διαθέσιμη συμφωνία». Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο υπεραμύνθηκε της στάσης των διαπραγματευτών της χώρας του δηλώνοντας πως το Πεκίνο «διαδραμάτισε ρόλο σημαντικό και εποικοδομητικό».

Απ' την άλλη πλευρά ο Βολιβιανός πρόεδρος Εβο Μοράλες ζήτησε απ' τους λαούς να κινητοποιηθούν με αφορμή την αποτυχία στην Κοπεγχάγη και ανακοίνωσε πως θα εργαστεί για την διοργάνωση μίας εναλλακτικής συνόδου για το κλίμα. Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε το «σύμφωνο» της Κοπεγχάγης «μη δημοκρατικό» και την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου στη σύνοδο «παραπλανητική».

ΥΕΜΕΝΗ
Εμπλοκή των ΗΠΑ σε βομβαρδισμούς

Από τους βομβαρδισμούς στη Βόρεια Υεμένη
Από τους βομβαρδισμούς στη Βόρεια Υεμένη
ΣΑΝΑ'Α.

Νέο μακελειό αμάχων καταγγέλλουν οι σιίτες ένοπλοι Χούθι που από το καλοκαίρι μάχονται στη βόρεια Υεμένη τα κυβερνητικά στρατεύματα καταγγέλλοντας διακρίσεις και ζητώντας να εφαρμοστεί στην περιοχή τους ο ισλαμικός νόμος. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο, την Κυριακή, σαουδαραβικά αεροσκάφη έπληξαν την μεθοριακή πόλη Ράζεχ, ισοπεδώνοντας σπίτια και σκοτώνοντας 50 ανθρώπους, κυρίως γυναικόπαιδα.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, καθώς τόσο οι υεμενίτικες, όσο και οι σαουδαραβικές αρχές δεν τη σχολίασαν. Επίσης, ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.

Η σαουδαραβική ηγεσία αρνείται ότι ο στρατός της ή η αεροπορία της επιχειρεί εντός υεμενίτικου εδάφους, επιμένοντας ότι η παρέμβασή της αφορούσε μόνο στην εκδίωξη των ενόπλων Χούθι που παρεισέφρησαν στο έδαφός της στις αρχές Νοεμβρίου. Το ίδιο υποστηρίζει και η υεμενίτικη κυβέρνηση, η οποία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι στις τελευταίες μάχες τραυματίστηκε σοβαρά ο ηγέτης των ενόπλων, Αμπντούλ Μάλακ αλ Χούθι. Οι σιίτες ένοπλοι διέψευσαν την είδηση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εκτοπιστεί. Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκε ότι με εντολές του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, οι αμερικανικές Ενοπλές δυνάμεις όχι μόνο «παρείχαν βοήθεια» προς τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης, αλλά πραγματοποίησαν τις αεροπορικές επιδρομές νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με ρίψη πυραύλων «Κρουζ», εναντίον δύο «στόχων της Αλ Κάιντα» όπως αποκάλυψαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στην κλιμάκωση της εκστρατείας της κυβέρνησης Ομπάμα «εναντίον στόχων της Αλ Κάιντα». Οι Χούθι, πρώην σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών όπως και ο φαντομάς Μπιν Λάντεν, γίνονται το νέο πρόσχημα για επεμβάσεις στην περιοχή.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Προχωράει η ενταξιακή διαδικασία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενα ακόμα κεφάλαιο του διαπραγματευτικού κύκλου της Τουρκίας άνοιξε χτες στις Βρυξέλλες, με θέμα το περιβάλλον, κατά την όγδοη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών, με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Ολι Ρεν να δηλώνει πως αυτό αποδεικνύει ότι το «τρένο ΕΕ - Τουρκίας παραμένει σε τροχιά και βρίσκεται σε κίνηση», παραβλέποντας ό,τι μπορεί να θεωρείται εμπόδιο στη διαδικασία, όπως το Κυπριακό, το κουρδικό, ή τα ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών (πρόσφατη είναι η απαγόρευση κόμματος), με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι η προσέγγιση της Αγκυρας από την ΕΕ έχει «στρατηγικά πλεονεκτήματα». Ο προεδρεύων της ΕΕ, Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ, υπερθεματίζοντας ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αυξάνει την κατανόησή της σχετικά με τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, και μεγάλη μερίδα της «υποστηρίζει την τουρκική ένταξη». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ο. Ρεν αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας δήλωσε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα. Η Τουρκία είναι ένα τεστ για το κατά πόσο η ΕΕ θέλει να γίνει πραγματικός παγκόσμιος παίκτης ή όχι», ισχυριζόμενος ότι στη χώρα συνεχίζονται οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας απλά την ανησυχία των Βρυξελλών για γεγονότα όπως η απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της γιατί δεν αίρεται και για την ίδια η προϋπόθεση της βίζας εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους, όπως για τις χώρες δυτικών βαλκανίων και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε πως αυτή «η διάκριση που έγινε σε βάρος της χώρας του δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ