ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ (Α)ΤΑΞΙΑ
Ψηφιακή φαντασίωση «ολοκληρώσεων»

«Αρατε πύλας», όπως θα έλεγαν και οι «ταπεινοί» ποιμένες των «λαοσυνάξεων».

Και οι πύλες άνοιξαν από την αρχή της εβδομάδας, για να δεχτούν το «καλό» παιδί που συμμορφώθηκε στις εντολές και εκπλήρωσε τα κριτήρια - κατά ένα μέρος εικονικά και κατά το άλλο πραγματικά- για να εισέλθει δόξη και τιμή, στο Ευρωκοινοβούλιο της οικονομικής και νομισματικής ολοκλήρωσης. Και μάλιστα με την επιδίωξη ένταξης στο σκληρό πυρήνα των πρώτων ταχυτήτων και του κλιμακούμενου βέτο.

Ποιος πλήρωσε και συνεχίζει το βαρύτατο τίμημα για να εκπληρωθούν τα κριτήρια και τα επιτίμια που τα συνοδεύουν; Τελείωσαν λοιπόν τώρα πια, τα βάσανά μας; Πιστεύει κανένας ότι από εδώ και πέρα η αγορά και οι εργαζόμενοι που ήταν κατεψυγμένοι, οδηγούνται στην απόψυξη, ενώ καλλιεργείται η φαντασιακή εικόνα της ανάπτυξης;

Από τώρα, όμως, ισχύουν για τους ευδαίμονες ευρωαισιόδοξους, ορισμένα κυνικά, προειδοποιητικά, μηνύματα κινδύνου. Ο πρωθυπουργός δηλώνει, λοιπόν, απερίφραστα, ότι η είσοδος στην ΟΝΕ δεν είναι το τέλος -(των δεινών;), αλλά η αρχή νέου κύκλου προσφυγών και δεσμεύσεων. Το ίδιο προειδοποιεί και η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος. Και οι δυο μαζί και άλλοι παράγοντες κάνουν πιο συγκεκριμένη την απειλή για τη «διατηρησιμότητα» των κριτηρίων και τη συνέχιση της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, για απροσδιόριστο διάστημα, ή, τουλάχιστον, για μια δεκαετία και βλέπουμε.

Εν τω μεταξύ, όπως διαπιστώθηκε και κατά τη σύναξη του Βερολίνου, οι εταίροι συνολικά και επιμέρους ψάχνουν ακόμη για το «κοινωνικό πρόσωπο» και δεν το βρίσκουν, ενώ, για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους απασχολήσιμους ισχύει ο καβαφικός στίχος:

Δεν έχει,(γι' αυτούς πλοίο, δεν έχει οδό), εκτός από τους αγώνες τους.

Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, εκτός από την προβολή ενός φανταστικού ειδώλου ανάπτυξης, είναι η κατεπείγουσα θύελλα 17,-(επι του παρόντος),- ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων δημόσιων φορέων. Με την πρόσθετη «καταγγελία» του επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργού ότι πιέζεται, κατά τη διαδικασία του «πάρε - δώσε», από τα διαπλεκόμενα και μη κατονομαζόμενα συμφέροντα.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Μέσα εξυπηρέτησης της ανισόμετρης ανάπτυξης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τη μεγάλη απόκλιση που χαρακτηρίζει το κατά κεφαλήν εισόδημα μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα 10 χρόνια λειτουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων, καθώς και την επιδείνωση του χάσματος που χωρίζει τις καθυστερημένες περιφέρειες από τα ανεπτυγμένα κέντρα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τη 10η έκθεση για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, υπογραμμίζοντας ότι αυτά έχουν πολλές φορές χρησιμοποιηθεί ως μέσα διαβρωτικά της συνοχής και έγιναν τα μέσα εξυπηρέτησης της ανισότιμης ανάπτυξης.

«Ο στόχος δημιουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων, δηλαδή η συμβολή τους στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και στην επίτευξη της οικονομικής συνοχής, όχι μόνο παραμένει ουσιαστικά ανεκπλήρωτος, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούμε επιδείνωση του χάσματος που χωρίζει τις καθυστερημένες περιφέρειες από τα αναπτυγμένα κέντρα, τόσο στην ύπαιθρο - και ιδιαίτερα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές - όσο και στα αστικά κέντρα που μαστίζονται από τη μαζική και μακροχρόνια ανεργία, τη φτώχεια, την ανεπάρκεια ή και την πλήρη απουσία βασικών υποδομών, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σημειώνοντας τις θετικές παρατηρήσεις του εισηγητή ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε ότι «η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ακόμα πιο δυσμενής. Ελλιπής προγραμματισμός, αδιαφάνεια και μεγάλος αριθμός παρατυπιών και απατών στην εκτέλεση των προγραμμάτων - που συνέβαλαν στην αύξηση της κερδοφορίας του παρασιτικού κεφαλαίου - αντί για τη σύγκλιση οδήγησαν σε διεύρυνση της απόκλισης, όπως κατ' επανάληψη έχει ομολογήσει και η ίδια η Κομισιόν. Στην πραγματικότητα τα Διαρθρωτικά Ταμεία έχουν πολλές φορές χρησιμοποιηθεί ως μέσα διαβρωτικά της συνοχής και έγιναν τα μέσα εξυπηρέτησης την ανισόμετρης ανάπτυξης».

«Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα αυτό της Ελλάδας, όπου, ενώ το 1996 μόνο δύο ελληνικές περιφέρειες ανήκαν στην κατηγορία των 10 πιο φτωχών περιφερειών της ΕΕ, την επόμενη μόλις χρονιά 7 ελληνικές περιφέρειες πέρασαν στην κατηγορία των 11 φτωχότερων περιφερειών της Ενωσης. Ειδικότερα η Ηπειρος κατέκτησε τον «προνομιακό» τίτλο της πιο φτωχής περιφέρειας της ΕΕ που φτωχαίνει κάθε μέρα και πιο πολύ, με αποτέλεσμα όλες οι ελληνικές περιφέρειες να «υποτάσσονται» στη «φιλανθρωπία» των κοινοτικών προγραμμάτων».

«Ταυτόχρονα - και αυτό δεν αναφέρεται πουθενά - επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση των περιφερειακών ανισοτήτων στο ίδιο το εσωτερικό των κρατών - μελών».

«Η ανεπάρκεια πόρων από τη δαμόκλειο σπάθη της "Ατζέντας 2000" και η συνεχής περικοπή τους για να ικανοποιηθούν άλλες ανάγκες, π.χ. της διεύρυνσης, όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνοχής και στη σταθεροποίηση του επιπέδου ανάπτυξης, αλλά αντίθετα δημιουργούν κλυδωνισμούς που οξύνουν την κοινωνικο-οικονομική αποσύνθεση των περιφερειών», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς. «Επίσης, στην πραγματικότητα οι χρηματοδοτήσεις τόσο των Διαρθρωτικών Ταμείων όσο και του Ταμείου Συνοχής είναι σαφώς μικρότερες από αυτές που αναφέρονται αριθμητικά», επειδή, σύμφωνα με τη 10η έκθεση οικονομικής και κοινωνικής συνοχής «οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 30-40% της συνολικής χρηματοδότησης που εισρέει στα φτωχότερα κράτη - μέλη, επιστρέφει στα πλουσιότερα με τη μορφή αγοράς τεχνολογίας ή κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Τη μερίδα του λέοντος την απολαμβάνουν πάντα οι... μελέτες και οι κάθε λογής σύμβουλοι».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση αυτή και η διαγραφόμενη επιδείνωσή της δεν επιτρέπει σε κανένα και πολύ περισσότερο στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους να δικαιολογήσουν και να ασπαστούν την εκτίμηση για θετικότατα αποτελέσματα» στη λειτουργία των Διαρθρωτικών Ταμείων.

Ανακατατάξεις στη σύνθεση της Βουλής;

Με αρκετές αλλαγές απειλείται η νέα σύνθεση της Βουλής, αφού οι δικαστές του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) υπό την προεδρία του Στ. Ματθία, προέδρου του Αρείου Πάγου, πρότειναν χτες την ακύρωση έξι βουλευτών από τις οκτώ ενστάσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν. Οι έξι βουλευτές είναι οι Μ. Αποστολάκη, Α Μερεντίτη, Σ. Σακοράφα, Ι. Σμπώκος, Χρ. Μανωλιά και Δ. Τσιαμάκης, για τους οποίους υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, επειδή δεν παραιτήθηκαν έγκαιρα από τις διάφορες θέσεις που υπηρετούσαν. Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν κατατεθεί συνολικά στο Εκλογοδικείο 74 ενστάσεις.

Οι εισηγητές πρότειναν την ακύρωση της εκλογής της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών Μ. Αποστολάκη, γιατί δεν παραιτήθηκε έγκαιρα από τη θέση του ειδικού συνεργάτη του υπουργού Ανάπτυξης. Για το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Μερεντίτη (Τρίκαλα) προτάθηκε η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα, επειδή υπηρέτησε στο πρωθυπουργικό γραφείο και δεν παραιτήθηκε έγκαιρα. Για τη Σ. Σακοράφα, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών, ο εισηγητής επισήμανε ότι παραιτήθηκε εκπρόθεσμα από τη θέση της προέδρου του Αθλητικού Κέντρου Δήμου Αμαρουσίου. Για τον Ι. Σμπώκο (βουλευτής Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ) ο εισηγητής τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης της βουλευτικής έδρας, επειδή διατέλεσε γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Εξοπλισμών. Για την Χρ. Μανωλιά (βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη), προτάθηκε η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα, επειδή υπηρέτησε στο ειδικό γραφείο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων (ΥΠΠΟ). Για τον Δ. Τσιαμάκη (βουλευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία) υπήρξε εισήγηση υπέρ της ακύρωσης της εκλογής του, επειδή παραιτήθηκε εκπρόθεσμα από τη θέση του νομάρχη.

Αντίθετα, οι εισηγητές τάχθηκαν κατά των ενστάσεων που αφορούσαν τον βουλευτή της ΝΔ στο Κιλκίς Κ. Κιλτίδη, και των Χρ. Μανωλιά και Α. Μεχμέτ στη Ροδόπη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ