ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Στη γραμμή της Κομισιόν

Παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και νέα μέτρα, όπως έχουν αξιώσει η ΕΕ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) προαναγγέλλουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό που γεννά η εφαρμοζόμενη πολιτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας το ταμειακό έλλειμμα - στο οποίο δεν αποτυπώνονται τυχόν πλεονάσματα δημόσιων Οργανισμών - στο 8μηνο (Γενάρης - Αύγουστος 2009) φτάνει σε 20 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό «μεταφράζεται» σε νέα επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος είτε με τον ένα είτε με τον άλλο κυβερνητικό διαχειριστή. Η ΕΕ έχει ήδη ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα «μόνιμης και σταθερής απόδοσης» και τα όποια θα αξιολογήσει προς το τέλος Οκτώβρη του 2009. Η ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται ακόμη και ως προς τους χειρισμούς που θα κάνουν απέναντι στην ΕΕ, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιχειρήσουν - στην πραγματικότητα να εκλιπαρήσουν - κάποια μικρή χρονική παράταση, προκειμένου να «αποκαταστήσουν» τις νόρμες της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Με απλά λόγια, το μόνο που τους κόφτει είναι το χρονοδιάγραμμα σκλήρυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής, προκειμένου να καταφέρουν να μανουβράρουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν θα τους κρίνει στη βάση του συγκεκριμένου προγράμματος που θα καταθέσουν και το οποίο περιγράφεται ανάγλυφα από τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την ΕΕ.

Τα παραγόμενα ελλείμματα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τους, έρχονται σε συνέχεια των προκλητικών ελαφρύνσεων και κάθε είδους ενισχύσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από την προηγούμενη κυβερνητική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ.

Τα σπασμένα φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Στο 6μηνο του 2009 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης μόνο για τα καύσιμα έφτασαν σε 2,25 δισ. ευρώ (από 1,69 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2008). Η εφαρμοζόμενη πολιτική τα φούσκωσε μέσα στο τελευταίο 12μηνο πάνω από 33%. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με τις νέες ανατιμήσεις των ειδικών φόρων, όπως υποδεικνύεται από σχετικές κοινοτικές ντιρεκτίβες. Από τον ΦΠΑ εισπράχτηκαν (6μηνο) ακόμη 8,3 δισ. ευρώ και αυτό παρά την καθίζηση της λαϊκής κατανάλωσης, όπως απεικονίζεται και σε όλους τους επίσημους στατιστικούς δείκτες. Ολα τα παραπάνω αφήνουν παγερά αδιάφορους τους διαχειριστές της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όπως ακριβώς και την Κομισιόν που αξιώνει ακόμη περισσότερα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της πλουτοκρατίας.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ελλειμμα 18,3 δισ. ευρώ στο 7μηνο

Σχετική βελτίωση εξαιτίας της υποχώρησης των εμπορευματικών δοσοληψιών. Πτώση 15,4% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις

Με ρυθμό 2,6 δισ. ευρώ το μήνα διογκώνεται φέτος το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο στο τέλος Ιούλη είχε διαμορφωθεί σε 18,3 δισ. ευρώ και αυτό παρά την πτώση που εμφανίζουν η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα και οι εμπορικές δοσοληψίες με τα άλλα κράτη και τις αγορές. Να σημειωθεί πως η καπιταλιστική κρίση είναι αυτή που έχει οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση τους ρυθμούς διόγκωσης που καταγράφονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2009:

  • Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Οι κάθε είδους δοσοληψίες εμφανίζουν έλλειμμα 16,6 δισ. ευρώ (από 21,6 δισ. ευρώ πέρσι) με υποχώρηση 23,1%.
  • Εμπορικό ισοζύγιο: Εχει έλλειμμα ύψους 18,3 δισ. ευρώ (από 26,9 δισ. ευρώ πέρσι) με το ποσοστό μείωσης 31,8%. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η μείωση πάνω από 3,5 δισ. ευρώ των κεφαλαίων που εξήχθησαν για εισαγωγές καυσίμων από το εξωτερικό, γεγονός που έχει να κάνει με την πτώση στις τιμές των καυσίμων. Η συνολική αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων διαμορφώνεται σε 27 δισ. ευρώ (από 38,2 δισ. ευρώ) με μείωση 29,3%. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων διαμορφώθηκαν σε 8,8 δισ. ευρώ (από 11,4 δισ. ευρώ) με μείωση 22,8%.
  • Ισοζύγιο «υπηρεσιών»: Το πλεόνασμα περιορίστηκε σε ποσοστό 32% και διαμορφώθηκε σε 6,4 δισ. ευρώ (από 9,3 δισ. ευρώ). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που μπήκαν στη χώρα εμφανίζουν στο 7μηνο μείωση 15,4% (στα 5 δισ. ευρώ). Για το μήνα Ιούλη του 2009 (σύγκριση με Ιούλη 2008) εμφανίζουν πτώση 17%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υπολογίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας στη βάση δειγματοληπτικών στατιστικών ερευνών που διεξάγονται σε σταθμούς εισόδου - εξόδου της χώρας.
  • Για τόκους, μερίσματα, κέρδη πληρώθηκαν στο εξωτερικό 8,7 δισ. ευρώ (από 9,7 δισ. ευρώ πέρσι) καταγράφοντας μείωση 10,3%.
Η βιομηχανία στη δίνη της κρίσης

Μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών και των νέων παραγγελιών καταγράφηκε τον Ιούλη

Η οικονομική κρίση εκδηλώνεται με ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις στη βιομηχανία, οι δείκτες της οποίας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Στοιχεία κατάρρευσης εμφανίζει ο βιομηχανικός τζίρος (κύκλος εργασιών), καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε ετήσια βάση το μήνα Ιούλη 2009 σημείωσε κάμψη 27,8%, έναντι αύξησης 17,1% που σημείωσε κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τη μέτρηση των μέσων επιπέδων της δωδεκάμηνης περιόδου (Αύγουστος 2008 - Ιούλης 2009 προς Αύγουστο 2007 - Ιούλη 2008) προκύπτει μείωση 17,6%, έναντι αύξησης 11,5% που είχε σημειωθεί τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Κατά τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας, ο κύκλος εργασιών στα Ορυχεία - Λατομεία παρουσίασε μείωση 34,6%, ενώ μείωση 27,7% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στις μεταποιητικές βιομηχανίες.

Μεγάλη υποχώρηση εξάλλου κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία στις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία για το μήνα Ιούλη, οι οποίες καταγράφουν τη δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής για τους επόμενους μήνες.

Σε ετήσια βάση (Ιούλης 2009 προς Ιούλη 2008) οι νέες παραγγελίες παρουσίασαν μεγάλη μείωση κατά 33,7%, έναντι αύξησης 11% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από τη σύγκριση των μέσων επιπέδων της δωδεκάμηνης περιόδου προκύπτει επίσης μείωση 24,5%, έναντι αύξησης 1% που είχε σημειωθεί κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ

Τη Δευτέρα στις 12.30 το μεσημέρι

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόθεση διοίκησης του ΟΑΕΕ να αυξήσει κι άλλο τις εισφορές των ασφαλισμένων διοργανώνει για μεθαύριο Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

«Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ, καταγγέλλει, και καλεί σε Αγωνιστική κινητοποίηση, όλους τους αυτοαπασχολούμενους για την απόκρουση της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΑΕΕ, φέρνει αιφνιδιαστικά και προεκλογικά εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ, τη ΔΕΥΤΕΡΑ 21/9/2009, για την πρόσθεση 7ου διμήνου στις εισφορές των ασφαλισμένων, με την απαράδεκτη και απάνθρωπη δικαιολογία ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν 14 συντάξεις το χρόνο.

Σε μια περίοδο όπου 1 στους 4 ασφαλισμένους αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, εισηγούνται, πάνω από τις αυξήσεις που ήδη επέβαλλαν το 2009, νέα αύξηση κατά 16% τουλάχιστον.

Με την απόφαση αυτή επιδιώκουν:

  • Να φορτώσουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησε η πολιτική τους, για άλλη μία φορά στις πλάτες των ασφαλισμένων.
  • Να στρώσουν το δρόμο στη νέα κυβέρνηση, όποια και να' ναι, για τη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα που ετοιμάζουν, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ, καλεί όλους τους αυτοαπσχολούμενους ΕΒΕ σε παράσταση διαμαρτυρίας τη ΔΕΥΤΕΡΑ 21 Σεπτέμβρη στα γραφεία του ΟΑΕΕ, (Ακαδημίας 22) στις 12:30 το μεσημέρι».

ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Περιλαμβάνει τιμές σε 187 σκευάσματα

Τιμές σε 187 φάρμακα με το χαρακτηρισμό «νέα» περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε χτες. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για 146 αντίγραφα οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου, 41 πρωτότυπα, από τα οποία τα 3 είναι σκευάσματα με νέες δραστικές ουσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένη την πάγια τακτική των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να υποκαθιστούν γνωστά κυκλοφορούντα φάρμακα με νέα με πολύ υψηλότερη τιμή είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το βαθμό της υποκατάστασης και της έμμεσης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης που θα επιφέρουν ορισμένα τουλάχιστον από τα λεγόμενα νέα φάρμακα. Ακόμη, στο δελτίο περιλαμβάνονται οι διαγραφές 555 φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις του ΕΟΦ, και 5 μεταβολές που αφορούν σε αλλαγή ονομασίας ή υπεύθυνου κυκλοφορίας και όχι τιμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ