ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην κορυφή της ατζέντας

Την παραπέρα διείσδυση του κεφαλαίου και την εξυπηρέτηση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών υπηρετεί η παρουσία του πρωθυπουργού χτες στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν

Πρώτο και άμεσο δείγμα γραφής των προθέσεών του στην εξωτερική πολιτική έδωσε με την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ο Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών. Διεκδικώντας για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου καινούριες μπίζνες και δρόμους διείσδυσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και με στόχο την πιο δραστική συμμετοχή της χώρας στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ο πρωθυπουργός συμμετείχε χτες στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών για τη διαβαλκανική συνεργασία.

Παράλληλος, αλλά σαφής στόχος ήταν και η αναθέρμανση της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης», η οποία ευνοεί τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Η παρουσία του στην Τουρκία προκάλεσε και την άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, κίνηση με την οποία ο Γ. Παπανδρέου απευθύνεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, διαμήνυσε στις ΗΠΑ ότι η νέα κυβέρνηση «θέλει η Ελλάδα να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή»!!!

Με πυξίδα το «Ελσίνκι»

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι «ο κ. Ερντογάν διαθέτει την πολιτική βούληση για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων». Πρόσθεσε ότι αυτό «πρέπει να το κάνει και πράξη» και ότι «αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία». Είπε ακόμα πως η Τουρκία «πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «όλα θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής», ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στη σύνοδο της ΕΕ του Δεκέμβρη, δήλωσε ότι «όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι», προσθέτοντας όμως ότι «πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία και η αξιολόγηση που θα γίνει εκεί θα είναι σοβαρή».

Από τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη συνάγεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να παραμένει σταθερή στην πολιτική της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι ισχυροί εταίροι στην ΕΕ (Γαλλία - Γερμανία) διαφωνούν και παρά τη συνεχιζόμενη τακτική προκλήσεων που ακολουθεί η Αγκυρα στο Αιγαίο, συμμετέχοντας ενεργά με τον τρόπο αυτό στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή.

Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι ότι διέκρινε κάποια «διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας» στο θέμα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα «έχασε δυο σημαντικές ευκαιρίες το 2004 και το 2005 για να προωθήσει την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός σε όλη την προεκλογική περίοδο μιλούσε για ένα νέο «Ελσίνκι» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία του Ελσίνκι αναγνώριζε συνοριακές διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο πέραν της υφαλοκρηπίδας και παρέπεμπε την επίλυσή τους στο δικαστήριο της Χάγης.

«Πλασιέ» του ευρωμονόδρομου

Ειδική αναφορά έκανε ο Γ. Παπανδρέου στο Κυπριακό, τονίζοντας, όπως ανέφερε, στον Τ. Ερντογάν ότι «στηρίζει τις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να στηρίξει και εκείνος, από την πλευρά του, τον κ. Ταλάτ για να συμβάλει με τη σειρά του στην εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης». Νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι «θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο. Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».Ξεχνώντας προφανώς ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ είχαν ταχτεί υπέρ του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», το οποίο απέρριψε ο κυπριακός λαός.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διαβαλκανική Διάσκεψη, επιδίωξε να υποδείξει στους λαούς των Βαλκανίων ότι η λύση των διαφορών τους και η ειρηνική συνύπαρξη περνάει μέσα από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ, που μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έσπειραν πολέμους και καταστροφές στη Βαλκανική Χερσόνησο. Αναφερόμενος, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ανεπίλυτο μεταξύ μας ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε». Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, ανέφερε, είναι ξεκάθαρη και γνωστή: «Και αυτός, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο σωστός δρόμος».

Ο Γ. Παπανδρέου βέβαια έσπευσε να εντάξει την επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ στην «ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014 και η ένταξη της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου μπορεί να βοηθήσουν την επίλυση και των δυο ζητημάτων, σημειώνοντας ότι η λύση για το Κόσσοβο «πρέπει να βρεθεί με συναίνεση των δύο πλευρών». Χτες ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον οικουμενικό πατριάρχη και αμέσως μετά δήλωσε ότι «η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας».

  • Τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπέβαλαν χτες ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) Δ. Μηλιάκος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Χ. Χατζηεμμανουήλ.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
Νέα πεδία επεμβάσεων με πρόσχημα την «ασφάλεια»

Την Κυριακή ολοκληρώνεται στην Αθήνα η φθινοπωρινή Σύνοδος του Οργανισμού

Από τις κινητοποιήσεις του κερκυραϊκού λαού, ενάντια στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στο νησί, τον περασμένο Ιούνη
Από τις κινητοποιήσεις του κερκυραϊκού λαού, ενάντια στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στο νησί, τον περασμένο Ιούνη
Η διεύρυνση του ορισμού της «ασφάλειας», ώστε να προστεθούν επιπλέον λόγοι επεμβάσεων στην ατζέντα των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, ήταν το αντικείμενο της φθινοπωρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, «έχουμε αναγνωρίσει ότι οι προκλήσεις ασφαλείας που από κοινού αντιμετωπίζουμε δεν περιορίζονται μόνο στο στρατιωτικό τομέα, καθώς οι διακρατικές σχέσεις επηρεάζονται από πολύπλευρες και περίπλοκες παραμέτρους».

Περιγράφοντας την ατζέντα των συνομιλιών της Συνόδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι συζητήσεις μας σήμερα θα εστιάσουν, και δίκαια νομίζω, στην "Ενεργειακή Ασφάλεια και στο Περιβάλλον", ένα ζήτημα που μας αφορά όλους». Τα παραπάνω αποτελούν ένδειξη και μόνο της προσπάθειας των ιμπεριαλιστικών κέντρων να νομιμοποιήσουν επεμβάσεις στο εσωτερικό τρίτων χωρών, με το πρόσχημα, για παράδειγμα, της «ανασφάλειας» που δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές, οι διαγκωνισμοί για τους ενεργειακούς δρόμους. Ενα άλλο ζήτημα, που απασχόλησε τη Σύνοδο, ήταν το Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον τρόπο που το προσδιόρισε ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, πρόκειται για τη «διαχείριση της μετανάστευσης και στη διασύνδεσή της με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές, προς όφελος της ασφάλειας και σταθερότητας στο χώρο του ΟΑΣΕ». Με άλλα λόγια, η ακόμα πιο βάρβαρη «διαχείριση» του μεταναστευτικού ζητήματος, στη βάση των δειγμάτων γραφής που έχει ήδη δώσει η ΕΕ.

ΚΚΕ
Ο πρωθυπουργός μίλησε εκ μέρους της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Διαβαλκανική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, υπογραμμίζει: «Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλουτοκρατίας που φιλοδοξεί για μεγαλύτερες "μπίζνες" και ρόλο στα Βαλκάνια και ως ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο δρόμος της συμμετοχής στην ΕΕ, που πρότεινε στους λαούς των Βαλκανίων για ειρηνική λύση των διαφορών και συνεργασία, είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα αυξάνει την εκμετάλλευση των λαών και οξύνει τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ πρωτοστατεί στην αλλαγή των συνόρων, εξαπέλυσε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στήριξε το "Σχέδιο Ανάν" για την Κύπρο και συμμετέχει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ