ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Ψάχνει νέες επιδοτήσεις

Σε νέα κινητοποίηση καλούν η ΟΕΚΙΔΕ και το ΕΚ Νάουσας, κόντρα σε προσπάθειες να εγκλωβιστούν οι εργάτες στην αδράνεια

Τα πυρά των υπηρετών της ΕΝΚΛΩ συγκεντρώνει η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου, ώστε η εργοδοσία να προωθεί ανενόχλητη τα σχέδιά της
Τα πυρά των υπηρετών της ΕΝΚΛΩ συγκεντρώνει η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου, ώστε η εργοδοσία να προωθεί ανενόχλητη τα σχέδιά της
Σε αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 5 Νοέμβρη στη 1 μ.μ. καλούν τους εργαζόμενους στον Ομιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ) η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), συνεχίζοντας να πρωτοστατούν στην προσπάθεια για οργάνωση του αγώνα με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΕΝΚΛΩ καταφεύγει σε νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις για την υπεράσπιση των δικών της συμφερόντων. Με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα προς τις χρηματοδότριες τράπεζες, ο Ομιλος σημειώνει πως εξαιτίας των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην καταβολή των 34 εκατ. ευρώ ανατρέπεται το επιχειρησιακό σχέδιο και ζητά επανεπικαιροποίηση του Σχεδίου, δηλαδή νέα χρηματοδότηση.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες αναδεικνύεται ο επικίνδυνος ρόλος των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στην αδράνεια, στην απογοήτευση και «παρεμβάσεις» που βολεύουν τα σχέδια της εργοδοσίας, επιστρατεύοντας ταυτόχρονα τη συκοφάντιση των ταξικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της εργοδοτικής πλειοψηφίας του σωματείου εργαζομένων «Γ» της Νάουσας που καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, την ΟΕΚΙΔΕ και το ΕΚΝ, ότι «υπονομεύουν το δίκαιο αγώνα» τους». Μιλά για λειτουργία με «δημοκρατικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της επιχείρησης», όταν εδώ και ένα μήνα αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων για κατάθεση αγωγών εναντίον του Ομίλου προκειμένου να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους. Οταν ο πρόεδρος μόνος του, χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, έστειλε έγγραφο ενόψει της συνάντησης του ΠΑΜΕ, της ΟΕΚΙΔΕ και του ΕΚΝ με τον υπουργό Εργασίας στο οποίο δήλωνε ότι δεν εκπροσωπούν το σωματείο, όταν υπονόμευσε ανοιχτά την απόφαση της ΓΣ για συλλαλητήριο μαζί με το ΕΚΝ. Οι συμβιβασμένες δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν σε αδράνεια τους εργαζόμενους την ώρα μάλιστα που «λουκέτο» μπήκε ήδη στα εργοστάσια Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Οινοφύτων από όπου έχασαν τη δουλειά τους τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι.

Η εργοδοτική πλειοψηφία του «Γ», καταγγέλλει τις ταξικές δυνάμεις ότι κινούνται στη λογική των «έκτακτων βοηθημάτων και του κλεισίματος των εργοστασίων» όταν μόνο αυτές, με συνέπεια, προειδοποιούσαν από την αρχή πως ο αγώνας που έσερναν τους εργαζόμενους οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες, για νέα χρηματοδότηση του Ομίλου (Λαναράς και Τράπεζες) θα οδηγούσε σε λουκέτα εργοστασίων και εκατοντάδες νέες απολύσεις. Εγκαλούν το ΕΚΝ αυτοί που σήμερα ζητούν την προστασία των απολυμένων με πρόγραμμα ανάλογο της εισοδηματικής ενίσχυσης. Δηλαδή, με πρόγραμμα που πέτυχε μετά από διαρκείς και πολύμηνους αγώνες το ΕΚΝ με τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς από τα εργοστάσια του Ομίλου που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνει το έδαφος για την ένταση της επίθεσης

Συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ είχε χτες ο υπουργός Οικονομικών. Τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις.

Τα δημόσια ελλείμματα που παρέλαβε η κυβέρνηση επικαλέστηκε στη χτεσινή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συνέχιση και την ένταση της αντεργατικής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο υπουργός απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ επανέλαβε αιτήματα πλήρως ενσωματωμένα στις στρατηγικές του κεφαλαίου. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Μπάμπης Βορτελίνος, κατήγγειλε αυτή την πολιτική και πρόβαλε το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Στη συνάντηση η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ κινήθηκε στην ίδια γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας, του εφικτού, προβάλλοντας μισθολόγιο με αυξήσεις - ψίχουλα και παράταση της εφαρμογής της απόφασης του ευρωδικαστηρίου, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Οι ταξικές δυνάμεις πρόβαλαν την ανάγκη για ουσιαστική αύξηση στους μισθούς, με κατώτερο βασικό 1.400 ευρώ. Τη μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων και ευέλικτων εργαζόμενων, για απειθαρχία και μη εφαρμογή της αντεργατικής απόφασης του ευρωδικαστηρίου και ενίσχυση των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός προφασιζόμενος τα δημόσια ελλείμματα, για τα οποία δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, ανακοίνωσε ευθαρσώς ότι θα εφαρμόσει τις αντεργατικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμησή μας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη για την πολιτική της κυβέρνησης, που θα συνεχίσει την ίδια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική με την προηγούμενη της ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα και να οργανώσουν την πάλη τους χωρίς να δώσουν καμιά ανοχή στην κυβέρνηση. Να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να καταργηθούν οι ελαστικές και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Να παλέψουν για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα πρωτοστατήσουν».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «GA FERRIES»
Εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους

Σύσκεψη σήμερα της Επιτροπής ανέργων ναυτεργατών

Για τις 18 Δεκέμβρη αναβλήθηκε η καθορισμένη για χτες δίκη στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με κατηγορούμενο τον αρχιπλοίαρχο Λαμπρινό της εταιρείας «GA FERRIES» του εφοπλιστή Αγούδημου, καθώς οι ...διωκτικές και δικαστικές αρχές έκριναν ότι αυτός - ο επί της ουσίας υπάλληλος - είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη μη καταβολή των μισθών στους ναυτεργάτες των πλοίων της εταιρείας! Με την ίδια κατηγορία, δηλαδή της μη καταβολής των δεδουλευμένων, ο αρχιπλοίαρχος συνελήφθη την Κυριακή το βράδυ με την αυτόφωρη διαδικασία και οδηγήθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Του ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 16 Νοέμβρη.

Πέρα από τις ευθύνες που αναλογούν στον αρχιπλοίαρχο της εταιρείας, τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, όπως και ναυτεργάτες, στις καταγγελίες τους και στις καταθέσεις τους, έχουν αναδείξει ως υπεύθυνο, για τους εγκαταλειμμένους και απλήρωτους ναυτεργάτες, τον εφοπλιστή Αγούδημο. Ωστόσο το «χέρι» του νόμου, με βάση την κατεύθυνση της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να τον αγγίξει, όπως δεν έχει ...φτάσει ποτέ κανέναν εφοπλιστή.

Να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες στα πλοία του Αγούδημου βρίσκονται εγκαταλειμμένοι μέσα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά και απλήρωτοι οι περισσότεροι από τον περασμένο Μάη! Από την περασμένη βδομάδα εμφανίστηκε κάποιος αλλοδαπός επιχειρηματίας με το επώνυμο Ερές ως επίδοξος αγοραστής των πλοίων που υποτίθεται ότι θα καταβάλει και τα δεδουλευμένα. Ομως όπως διαδίδεται στην Ακτή Μιαούλη, η όλη υπόθεση της αγοραπωλησίας των πλοίων φέρνει έντονη την οσμή «κομπίνας».

Οι ναυτεργάτες των πλοίων του Αγούδημου σήμερα στις 11 το πρωί θα συμμετέχουν στην πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η οποία θα γίνει στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών.

ΣΕΑΑΝ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ
Νέα παράσταση για την απόλυση

Την επαναπρόσληψη του Νίκου Ανδρακάκου, παραπληγικού, στελέχους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) απαιτούν η ΣΕΑΑΝ και η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής που προχωρούν αύριο σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Ζωγράφου, στη 1 μ.μ. Ακόμα, προγραμματίζουν ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6/11 στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ζωγράφου και στη συνέχεια πορεία στο δημαρχείο.

Διαμαρτύρονται για την απόλυση του συνδικαλιστή, με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης εργασίας του. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής - μετά από παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 13 Οκτώβρη - ότι ο Ν. Ανδρακάκος θα επαναπροσληφθεί, ο συνδικαλιστής δεν έχει ακόμα επιστρέψει στη δουλειά του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Στον αέρα» 750 συμβασιούχοι

Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σ' όλες τις υπηρεσίες, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών, απαιτεί η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (ΔΑΣ), με ανακοίνωσή της, μπροστά στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν 750 εργαζόμενοι στο Δήμο να βρεθούν στο δρόμο, καθώς αυτή την εβδομάδα λήγουν οι συμβάσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ