ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Επιδιώκεται κατάσχεση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» για την κατάσχεση ακίνητης περιουσίας που διαθέτει στη χώρα μας το γερμανικό δημόσιο άναψε ο Ι. Σταμούλης ως συνήγορος 295 θυμάτων (ή συγγενών θυμάτων) από το Δίστομο Βοιωτίας, που δικαιώθηκαν από τον Αρειο Πάγο για τις ναζιστικές θηριωδίες που υπέστησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του χτεσινού «Εθνους».

Η εντολή κατάσχεσης των ακινήτων ήρθε ως συνέπεια της μη εκτέλεσης από το γερμανικό δημόσιο της δικαστικής απόφασης, για καταβολή στα θύματα πολεμικών επανορθώσεων, που ανέρχονται στα 15 δισ. δραχμές. Η κατάσχεση αναμένεται από μέρα σε μέρα και αφορά τη Γερμανική Σχολή, το Ινστιτούτο Γκαίτε και τη Γερμανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Σύμφωνα με το «Εθνος», ο πλειστηριασμός των τριών ακινήτων θα οριστεί για τις 20 Σεπτέμβρη, αφού θα έχει κοινοποιηθεί η κατασχετήρια έκθεση των δικαστικών επιμελητών στο γερμανικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το «Εθνος», η Γερμανική Σχολή στεγάζεται σε μεγάλη έκταση στον Παράδεισο Αμαρουσίου και η αξία της υπολογίζεται σε 2 δισ. δραχμές. Η Γερμανική Αρχαιολογική Εταιρεία εκτιμάται σε 1,5 δισ. δραχμές και το Ινστιτούτο Γκαίτε από 2,5 έως 2,7 δισ. δραχμές.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η κατάσχεση, απαιτείται σύμφωνη γνώμη και άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε χτες ο Δ. Ρέππας, ενημερώνοντας, ταυτόχρονα, τους εκπροσώπους του Τύπου πως το θέμα των «γερμανικών αποζημιώσεων» θα απασχολήσει σήμερα σύσκεψη των Γ. Παπανδρέου, Μ. Σταθόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και συνεργατών του πρωθυπουργού, στην οποία θα προεδρεύσει ο Κ. Σημίτης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετική με το θέμα της κατάσχεσης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου, ανέφερε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό. Βεβαίως, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, με γνώμονα, αποκλειστικά και μόνο, το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να προσθέσω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος αλλοδαπού Δημοσίου, χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης. Αρα, λοιπόν, όλα όσα λέγονται είναι πρόωρα και καλό είναι να αποφεύγονται».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο δρόμος για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας άνοιξε στις 5 Μάη, με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορούσε το μαρτυρικό Δίστομο. Η απόφαση, η οποία πάρθηκε με ψήφους 15 έναντι 5, έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Νικ. Γεωργίλη και επικύρωσε τελεσίδικα την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για άμεση καταβολή αποζημίωσης 9 δισ. δρχ. από το γερμανικό δημόσιο στα 295 θύματα του Διστόμου. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν υπάρχει κρατική ασυλία για τους Γερμανούς σχετικά με αξιώσεις από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αδικήματα που πλήττουν άτομα που δε σχετίζονται με ένοπλες συρράξεις ούτε μετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και για εγκλήματα που γίνονται ως αντίποινα, για πράξεις δολιοφθοράς αντιστασιακών ομάδων, σε βάρος αμέτοχων και αθώων πολιτών.

Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Υπαρκτό το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα

«Το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι όντως υπαρκτό στην Ελλάδα. Επηρεάζει τους Αμερικανούς διπλωμάτες και ειδικότερα τους στρατιωτικούς ακολούθους. Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουμε χάσει πέντε ανθρώπους από τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη και είναι φυσικό να ανησυχούμε», δήλωσε και πάλι, αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ν. Μπερνς, επιμένοντας να διατηρεί στην πρώτη γραμμή των πιέσεων προς τη χώρα μας, το μείζον θέμα.

Βέβαια διευκρίνισε πως το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι διεθνές και δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Και για να μας καθησυχάσει, διαβεβαίωσε πως τις τελευταίες βδομάδες «οι ΗΠΑ υποστήριξαν ιδιαίτερα την Ελλάδα στο θέμα της τρομοκρατίας, τόσο διά στόματος του Προέδρου Κλίντον, όσο και με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, αλλά και του ιδίου».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ν. Μπερνς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες, με αφορμή τη φετινή 65η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 ως τις 11 Σεπτέμβρη και που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως τα ελληνικά επιτεύγματα στο «μέτωπο» της οικονομίας σηματοδοτούν την έναρξη μιας πολύ καλής περιόδου για το άνοιγμα των αμερικανών επιχειρήσεων στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα -και ιδίως στη Μακεδονία και τη Θράκη - όχι μόνο από πλευράς των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας, αλλά και εκ μέρους εταιριών που θα κάνουν το επενδυτικό τους «ντεμπούτο» σε ελληνικό έδαφος.

Ευοίωνες προοπτικές για την ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας διανοίγονται στον τομέα της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανικό αξιωματούχο, που ανέφερε ενδεικτικά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής «CISCO» και της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ». «Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα εκδηλώνεται και στους τομείς των τουριστικών υποδομών, της ανέγερσης ξενοδοχείων και της ναυσιπλοΐας, ενώ επενδυτικές εταιρίες της Wall Street ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη χώρα μας, λόγω της καλής απόδοσης της δραχμής. Οι ελληνο-αμερικανικές οικονομικές σχέσεις ανθούν και θα δούμε να αυξάνονται στα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Μπερνς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Προσαρμόζεται στο «νέο ρόλο» της χώρας στα Βαλκάνια

Τη μετεξέλιξη και προσαρμογή του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης καθώς και τον υποδομών αλλά και των δομών λειτουργίας της περιοχής στις απαιτήσεις που προκύπτουν από το ρόλο που έχει αναλάβει να παίξει η Βόρεια Ελλάδα στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας, επιδιώκει και προωθεί η κυβέρνηση μέσα από διάφορες δράσεις.

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή, συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Μακεδονίας - Θράκης του ΠΑΣΟΚ, παρουσία 30 νυν και πρώην υπουργών, βουλευτών και υπηρεσιακών παραγόντων των περιφερειών. Θέμα της συνεδρίασης ήταν ο νέος ρόλο της Βόρειας Ελλάδας, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην περιοχή, η σύγκλιση των τριών Περιφερειών, η «δίκαιη» και «ωφέλιμη αξιοποίηση» των πόρων και η μετεξέλιξη του ΥΜΑΘ. Οδηγό όλων των παραπάνω αποτελούν οι πέντε άξονες της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την «ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη» που θυμίζουμε πως είναι: Μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη, «εκδημοκρατισμός» των χωρών, δημιουργία μηχανισμού «επίλυσης των συγκρούσεων», εντατικοποίηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και αναγνώριση της επιλεξιμότητας των χωρών να προσχωρήσουν στην ΕΕ.

Στη συνεδρίαση σημειώθηκε η αναγκαιότητα επιτάχυνσης στη χάραξη και τη συστηματική υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου για τη Βόρεια Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει υποδομές στην ευρύτερη περιοχή και νέες δομές λειτουργίας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης που θα εξυπηρετούν το νέο «μητροπολιτικό της ρόλο».

Η συνεδρίαση του ΚΤΕ έκλεισε με μια συμφωνία πέντε σημείων που αφορά στην εναρμόνιση της κυβερνητικής πολιτικής στη Βόρεια Ελλάδα με διασπορά της ανάπτυξης σ' όλους τους νομούς, την επιτάχυνση των έργων υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα, την επιτάχυνση των ρυθμών ανασυγκρότησης στη ΝΑ Ευρώπη, περιοδικότητα των συνεδριάσεων του ΚΤΕ με θεματικές ενότητες της κυβερνητικής πολιτικής και μετεξέλιξη του ΥΜΑΘ σε παραγωγικό και αναπτυξιακό υπουργείο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Εκδρομή στο Λαύριο

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδρομή στο Λαύριο το Σάββατο 8 του Ιούλη, στην οποία περιλαμβάνεται επίσκεψη στο μουσείο της πόλης και στις στοές του λατομείου με ξενάγηση. Στη συνέχεια οι εκδρομείς θα μεταβούν για φαγητό στις εγκαταστάσεις του ΕΟΤ στην Καμάριζα.

Η αναχώρηση των πούλμαν έχει προγραμματιστεί για τις 8 π.μ. από την οδό Ομήρου 68 στη Ν. Σμύρνη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 9354.841 από 6.30 -8.30 μ.μ.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η Εργατική Αχτίδα της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του ΚΚΕ στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης», αύριο Τετάρτη5/7/2000 στις 7.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αργους, η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ - η πρόταση διεξόδου: το λαϊκό μέτωπο». Στη σύσκεψη καλούνται όλοι όσοι συναντήθηκαν με τους κομμουνιστές στα διάφορα μέτωπα πάλης, όσοι ψήφισαν ΚΚΕ και άντεξε στις τελευταίες αναμετρήσεις, όσοι βλέπουν τη διέξοδο στη ρήξη, στη σύγκρουση και την ανατροπή της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καλούνται όλοι αυτοί να συζητήσουν και να δουν τα παραπέρα βήματα που απαιτούνται για την ενίσχυση και του ΚΚΕ και του κινήματος.
Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη, στις 20.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Για το χαρακτήρα και το στόχο της επίθεσης ενάντια στο ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ