ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
Συντονισμένοι σ' ένα μήκος κύματος

Οποιος έχει ακόμα απορία για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι το ένα από τα δύο κόμματα της αστικής τάξης, ας ρίξει μια ματιά στα αποσπάσματα στη βάση της σελίδας, κι ας απαντήσει στο ερώτημα: Για τα συμφέροντα ποιας τάξης νοιάζονται «αριστερές» και δεξιές εφημερίδες με την ενιαία προτροπή τους προς την κυβέρνηση να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει;

Βγάζει μάτι αυτή η καταπληκτική σύμπνοια, με την οποία αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις οι εφημερίδες της αστικής τάξης, όποιον κι αν στήριζαν προεκλογικά. Τη μέρα ακριβώς της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης βγήκανε με μπαράζ άρθρων να της θυμίσουν πως πλέον είναι η κυβέρνηση που πρέπει να νοιαστεί για τη συνέχεια του κράτους. Το οποίο κράτος, βεβαίως, είναι το δικό τους, το αστικό, δηλαδή μηχανή διασφάλισης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Την ανάγκη να συνεχιστεί αδιατάρακτα η διασφάλιση αυτών των συμφερόντων τονίζουν όταν μιλούν για τη συνέχεια του κράτους.

Κι έχει ενδιαφέρον να παρακολουθεί κάποιος πως μέρα τη μέρα ξεδιπλώνονται τα επιχειρήματα για να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει ό,τι και η ΝΔ. Στα κολέγια, για παράδειγμα, λένε: Τώρα τι θα γίνει με τους καθηγητές και τους μαθητές; Αρα μην τα ακουμπάς. Το ότι δεν έχουν καμιά θέση τα ιδιωτικά παραμάγαζα στην Παιδεία ούτε που θίγεται. Και πώς; Αφού τα κολέγια περιλαμβάνονται στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αλλο που τώρα πρέπει το κρέας να βαφτίζεται ψάρι.

Αυτοί που είναι ανυπόφοροι είναι όλοι εκείνοι που ενώ πλασάρανε το σύστημα ΠΑΣΟΚ ως προοδευτική εναλλακτική, τώρα προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις. Οχι γιατί έχουν κάποια διαφορά, αλλά γιατί υπάρχει παράλληλα και η πελατεία που αργά ή γρήγορα θα ζητήσει λογαριασμό.

Πιο ωραία, πάντως, τα λέει η «Καθημερινή», που τους καλεί όλους να είναι συντονισμένοι σε ένα μήκος κύματος. Σωστά. Μία είναι η συχνότητα κι ένα το σήμα που μεταφέρει. Αλλο που προεκλογικά θάμπωνε ο ήχος από τον γύρω θόρυβο. Τότε έπρεπε το σήμα να είναι θολό, για να τσιμπήσουν περισσότεροι. Σήμερα, πρέπει να εφαρμοστεί καθαρά αυτό που και προεκλογικά εκπεμπόταν. Δεν έλεγε ψέματα προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, οι αποκωδικοποιητές του σήματος παίζανε άλλο παιχνίδι, ώστε να φτάνει άλλο σήμα σε όσους με την ψήφο τους έπρεπε να επικυρώσουν μια πολιτική που την επομένη κιόλας των εκλογών θα στρεφόταν ενάντιά τους.

Ωραίοι είναι: Να ξεκαθαρίσει, λένε, το ΠΑΣΟΚ τη θέση του στο λιμάνι όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος. Μα τώρα τέλειωσαν οι εκλογές. Θα είχε νόημα το ξεκαθάρισμα πριν τις εκλογές. Αλλά τώρα οι άνθρωποι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσουν να δουλεύουν στο λιμάνι. Κι αντί γι' αυτό βλέπουν τα κυβερνητικά στελέχη να τους κλείνουν το μάτι και να τους λένε κάντε πέρα και θα τη βρούμε μετά την άκρη. Ποια άκρη;

Πάμε γι' άλλα: Οταν ο Λάσκαρης (υπουργός Εργασίας της πρώτης κυβέρνησης της ΝΔ) κήρυττε το τέλος της πάλης των τάξεων φάνταζε γραφικός. Εκτοτε πολλοί άλλοι κήρυξαν το ίδιο τέλος, τόμοι γέμισαν με αναλύσεις ακόμα και για το τέλος αυτής καθαυτής της εργατικής τάξης. Τι τους έχει κάνει η εργατική τάξη και θέλουν να ξεμπερδεύουν μ' αυτήν; Οι εργάτες, άνθρωποι απλοί, συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά, απ' τη δουλειά στο σπίτι κι άντε απ' τον καναπέ να ρίχνουν καμιά βλαστήμια. Τι είναι αυτό πάνω τους που είναι ενοχλητικό;

Το πρόβλημα δεν είναι η εργατική τάξη γενικώς, αλλά το γεγονός ότι αυτή πλέον κουβαλά στις βαλίτσες της την ιστορική γνώση ότι μπορεί να γίνει τάξη για τον εαυτό της. Οτι ιστορικά επίσης έχει ήδη κατακτήσει το δικαίωμα να είναι τάξη με το δικό της Κόμμα, το Κομμουνιστικό. Ακόμα κι εκεί που καταγράφεται σχεδόν μηδενική η παρουσία του, το φάντασμα που κυνηγάνε οι αστοί είναι ο κομμουνισμός. Δεν τους φταίει, λοιπόν, γενικά η εργατική τάξη, χωρίς αυτήν δεν μπορούν καν να υπάρχουν οι αστοί. Αυτό που τους καίει είναι ότι πλέον η εργατική τάξη γίνεται νύχι - κρέας με το νεκροθάφτη της αστικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εκεί συγκεντρώνονται όλα τα πυρά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ;

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ: «Το κλίμα της ευφορίας δεν πρέπει να μας κάνει να μη βλέπουμε μια σειρά ζητημάτων που μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο από αυτά απασχόλησε ήδη το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το ζήτημα της διαχείρισης των εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά. Στο στόχαστρο βρέθηκε η κ. Λούκα Κατσέλη για τους χειρισμούς της σε σχέση με τους απεργούς, αλλά βέβαια τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Οπως συμβαίνει και με τον ΟΤΕ αλλά και με την Ολυμπιακή, η θέση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευσης με τους Κινέζους παραμένει ασαφής και δημιουργεί δικαιολογημένη σύγχυση. Είναι ανάγκη να διευκρινιστεί άμεσα, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος και πριν οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η όποια διαπραγμάτευση με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά. Οσο και "αποικιοκρατικές" να θεωρούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή έχουν μπει υπογραφές. Και οι Κινέζοι δεν παίζουν. Θεωρούν ότι υπάρχει φυσική συνέχεια του κράτους, άρα μετά την απομάκρυνση απο το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» (το σχόλιο στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΝΑ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΟΛΟΙ: «Σε εποχή σοβαρής οικονομικής κρίσης, σαν κι αυτήν που αντιμετωπίζει η χώρα μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό τα κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος στα θέματα που αφορούν την οικονομία. Δεν είναι δυνατόν ένα κυβερνητικό στέλεχος να εξαγγέλλει μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ οι υπόλοιποι γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Επίσης, προκαλεί ζημία η διγλωσσία σε καίρια θέματα, όπως αυτό του λιμανιού του Πειραιά. Οταν μία κυβέρνηση χειρίζεται μια κρίση πρέπει να είναι προφανές σε όλους, εντός και εκτός κυβέρνησης, ποιος ή ποιοι είναι εντεταλμένοι να ομιλούν, να εξαγγέλλουν και, εν τέλει, να αποφασίζουν. Αλλιώς θα επαναληφθούν τα αδιέξοδα φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΠΑΛΗ, η ΓΣΕΕ συνεταιρίζεται με το ΣΕΒ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σχέδιο για μαζικές περικοπές

ΕΘΝΟΣ: ΣΦΙΓΓΟΥΝ τα λουριά στο κράτος

ΤΑ ΝΕΑ: Με 1.600 κυβικά και ο Πρωθυπουργός

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΑ «ΚΑΥΤΑ» θέματα για την κυβέρνηση

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πεκίνο καλεί Αθήνα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι επίδοξοι αρχηγοί κοντά σε συμφωνία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΡΧΙΑ

Η ΧΩΡΑ: Σε πολιτικό κώμα η ΝΔ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΛΑΟΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Εκκληση στον Κ. Καραμανλή να παραμείνει πρόεδρος για 2-3 μήνες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΖΗΤΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΗ τον Καραμανλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμβιβασμός με τούμπα Ντόρας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο

«Στις 9 Νοεμβρίου θα θυμηθούμε πάλι το Τείχος του Βερολίνου, άλλοι σαν μια γιορτινή κι άλλοι σαν μια αποφράδα ημέρα (...) "Το διπλό μήνυμα του Βερολίνου είναι πως ο θάνατος του σοσιαλισμού δεν είναι αμετάκλητος", λέει ο κοινωνιολόγος Μισέλ Βιβιόρκα, καθηγητής στη γαλλική Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. "Εκείνο που μας λέει είναι πως η εποχή των μεγάλων μαζικών κομμάτων που στηρίζονταν σε συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις, όπως η εργατική τάξη, είναι πια ξεπερασμένη. Και καλεί τους Ευρωπαίους να σκεφθούν την επανίδρυση της Αριστεράς". Η ανάσταση δηλαδή της Αριστεράς, όπως βλέπει τα πράγματα ο Βιβιόρκα, προϋποθέτει τον θάνατο της εργατικής τάξης. Ομως, τι νόημα θα έχει ένα κόμμα της Αριστεράς, χωρίς το ιστορικό υποκείμενό της; Ακόμη κι αν αυτοί που θα συζητούν για την επανίδρυσή της κλείσουν την εργατική τάξη έξω από τις πόρτες τους, αυτή δεν πρόκειται ποτέ να πάψει να δηλώνει την παρουσία της στους δρόμους» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Περιστέρια ειρήνης

«Λίγες μέρες μετά τη βράβευσή του με το εφετινό Νόμπελ Ειρήνης η εφημερίδα "The Washington Post" αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει λάβει μυστική απόφαση για πόλεμο. Στέλνει στο Αφγανιστάν χωρίς να το έχει ανακοινώσει επισήμως άλλους 13.000 Αμερικανούς στρατιώτες επιπλέον των 21.000 μαχίμων τους οποίους είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο (...) Αυτή τη στιγμή περίπου 65.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν και άλλοι 124.000 στο Ιράκ» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Από παλιά στην τέχνη

«Η λαμπερή, χαμογελαστή Αννα ξέρει πως δεν μπορεί να κλείσει τα κολέγια - δεν μπορεί να στείλει στην ανεργία τους καθηγητές ούτε να απογοητεύσει τους γονείς που βρήκαν μια κάποια λύση στην αποκατάσταση των βλασταριών τους (...) Οπότε θα βάλει τάξη με τον δικό της βρυξελλοκοζανίτικο τρόπο» (το σχόλιο στο ΒΗΜΑ).

Πολύ αργά για κλάματα

«Σιγά σιγά η κυβέρνηση στην αγωνία της να φανεί καινοτόμος θα μας βάλει να πιστέψουμε ότι υπάρχει Αγιος Βασίλης. Οι υπουργοί και ο Γιώργος ότι δεν κοιμούνται, αν πριν δεν μας σκεπάσουν. Μη μας πνίξει η αξιοκρατία τους στο τέλος» (ο Β. Καρδάσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ