ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
60 χρόνια από την ίδρυσή της

Η φροντίδα των παιδιών ήταν από τις προτεραιότητες του σοσιαλισμού στην ΓΛΔ. Σήμερα, στην ενιαία καπιταλιστική Γερμανία, έχουν επιστρέψει η ανεργία, η πείνα και η φτώχεια
Η φροντίδα των παιδιών ήταν από τις προτεραιότητες του σοσιαλισμού στην ΓΛΔ. Σήμερα, στην ενιαία καπιταλιστική Γερμανία, έχουν επιστρέψει η ανεργία, η πείνα και η φτώχεια
«Ξεδιπλώνεται ένα κομμάτι της γερμανικής Ιστορίας», ανέφερε ένας δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο στις 7 Οκτώβρη του 1949, όσον αφορά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των κομμάτων και των οργανώσεων, στο πρώην υπουργείο Αεροπορίας στον τομέα του Βερολίνου που έλεγχε η ΕΣΣΔ σύμφωνα με τη Διάσκεψη του Πότσνταμ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Βίλχελμ Πικ θα ανακοίνωνε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι γεννήθηκε το πρώτο κράτος «εργατών και αγροτών επί γερμανικού εδάφους». «Βάσει του νέου συντάγματος που υιοθετήθηκε ομοφώνως από όλες τις οργανώσεις και τα κόμματα που ήταν παρόντα στο λαϊκό συμβούλιο ιδρύεται η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία». Ηταν η πράξη ίδρυσης της ΓΛΔ, ενώ είχε προηγηθεί ουσιαστικά η ανακήρυξη της ΟΔΓ με τη διεξαγωγή εκλογών και την εκλογή του Κόνραντ Αντενάουερ ως καγκελάριου.

Πρώτος πρόεδρος της ΓΛΔ ήταν το ιστορικό στέλεχος του γερμανικού κομμουνιστικού κινήματος Βίλχελμ Πικ - σύντροφος της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ από την «Ενωση Σπάρτακος» και κατόπιν μέλος της ΚΕ του ΚΚ Γερμανίας από τη στιγμή της ίδρυσής του - ενώ πρώτος πρωθυπουργός ο Οτο Γκρέτβολ.

Η ΓΛΔ από την ίδρυσή της συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του διεθνούς ιμπεριαλισμού που επιδίωξε να ανατρέψει το σοσιαλιστικό σύστημα.

Οι δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) από την πρώτη στιγμή ήταν αυτές που παραβίαζαν τη Συμφωνία του Πότσνταντ του Αυγούστου του 1945. Οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Πότσνταμ, που πάρθηκαν από τις δυνάμεις του αντιχιτλερικού συνασπισμού (ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία), προέβλεπαν την κατοχή της ηττημένης Γερμανίας απ' αυτές τις δυνάμεις, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου γερμανικού, αποστρατιωτικοποιημένου, αποναζιστικοποιημένου, δημοκρατικά οργανωμένου κράτους. Ωστόσο οι επεμβάσεις των Δυτικών δεν άργησαν. Η πρώτη επιθετική ενέργεια έγινε τον Ιούνη του 1953, θα ακολουθήσουν και άλλες με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών. Το καλοκαίρι του 1961, είναι φανερό ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός (η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας) έχει στηθεί κυριολεκτικά στα πόδια του και όλη η πολεμική του μηχανή.

Τη νύχτα της 12ης προς 13η Αυγούστου, η εργατοαγροτική εξουσία στη ΓΛΔ αναγκάστηκε, για την υπεράσπισή της από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να κλείσει τα έως τότε ανοιχτά σύνορα με το Δυτικό Βερολίνο και την ΟΔΓ. Αποφασίζεται η ανύψωση του «Τείχους του Βερολίνου».

Βεβαίως, το 1989, το «Τείχος» μπορεί να έπεσε από την ιμπεριαλιστική αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού και σήμερα να ξαναγράφεται η Ιστορία από το κεφάλαιο, τους πολιτικούς υπηρέτες του και διάφορους «ανανεωτές» (που τότε μιλούσαν για «άνοιγμα των λεωφόρων της δημοκρατίας»), ωστόσο η προσφορά του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους σε γερμανικό έδαφος δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Τα διδάγματα από την προσωρινή ήττα και η πείρα των λαών από τη σημερινή βαρβαρότητα γίνονται υλική δύναμη, που ξαναφέρνει στο προσκήνιο τη σοσιαλιστική προοπτική.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ελιγμοί για την παρουσία των αμερικανικών βάσεων

ΤΟΚΙΟ.--

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Κατσούγια Οκάντα, δήλωσε πρόσφατα πως το Τόκιο επιθυμεί την «επανεξέταση» της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιαπωνία, για να φύγει, όπως είπε, το βάρος από το λαό, της βάσης στην Οκινάουα (που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 50.000 Αμερικανών πεζοναυτών).

«Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η παρουσία (των αμερικανικών δυνάμεων) μακρόπροθεσμα είναι να μειωθεί με κάποιο τρόπο το βάρος από το λαό της Οκινάουα» είπε ο Οκάντα, φροντίζοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν εννοεί με κανέναν τρόπο την πλήρη αποχώρηση ή δραστική μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα του, αλλά μία στρατηγική «αναθεώρηση» με στόχο «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της αμερικανο-ιαπωνικής συμμαχικής σχέσης τα επόμενα 30 με 50 χρόνια»...

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ιαπωνίας σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, ο Οκάντα σημείωσε την ανάγκη κατανόησης της στρατολόγησης ντόπιων από τους Ταλιμπάν. «Η αποστολή στρατευμάτων εκεί δεν είναι απαραίτητα ο μόνος τρόπος για να εκφράσεις την υποστήριξή σου» είπε ο Οκάντα, συμπληρώνοντας πως η Ιαπωνία θέλει να καταπολεμήσει τα πιθανά οικονομικά κίνητρα παρέχοντας εισοδηματική υποστήριξη και προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σε άλλο σημείο ο Οκάντα αναφέρθηκε και στην πρόταση του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα σχετικά με τη δημιουργία μίας Κοινότητας Χωρών της Ανατολικής Ασίας που θα τεθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής Ιαπωνίας - Κίνας και Νότιας Κορέας αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο. Οπως είπε, η Ασία δε στοχεύει στη δημιουργία μίας κοινότητας στο πρότυπο της ΕΕ αλλά σ' έναν οργανισμό που θα λειτουργεί σαν πλαίσιο για την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών και της συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζει την πώληση όπλων στη Γεωργία

ΚΙΕΒΟ.--

Η Ουκρανία συνεχίζει να διαθέτει οπλισμό και στρατιωτικό εξοπλισμό στη Γεωργία, υποστήριξε χτες ο Βαλέρι Κοναβαλιούκ, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερεύνησε την πώληση όπλων από την Ουκρανία στη Γεωργία μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο του Αυγούστου του 2008 ανάμεσα στην Τιφλίδα και τη Μόσχα.

Οπως υποστήριξε, η παράδοση γίνεται μέσω της κρατικής ελεγχόμενης εταιρείας «Ukrspetsstroi» και πρόσθεσε πως οι εισπράξεις - που μέσα στα τελευταία 4 χρόνια έφθασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια - δεν φτάνουν όλες στον κρατικό προϋπολογισμό (μόλις 200 εκατομμύρια), ούτε χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές ανάγκες.

ΚΙΡΓΙΣΙΑ
Κι άλλοι «βάζουν πόδι» στο Μανάς

Η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου της Κιργισίας ενέκρινε τα σχέδια συμφωνιών με τη Γαλλία και την Ισπανία για την εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων αυτών των χωρών στο «Κέντρο διαμετακομιστικών μεταφορών» των ΗΠΑ, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Μανάς». Οπως είναι γνωστό, με αυτήν την «ταμπέλα» συνεχίζει να λειτουργεί η αμερικανική βάση του «Μανάς» και τώρα σε αυτήν ετοιμάζονται να αποκτήσουν θέση και άλλες νατοϊκές δυνάμεις. Η ηγεσία της Κιργισίας έλαβε ένα αρκετά μεγάλο οικονομικό ποσό αυξάνοντας το ετήσιο ενοίκιο για τη χρήση της αεροπορικής βάσης από 17,4 εκατομμύρια δολάρια στα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Τη δυσφορία για την εξέλιξη δείχνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνοντας πως η Ρωσία που αποτελεί το μεγαλύτερο επενδύτη στην οικονομία της Κιργισίας (παρέχοντας πρόσφατα οικονομική βοήθεια στην Κιργισία ύψους 2 δισ. δολαρίων), είχε ταχθεί κατά της συνέχισης της λειτουργίας της συγκεκριμένης βάσης.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ετοιμάζεται να ανοίξει θέμα «πολεμικής αποζημίωσης» από τη Ρωσία

Το σκανδαλώδες ψήφισμα που πρόσφατα ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, ουσιαστικά εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό και καταδικάζοντας την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων το 1939 στην Πολωνία, φαίνεται πως απότομα αναθέρμανε τις ρεβανσιστικές διαθέσεις της πολωνικής ηγεσίας. Τώρα η Πολωνία ετοιμάζεται να ανοίξει ζήτημα «αποζημίωσης» από τη Ρωσία.

Οπως γράφουν ρωσικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ετοιμάζεται να ζητήσει από τη ρωσική πλευρά την επιστροφή 9 πινάκων γνωστών Ευρωπαίων ζωγράφων, οι οποίοι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μεταφέρθηκαν από το Σοβιετικό Στρατό από την πόλη Γκντανσκ (τότε Νταντσίγκ) στη Μόσχα και σήμερα βρίσκονται στο Κρατικό μουσείο εικαστικών τεχνών «Πούσκιν». Η Πολωνία επιμένει πως 17 κιβώτια με τους πίνακες μεταφέρθηκαν από τη πόλη Γκντανσκ στο μουσείο του Πούσκιν στις 24 Σεπτέμβρη 1945, ενώ ακόμα 80 κιβώτια μεταφέρθηκαν στο ίδιο μουσείο στις 23 Μάρτη 1946, δηλαδή αμέσως μετά την απόφαση της συνδιάσκεψης του Πότσνταμ, για τη μεταβίβαση της γερμανικής πόλης Νταντσίγκ στη σύνθεση του πολωνικού κράτους.

Από τη μεριά της η ρωσική πλευρά σημειώνει το γεγονός πως η Σοβιετική Ενωση μετέφερε πολιτιστικές αξίες, από το έδαφος που ήταν κατεχόμενο από τη φασιστική Γερμανία, και είχε αυτό το δικαίωμα αποζημίωσης, ως νικήτρια του πολέμου και χώρα - θύμα της ναζιστικής επέλασης.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ