ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλωση και ψευτοδιλήμματα για τον εγκλωβισμό συνειδήσεων

Οξύνει την τρομοκρατική προπαγάνδα με σκοπό να εμπεδωθεί ο μονόδρομος του κεφαλαίου

Η ΝΔ προσπαθεί να παρουσιάσει την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης σαν «μονόδρομο». Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον με την ψήφο τους να δείξουν πως η πάλη με τους «μονόδρομους» του κεφαλαίου είναι ανειρήνευτη
Η ΝΔ προσπαθεί να παρουσιάσει την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης σαν «μονόδρομο». Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον με την ψήφο τους να δείξουν πως η πάλη με τους «μονόδρομους» του κεφαλαίου είναι ανειρήνευτη
Στο γήπεδο των αντιδραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων επιδιώκει να διεξαγάγει την προεκλογική καμπάνια η κυβέρνηση της ΝΔ, ενισχύοντας το κλίμα οξείας πόλωσης και ισχυρών (ψευτο)διλημμάτων. Στο επιτελείο της Ρηγίλλης εκτιμούν πως η τακτική αυτή θα αποδώσει πολλαπλά μικροκομματικά οφέλη. Από τη μια θα βοηθήσει ώστε να εμπεδωθεί το τρομοκρατικό επιχείρημα ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μονόδρομος και πως η ΝΔ είναι ο αυθεντικός εκφραστής και συνεπής διαχειριστής της κυρίαρχης πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα θα υποχρεώσει το ΠΑΣΟΚ να «αποκαλυφθεί» και να «συρθεί» πίσω από τις δικές της θέσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, η κυβέρνηση ήδη έχει καταφέρει «να θέσει την ατζέντα και το διακύβευμα των πράγματι κρίσιμων εκλογών» με τα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ. Θεωρούν ότι τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι ενθαρρυντικά και προκλητικά, τα ερμηνεύουν σαν έκφραση της αποδοχής των αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε. Προσδοκούν επίσης ότι το «ταρακούνημα» που προκάλεσε η επίδειξη πυγμής από τον Κ. Καραμανλής θα «χωνευτεί» το επόμενο διάστημα από την «κοινή γνώμη» και θα ανακόψει την καθοδική πορεία της. «Κανείς δε γνωρίζει τι έχουμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εντύπωση ότι «η μάχη δεν έχει κριθεί» και «όλα παίζονται».

Τις επόμενες μέρες το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της δικομματικής κοκορομαχίας και να κλιμακώσει τη φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, με βασικό στόχο να πείσει ότι «δεν έχει σχέδιο» και «δεν μπορεί» να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύει τις «αντιφατικές» προτάσεις και θέσεις που έχουν πάρει κατά διαστήματα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για διάφορα οικονομικά θέματα (φόροι, δανεισμός, «Ολυμπιακή», ΟΤΕ κ.ά.). Ταυτόχρονα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι με τις θέσεις του θα προκαλέσει «νέο γύρο υπερδανεισμού της χώρας», φοροεπιδρομών και ελλειμμάτων. Επιπλέον διακρίνουν «επικίνδυνες ασάφειες» στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Θέλουν δικομματικό τερέν

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της δικομματικής πόλωσης, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει διακαώς τη διεξαγωγή τουλάχιστον μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του Κ. Καραμανλή με τον Γ. Παπανδρέου, ποντάροντας στην «υπεροχή» του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η χτεσινή απόφαση της διακομματικής επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ απηύθυνε χτες προειδοποίηση προς το ΠΑΣΟΚ να μην υπαναχωρήσει από τη θέση του για την τηλε-μονομαχία μεταξύ των «δύο» ανακαλύπτοντας προσχήματα σε διαδικαστικές λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, ο Γ. Κουμουτσάκος αποσαφήνισε ότι ο Κ. Καραμανλής θα συμμετέχει σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ταυτόχρονα, η Ρηγίλλης ανοίγει το μέτωπο με το ΛΑ.Ο.Σ., προεξοφλώντας μάλιστα ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι που είχαν απομακρυνθεί στις ευρωεκλογές θα επανακάμψουν. Κεντρικό σύνθημα είναι ότι «κάθε ψήφος στο ΛΑ.Ο.Σ. μετατρέπεται σε ψήφο στήριξης του ΠΑΣΟΚ».

Πονοκέφαλο για την ηγεσία της ΝΔ αποτελεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στην επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια». Γαλάζιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί, που τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα και ο αποκλεισμός τους από τα ψηφοδέλτια προβάλλεται από πολλούς ως «επιβεβλημένη», αντιδρούν έντονα και διαμηνύουν ότι δε θα δεχθούν να παίξουν το ρόλο της «Ιφιγένειας». Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων θα γίνει σταδιακά, με τελευταίο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα γίνει την ύστατη ώρα. Ο Κ. Καραμανλής αρχίζει σήμερα τις προεκλογικές ομιλίες, ξεκινώντας από το Αιγάλεω όπου θα μιλήσει απόψε σε συγκέντρωση της νεολαίας της ΟΝΝΕΔ.

ΠΑΣΟΚ
Ενα βήμα πιο μπροστά απ' όσα ζητάει η μεγαλοεργοδοσία

Μέτρα για την ισχυροποίηση του κεφαλαίου εντός και εκτός των συνόρων επανέλαβε και χτες ο Γ. Παπανδρέου

Οπως για τη ΝΔ, έτσι και για το ΠΑΣΟΚ, τα αιτήματα και οι αγώνες του ταξικού κινήματος είναι «αιτία πολέμου», αφού χτυπάνε στην καρδιά τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί ο δικομματισμός
Οπως για τη ΝΔ, έτσι και για το ΠΑΣΟΚ, τα αιτήματα και οι αγώνες του ταξικού κινήματος είναι «αιτία πολέμου», αφού χτυπάνε στην καρδιά τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί ο δικομματισμός
Να «αμβλύνει» τους αντιλαϊκούς μετεκλογικούς σχεδιασμούς του επιχειρεί με κάθε τρόπο το ΠΑΣΟΚ, καθώς σε καθημερινή βάση πλέον αποκαλύπτονται οι αντιδραστικές πτυχές του προγράμματός του, οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο και τους καπιταλιστικούς οργανισμούς για την προώθηση των αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Χτες, ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο τραπεζικό κεφάλαιο, χρήζοντάς το μέσα από μια «νέα αρχιτεκτονική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», «μοχλό για τη σωστή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και για την ανάπτυξη της οικονομίας»! Ο Γ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του, μίλησε για «οικονομικό αδιέξοδο της χώρας» και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει ανάγκη να περισταλούν οι πελατειακές δαπάνες στο δημόσιο και να γίνει και ανακατανομή των δαπανών του δημοσίου».

Δίνοντας άμεση απάντηση στην κριτική της κυβέρνησης για «απουσία σχεδίου» ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να προτάξει τη θέση του για τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες - γι' αυτές πρόκειται και όχι για «πελατειακές δαπάνες» όπως ισχυρίζεται ο Γ. Παπανδρέου - προβάλλοντας τη δική του «αποφασιστικότητα» και την ικανότητά του να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική του με «κοινωνική συναίνεση» απέναντι στην πρωθυπουργική «πυγμή».

«Σχέδιο» για τα κέρδη του κεφαλαίου

Είναι ενδεικτικό ότι χτες το βράδυ, ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη σημείωσε ότι ότι «για την έξοδο από την κρίση δεν αρκούν απλά 10, 20, 30,40, 50 μέτρα»(!) Χρειάζεται, συμπλήρωσε, «σχέδιο», «διαβούλευση» και «πρώτα νέα ηγεσία». Μια «νέα διακυβέρνηση» που θα εγγυηθεί το «εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου», ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ταξική συνεργασία που επιζητά το μεγάλο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για μια «δυναμική εξωτερική πολιτική» που θα διασφαλίσει την «εθνική μας οικονομία στα Βαλκάνια», δηλαδή να στηρίξει τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία».

Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση, θα φέρει «άμεσα, προς ψήφιση στη Βουλή, όλα τα νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την αυτονομία της πολιτικής και την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Βεβαίως, με κορυφαίο το νέο εκλογικό νόμο». Με πρόσχημα τη «διαφάνεια», το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει να παρουσιάσει ένα νέο καλπονοθευτικό σύστημα που θα ενισχύει τις «αυτοδύναμες» κυβερνήσεις και τη δικομματική εναλλαγή στην εξουσία, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε ανοιχτή επέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων «ποινικοποιώντας» τις συνδρομές των μελών και την οικονομική ενίσχυση από τους οπαδούς τους.

Λίστες και «αποχωρήσεις»

Χτες, έκλεισαν στο μεγαλύτερο τμήμα τους και οι εκλογικές λίστες του ΠΑΣΟΚ, τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν αύριο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που θα επικυρώσει τις αποφάσεις της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινωθεί σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου από τη ΔΕΘ.

Την ίδια ώρα, με επιστολή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος δημοσιοποίησε την απόφασή του να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, αφήνοντας αιχμές για εσωκομματικό «πόλεμο» εναντίον του, τον οποίο δεν αποδοκίμασε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ακ. Τσοχατζόπουλος σε επιστολή του σημειώνει ότι δεν «αποδέχεται την τιμητική ομόφωνη απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για υποψήφιο βουλευτή στις ερχόμενες εκλογές», γιατί όπως ανέφερε «εμφανίστηκε και πάλι - ύπουλα και απρόσωπα, όπως το 2007 - το διχαστικό φαινόμενο συκοφάντησης και αμφισβήτησης στελεχών».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ανακυκλώνεται με κάθε αφορμή η αντιπαράθεση

Φόβους για «καπέλωμα» από το ΣΥΝ αναζωπύρωσε στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ το χτεσινό αίτημα της Διακομματικής να ζητήσει διευκρινίσεις για τον επικεφαλής του σχήματος

Συνεχίζονται οι κραδασμοί στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αλλά και την προσπάθεια να τεθούν οι διαφωνίες στο περιθώριο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Χτες, η διακομματική επιτροπή για τις εκλογές ζήτησε από το σχήμα διευκρινίσεις για το ποιος θα το εκπροσωπεί. Σε αναζήτηση απάντησης, βρισκόταν σε εξέλιξη ως αργά το βράδυ συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένες ωστόσο συνιστώσες εκφράζουν φόβους με μια ορισμένη δυσαρέσκεια ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να αποδειχτεί «μια τρύπα στο νερό» και ο ΣΥΝ να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο από το «παράθυρο». Αλλωστε ο ΣΥΝ θεωρεί δεδομένο, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων του στελεχών, ότι ο Αλ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ, ενώ δεδομένη θεωρεί και την εκλογή του στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν και μια σειρά άλλα πρακτικά ζητήματα που πηγάζουν από τη συμφωνία για «συλλογική ηγεσία», αλλά περισσότερο η ανησυχία που διατυπώνεται ανοιχτά είναι ότι η πλουραλιστική εκπροσώπηση του σχήματος στη Βουλή μπορεί να μην επιτευχθεί κάτι που θα δοκιμάσει εκ νέου τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σ' όλα αυτά, γιγαντώνεται η δυσαρέσκεια από την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος, αλλά και από τη διαφαινόμενη πρόθεσή του να μη συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Βολές απ' όλες τις μπάντες

Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ εκτιμούν ότι ο Αλ. Αλαβάνος έχει σχέδια για μετά τις εκλογές, σημειώνοντας πως θεωρούν απίθανο την οριστική του αποχώρηση από την πολιτική ζωή. Ο Δ. Χατζησωκράτης μιλώντας χτες στο ρ/σ «ΑΛΦΑ» είπε ότι ο Αλ. Αλαβάνος είναι ιδιόμορφος και απρόβλεπτος, «διαμορφώνει καταστάσεις και μετά αντιδρά στις καταστάσεις που ο ίδιος δημιουργεί» και συμπλήρωσε «αυτό το σχήμα δεν ήταν αυτό που τον χωρούσε» αλλά «δεν πάει σπίτι του».

Στο μεταξύ χτες η ΚΟΕ γνωστοποίησε ότι παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως επικρίνει την απόφαση που πάρθηκε σαν «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ΣΥΝ», «χειρισμό και όχι υποχώρηση ή ενωτική διάθεση από πλευράς ΣΥΝ», «καρικατούρα ενότητας στη βάση της υπηρέτησης των εκλογικών αναγκών του ΣΥΝ». Εκτιμά ακόμα ότι η υιοθέτηση της απόφασης από τις άλλες συνιστώσες «πισωγυρίζει το ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή Κωνσταντόπουλου».

Προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μην υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδειχτούν βουλευτές «που υιοθετούν και ψηφίζουν δεξιές θέσεις ή που δηλώνουν πως είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ (νωπές ακόμα οι δηλώσεις Φιλίνη - Ψαριανού)». Ενώ στηλιτεύει την έλλειψη οποιασδήποτε δέσμευσης για τους «συνήθεις ύποπτους για τα κεντροαριστερά σενάρια και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ είτε με "μεταγραφές" τους προς αυτό, είτε ψηφίζοντας επίμαχα νομοσχέδια. Πράξεις που στο άμεσο μέλλον θα χρωματίσουν και στιγματίσουν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και το ίδιο το εγχείρημα». Η ΚΟΕ προεξοφλεί πως η συμφωνία έχει ημερομηνία λήξης την 4η Οκτώβρη και καταφέρεται εκ νέου εναντίον της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ για «υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξάλλου και η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ σε σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες αποφάσισε να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια με «κριτικό πνεύμα» και λόγω «καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων» και «ανυπαρξίας πολιτικού χρόνου». Η πρόταση έγινε δεκτή όχι χωρίς αντιδράσεις απ' αυτούς που θα ήθελαν η τάση να διαχωρίσει τη θέση της από τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ με έναν πιο ηχηρό τρόπο. Στη σύσκεψη έγινε λόγος για «εκχώρηση της ηγεσίας» και επικρίθηκε η πλειοψηφία του ΣΥΝ ότι δεν υπερασπίστηκε την υπόληψη του κόμματος.

Συνεχίζονται και οι ζυμώσεις

Ο Γρ. Ψαριανός, που φημολογείται πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, μιλώντας χτες στον «Alpha 98.9» επανέλαβε την άποψη ότι «ανανεωτική αριστερά (...) βεβαίως έχει λόγο για τη διακυβέρνηση της χώρας, για θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η αριστερά πρέπει να είναι και διαρθρωτική και διαχειριστική και μεταρρυθμιστική».

Ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε χτες στη Δράμα όπου μιλώντας σε συγκέντρωση καταχέριασε τη ΝΔ, επιφυλάσσοντας ωστόσο στον έτερο πόλο του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, ηπιότερη κριτική, προσδίδοντάς του λόγο «χωρίς πολιτικό περιεχόμενο» και αδυναμία «να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση», αποκρύπτοντας ότι η εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως υπαρκτή και ταυτόσημη με αυτή της ΝΔ. Κατά τα άλλα και κόντρα στην πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτός παραμένει «ενωμένος με όλες του τις συνιστώσες και πρώτα απ' όλα με τη μεγαλύτερη συνιστώσα του, το ΣΥΝ, με όλες του τις τάσεις» και «αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια και την προοπτική της ανανεωτικής Αριστεράς στα πολιτικά πράγματα του τόπου».

Μιλάει το πρόγραμμά τους

Το ψευδεπίγραφο σύνθημα που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 2007 από τη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου: «θα φορολογήσω τους πλούσιους και θα ενισχύσω τους αδύναμους», επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην επικαιρότητα ενόψει των πρόωρων εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ στην επιχείρηση υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου ισχυρίζεται ότι θα επιφέρει «φορολογική δικαιοσύνη». Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ποιους αφήνει στο «απυρόβλητο» και ποια μέτρα αποτελούν εμπαιγμό για τους εργαζόμενους; Μια ματιά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι αποκαλυπτική.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος» και προτείνει:

-- «Το πάγωμα των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρήσεων που σήμερα βρίσκονται στο 25%». Αξίζει να σημειωθεί ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την τελευταία 20ετία έχουν μειώσει κατά 20% (από 45% στο 25%) τους φόρους που πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

-- «Ολα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα, έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή». Δηλαδή τα εισοδήματα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των εισοδηματιών να φορολογούνται με τον «ίδιο ενιαίο φορολογικό συντελεστή» βάσει του οποίου θα φορολογούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν υπάγονται στο «αφορολόγητο όριο». Τη συγκεκριμένη θέση προωθεί και η ΝΔ προτείνοντας «ενιαίο συντελεστή φορολογίας», της τάξης του 25%!

-- «Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και επενδύονται παραγωγικά». Πρόκειται για σαφή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να φορολογήσει με «χαμηλό συντελεστή» τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο και τη διαδικασία συγκεντροποίησής του.

-- «Την κατάργηση του νόμου της ΝΔ για τη φορολόγηση στα ακίνητα και θα επαναφέρει τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».1) Ωραίο το παραμύθι αλλά τον ίδιο νόμο είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και το 1982, ο οποίος καταργήθηκε πριν καν εφαρμοστεί (!!) Μάλιστα την κατάργηση του νόμου, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Μ. Δρετάκης, την πληροφορήθηκε από την τηλεόραση! 2) Επίσης, η συγκεκριμένη θέση του ΠΑΣΟΚ δεν καθορίζει τι θεωρείται «μεγάλη περιουσία» και ποιοι απαλλάσσονται. Καθώς και επίσης, αν θα αφορά την πρώτη κατοικία ή όχι.

--«Ενιαίο όριο αφορολόγητου εισοδήματος για όλους» και «τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας». Πρόκειται για «δεσμεύσεις» που είχαν αναλάβει ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και φυσικά δεν υλοποίησαν ποτέ.

-- «Αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου». Αποτελεί σαφέστατες δεσμεύσεις για παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και νέες περικοπές στις κοινωνικές παροχές...

Πάνω σ' αυτούς τους πυλώνες, λοιπόν, κινείται το «δίκαιο φορολογικό σύστημα» που αναμασά το ΠΑΣΟΚ. Ενα «σύστημα» που αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι οποίες κατά συρροή και εναλλάξ χαρίζουν δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές φορτώνοντας τα βάρη στο λαό. Είτε «άμεσα» είτε «έμμεσα», όπως την περίοδο 2000 - 2004 όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αύξησε τους έμμεσους φόρους κατά 23,5%!


Π.Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ