ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ιταλική προέλαση

H Ιταλία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του ΕΥΡΩ 2000. Η ομάδα του Ντίνο Τζοφ νίκησε εύκολα με 2-0 το Βέλγιο στο «Κινγκ Μποντουέν» των Βρυξελλών και επικύρωσε νωρίς νωρίς ένα από τα δύο εισιτήρια από τον Β' όμιλο. Ο Φρανσέσκο Τότι στο 6ο λεπτό και ο Στέφανο Φιόρε στο 65ο πέτυχαν τα τέρματα της «Σκουάντρο Ατζούρα» που έχασε αρκετές ευκαιρίες για να διευρύνει το προβάδισμά της. Οι Ιταλοί ήταν πολύ καλύτεροι από ό,τι στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Τουρκία και δικαίως έφθασαν στη νίκη. Το Βέλγιο πήρε για λίγο τον έλεγχο και προσπάθησε να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης, αλλά έπεσε πάνω σε έναν εκπληκτικό Τόλντο, που όποτε χρειάστηκε απομάκρυνε τους κινδύνους. Αυτό έκανε στο 21ο λεπτό όταν ο Βίλμοτς σούταρε δυνατά αλλά ο πορτιέρο της Φιορεντίνα είπε και πάλι όχι. Ο ρυθμός στη συνέχεια έπεσε κάπως, αφού η μεν Ιταλία οπισθοχώρησε δίνοντας χώρο στους τυπικά γηπεδούχους, οι οποίοι όμως προσπαθούσαν με σέντρες να διασπάσουν την πολύ καλή αμυντική γραμμή της ομάδας του Τζοφ.

ΤΣΕΧΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ (19.00 ΕΤ 1)

Με στόχο να σφραγίσει το εισιτήριο για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης, η Γαλλία αντιμετωπίζει την Τσεχία και με νίκη βρίσκεται στην οκτάδα. Οι πρωταθλητές κόσμου, μετά την εύκολη νίκη επί της Δανίας στο πρώτο παιχνίδι, θέλουν σήμερα μια ανάλογη εμφάνιση προκειμένου να τελειώνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα με την υπόθεση πρόκριση. Ο τεχνικός των Γάλλων Ροζέ Λεμέρ προκειμένου να διώξει από τους παίκτες του το άγχος, για άλλη μια φορά αρνήθηκε το χαρακτηρισμό του φαβορί για την ομάδα του. Μιλώντας στο γερμανικό Τύπο, δήλωσε ότι επικρατέστερη ομάδα για την κατάκτηση του τροπαίου είναι η Ολλανδία. Στην αντίπερα όχθη, η Τσεχία θα παίξει το τελευταίο της χαρτί για τις ελπίδες της στη διοργάνωση, αφού με δεύτερη ήττα ουσιαστικά η φιναλίστ του τελικού πριν από τέσσερα χρόνια αποχαιρετάει τη διοργάνωση.

ΔΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ (21.45 ΕΤ 1)

Με τον τραυματισμό του Γιαν Σταμ να καίει τον Φρανκ Ράικαρντ και στόχο το δυο στα δυο που θα οδηγήσει τους «Οράνιε» στα προημιτελικά, η μια εκ των διοργανωτών Ολλανδία κοντράρεται με την Τσεχία στο δεύτερο παιχνίδι του Δ` ομίλου. Ο τεχνικός Φρανκ Ράικαρντ σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον Σταμ με τον Μπερτ Κόντερμαν, ενώ παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος για την εικόνα που θα παρουσιάσει η ομάδα του σε σχέση με αυτή που έδειξε στον πρώτο αγώνα με την Τσεχία. Ολα για όλα θέλουν να τα δώσουν οι Δανοί, καθώς ξέρουν ότι δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο απωλειών. Με τους Χέλβεγκ και Χεγκ να έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους, οι Δανοί ετοιμάζονται να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα.

ΠΑΟ
Αγγελικά... σχέδια

Ο νέος τεχνικός του ΠΑΟ Αγγελος Αναστασιάδης
Ο νέος τεχνικός του ΠΑΟ Αγγελος Αναστασιάδης
Εναν Παναθηναϊκό... Αγγελικά πλασμένο, προσδοκά να παρουσιάσει την ερχόμενη χρονιά ο νέος τεχνικός των «πρασίνων», κ. Αναστασιάδης. Χτες, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αγγελος Αναστασιάδης στην Παιανία, μίλησε για τους στόχους των «πρασίνων» την ερχόμενη περίοδο, για τα αγωνιστικά πλάνα του ίδιου αλλά και για τα μετεγγραφικά σχέδια που απασχολούν αυτό τον καιρό -περισσότερο από τα υπόλοιπα θέματα - την ΠΑΕ. Συγκεκριμένα, ο νέος τεχνικός της ομάδας της Αθήνας, ο οποίος από 'δω και στο εξής - όπως ανέφερε - αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τους παίχτες που θα αποκτηθούν, δεν άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά στο ποιοι θα είναι τελικά οι νεοαποκτηθέντες «τριφυλλοφόροι». Ωστόσο, επισήμανε, ότι ο Παναθηναϊκός «πονάει» σε κάποιες θέσεις και αυτές έχουν προτεραιότητα να... καλυφθούν. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Γνωρίζουμε πού πρέπει να ενισχυθούμε. Αρχή μου είναι να αποκτώνται παίκτες που είναι καλύτεροι από τους ήδη υπάρχοντες γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται προβλήματα. Θέλω να τονίσω πως οι παίχτες που θα πάρουμε δε θα ξεπερνάνε σε ηλικία τα 30 χρόνια. Πρωτεύον στόχος μου είναι να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός αντικαταστάτης για τη θέση του Μίκλαντ. Πονάμε στο 6άρι». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι» στους δημοσιογράφους για τα πιθανά του μετεγγραφικά... χτυπήματα, που αφορούν στη σίγουρη σκέψη να αποκτηθεί και ακόμα ένας Ελληνας ποδοσφαιριστής. Μετά την απόκτηση του Βλάοβιτς και του Κουτσουρέ, ο κ. Αναστασιάδης προσανατολίζει τα πλάνα του, στην ενσωμάτωση στο έμψυχο υλικό της ομάδας του ακόμα 4 παιχτών: «Το σίγουρο είναι ότι από τον Παναθηναϊκό θα φύγουν κάποιοι παίχτες και ίσως χρειαστεί να γίνουν και ορισμένες ανταλλαγές». Ταυτόχρονα, ο 47χρονος τεχνικός δήλωσε πως στόχος της ομάδας του δεν είναι να γίνει... ομάδα αλλά να πρωταγωνιστήσει: «Ξέρω ότι η συνέχεια είναι δύσκολη. Δε με φοβίζουν, όμως, τα δύσκολα. Θεωρώ ότι πέρυσι με τον Γιάννη Κυράστα μπήκαν οι βάσεις αλλά πιστεύω ότι άφησε το έργο του μισό. Θα προσπαθήσουμε συνεπώς να πετύχουμε κάτι παραπάνω από πέρυσι. Υπάρχουν άλλωστε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Η προετοιμασία της ομάδας ξεκινά στις 4 του Ιούλη». Πάντως όντας... φρέσκος ακόμα από τη θητεία του στον Ηρακλή, δεν παρέλειψε χτες να κάνει προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγωνιστική παρουσία την ερχόμενη περίοδο τόσο του «γηραιού» όσο και άλλων δυνατών ομάδων του πρωταθλήματος, όπως επίσης και για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό: «Πέρσι οι μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης ήταν πτώματα. Φέτος οι συγκεκριμένες ομάδες θα είναι πολύ δυναμικές, αφού υπάρχουν καλοί προπονητές και οι απαιτήσεις του κόσμου τους είναι υψηλές. Το ίδιο πιστεύω και για την ΑΕΚ. Η "Ενωση" πέρσι είχε χιλιάδες προβλήματα και θεωρώ ότι αυτή την αγωνιστική περίοδο θα είναι δυνατή. Οσον αφορά στον Ολυμπιακό, προβλέπεται να είναι ακόμα καλύτερος αφού πέρσι άλλαξε τρεις προπονητές».


Μ. ΒΩΣΣΟΥ

ΜΠΑΣΚΕΤ
Και ξαφνικά... Παφ

Και εκεί που όλα έδειχνα ότι Κάτας και Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να συναντήσουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις του συμβολαίου, ένα... Παφ τα άλλαξε όλα. Και για να γίνουμε πιο σαφείς, μιλάμε για την Παφ Μπολόνια που έκανε πρόταση στον Ισραηλινό γκαρντ ύψους 700.000 δολαρίων για συμβόλαιο ενός έτους, προσπαθώντας να τον δελεάσει να αφήσει την Αθήνα. Η ιταλική ομάδα γνωρίζει ότι η πρότασή της είναι χαμηλότερη από αυτή των πρωταθλητών, που φτάνει, στα 1,25 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έχει το αβαντάζ της μονοετούς συνεργασίας, που δίνει το δικαίωμα στον παίκτη να μετακινηθεί σε όποια ομάδα θέλει, ή και στο ΝΒΑ το καλοκαίρι του 2001. Στο ραντεβού της Τετάρτης που είχε ο Κάτας με τον Παναθηναϊκό δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς οι πρωταθλητές επιθυμούν συμβόλαιο διετές «κλειστό», χωρίς επιλογή για το ΝΒΑ. Οι δύο πλευρές αναμενόταν να συναντηθούν εκ νέου χτες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.

  • Ονειρο ήταν και πάει η επιθυμία του ΠΑΟΚ να εντάξει στη δύναμή του τον Στόγιαν Βράνκοβιτς. Ο Κροάτης σέντερ σε δηλώσεις του στην κροατική εφημερίδα «Νόβο Λιστ» είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προοπτική να αγωνιστεί στο «Δικέφαλο». Ο Κώστας Φλεβαράκης στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του στην αμερικανική αγορά, με το Ρασάρντ Γκρίφιθ να αποκτά περίοπτη θέση στη λίστα του.
ΣΤΙΒΟΣ
Αστέρια στα «Τσικλητήρια»

Γνωστοί πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του επί κοντώ, που έχουν διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αναμένεται να πάρουν μέρος στο Γκραν Πρι «Τσικλητήρια», που θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στην Αθήνα θα έρθουν, προκειμένου να αγωνιστούν στο Γκραν Πρι που διοργανώνει ο Πανελλήνιος ΓΣ, ό,τι καλύτερο διαθέτει το αγώνισμα. Ξεχωρίζουν ο Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής της Σεβίλλης Μαξίμ Ταράσοφ με 6.05 μ. ατομικό ρεκόρ και 5.80 μ. φετινό ρεκόρ, ο Νοτιοαφρικανός Οκερτ Μπριτς (6.03 μ.), ο Αμερικανός Τζεφ Χάρτβινγκ (6.02 μ.), ο Γερμανός Τιμ Λόμπινγκερ (6.00 μ.), ο Αυστραλός Ντιμίτρι Μάρκοφ (6.00 μ.)

Στις γυναίκες θα πάρουν μέρος στο αγώνισμα η Αυστραλέζα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Εμα Τζορτζ, επίσης η Αυστραλέζα Τατιάνα Γκριγκορίεβα, η Ουκρανή Αντζελα Μπαλαχόνοβα και η Γερμανίδα Νικόλ Ρίγκερ.

Από ελληνικής πλευράς, ξεχωρίζει η συμμετοχή του Σταύρου Τσίτουρα, ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή βελτίωσε κατά ένα εκατοστό το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα (5.61 μ.), καθώς και της Γεωργίας Τσιλιγγίρη, που την περασμένη Κυριακή σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ (4.16 μ.) σε ημερίδα που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου ΓΣ.

ΒΟΛΕΪ

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της γυναικείας ομάδας του Παναθηναϊκού αποτελεί ο Γιάννης Νικολάκης, ο οποίος, ύστερα απο τρία χρόνια θητείας στον πάγκο των «πρασίνων», πέρασε σε άλλο στρατόπεδο, υπογράφοντας χτες διετές συμβόλαιο με τον Πανελλήνιο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Αφιξη Ζε Ελίας

Δεν ξέρει πού να... πρωτοτρέξει η διοίκηση και ο προπονητής του Ολυμπιακού, που εδώ και αρκετό καιρό έχουν μπει για τα καλά στο μεταγραφικό κυκλώνα. Χτες το απόγευμα έφτασε το νέο και πιο πρόσφατο απόκτημα των «ερυθρολεύκων», ο Βραζιλιάνος Ζε Ελίας. Με την άφιξή του ο 24χρονος παίχτης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα, με μεγάλους στόχους. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Γιατί οι δικοί μου στόχοι είναι κοινοί με τους στόχους του Ολυμπιακού. Ελπίζω ότι θα πάμε καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ». Ταυτόχρονα με την άφιξη στη χώρα μας του 24χρονου παίχτη, στα... αυτιά της οικογένειας του Ολυμπιακού έφτανε η είδηση ότι η Αντερλεχτ αποδέχτηκε την πρόταση των 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραχώρηση στον Ολυμπιακό του Σουηδού Παρ Ζέτερμπεργκ. Ετσι, τις προσεχείς μέρες αναμένονται πλέον οι ανακοινώσεις για τη μεταγραφή, που θα φτάσει περίπου στα 3 δισεκατομμύρια δραχμές για ομάδα και παίκτη.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Καινοτομίες από την ΟΧΕ

Την ΕΠΑΕ ...ζήλεψε το ΔΣ της ΟΧΕ, καθώς προχώρησε σε αλλαγές που θα ισχύσουν στο πρωτάθλημα χάντμπολ της Α1 των ανδρών που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι όλες οι ομάδες που συγκροτούν την κατηγορία να μην παρουσιάζονται αδιάφορες και το ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα να είναι αμείωτο.

Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες είναι: Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, θα συνεχίζουν οι οκτώ πρώτες και όχι οι τέσσερις που ήταν μέχρι τώρα. Στη φάση αυτή, τα αποτελέσματα της κανονικής διάρκειας θα εξακολουθούν να ισχύουν και στα πλέι - οφ το πλεονέκτημα έδρας θα έχει η ομάδα που βρίσκεται υψηλότερα στη βαθμολογία. Για την πρόκριση στην πρώτη τετράδα, πρέπει οι ομάδες να συμπληρώσουν τρεις νίκες. Εκεί και με μηδενική βαθμολογία θα γίνουν οι αγώνες για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Η κάθε ομάδα για να προχωρήσει χρειάζεται τρεις νίκες για να φτάσει στον τελικό. Αν κάποιο παιχνίδι τελειώσει ισόπαλο, θα διεξαχθεί παράταση και μετά πέναλτι.

Στα πλέι - άουτ (που θα μετέχουν οι τέσσερις τελευταίες ομάδες) θα γίνονται αγώνες μόνο όταν η βαθμολογική διαφορά τους είναι μικρότερη των πέντε βαθμών. Τέλος, σε περίπτωση που μία ομάδα δεν έχει συγκεντρώσει έστω ένα βαθμό σε όλη τη διάρκεια του Πρωταθλήματος, όπως έγινε φέτος με τη ΓΕΒ, η ομάδα αυτή θα υποβιβάζεται απ' ευθείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ