«Πέρσες» |
Εργο του Σπύρου Στούκα |
Ζωγραφική και γλυπτικές εγκαταστάσεις παρουσιάζει (έως 20/9) ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Τίτλος της, «Αναλαμπές».
Με τίτλο «Ζωγραφική» η Λιάνα Αναστασιάδου παρουσιάζει (1 - 23/10) στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8), την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία. Μέχρι σήμερα η Λ. Αναστασιάδου έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Την ομαδική έκθεση «Θαλασσινή πανδαισία», θα παρουσιάσει (μέχρι 3/10) η γκαλερί «Bonicos» (Καρ. Σερβίας 12 - 14). Εκθέτουν έργα τους οι: Γιώργος Καλαμάρας, Ζίνα Λιναρδάκη, Σπύρος Λύτρας, Χρυσαλένα Μαργαρίτη, Πέτρος Ματζάκος, Μαρία Μαυρουδή, Χρήστος Νικολαΐδης.
Στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5), θα φιλοξενηθεί (24/9 - 14/10) έκθεση ζωγραφικής της Κλαίρης Τσαλουχίδη - Χατζημηνά, με τίτλο «Απέναντι από την Ακρόπολη». Εκτίθενται εκατό μικρές ζωγραφιές, παστέλ, εικόνες από το εργαστήριό της στην Πνύκα: Ακρόπολη, Αστεροσκοπείο, Λυκαβηττός, Αρχαία Αγορά, Λόφος Φιλοπάππου, Αθηναϊκές γειτονιές.
-- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Στη σειρά «Βυζαντινή και Νεοελληνική Βιβλιοθήκη» κυκλοφόρησε κριτική έκδοση, με εισαγωγή, σχόλια, γλωσσάριο και ευρετήριο του Στέφανου Κακλαμάνη, ο τόμος «Ανθιμος (Ακάκιος) Διακρούσης "Ο Κρητικός Πόλεμος"». (Πρόκειται για σχολιασμένη έκδοση μιας έμμετρης ιστορικής αφήγησης των πρώτων χρόνων του Κρητικού Πολέμου (1645-1669) του αυτόπτη μάρτυρα του πολέμου, Κεφαλονίτη καλόγερου Ακάκιου - Ανθιμου Διακρούση - για την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Η αφήγηση περιλαμβάνει 1.382 δεκαπεντασύλλαβους ζευγαρωτά ομοιοκατάληκτους στίχους). Πολ Μαγκνταλίνο «Η αυτοκρατορία του Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143-1180)» (μετάφραση Αγλαΐα Κάσδαγλη. Μελέτη για την εποχή των Κομνηνών, οπότε το Βυζάντιο ξεχώρισε από τη Δύση με την ελληνική παιδεία και την ορθόδοξη θρησκεία, αλλά με τις Σταυροφορίες και τους Ιταλούς εμπόρους υπέστη την πολιτικο-οικονομική επέκταση της Δύσης). Κεμάλ Καφαντάρ «Ανάμεσα σε δύο κόσμους (Η κατασκευή του Οθωμανικού κράτους)» (μετάφραση Αντώνης Αναστασόπουλος. Μελέτη για την εμφάνιση του Οθωμανών και τη δημιουργία του μακρόβιου οθωμανικού κράτους που διάρκεσε από το 1300 - 1922).
-- Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Στη σειρά «Βιβλιοθήκη Κλασικών Νεοελλήνων Συγγραφέων» κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Ανθολόγιο Ψυχάρη» με προλεγόμενα, ανθολόγηση, φιλολογική επιμέλεια του Εμμανουήλ Κριαρά. Αυτό το ανθολόγιο κειμένων του πρωτοπόρου δημοτιστική Ψυχάρη, αφιερωμένο στη μνήμη του μελετητή της ελληνικής γλώσσας Σταμάτη Καρατζά, επιμελήθηκε ο καθηγητή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος. Η έκδοση αποτελεί σύμπραξη του Κέντρου Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, με τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Γρανάδας, Νάπολης και Βερολίνου).
-- «Ελληνικά Γράμματα»: Χρήστος Σιάφκος «Τάσος Ζωγράφος (Σκηνικό ζωής)» (εικονογραφημένη με φωτογραφίες καταγραφή αυτοβιογραφικής αφήγησης του γνωστού ζωγράφου, σκηνογράφου του κινηματογράφου και θεάτρου, αγωνιστή της ΕΠΟΝ και Μακρονησιώτη για τη ζωή, τους αγώνες και τη δημιουργία του).
-- «Μανδραγόρας»: Φαίδων Πατρικαλάκης «Η ζωγραφική της μουσικής και η μουσική της ζωγραφικής» (μουσικοεικαστική μελέτη του εξαιρετικού ζωγράφου - σκηνογράφου για μεγάλα εικαστικά έργα που ενέπνευσαν μουσικά έργα και αντίστροφα). Χρήστος Χαρτοματσίδης «Ο εφιάλτης του δήμιου Σάνσον» (θεατρικό έργο). Το τεύχος 39 του ομώνυμου περιοδικού αφιερώνεται στον ποιητή Δ. Π. Παπαδίτσα.
-- «Καλέντης»: Αλκυόνη Παπαδάκη «Αν ήταν όλα... αλλιώς» (μυθιστόρημα, με εξώφυλλο του Κώστα Ι. Σπυριούνη).
-- «Σαββάλας»: Μαρία Γεωργίου «Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά; (Το γενετικό αποτύπωμα DNA. Από τη διερεύνηση της πατρότητας μέχρι την εξιχνίαση εγκλημάτων)» (μελέτη της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).
-- «Κονιδάρης»: Αντονι Βέργεζ - Οχρι Γιαμάντα «99 γρίφοι» (σκίτσα και κείμενα - γρίφοι, και οι λύσεις τους. Απόδοση Κατερίνα Φράγκου).
-- «Φίλιππος Νάκας»: Μιχάλης Μακρόπουλος - Γιάννης Γεωργαντέλης «Το καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων» (βιβλίο και CD για παιδιά).
-- «Περίπλους»: «Οι σουρεαλιστές συζητούν για το σεξ (Δώδεκα συζητήσεις. 1928-1932)» (μετάφραση, εισαγωγή Νίκος Τσάπαρης. Περιέχονται απόψεις των Μπρετόν, Περέ, Πρεβέρ, Αραγκόν, Μαξ Ερνστ, Σαντούλ, Αρτό, Ελιάρκα). Ερμολάου Πυρομούστακου «Περί μαθημάτων Ιδιαίτερων» (μελέτη).
-- «Διώνη» (Μενάγια 14, 11524 Αθήνα): Γιώργου Μωραϊτίνη «Λευκά ψέματα» (σύντομα κείμενα - στοχασμοί).
-- «Bell»: Μαϊτένα «Επικίνδυνες καμπύλες» (σαρκαστικό χιούμορ για τη σημερινή καθημερινότητα).
-- «Εμπειρία Εκδοτική»: Αλεξάνδρα Βλάσση - Θεοδωρικάκου «Οι τελευταίες ρίζες» (μυθ-ιστορία για την κατοχή, τον εμφύλιο, τα πέτρινα χρόνια). Ελσα Φαραζή «Ζωές σαν μισοφέγγαρα» (μυθιστόρημα).
-- «Θέματα Λογοτεχνίας» (τετράμηνο περιοδικό λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και κριτικής. Τεύχος 39, με αφιέρωμα στην Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου).
-- «Επτανησιακά φύλλα» (πολιτιστικό περιοδικό της Ζακύνθου. Τόμος ΚΗ, 3-4, με εκτενέστατο και εικονογραφημένο αφιέρωμα στην πνευματική προσφορά της ζακυνθινής οικογένειας Λούντζη).
-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχη 490, 491, 492, 493).
-- «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» (πολιτιστικό περιοδικό του ομώνυμου Συλλόγου Φαρακλάδων. Τεύχος 16, με αφιέρωμα στον Βασίλη Ρώτα και τεύχος 17).
-- «Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά - Sain Paul» (περιοδικό του σχολείου, τεύχος 12/08 με θέμα «Τέχνη δημόσια, η εικαστική όψη του Πειραιά».
-- «Ιστορία εικονογραφημένη» (περιοδικό ιστορίας, τεύχος 489 και 490, συνοδευμένο με DVD).
-- «Γραφή» (λογοτεχνικό περιοδικό του Δήμου Λαρισαίων, τεύχη 65 - 66).
Συναυλία - αφιέρωμα στον στιχουργό Μιχάλη Μπουρμπούλη πραγματοποιείται τη Δευτέρα (21/9, 8.30 μ.μ.), στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά. Τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Πέτρος Γαϊτάνος, Νότης Μαυρουδής, Μελίνα Κανά, Παναγιώτης Μάργαρης, Μαριώ, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Αναστασία Μουτσάτσου (όλοι σε φιλική συμμετοχή). Μην κλαις», «Μυρίζει ο κόσμος γιασεμί», «Από Σάββατο Κυριακή», «Μεταξουργείο», «Αγγιγμα Ψυχής», «Τέσσερα φιλιά», «Μια παρέα είμαστε», «Το παιδί από την Κρήτη», είναι κάποια από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της συναυλίας. Συμμετέχει και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νικαίας, υπό τη διεύθυνση του Θανάση Μιχαλόπουλου με τη συνοδεία της Ορχήστρας «Εμμελον». Είσοδος ελεύθερη.
Λόγω των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναβάλλει την εκδήλωση της «Ημέρας του Ηθοποιού», που ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου, στο Ηρώδειο. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί έγκαιρα.
Συμπληρώνονται φέτος τρία χρόνια από το θάνατο του Θανάση Χαμαϊδή, δωρητή του Μουσείου Αμπελακίων Λάρισας, (περιόδου 1940-49). Για να τιμήσει την προσφορά του, το Μουσείο διοργανώνει, σήμερα, στις 7 μμ, στο προαύλιό του, εκδήλωση στη μνήμη του. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γ. Σολωμός, πρόεδρος της Κοινότητας και θα μιλήσουν οι ο Α. Τσεργάς, πρόεδρος του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Αμπελακίων και ο Α. Παπαστεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Αμπελακίων Περιόδου 1940-49, ο οποίος ιδρύθηκε πρόσφατα.