Associated Press |
Αρχισε χτες στη μικρή γαλλική πόλη Μιλό, στα νότια της χώρας, η δίκη του ηγέτη της Συνομοσπονδίας Αγροτών, Ζοζέ Μποβέ και άλλων εννέα αγροτιστών που κατηγορούνται για την επίθεση σε υπό κατασκευή εστιατόριο της αλυσίδας Μακ Ντόναλντ'ς τον περασμένο χρόνο.
Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή, για να συρρεύσουν χτες στη Μιλό χιλιάδων διαδηλωτών, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην «παγκοσμιοποίηση», αλλά και να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στους εκδιωκόμενους αγρότες.
Το Μιλό έχει μετατραπεί πραγματικά σε μία πόλη «υπό εξέγερση», καθώς χιλιάδες διαδηλωτές από διάφορες συνδικαλιστικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές οργανώσεις που αντιτίθενται στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης πρόκειται να βρίσκονται εκεί όσο διαρκεί η δίκη, που μάλλον θα είναι δύο ημέρες. Εξάλλου, η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Μποβέ και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με τα συνθήματα και την αντίθεση των διαδηλωτών.
Είναι γνωστές οι θέσεις των αγροτών, αλλά και του Ζοζέ Μποβέ, όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση με την επίθεση στο αμερικανικό φαστ φουντ, αφού δεν καταγγέλλουν μόνο την κακή ποιότητα φαγητού που προσφέρουν τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, αλλά και «την παγκοσμιοποίηση και τον ακραίο φιλελευθερισμό που θέλουν να διευθύνουν την οικονομία του πλανήτη μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», καθώς και τους υπερβολικούς δασμούς και τα πρόστιμα που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές γαλλικών προϊόντων και δη τυριών με αφορμή τον «εμπορικό πόλεμο», που μαίνεται με την ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Για τους ίδιους λόγους ο Μποβέ και άλλοι Γάλλοι αγροτιστές είχαν περάσει τον Ατλαντικό και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους διαδηλωτές που συνέρρευσαν στο Σιάτλ, το Δεκέμβρη του 1999 με αφορμή τη Σύνοδο του ΠΟΕ και διαδήλωσαν κατά της παγκοσμιοποίησης και του νέου γύρου για την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου.
Εν τω μεταξύ, από την Πέμπτη το Μιλό έχει μετατραπεί σε «φρούριο», καθώς οι αρχές έχουν κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας για την αποτροπή επεισοδίων, ενώ τα σχολεία στο Μιλό παρέμειναν σήμερα κλειστά και η περιοχή γύρω από το δικαστήριο έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία.
Μεταξύ των δυνάμεων που έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης είναι και η Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Αστυνομίας, που ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια στη δίκη του κατηγορούμενου για συνεργασία με τους ναζί, Μορίς Παπόν το 1997. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 120 γιατροί βρίσκονται επίσης σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Πολλά κύματα καθώς φαίνεται θα περάσει ακόμη αυτή η «μερική άρση του εμπάργκο», που χρειάστηκε 40 ολόκληρα χρόνια ώστε να αποφασιστεί έστω και αρχικώς...
Ο λόγος είναι ότι παρά το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, δεδομένης της προεκλογικής εκστρατείας, δεν κατάφεραν να τα βρουν όσον αφορά τη διαδικασία της ψηφοφορίας και μία διαφωνία δεν επέτρεψε την ένταξή της σε σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών προγραμμάτων. Αρχικώς είχε εκφραστεί η ελπίδα ότι η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αυτή τη βδομάδα, όμως από αρκετούς βουλευτές εκφράζεται η άποψη ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω σχεδίου νόμου για τη χρηματοδότηση στον αγροτικό τομέα, το οποίο βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της επεξεργασίας. Πιθανολογείται ότι εάν επιλεγεί αυτό το «όχημα» για την ψήφιση της τροπολογίας, η πολυσυζητημένη ψηφοφορία θα γίνει μετά τα μέσα Ιουλίου.
Ολα αυτά μετά τη συμφωνία που επιτεύχτηκε την Τρίτη, κυρίως με την υποχώρηση των Ρεπουμπλικανών να επιτρέψουν την πώληση τροφίμων και φαρμάκων στην Κούβα, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής μετά από τέσσερις δεκαετίες ισχύος του εμπάργκο. Από αυτό το σχέδιο νόμου θα επωφεληθούν επίσης το Ιράν, η Λιβύη, το Σουδάν και η Βόρεια Κορέα.
ΤΟΚΙΟ.-
Τα καλά νέα που ανακοινώθηκαν χτες στην Ιαπωνία είναι ότι η ανεργία, έστω και λίγο, μειώθηκε από το 4,9% στο 4,6%. Τα άσχημα νέα είναι ότι η υπογεννητικότητα συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό της Ιαπωνίας, ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται σημαντικά και δυσανάλογα με τον αριθμό των νεογέννητων.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας εξέφραζε έντονες ανησυχίες για τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας, ανακοινώνοντας ότι πέρσι ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε στο σημείο - ρεκόρ των 1,34 παιδιών ανά Γιαπωνέζα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός της Ιαπωνίας, που σήμερα ανέρχεται σε 126.000.000 άτομα, δε θα ξεπερνά τα 105.000.000 άτομα. Επιπλέον, αν σήμερα οι Ιάπωνες άνω των 65 ετών θα αποτελούν το 17% του πληθυσμού, το 2050 θα ξεπερνούν το 30% του πληθυσμού της χώρας.
Με βάση έρευνες και στοιχεία σαν τα παραπάνω, εκφράζονται προβληματισμοί για το μέλλον όχι μόνον της απασχόλησης, αλλά και της χώρας γενικότερα. Ορισμένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί υποστηρίζουν, για παράδειγμα, πως θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι προκειμένου να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες και οι συντάξεις, ενώ άλλοι ζητούν το άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς εργασίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας σε αλλοδαπούς.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το πολύνεκρο ναυάγιο του πλοίου «Καχάγια Μπαχάρι» που, κατά τα φαινόμενα, ναυάγησε προχτές ανοιχτά του Σουλαβέσι των Νησιών Μαλούκου, παρασύροντας στο θάνατο τους περισσότερους από τους 500 - και όχι 270 όπως είχε πρωτοανακοινωθεί - επιβάτες του!
Σύμφωνα και με τις χτεσινές ανακοινώσεις των ινδονησιακών λιμενικών αρχών και της ακτοφυλακής, έως νωρίς χτες βράδυ και παρά τις πυρετώδεις έρευνες δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος, κανένα σημάδι ναυαγίου, κανένα πτώμα, μα ούτε και κάποιος επιζώντας. «Παρά τις εναέριες και θαλάσσιες έρευνες διάρκειας 30 ωρών δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε ούτε το παραμικρό συντρίμμι. Μοιάζει σαν να κατάπιε η θάλασσα το "Καχάγια Μπαχάρι"», δήλωνε χτες στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ερευνών, αντιναύαρχος Ντζόκο Σουμαργιόνο, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα πως οι επόμενες έρευνες ίσως τελεσφορήσουν στον εντοπισμό κάποιων επιζώντων.
Και ενώ το ναυάγιο του «Καχάγια Μπαχάρι» παραμένει μυστήριο, χτες άλλα τρία άτομα πνίγηκαν, όταν ανατράπηκε, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ένα μικρό μεταγωγικό σκάφος έξω από τις νοτιοανατολικές ακτές του Σουλαβέσι. Το σκάφος μετέφερε παράνομα 52 επιβάτες.
ΑΓΚΥΡΑ.-
Ομάδα κρατουμένων στις φυλακές του Αφιόν της Κεντρικής Τουρκίας που κρατούσε ως ομήρους οκτώ δεσμοφύλακες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση νομοσχεδίου για τη χορήγηση αμνηστίας, τερμάτισε χτες την εξέγερσή της, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων « Ανατολή».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κρατούμενοι απελευθέρωσαν τους ομήρους ύστερα από διαπραγματεύσεις με τον κυβερνήτη Αλί Οζιούρτ, ο οποίος δήλωσε πως «ήθελαν να μεταφέρω τα αιτήματά τους στην Αγκυρα. Τους υποσχέθηκα ότι θα το πράξω και μου υποσχέθηκαν να τερματίσουν την ενέργειά τους χωρίς να βλάψουν κανένα».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει αυστηρές ποινές κάθειρξης για άτομα ή ομάδες που κριθούν ένοχα για αντικρατικές ενέργειες και ισόβια ποινή κάθειρξης για τρομοκρατικές ενέργειες, αποσύρθηκε και δε συζητήθηκε χτες στην ομοσπονδιακή Βουλή της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, μετά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασε προχτές ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόγισλαβ Σέσελι.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Βλάνταν Κούτλεσιτς, στην ομοσπονδιακή Βουλή, το νομοσχέδιο «αποσύρθηκε για να τροποποιηθεί σύμφωνα με διάφορες χρήσιμες παρατηρήσεις που έγιναν». Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη, σχολιάστηκε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως τριγμός στο τριμερές σερβικό κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού κομμάτων και ιδιαίτερα ως έκφραση των φιλοδοξιών του Βόγισλαβ Σέσελι για αναβάθμιση του ρόλου του στη σερβική κυβέρνηση. Χαρακτηριστική η δήλωση του Μίλαν Μπόζιτς, ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης», σύμφωνα με την οποία οι «αντιρρήσεις του Σέσελι με αφορμή το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο αποτελούν πλήγμα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Προέδρου Μιλόσεβιτς».
ΜΟΣΧΑ.-
Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) με 399 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 3 αποχές υιοθέτησε χτες στο σύνολό του με τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «Για τις αλλαγές και προσθήκες στον ομοσπονδιακό νόμο "Οι γενικές αρχές οργάνωσης των νομοθετικών (αντιπροσωπευτικών)και εκτελεστικών οργάνων της κρατικής εξουσίας των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι».
Με το νομοσχέδιο αυτό ο Πρόεδρος της Ρωσίας αποκτά το δικαίωμα να παύει τους κυβερνήτες των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι παραβιάζουν το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος μπορεί να παύσει έναν τοπικό κυβερνήτη, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου, που κρίνει ότι αυτός έχει παραβιάσει τον ομοσπονδιακό νόμο. Δίνει, επίσης, το δικαίωμα στον Πρόεδρο να παύσει προσωρινά έναν κυβερνήτη, αν η εισαγγελία κρίνει ότι έχει διαπράξει σοβαρά αδικήματα. Ο νόμος προβλέπει, επίσης, διαδικασία διάλυσης των τοπικών κοινοβουλίων, αν αυτά υιοθετήσουν νόμους που έρχονται σε αντίθεση με το εθνικό δίκαιο, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσίας και τη σύμφωνη γνώμη της Δούμα.