ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Να απαιτηθούν τώρα οι γερμανικές επανορθώσεις

Συγκέντρωση - συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος διοργανώθηκε χτες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων

Το πάγιο αίτημα των ανθρώπων που πάλεψαν ενάντια στο φασισμό, η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και να απαιτήσει τώρα τις γερμανικές επανορθώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες και το κατοχικό δάνειο, βροντοφώναξαν χτες πλήθος αντιστασιακών σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τα άσπρα μαλλιά, οι άνθρωποι που με τις θυσίες τους κράτησαν ψηλά την αξιοπρέπεια της χώρας, συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και πορεύτηκαν στη Βουλή για να επαναλάβουν για μια ακόμα φορά τη διαμαρτυρία τους για το ότι από το τέλος του β΄ παγκόσμιου πολέμου, μέχρι σήμερα καμία από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν πήρε πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις στη χώρα μας. Για το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η μοναδική που δε διεκδίκησε έστω αυτή την επανόρθωση για τις φρικαλεότητες του ναζισμού.

«Χρόνια τώρα αναγκαζόμαστε, πότε σε κλειστό χώρο, πότε σε ανοιχτό, όπως σήμερα, να εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο με τον οποίο το επίσημο κράτος αντιμετωπίζει τα προβλήματα που απασχολούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τα θύματα του φασισμού, τους αγωνιστές του ΔΣΕ», επισήμανε ο Νίκος Τερζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λειψή αναγνώριση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τις κυβερνήσεις που οδήγησε στο διαχωρισμό των αντιστασιακών σε κατηγορίες αλλά και στη μη ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών.

«Η κυβέρνηση δεν απαιτεί από τη Γερμανία να καταβάλλει το κατοχικό δάνειο, ούτε τις πολεμικές επανορθώσεις που είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο να καταβάλλει», τόνισε και υπογράμμισε ότι η αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας είναι εθνική υποχρέωση.

«Είμαστε γενιά που δε λύγισε. Γερμανούς, Ιταλούς, Αγγλους και Αμερικάνους τους κυνήγησε», «Επιτέλους γράψτε στα σχολικά βιβλία ποια είναι η αλήθεια για την ιστορία». Με αυτά και άλλα συνθήματα να τους δίνουν κουράγιο οι αγωνιστές με τα άσπρα μαλλιά πορεύτηκαν προς τη Βουλή, όπου τετραμελής αντιπροσωπεία παρέδωσε στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον πρόεδρο της Βουλής και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, δύο υπομνήματα τα οποία νωρίτερα είχαν εγκρίνει ομόφωνα οι συγκεντρωμένοι.

Στο πρώτο υπόμνημα οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αφού αναφέρονται στην αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων, ζητούν από την κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα από τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά και να δώσει εντολή στους νομάρχες που στις περιφέρειές τους υπάρχουν θύματα από εκτελέσεις και ολοκαυτώματα να εγείρουν αγωγές αποζημιώσεων, παρόμοιες με αυτή του νομάρχη Βοιωτίας, ο οποίος δικαιώθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στο δεύτερο υπόμνημα, οι αντιστασιακοί αναφέρονται στα πάγια αιτήματά τους για ηθική αποκατάσταση - με τη διδαχή της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία, την ανέγερση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης κλπ - αλλά και στην υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Αντίστασης με τη ρύθμιση των εδώ και χρόνια άλυτων θεμάτων που αφορούν κυρίως τις συντάξεις των αντιστασιακών.


ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
«Μαίνεται» ο πόλεμος των επιχειρηματιών

Νέες διαστάσεις παίρνει ο πόλεμος των μεγαλοεπιχειρηματιών, που πλέον «μαίνεται», όχι στα παρασκήνια, αλλά ανοιχτά και σε όλα τα «μέτωπα». Πόλεμος, που παίρνει ευρεία πλέον δημοσιότητα, με «παίχτες» και κυρίαρχους τις δυνάμεις της διαπλοκής, που κάνουν τα πάντα για να απλώσουν τα πλοκάμια τους και στις νέες τεχνολογίες, στην εποχή της ψηφιακής και των τηλεπικοινωνιών που έχει ανοίξει τις «πύλες» της και εκεί βρίσκεται το κερδοφόρο μέλλον. Ανοιχτές πλέον είναι οι επιθέσεις μεταξύ των δυνάμεων της «διαπλοκής», που δεν κρύβουν τις επιδιώξεις τους. Την επιθυμία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξουσία στα ΜΜΕ και στην πληροφόρηση και κυρίως στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξουσία στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών.

Τα «στρατόπεδα» των συμμαχιών δεν είναι «σταθερά», αλλά αλλάζουν κάθε φορά, ανάλογα με τις επιδιώξεις και του στόχους των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο Χρήστος Τεγόπουλος, ήδη, χθες, όπως είχε άλλωστε ανακοινώσει, υπέδειξε σαν Νο 1 της διαπλοκής, τον Σωκράτη Κόκκαλη. Αφορμή για το ειδικό ένθετο που ήταν εξαιρετικά ...αφιερωμένο στον Σωκράτη Κόκκαλη ήταν, ουσιαστικά, η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την ψηφιακή, αλλά και η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών της αγωγής του Σ. Κόκκαλη κατά της «Ελευθεροτυπίας» και του Χρήστου Τεγόπουλου, για σχόλια που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του Χρ. Τεγόπουλου, το 1998, με τίτλο «Κοκαλίνος». Ο Σ. Κόκκαλης, στην αγωγή, ζητά από τον Χρήστο Τεγόπουλο αποζημίωση ύψους 5 δισ. Μετά από δύο χρόνια, τα «μαχαίρια» βγήκαν και τα υπόγεια ρεύματα της διαπλοκής αναδύθηκαν στο φως πλέον της ημέρας και της δημοσιότητας.

Ο πόλεμος ανάμεσα στα στρατόπεδα των ισχυρών επιχειρηματιών ήδη είχε ξεκινήσει ανοιχτά και μέσω του Τύπου με τις μετοχές του «Τηλέτυπου» στη «Multichoice», την εταιρία η οποία ήδη έχει πάρει άδεια για εκπομπή ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης. Εκεί, εκτός από τους Ολλανδούς που έχουν την πλειοψηφία των μετοχών, άρχισε να παίζεται ένα «παιχνίδι» ανάμεσα στους μετόχους της εταιρίας «Τηλέτυπος», που συμμετέχει με 42% στην ψηφιακή πλατφόρμα. Τα «ισχυρά» στρατόπεδα έγιναν πλέον ορατά, αφού τα «ξίφη» βγήκαν από τις θήκες. Από τη μία, ο Χρήστος Τεγόπουλος ανοιχτά και ο Βαρδινογιάννης με καλυμμένα τα νώτα και, από την άλλη, ο Χρήστος Λαμπράκης και ο Γ. Μπόμπολας. Ο χορός των δισεκατομμυρίων φέρνει τους εκδότες αντιμέτωπους. Ο Χρήστος Τεγόπουλος από την εφημερίδα του δημοσιεύει επιστολή του «συνεταίρου» του Χρήστου Λαμπράκη, για ν' αποδείξει ότι η πώληση των μετοχών του «Τηλέτυπου» στη «Multichoice» είχε αποφασιστεί. Από την άλλη, οι δύο άλλοι εταίροι Χρήστος Λαμπράκης και Γ. Μπόμπολας επικαλούνται νομικά ζητήματα για την πώληση των μετοχών στην ολλανδική «Netmed» και στον Χρήστο Τεγόπουλο. Οι Χρήστος Λαμπράκης και Γ. Μπόμπολας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στην άλλη ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα συμμετέχουν ο ΟΤΕ, η ΕΡΤ, ALPHA και ενδεχομένως και ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Να σημειωθεί ότι βασικός προμηθευτής του ΟΤΕ είναι η «Ιντρακόμ» του Σωκράτη Κόκκαλη.

Οι διαμάχες των μεγαλοεπιχειρηματιών για την εξουσία και το χρήμα θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, μέχρι να βρεθεί «λύση» για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Για ανοιχτή πληγή του «Τηλέτυπου», μιλάει ο Χρήστος Τεγόπουλος από τις σελίδες της εφημερίδας του. Την Παρασκευή, πραγματοποιείται η τακτική συνέλευση του «Τηλέτυπου», ενώ οι Μπόμπολας και Λαμπράκης ζητούν έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητηθεί η πώληση των μετοχών του «Τηλέτυπου», η οποία αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο εικοσαήμερο.

Αποστασιοποιημένη επιχειρεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση, από τη «μάχη» των εκδοτών. Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, χθες, ισχυρίστηκε ότι δεν αφορά την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο επιχειρηματικοί φορείς προβάλλουν τις θέσεις τους ή διεκδικούν τα συμφέροντά τους και όταν, μάλιστα, όργανα της Δικαιοσύνης έχουν «επιληφθεί αυτών των θεμάτων». Κυβερνητικές πήγες, πάντως, σημείωναν ότι το «παιχνίδι χοντραίνει» και πως η τακτική που ακολουθεί ο Χρήστος Τεγόπουλος φανερώνει «εκδήλωση αδυναμίας».


Λ. ΚΥΡΚΟΣ
Υπόθεση του λαϊκού κινήματος η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ!

Εντονη κριτική στην ηγεσία του Συνασπισμού για το λόγο ότι δεν προέβαλε πιο επιθετικά και πειστικά το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ασκεί ο Λ. Κύρκος, με άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χτες στην «Αυγή», στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΝ. Το κείμενο αυτό είναι, ουσιαστικά, οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, που ο Λ. Κύρκος είχε παρουσιάσει στον Ν. Κωνσταντόπουλο μετά τις εκλογές.

Ας δούμε μερικά αποσπάσματα του κειμένου, αποδεικτικά του ότι ο Λ. Κύρκος βλέπει την «εναλλακτική πρόταση εξουσίας», που προβάλλει ως αναγκαιότητα, να πραγματώνεται τότε μόνο όταν επιτευχθεί συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Τονίζει: «Υπό την πίεση τερατωδών συγχύσεων, κατολισθαίνουμε στην αντίληψη πως "δε μας αφορά" (σ.σ. το πρόβλημα της εξουσίας), πως όποιος ασχολείται μ' αυτό πάσχει από εξουσιο-λαγνεία ή είναι έτοιμος να θυσιάσει την αυτονομία του ΣΥΝ για συμμαχίες ουράς, αφομοίωσης ή διαχειρισμού».

Στο κείμενο, υπογραμμίζεται η πρόταση για ένα «νέο μεγάλο συνασπισμό εξουσίας», αλλά διευκρινίζεται πως σ' αυτόν δε χωράνε ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, αφού, όπως αναφέρεται, «η τάση να επιδιωχτούν συμμαχίες μόνο με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, περιορίζει το εύρος των δυνάμεων, που θα είχαν θέση στο νέο μεγάλο συνασπισμό εξουσίας».

Ο Λ. Κύρκος προσάπτει στο ΠΑΣΟΚ «αλαζονικά χαρακτηριστικά, ενδιαφέρον για μονοπώληση της εξουσίας, άρνηση για διάλογο», που απορρέει από τη θεώρησή του ότι «πέτυχε να εκφράσει μόνο του τον προοδευτικό χώρο», χρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, προοδευτικό το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, παρά τα όσα του χρεώνει, επισημαίνει, αναφορικά με τη συνεργασία, πως «οι δυσκολίες του εγχειρήματος (σ.σ. εξαιτίας των παραπάνω) δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ακύρωσή του». Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να καλέσει τον ΣΥΝ να εντείνει τις προσπάθειές του για την οργάνωση λαϊκού κινήματος, για «την πραγματοποίηση της συνάντησης»!

Από τις άλλες πολιτικές θέσεις του Λ. Κύρκου, αξίζει να παραθέσουμε ασχολίαστη τη θέση του πως η «αλλοίωση του πολιτεύματος που έχει θεμελιώδη αρχή ότι "ο λαός είναι κυρίαρχος"» οφείλεται στη μη λειτουργία ή την ανυπαρξία θεσμών!!!

Ενα ακόμα σημείο του κειμένου που αξίζει να αναφερθεί είναι η εκτίμησή του πως «το Κυπριακό οδηγείται σε αδιέξοδο και στη διατήρηση της κατάστασης της ντεφάκτο διχοτόμησης», εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. Και αξίζει αναφοράς, γιατί, αμέσως παρακάτω, ο Λ. Κύρκος θα χειροκροτήσει αυτούς τους χειρισμούς, επισημαίνοντας «τα θετικά κυβερνητικά βήματα στο Ελσίνκι». Τι κι αν η ομώνυμη Συμφωνία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για το Κυπριακό;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ