ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΝ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Ακόμα δύο δε γύρισαν στα σπίτια τους...

«Ατυχήματα» σε Χαλκιδική και Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα δυο νεκρούς και έναν ακρωτηριασμένο. Ξεπερνούν τους 70 οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του 2009

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα
Ενας εργάτης νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας στη Χαλκιδική χθες. Ενας εργάτης νεκρός στη Σαλαμίνα, προχθές. Η εργατική τάξη πληρώνει με τη ζωή και την ασφάλειά της την ανάγκη του κεφαλαίου να αυξήσει τα κέρδη του, μετρώντας καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους.

Συνολικά, οι νεκροί εργάτες ξεπερνούν τους 70 από τις αρχές του 2009. Ξεπερνούν τους 1.290 από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα, σύμφωνα μόνο με τα επίσημα - αλλά ελλιπή - στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ομως ακόμα και αυτά δείχνουν ότι οι εργάτες αποτελούν απλώς αναλώσιμο υλικό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την οποία υπηρετούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθαγιάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Χθες ο 45χρονος Δημήτρης Χαριστάς έπεσε νεκρός και ο 49χρονος Χρήστος Παπαϊωάννου έχασε τα δάχτυλα του χεριού του, όταν τους καταπλάκωσε βράχος κατά τη διάρκεια εκτέλεσης υποστηρικτικών εργασιών σε στοά, στη Χαλκιδική, στην περιοχή ΜΑΜΤΕΜ ΛΑΚΟ, στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός». Μία μέρα πριν, στη περιοχή Ρέστη της Σαλαμίνας, ο 43χρονος Αναστάσιος Βραχάμης, οδηγός και χειριστής μπετονιέρας στην εταιρεία σκυροδέματος «ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΕΒΕ», σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, όταν η πρέσα, που έριχνε μπετό σε ανεγειρόμενη οικοδομή, ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η εργατική τάξη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και ζωών, για να δημιουργεί τεράστια κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους. Κι αυτό το έγκλημα αποδεικνύει ότι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν ακριβά την κρίση. Οχι μόνο με το χτύπημα των μισθών και των εισοδημάτων τους και την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και με την ίδια τους τη ζωή». Σήμερα το πρωί, κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ θα κάνει εξόρμηση στα μεταλλεία.

Παρέμβαση στο χώρο θα κάνει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ που επίσης εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους εργάτες «να βγουν από τις στοές και να υψώσουν φωνή για το νέο έγκλημα της εργοδοσίας (σ.σ. το ΠΑΜΕ). Καλεί κάθε εργάτη και εργάτρια να προστατέψει τη ζωή του, την υγεία του, τη δουλειά του, το εισόδημά του, την ασφάλισή του, την παιδεία των παιδιών του (...) Να μη δείξει καμιά ανοχή. Να αντεπιτεθεί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, πριν τους πληρώσουμε ακόμα ακριβότερα. Να καταδικάσει τα κάθε είδους εγκλήματα των βιομηχάνων και την εγκληματική συνενοχή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΓΣΕΕ».

  • Το θάνατο βρήκε στις 6 Οκτώβρη, σε οικοδομή της οδού Σοφ. Βενιζέλου 65, στο Περιστέρι, ο 60χρονος συνταξιούχος Ηλίας Κωσταρέλος. Βρήκε το θάνατο όταν έπεσε από τον τρίτο όροφο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Καταγγέλλει τεράστιες ελλείψεις στο πολυιατρείο του ΙΚΑ

Τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής στο Πολυϊατρείο του ΙΚΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ). Το ΕΚΖ τονίζει ότι διαρκώς το προσωπικό μειώνεται χωρίς να αντικαθίσταται. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

  • Το ακτινολογικό εργαστήριο έκλεισε, αφού ο χειριστής έφυγε και ο γιατρός πήρε άδεια και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να προσφεύγουν στο νοσοκομείο (που και αυτό υπολειτουργεί) είτε σε ιδιωτικά ακτινολογικά εργαστήρια.
  • Ο αιμολήπτης πήρε μετάθεση και το μικροβιολογικό εργαστήριο δε λειτουργεί.
  • Ο διευθυντής του Πολυιατρείου είναι ορθοπεδικός γιατρός, χρήση ελεγκτή κάνει η παιδίατρος, ενώ μια ακόμα παιδίατρος που υπηρετούσε εκεί έφυγε με μετάθεση.
  • Παλιότερα έφυγαν πνευμονολόγος, ορθοπεδικός, παθολόγος και νευρολόγος που δεν αντικαταστάθηκαν.
  • Δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες όπως οφθαλμίατρου και ενδοκρινολόγου.
  • Δεν υπάρχει ειδικό ιατρείο για τη «νέα γρίπη», ενώ τα ραντεβού στα ιατρεία και εργαστήρια κλείνονται για μετά από ένα μήνα και περισσότερο.

«Ευθύνες για την κατάσταση αυτή στο χώρο της υγείας, και όχι μόνο, έχουν οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ που υλοποιώντας πιστά τις εντολές της ΕΕ στηρίζουν το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, καταπατώντας κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων» υπογραμμίζει το ΕΚΖ. Και απαιτεί πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό για το Πολυιατρείο του ΙΚΑ, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Κασταρίου και των αγροτικών ιατρείων του νησιού. Ακόμα, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν καθολικό σύστημα Υγείας, με χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα.

ΕΙΝΑΠ
Εκλογές το Δεκέμβρη

Την ανάγκη οι νοσοκομειακοί γιατροί να παλέψουν για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, για τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα των ασθενών, με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο εκπρόσωπος της «Πανεπιστημονικής» υπογράμμισε ότι ο κλάδος πρέπει να παλέψει για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, με μόνιμη σχέση εργασίας, για τη μονιμοποίηση των εκτάκτων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με αφορμή τη «νέα γρίπη» τόνισε ότι η παροχή όλων των υπηρεσιών Υγείας πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για όλους, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη και επαρκή κάλυψη όλων των χώρων, την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να λειτουργήσουν άμεσα κινητές μονάδες για την κάλυψη των σχολείων, εργασιακών χώρων και κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη κλπ.

Αποφασίστηκε ακόμα η πραγματοποίηση εκλογών στην ΕΙΝΑΠ στα μέσα Δεκέμβρη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μονόδρομος η ταξική αντεπίθεση των εργαζομένων

Για τα νέα εργοδοτικά εγκλήματα στα μεταλλεία του Μαντέμ Λάκκου και στη Σαλαμίνα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα νέα εγκλήματα του κεφαλαίου σε βάρος της ζωής και της ασφάλειας των εργατών. Το ένα συνέβη στα μεταλλεία της "Ελληνικός Χρυσός" στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, ιδιοκτησίας της καναδικής European Goldfields και της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, όπου καταπλακώθηκαν από βράχους εργάτες, καθώς άνοιγαν στοές, με τραγική συνέπεια έναν 45χρονο νεκρό εργάτη και τον ακρωτηριασμό ενός ακόμη. Το άλλο στη Σαλαμίνα όπου εργαζόμενος σε εταιρεία σκυροδέματος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, καθώς η πρέσα που δούλευε άγγιξε καλώδια της ΔΕΗ.

Τα σημερινά γεγονότα έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των νεκρών και σακατεμένων εργατών, αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας και της εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας που επικρατεί στους τόπους δουλειάς. Μιας κατάστασης που έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη διασφάλιση των κερδών της πλουτοκρατίας, με κόστος ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Η εργοδοσία μπροστά στο κέρδος δε λογαριάζει τίποτα και δεν πρόκειται να λογικευτεί με ηθικόλογες διακηρύξεις, αν η εργατική τάξη δε σηκώσει το ανάστημά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, συνολικά την εργατική τάξη να υπερασπιστεί τη ζωή και τη δουλειά. Να απαιτήσει μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους τόπους δουλειάς. Είναι μονόδρομος η ανάκαμψη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η αντεπίθεσή του για τα σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων».

ΣΕΑΑΝ
Να ανακληθεί η απόλυση συνδικαλιστή

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 16 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) ενάντια στην απόλυση του Νίκου Ανδρακάκου, παραπληγικού, στελέχους της ΣΕΑΑΝ, με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης εργασίας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ