ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τρανταχτή απόδειξη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την 24η αυτοκτονία στη «Φρανς Τέλεκομ»

Για την 24η αυτοκτονία στη «Φρανς Τέλεκομ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Δεν υπάρχει πιο τρανταχτή απόδειξη για το τι σημαίνουν για τους εργαζόμενους οι αναδιαρθρώσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ανταγωνιστικότητα και τα διάφορα άλλα "εύηχα" που το κεφάλαιο και τα κόμματά του προωθούν στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα από το γεγονός ότι 24 εργαζόμενοι στη "Φρανς Τέλεκομ" έφτασαν στην απόλυτη απελπισία βάζοντας τέλος στη ζωή τους».

«Εκτακτα μέτρα» κατευνασμού στη Γαλλία

Με ύβρεις και γιουχαΐσματα υποδέχτηκαν εξαγριωμένοι εργαζόμενοι της «France Telecom» τον διευθύνοντα σύμβουλο Didier Lombard, που επισκέφτηκε, χτες, το παράρτημα της εταιρείας στην Haute Savoie, όπου εργαζόταν ο τελευταίος αυτόχειρας. Ηταν η πρώτη φορά που ο Lombard μετέβη στον τόπο του εγκλήματος. Χρειάστηκαν 24 θάνατοι μέσα σε 18 μήνες, προκειμένου να εγκαταλείψει την εικόνα του «πλέον επιτυχημένου διευθυντή» που του είχε αποδοθεί πριν από ένα χρόνο.

Μετά από μια θυελλώδη συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, ο Lombard ανακοίνωσε «έκτακτα μέτρα»: Τερματισμό της διαδικασίας υποχρεωτικών μετατάξεων των στελεχών της εταιρείας ανά τρίμηνο και άμεση κατάργηση των «προσωπικών στόχων» που τίθενται στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε υπάλληλο ξεχωριστά.

Αν και οι χτεσινές εξαγγελίες βρίσκονται πιο κοντά στην κατάσταση που οι αυτόχειρες, στην πλειοψηφία τους, περιγράφουν ως αιτία που τους εξώθησε στην ύστατη πράξη απελπισίας και πάλι δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος. Καθώς, η εσωτερική διαρκής μετακίνηση υπαλλήλων και στελεχών στο πλαίσιο της γενικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας παραμένει, ως αρχή, σε ισχύ και απλώς υποτίθεται ότι πλέον θα ζητάται η συναίνεση του άμεσα ενδιαφερόμενου, ο οποίος θα πρέπει ν' απαντήσει έχοντας κατά νου και το ενδεχόμενο της απόλυσης φυσικά!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο ρόλος των κομμουνιστών

Ολοκληρώθηκαν στη Δαμασκό οι εργασίες της Συνάντησης αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Το προεδρείο της Συνάντησης. Δεύτερος από αριστερά διακρίνεται ο Γ. Μαρίνος
Το προεδρείο της Συνάντησης. Δεύτερος από αριστερά διακρίνεται ο Γ. Μαρίνος
Στις 28 και 29 του Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν στη Δαμασκό της Συρίας οι εργασίες της Εκτακτης Συνάντησης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, στην οποία έλαβαν μέρος 52 κόμματα από 44 χώρες όλου του κόσμου και την οποία φιλοξένησε το Συριακό ΚΚ.

Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε με αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ, και τον Η. Ναζίρ, συνεργάτη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Οι εργασίες αποτέλεσαν ένα ακόμη βήμα καταδίκης της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων κι ανταγωνισμών, που αναπτύσσονται στην περιοχή. Ηταν ένα βήμα αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, των άλλων λαών της περιοχής, που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Στην ομιλία του στη Συνάντηση ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των αντίστοιχων διεθνικών μονοπωλίων.

Αποψη από την εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης
Αποψη από την εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης
Τα σημαντικά ενεργειακά της αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ιδιαίτερα, προκαλούν την άμεση παρέμβαση για τον έλεγχό τους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 γίνεται προσπάθεια να οικοδομηθεί στην περιοχή ένα διακρατικό σύστημα με τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα στηρίζεται στη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ και θα παρέχει προστασία στη διείσδυση των πολυεθνικών στην περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: «Χαρακτηριστικά στοιχεία της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας είναι:

Η συνέχιση του καθεστώτος της κατοχής, οι αποκλεισμοί περιοχών, ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, οι εν ψυχρώ δολοφονίες άμαχου πληθυσμού, γυναικών και παιδιών, οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, το διαχωριστικό τείχος, η όξυνση του προβλήματος των προσφύγων, η επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η καταπίεση και οι διώξεις κατά των Αράβων που ζούνε στο Ισραήλ.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την αντίστασή του ενάντια στις δυνάμεις κατοχής, χαιρέτισε τη νίκη των δυνάμεων της αντίστασης στο Λίβανο».

Ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά στο παλαιστινιακό πρόβλημα ο Γ. Μαρίνος πρόσθεσε: «Θεωρούμε αναγκαίο να σταθούμε σε ένα βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από την πορεία του παλαιστινιακού προβλήματος.

Το σήμα της Συνάντησης
Το σήμα της Συνάντησης
Επί της ουσίας έχει τιναχθεί στον αέρα η λογική πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η συμφωνία του Οσλο το 1993, η λογική που επικράτησε στο Καμπ Ντέιβιντ (2000), ή στη σύνοδο της Ανάπολης το 2007, η λογική του γνωστού "οδικού χάρτη".

Το παλαιστινιακό κράτος δε δημιουργήθηκε ακόμα, η κατοχή των εδαφών που άρπαξε το Ισραήλ στον πόλεμο των 7 ημερών το 1967 παραμένει και η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη, χειροτερεύει.

Οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ειρήνη προς όφελος των λαών, οι πολιτικές κινήσεις πρέπει να γίνονται στη βάση αρχών με συστηματική αξιοποίηση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, χωρίς υποχωρήσεις που καλλιεργούν κλίμα αναμονής και απατηλές προσδοκίες εξιδανικεύοντας το ρόλο των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών».

Αναφερόμενος μάλιστα στις αλλαγές τακτικής των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά γίνεται πιο επιθετική, χρησιμοποιώντας μελετημένα την πολιτική του μαστιγίου και του καρότου, επιχειρώντας την εκμετάλλευση των αντιθέσεων που έχουν δημιουργηθεί στο κίνημα αντίστασης για να περάσουν πιο εύκολα οι σχεδιασμοί τους.

Στόχος είναι το πέρασμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για "τον εκδημοκρατισμό της ευρύτερης Μέσης Ανατολής" με τη δημιουργία μιας "Νέας Μέσης Ανατολής", πολιτική που συναντάει εμπόδια στην εφαρμογή της.

Για την προώθηση αυτού του στόχου προσπαθούν να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τις λεγόμενες μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις που έχουν συμβιβαστεί με τους ιμπεριαλιστές, πιέζοντας ταυτόχρονα την Παλαιστινιακή Αρχή για νέους συμβιβασμούς, προσπαθώντας παράλληλα να ανοίξουν παράθυρα επικοινωνίας με κράτη που έχουν εντάξει στον γνωστό "άξονα του κακού"».

Ο Γ. Μαρίνος κατήγγειλε πως «ΗΠΑ και ΕΕ μιλούν για δύο κράτη (Ισραήλ και Παλαιστινιακό) αλλά κρύβουν την ουσία. Και η ουσία είναι ότι μιλώντας για παλαιστινιακό κράτος δεν εννοούν κράτος κυρίαρχο, οργανωμένο, για την πορεία του οποίου θα αποφασίζει ο λαός του. Εννοούν κράτος χωρίς σύνορα, χωρίς στρατό, περιορισμένης κυριαρχίας, ενώ μεθοδεύεται και η αυτονόμηση της Λωρίδας της Γάζας».

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Το παλαιστινιακό κίνημα έχει αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη. Κατά τη γνώμη μας η αποτελεσματικότητα της δράσης του καθορίζεται από τη θέληση και την ικανότητα συγκέντρωσης και κινητοποίησης δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην κατοχή, για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος κοιτάζοντας μπροστά, σε ριζικές αλλαγές, που θα αντιστοιχούν στις λαϊκές ανάγκες (...). Αντιπαλεύουμε την προσπάθεια ενοχοποίησης του κινήματος αντίστασης και της δράσης του στο όνομα της τρομοκρατίας και τονίζουμε ότι ο πραγματικός τρομοκράτης κατά των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός.

Οι λαοί έχουν υποχρέωση να αξιοποιούν, να χρησιμοποιούν όλες τις αναγκαίες μορφές πάλης, συμπεριλαμβανομένου του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών, κατά των δυναστών, για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Κάθε λαός, και ο παλαιστινιακός, πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει κυρίαρχα για την κυβέρνηση και το μέλλον του».

Ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οι κομμουνιστές στέκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προώθηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των λαϊκών συμφερόντων, έχοντας συναίσθηση ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες. Οι απαιτήσεις, μεταξύ των άλλων, αφορούν:

-- Την κατάκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου μέσα στην καθημερινή αντιιμπεριαλιστική, ταξική πάλη κατά του συνόλου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών, κατά των δυνάμεων του κεφαλαίου σε εθνικό επίπεδο, κατά του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας που δηλητηριάζουν συνειδήσεις και οδηγούν το εργατικό-λαϊκό κίνημα στο συμβιβασμό και την υποταγή.

-- Την ενίσχυση των δεσμών με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και την οικοδόμηση γερών κομμουνιστικών κομμάτων, γερών, μαζικών, ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

-- Την οργάνωση του αντιιμπεριαλιστικού-αντιμονοπωλιακού αγώνα στην κατεύθυνση της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η πάλη ενάντια στην εθνική, οικονομική, πολιτική, στρατιωτική εξάρτηση δεν μπορεί να αποσπάται από την πάλη για την επίλυση της αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας.

Στην εποχή μας, στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό η πάλη για την εξουσία της εργατικής τάξης, η πάλη για τη σοσιαλιστική κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ζήτημα του απώτερου μέλλοντος. Αντικειμενικά συνδέεται με την καθημερινή δράση για τα προβλήματα των εργαζομένων, για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Η γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και πάλης μπορεί να διαμορφώσει θετικό έδαφος για την πολιτική των συμμαχιών των κομμουνιστικών κομμάτων που έχουν καθήκον να υπερασπίζονται την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια και να αποτρέπουν τη στοίχιση πίσω από τμήματα της αστικής τάξης, η οποία έχει μόνιμο στόχο την ενσωμάτωση και τον αφοπλισμό του επαναστατικού κινήματος.

Κατά τη γνώμη μας είναι ανάγκη ο εργατικός - λαϊκός αγώνας στη Μέση Ανατολή να αποκτά ενιαία ταξικά, πολιτικά χαρακτηριστικά ώστε να αναπτύσσεται ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε χώρας να αντιμετωπίζει την υποδαύλιση θρησκευτικών, αποσχιστικών και εθνοτικών διαιρέσεων και αντιθέσεων».

Ακόμη ο Γ. Μαρίνος κατήγγειλε τις αυταπάτες της λεγόμενης πολυπολικότητας, του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και της «νέας αρχιτεκτονικής» των διεθνών σχέσεων, που δήθεν μπορούν να επιβάλλουν δίκαιες λύσεις υπέρ των αγωνιζόμενων λαών, χωρίς να κλονιστεί το βάρβαρο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και πρόσθεσε: «Μόνο η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών αποτελεί σήμερα το "αντίπαλο δέος" στα σχέδια των ιμπεριαλιστών!». Αποκάλυψε τις ευθύνες της σοσιαλδημοκρατίας και άλλων «αριστερών» κομμάτων της Ευρώπης, που κρατούν ίσες αποστάσεις από το θύμα και το θύτη.

Τέλος, αναφέρθηκε στα αιτήματα και στη σημαντική δράση που έχει αναπτύξει στην Ελλάδα τόσο το ΚΚΕ όσο και το μαζικό αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό - εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, στο πλευρό του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της Μέσης Ανατολής.

Μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στη Δαμασκό

Το απόγευμα της πρώτης μέρας των εργασιών, το Συριακό ΚΚ διοργάνωσε σε κεντρική αίθουσα της Δαμασκού μεγάλη εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, στην οποία παραβρέθηκαν οι ξένες αντιπροσωπείες και χιλιάδες Σύροι και Παλαιστίνιοι με κόκκινες και παλαιστινιακές και συριακές σημαίες.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γραμματέας του Συριακού ΚΚ, Χανέν Νέμερ, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι του κόμματος «Μπάαθ» της Συρίας και του Κόμματος των αράβων σοσιαλιστών, που όπως και τα 2 συριακά ΚΚ συμμετέχει, μαζί με το «Μπάαθ» στο κυβερνητικό Προοδευτικό Μέτωπο. Επίσης, ο λόγος δόθηκε για σύντομο χαιρετισμό στο Λεονίντ Καλάσνικοφ, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Μπλέιντ Τζιμάντε, ΓΓ του Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ, και στον Χάλεντ Χαντάτα, ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γ. Μαρίνος εξέφρασε την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας στο δίκαιο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και των άλλων λαών της περιοχής, που μάχονται την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ολα έτοιμα για την Ινδία

Στις παραμονές της έκτακτης συνάντησης της Δαμασκού, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων.

Στη συνεδρίαση, που ασχολήθηκε με πρακτικά ζητήματα της διεξαγωγής της Εκτακτης Συνάντησης της Δαμασκού, καθώς και με την προετοιμασία της 11ης Διεθνούς Συνάντησης στο Νέο Δελχί της Ινδίας, συμμετείχε και προήδρευσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Οπως διαβεβαίωσαν τα 2 ινδικά ΚΚ, που θα φιλοξενήσουν τη συνάντηση (ΚΚ Ινδίας - Μαρξιστικό και ΚΚ Ινδίας), όλα είναι έτοιμα για τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης των ΚΚ στο Νέο Δελχί, από 20 έως 22 του Νοέμβρη, με θέμα την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και την παρέμβαση των κομμουνιστών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με προβλήματα το ξαναγράψιμο της Ιστορίας

Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας κατά πώς βολεύει τα καθεστώτα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ φαίνεται πως είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από όσο υπολογίζουν. Οι λαοί που συγκροτούσαν το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον πλανήτη μοιάζουν σήμερα να έχουν μνήμη... καμήλας, αρνούμενοι να «καταπιούν» τη λυσσαλέα προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΣΣΔ, που τσάκισε το φασισμό, ως... «ανάλογη» του ναζιστικού καθεστώτος.

Αυτό προκύπτει (και) από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία και δημοσιεύθηκε χτες σε ρωσικά και ουκρανικά ΜΜΕ, για το ποιος όρος πρέπει να χρησιμοποιείται στην Ουκρανία για τον πόλεμο: Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος (όπως επί ΕΣΣΔ αλλά και σήμερα στη Ρωσία) ή απλά Β' Παγκόσμιος Πόλεμος; Το 57,4% των ερωτηθέντων απάντησαν υπέρ του πρώτου όρου, έναντι 32,3% του δεύτερου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι πολύ μικρότερα ήταν τα ποσοστά που πήραν οι εξόφθαλμα αντισοβιετικοί και αντιστόρητοι όροι: μόλις 12,4% απέσπασε ο όρος «σύγκρουση δύο ολοκληρωτικών καθεστώτων» (!) και 6,8% ο όρος... «σοβιετο-γερμανικός πόλεμος»!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα και η απάντηση σε αυτό, δηλαδή για το «πώς κρίνετε το ρόλο του Στάλιν» στον πόλεμο. Το 51,3% απάντησε θετικά στην προτεινόμενη εκδοχή, ότι ο Στάλιν «νίκησε τον πόλεμο με τίμημα την τεράστια κατάθεση αίματος του λαού του». Η ερώτηση και η απάντηση, αποκομμένες, επιδέχονται διαφόρων ερμηνειών. Το πιθανότερο είναι ότι οι ερωτώντες επεδίωκαν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Στάλιν, λόγω «ανικανότητας», «λαθών» και προπολεμικών «διώξεων» στελεχών του Κόκκινου Στρατού «προκάλεσε» περισσότερες καταστροφές στο λαό του... από ό,τι οι ναζί! Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη προπαγάνδα στην αστική ιστοριογραφία. Αν όμως η απάντηση συνδυαστεί με την απάντηση στο πρώτο ερώτημα, τότε είναι μάλλον προφανές ότι οι ερωτηθέντες εννοούσαν αυτό που πραγματικά συνέβη: Οτι περίπου 27 εκατομμύρια Σοβιετικών ανθρώπων (μαχητών και πολιτών) έδωσαν τη ζωή τους για να τσακιστεί ο φασισμός και να ελευθερωθεί η Ευρώπη.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντικομμουνιστικο «κυνήγι μαγισσών»

Με δύο χρόνια φυλάκιση θα καταδικάζονται όσοι «τολμήσουν» να φορούν μπλούζες με κομμουνιστικά σύμβολα στην Πολωνία! Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Regnum.ru», προχτές, η πολωνική Βουλή («Σέιμ») αποδέχθηκε τη σχετική τροπολογία του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», Στανισλάβ Πέντα, ο οποίος πρότεινε την παραπάνω ποινή φυλάκισης όχι μόνο σε όσους διαδίδουν φασιστικά σύμβολα, αλλά και κομμουνιστικά.

Σε ένα ακόμη αντικομμουνιστικό παραλήρημα, από τα πολλά που εσχάτως ακούγονται στο «Σέιμ», ο Πέντα είπε ότι πρέπει να «εξηγήσουμε» στις νέες γενιές ότι ο κομμουνισμός είναι το ίδιο «κακό» όπως και ο φασισμός. Εμφανίστηκε μάλιστα σχεδόν... «θλιμμένος» που η σβάστικα θεωρείται από όλους κακή, ενώ το σφυροδρέπανο μόνο από λίγους! «Οι δικαστές πλέον έχουν το δικαίωμα να δικάζουν την πώληση ποδοσφαιρικών στολών με την ονομασία της ΕΣΣΔ, το σφυροδρέπανο, την εικόνα του Λένιν και εκείνου του συμμορίτη του Τσε Γκεβάρα» είπε ο Πέντα τον οποίο θα ζήλευαν όλα τα «φιντάνια» του ιμπεριαλισμού, από τον Πινοσέτ και τον Μακάρθι μέχρι τον τελευταίο πράκτορα της ΣΙΑ...

Η επικύρωση αυτού του «μαύρου» νομοθετήματος, το οποίο περιλαμβάνει στο νέο «κυνήγι μαγισσών» τα καλλιτεχνικά έργα, την εκπαίδευση, τις συλλογές και την επιστήμη, προϋποθέτει την υπογραφή του προέδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ