ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάνδημο αίτημα η άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την επιβολή του εμπάργκο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την επιβολή του οικονομικού αποκλεισμού κατά της Κούβας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την εξής δήλωση:

«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 47 χρόνων από την επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στο λαό και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας.

Καταγγέλλει τον άδικο, επιθετικό αποκλεισμό, που παρεμβαίνει ακόμα και στις σχέσεις της Κούβας με τρίτες χώρες και δείχνει ότι οι ιμπεριαλιστές έχουν κάνει κουρελόχαρτο το διεθνές δίκαιο που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αποκλεισμός βασίζεται σε νόμο του 1917 που αφορά εμπόλεμη κατάσταση, ούτε ότι σήμερα εφαρμόζεται μόνο για την Κούβα. Ομως η Κούβα δεν είναι σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, ουδέποτε τις απείλησε ή προχώρησε σε επιθετικές πράξεις. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν στο ενεργητικό τους πληθώρα επιθετικών ενεργειών, που έφτασαν μέχρι και την ένοπλη επέμβαση. Αυτό που θεωρούν απειλή οι ΗΠΑ, ο ιμπεριαλισμός γενικότερα, είναι το γεγονός ότι ένας λαός ακολουθεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλιστικό, αντιπαλεύοντας εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Γι' αυτό η πάνδημη απαίτηση για άρση του αποκλεισμού γίνεται πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα ανοικτά ή συγκαλυμμένα υπονομευτικά του σχέδια, με την πάλη ενάντια στην επιθετικότητα της ΕΕ, με την οποία ευθυγραμμίζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και η ελληνική. Η υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας, ο αγώνας ενάντια στον αποκλεισμό σημαίνουν και υπεράσπιση του δικαιώματος του δικού μας λαού να αγωνίζεται ενάντια στους μονόδρομους, να επιζητεί την αποτίναξη του ζυγού της εκμετάλλευσης, να διεκδικεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες».

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Βασικό θέμα η θωράκιση της αντιδραστικής ευρωένωσης

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, οι «πράσινες» μπίζνες, τα φιλομονοπωλιακά μέτρα για την κρίση και η απασχόληση, στην ατζέντα της Συνόδου που ξεκινάει αύριο

Οι «27» προσπαθούν να τελειώνουν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την οποία επέβαλαν στους λαούς για να θωρακίσουν το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ (φωτ. από κινητοποίηση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στο «ευρωσύνταγμα»)

Motion Team

Οι «27» προσπαθούν να τελειώνουν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την οποία επέβαλαν στους λαούς για να θωρακίσουν το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ (φωτ. από κινητοποίηση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στο «ευρωσύνταγμα»)
Με τη Συνθήκη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και τη Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας σαν πρώτα θέματα στην ατζέντα, ξεκινάει αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Θέματα της Συνόδου θα αποτελέσουν ακόμα η οικονομική κρίση, η μετανάστευση και τα ζητήματα της απασχόλησης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα ή αύριο στις Βρυξέλλες - με ενδιάμεσο σταθμό τη Στοκχόλμη - με σαφείς δεσμεύσεις για την εφαρμογή μιας σκληρής πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, «συμβατής» με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, που θα συνδυαστεί με «αλλαγές» διαρθρωτικού χαρακτήρα στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τη χορήγηση νέων οικονομικών πακέτων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η παρουσία της ελληνικής αποστολής στη Σύνοδο συζητήθηκε και στη χτεσινή συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα καταλήχτηκαν στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το περίγραμμα του «τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος» για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, όπως έχει φροντίσει ήδη να αποσαφηνίσει, θα υλοποιεί όλες τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, έχει φροντίσει - μέσω των δηλώσεών του για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και «πρωτοφανών ελλειμμάτων» - να δημιουργήσει το κλίμα, ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να ξεδιπλωθεί η νέα αντιλαϊκή θύελλα. Η επιβολή έμμεσων φόρων, αλλά και οι δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αναζητούν 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν χτες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται στα τέλη της επόμενης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας να παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται με επιστολή της κυβέρνησης να ενημερωθεί και ο επίτροπος Αλμούνια σχετικά με τις προθέσεις στον τομέα της οικονομίας, ενώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα γίνουν οι ανάλογες ανακοινώσεις σχετικά με το «σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας» και το νέο φορολογικό. Επίσης, θα ανακοινωθεί το λεγόμενο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, με την πρώτη δόση από τα ψίχουλα να δίνεται πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς να διευκρινίζεται οτιδήποτε για το χρόνο καταβολής της δεύτερης δόσης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και προετοιμάζει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων «stage» στον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητάς» τους.

Αναφανδόν υπέρ της Λισαβόνας

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Σύνοδο Κορυφής θα ταχτεί υπέρ της άμεσης εφαρμογής της «Νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας», στηρίζοντας την παραπέρα θωράκιση του αντιδραστικού ευρωενωσιακού οικοδομήματος. Η Νέα Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, μετά και το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, που την επικύρωσε με εκβιασμούς και εκφοβισμούς, φαίνεται να προσκρούει στο - όχι ανυπέρβλητο - εμπόδιο που θέτει ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος αρνείται να την επικυρώσει, παρά το ότι έχει εγκριθεί από το εθνικό Κοινοβούλιο.

Το τσέχικο δικαστήριο αναμενόταν να έχει δώσει τη λύση έως σήμερα, με τις Βρυξέλλες να απαιτούν το χαρακτηρισμό των εμποδίων που προβάλλει ο Β. Κλάους σαν «παράνομα», ώστε να προχωρήσει η Σύνοδος στα ζητήματα του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ (ύπατου εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις) και του προέδρου της Ενωσης.

Η σουηδική Προεδρία από την πλευρά της θεωρεί ότι το ζήτημα της Τσεχίας θα έχει λήξει μέχρι τη Σύνοδο, προετοιμάζοντας ήδη μία έκθεση την οποία θα παρουσιάσει στους «27» και θα αναφέρεται στις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη, στην οποία θα δίνονται και κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πώς θα λειτουργήσει η υπηρεσία του ύπατου εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

Στο κεφάλαιο της ευρωενωσιακής διεύρυνσης, θετική στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ ο πρωθυπουργός θα σπεύσει να εντάξει την επίλυση των εξωτερικών θεμάτων της χώρας στην «ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής», με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014.

Κερδοφόρο «ενδιαφέρον» για το κλίμα

Σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές και την επικείμενη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, η Σύνοδος Κορυφής των «27» καλείται να συγκεράσει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών μελών και να δώσει τη λύση, μετά την αδυναμία συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν στη χορήγηση βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες για μείωση των ρύπων και στον καταμερισμό της σχετικής επιβάρυνσης μεταξύ των χωρών μελών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις ευρωενωσιακή «στροφή» προς την «πράσινη ανάπτυξη» για το κεφάλαιο, έχει ήδη δεσμευτεί για την παροχή πλήθους φοροαπαλλαγών και οικονομικών κινήτρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα στραφούν προς την «πράσινη οικονομία».

Ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσουν στις παρακάτω συγκεντρώσεις για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ:

  • Αύριο Πέμπτη 29 Οκτώβρη, στην Καλαμαριά, στο θεατράκι «Χηλής», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος.
  • Την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στις Σέρρες, στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Ορφέας», θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος.

Επίσης, για αύριο Πέμπτη προγραμματίζονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις - συζητήσεις:

-- Στη Βέροια, στις 7.30 μ.μ., στην «Εληά», με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Αχτίδας (Ταξιαρχών 32), με ομιλήτρια την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέα και της ΕΠ της ΚΟΠ.

Την Παρασκευή κυκλοφορεί ξανά ο «Ρ»

Λόγω της σημερινής αργίας, ο «Ριζοσπάστης», όπως όλες οι πρωινές εφημερίδες, δε θα κυκλοφορήσει αύριο Πέμπτη. Θα κυκλοφορήσει ξανά την Παρασκευή, 30 του Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ