Associated Press |
Από περσινή διαδήλωση Ισραηλινών αγωνιστών ενάντια στην κατοχή και τη βάρβαρη πολιτική κατά των Παλαιστινίων |
«Δεν μπορούμε ν' αγνοήσουμε την αλήθεια: η κατοχή οδήγησε τον ισραηλινό στρατό σε παραβιάσεις συμφωνιών που το Ισραήλ υπέγραψε, σε παραβιάσεις αποφάσεων του ΟΗΕ, της διεθνούς νομοθεσίας αλλά και του ίδιου του ισραηλινού συντάγματος...» Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρουν στην επιστολή τους προς τα ΜΜΕ 100 τελειόφοιτοι λυκείου, που υπογράφουν κείμενο άρνησης στράτευσης στο στρατό κατοχής. Εκπρόσωποί τους έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ.
Οπως υποστηρίζουν είναι αντίθετοι «...στην ισραηλινή καταπιεστική πολιτική στα κατεχόμενα εδάφη αλλά και εντός του κράτους του Ισραήλ...» και γι' αυτό αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτήν. Καταλήγουν, δε, ότι η άρνησή τους «πηγάζει από την πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της εντιμότητας και της ειρήνης» και ότι θα συνεχίσουν «τον αγώνα τους για ισότητα και ειρήνη εντός και εκτός Ισραήλ» καθώς πιστεύουν «ότι είναι δυνατή η συνύπαρξη Ισραηλινών και Αράβων».
Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ υπάρχει σημαντικό κίνημα άρνησης στράτευσης, από τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967. Εκτός από τους ήδη εφέδρους, από το 1979 μέχρι σήμερα, σχεδόν κάθε χρόνο, μετά το τέλος των σχολείων κυκλοφορεί ένα κείμενο με υπογραφές τελειοφοίτων καθώς με βάση την ισραηλινή νομοθεσία αμέσως μετά το τέλος του λυκείου τα αγόρια καλούνται για τριετή θητεία και τα κορίτσια για ετήσια. Ωστόσο η απόφαση άρνησης να υπηρετήσουν στο στρατό κατοχής, είναι μια απόφαση ζωής αφού συνεπάγεται συνεχείς φυλακίσεις και διώξεις, ακόμα και στην εξεύρεση εργασίας, και αυτό μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία (ανάλογα με την ειδικότητα που ορίστηκε στην αρχική κλήση στράτευσης), οπότε τελειώνει η υποχρεωτική εφεδρεία στο στρατό.
Τους αρνητές του στρατού κατοχής στηρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, το Μέτωπο «Χαντάς» και πολλές άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
ΒΑΓΔΑΤΗ.-
Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τις ανθρώπινες απώλειες στο Ιράκ μεταξύ 2004 - 2008 έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ιρακινό υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με αυτά, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σκοτώθηκαν 85.694 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 147.194. Σε αυτούς συγκαταλέγονται πολίτες (και γυναικόπαιδα), στρατιώτες και αστυνομικοί αλλά όχι ένοπλοι μαχητές, ούτε οι ξένοι, είτε των κατοχικών δυνάμεων είτε των ενόπλων οργανώσεων.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι καταμετρούνται και 15.000 σοροί που δεν κατέστη δυνατό ν' αναγνωριστούν. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 110.600 από την έναρξη της εισβολής το 2003 μέχρι τα τέλη του 2008. Η έρευνα αναφέρεται αποκλειστικά σε όσους έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας και όχι στις δευτερογενείς απώλειες της βίας, όπως π.χ. η καταστροφή υποδομών, η έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών θεραπειών κλπ.
Μια έρευνα που λάμβανε υπόψη της και τις έμμεσες απώλειες της βίας, σαν αυτές που προαναφέρθηκαν, έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2003 - 2005 και ανέφερε 151.000 νεκρούς μέσα στη διετία. Πολύ μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των νεκρών είτε άμεσα από επεισόδια βίας είτε από τις συνέπειές τους, που κατέγραψε έρευνα του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» της Βαλτιμόρης και του ιρακινού Πανεπιστημίου Αλ Μουστανσιρίγια. Σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των απωλειών μέχρι το 2008 έφτανε τις 601.027.
Οκτώ νεκροί και εννιά τραυματίες είναι ο απολογισμός επιδρομής ενόπλων σε κοσμηματοπωλεία στη συνοικία Σούλα της Βαγδάτης, από όπου απέσπασαν και σημαντικές ποσότητες χρυσού. Οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ενόπλων οργανώσεων και οργανωμένου εγκλήματος.
Αλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν και στη σιιτική πόλη Καρμπάλα, στο νότο, από την σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξη τριών αυτοκινήτων κοντά σε δύο τεμένη.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Το αργότερο μέσα στο προσεχές δίμηνο σχεδιάζεται να αποφασίσει η ΕΕ την κατάργηση της βίζας σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο και την υπογραφή συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με το δεύτερο, μολονότι η «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου δεν έχει αναγνωριστεί απ' το σύνολο των 27 μελών της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ φαίνεται να εξετάζει τρόπους, προκειμένου το Κοσσυφοπέδιο να αρχίσει μία προενταξιακή διαδικασία απ' την πίσω πόρτα, καλώντας το να συμμετάσχει σε ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, που αφορούν την απασχόληση, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την «ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου». Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι τέτοια μέτρα «θα δείξουν στο Κοσσυφοπέδιο πως η προσέγγιση με την ΕΕ δεν είναι αφηρημένη έννοια, αλλά πραγματική με απτά πλεονεκτήματα για όλους». Ο Ρεν κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να συμφωνήσουν με τις προτάσεις της Κομισιόν ώστε «να συμβαδίζει το Κοσσυφοπέδιο με τις άλλες εξελίξεις και στα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια».
Απτό δείγμα της υποκρισίας της ΕΕ είναι πως μόλις ένα 48ωρο πριν, σε έκθεση της Κομισιόν για το Κοσσυφοπέδιο καταγραφόταν πως «στο προτεκτοράτο δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης αλλά πολιτική πίεση και μεγάλη διαφθορά»... πράγμα που βεβαίως ισχύει αλλά είναι το αποτέλεσμα του ΕυρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου που οι ίδιοι δημιούργησαν με την επέμβαση στην Ενιαία Γιουγκοσλαβία και την επαναχάραξη των συνόρων με το αίμα των λαών.
Στο μεταξύ, κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Κοσσυφοπεδίου φέρει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι, να υπογράφουν σήμερα στα Σκόπια πρωτόκολλο για την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων. Ο σταθμός, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές στην Πρίστινα, υποστήριξε ότι πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008.
Μπροστά σ' αυτές τις κινήσεις να μπει το Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ απ' την πίσω πόρτα, η Σερβία προτίμησε να δει μόνον την πλευρά της πιθανής κατάργησης της βίζας στις 27 χώρες απ' το Γενάρη...
Πάντως, παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο λόγω φτώχειας, διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, ανεργίας κ.λπ, η Γερμανία προωθεί στο Κοσσυφοπέδιο τον «επαναπατρισμό» έως και 14.000 Κοσσοβάρων προσφύγων, ιδιαιτέρως Ρομά, που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους απ' τις ΝΑΤΟικές επιδρομές του 1999.
Την επιβεβαίωση της ακλόνητης δέσμευσής τους να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών που έχουν άδικα καταδικαστεί στις ΗΠΑ υπογράμμισαν με ανακοίνωσή τους η Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε, η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε, οι οργανώσεις των Κουβανών μεταναστών στο Μαϊάμι που περιλαμβάνονται στην «Alianza Martiana» (η Μπριγάδα Αντόνιο Μασέο, η Συμμαχία των Εργαζομένων της Κουβανικής Κοινότητας, η Ενωση Χοσέ Μαρτί).
Αναφερόμενοι στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μαϊάμι που την Τρίτη αποφάσισε τη μείωση της ποινής του ενός εκ των πέντε, του Αντόνιο Γκερέρο, από ισόβια και 10 χρόνια σε 21 χρόνια και 10 μήνες, οι οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση σημειώνουν πως για τους Ραμόν Λαμπανίνο (με ισόβια κάθειρξη και 18 χρόνια) και τον Φερνάντο Γκονζάλες (με 19χρονη κάθειρξη) δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία για τη νέα επιμέτρηση της ποινής τους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις, «διατηρούμε την ακλόνητη απαίτησή μας για την άμεση απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών».
Τέλος, βεβαιώνουν τους «πέντε», τις οικογένειές τους και το αμερικανικό και διεθνές κίνημα για την Απελευθέρωση των Πέντε, καθώς και τον κουβανικό λαό, «για την αμετάβλητη απόφασή μας να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τον αγώνα μας για την άμεση απελευθέρωσή τους».