ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «WIND»
Υποχρεώθηκε σε ανάκληση της απόλυσης

Την ανάγκη να δυναμώσει η ταξική συσπείρωση και οργάνωση ανέδειξε και η χτεσινή, 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία. Να δυναμώσουν την πάλη για σταθερή και μόνιμη εργασία τους κάλεσαν στελέχη του ΚΚΕ, που βρέθηκαν στο πλευρό τους

Από τη χτεσινή μάχη περιφρούρησης της απεργίας στα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής στο Μαρούσι
Από τη χτεσινή μάχη περιφρούρησης της απεργίας στα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής στο Μαρούσι
Σε ανάκληση της απόλυσης της Ολγας Κολιούση, συνδικαλίστριας και στελέχους του ΠΑΜΕ, υποχρεώθηκε χτες η εργοδοσία της πολυεθνικής «WIND» κάτω από την πίεση που άσκησε ο αγώνας των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση, με τελευταία τη χτεσινή 24ωρη απεργία τους.

Το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), που πρωτοστάτησε στη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης, καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα, με στόχο την ανάκληση και της δεύτερης απόλυσης, της Κατερίνας Τζίμα, μέλους του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ. Τους καλεί ακόμα να παλέψουν για να αποτραπούν οι απολύσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα καθώς λήγουν συμβάσεις εργαζομένων. Να διεκδικηθεί μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Χτες από πολύ νωρίς το πρωί μέλη και συνδικαλιστές του ΣΕΤΗΠ έδωσαν μαζί με εργαζόμενους στη «WIND» τη μάχη της περιφρούρησης στα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής στο Μαρούσι και σε αυτά της Λεωφόρου Καβάλας, με επιτυχία. Μαζί τους και τα ταξικά συνδικάτα των οικοδόμων, των εργαζομένων στο φάρμακο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και άλλα, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων. Την ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφεραν στους απεργούς οι βουλευτές του Κόμματος Λίλα Καφαντάρη και Γιάννης Πρωτούλης.

Αργά το μεσημέρι η διοίκηση ανακοίνωσε την ανάκληση της απόλυσης, ομολογώντας ότι στην απόφαση αυτή την οδήγησε η πίεση που άσκησαν οι αγώνες των εργαζομένων.

Ο Γ. Πρωτούλης, μιλώντας στους εργαζόμενους, επισήμανε ότι τη δουλειά δεν την εξασφαλίζει κανείς, όσο αυτή βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων. Πολύ περισσότερο δεν την εξασφαλίζει ο εργαζόμενος που σκύβει το κεφάλι. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο διαγωνισμό που δίνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην πλουτοκρατία για το ποιος μπορεί να φορτώσει την κρίση στους εργαζόμενους και τους κάλεσε να αποδυναμώνουν συνεχώς τα δύο αυτά κόμματα με κάθε ευκαιρία.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Παλεύουν για να πάρουν τους μισθούς τους

Με τις πλάτες του ΥΕΝ οι ακτοπλόοι εφοπλιστές «κουρελιάζουν» τη ΣΣΕ Ακτοπλοΐας. Αποφασιστική παρέμβαση από ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Την καταβολή των δεδουλευμένων τους επέβαλαν χτες οι ναυτεργάτες του πληρώματος του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΜΑΡΙΝΑ» του Αγούδημου. Οι ναυτεργάτες, έχοντας στο πλευρό τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, βγήκαν το πρωί στον καταπέλτη αρχίζοντας επίσχεση εργασίας. Μέχρι το μεσημέρι είχαν πληρωθεί. Τη μάχη των δεδουλευμένων αρχίζουν από σήμερα με επίσχεση εργασίας, οι ναυτεργάτες του πληρώματος του πλοίου «ΡΟΔΑΝΘΗ» που ανήκει στον ίδιο εφοπλιστή και οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» που ανήκει στον εφοπλιστή Απ. Βεντούρη.

Οι προκλήσεις των εφοπλιστών με αβάντα την αντιλαϊκή, αντιναυτεργατική πολιτική, σε βάρος των ναυτεργατών δεν έχουν τελειωμό, ενώ για τις αυθαιρεσίες τους έχουν την πλήρη κάλυψη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του. Οπως καταγγέλλουν τα δύο ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, η εταιρεία GA FERRIES και ο εφοπλιστής Αγούδημος, μαζί με την κατάφωρη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας, που φτάνει μέχρι τη μη καταβολή των μισθών των ναυτεργατών, έχει εγκαταλείψει πλοία και πληρώματα στο λιμάνι του Πειραιά και αναγκάζει ναυτεργάτες να βρίσκονται μέσα σε αυτά τα πλοία με «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία.

Οσον αφορά για τη στάση του ΥΕΝ, σύμφωνα με την καταγγελία, είναι χαρακτηριστικό το εξής: Σε ένα από αυτά τα εγκαταλειμμένα πλοία του Αγούδημου, το «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», «η Ναυτολογία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά - όπως αναφέρεται στην καταγγελία - με εκβιαστική μέθοδο επιχειρεί το κλείσιμο του ναυτολογίου (σ.σ. νόμιμη σύνθεση πληρώματος πλοίου)», χωρίς οι ναυτεργάτες να έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους, ορισμένοι από τους οποίους είναι απλήρωτοι πάνω από τρεις μήνες! Αυτό, όταν η νομοθεσία προβλέπει με σαφήνεια ότι το ναυτολόγιο πλοίου κλείνει μόνο αν έχουν εξοφληθεί οι ναυτεργάτες του πληρώματος. Τα σωματεία απαιτούν «το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές στους ναυτεργάτες, να σταματήσει η «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία».

Στο μεταξύ... η βλάβη της ημέρας χτες σημειώθηκε στο επιβατηγό υδροπτέρυγο πλοίο «ΧΡΗΣΤΟΣ» με 114 επιβάτες. Το πλοίο κατά τον απόπλου του από το λιμάνι της Κω για για περιηγητικό πλου προς Πάτμο, παρουσιάστηκε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πρωτοβουλίες για την απόκρουση της επίθεσης

Συσκέψεις με στόχο την οργάνωση των αγώνων το επόμενο διάστημα προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις

Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την αγωνιστική οργάνωση των εργαζομένων, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, την ενίσχυση του εργατικού κινήματος για την απόκρουση της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής και τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις στον Πειραιά.

Την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη η παράταξη «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΝΣΚ) διοργανώνει ευρεία σύσκεψη στις 11 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων είναι γενικευμένη σε βάρος των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας. Στο πλευρό του κεφαλαίου βρίσκεται και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, «που αποτελείται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ που λειτουργούν εκτός από κοινωνικοί εταίροι και ως σύμβουλοι του κεφαλαίου και των συμφερόντων του». «Η διέξοδος για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα βρίσκεται στην ανάπτυξη που έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες». Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η «αλλαγή συσχετισμών δύναμης υπέρ των ταξικών δυνάμεων», η «ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου», η «μετατροπή των βασικών μέσων παραγωγής σε λαϊκή περιουσία, η σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας». «Σε αυτή την προοπτική επιβάλλεται να κατευθύνεται η καθημερινή δράση», έτσι «θα γίνει ο καθημερινός αγώνας πιο αποτελεσματικός».

Την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη η παράταξη «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΔΕΣΚ) καλεί σε πλατιά σύσκεψη, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τους αντιπροσώπους του ΕΚΠ, τα διοικητικά συμβούλια συνδικάτων - σωματείων, μαζικούς φορείς και εργαζομένους του Πειραιά. Θέμα της σύσκεψης είναι «η επίθεση του κεφαλαίου και η ανάγκη οργάνωσης - αντεπίθεσης της εργατικής τάξης».

«GENEPHARM ΑΕ»
Νέα παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Σε συσπείρωση και αγώνα με το σωματείο για να μην περάσουν οι απολύσεις, κάλεσαν τους εργαζόμενους της «GENEPHARΜ ΑΕ» η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου, που χτες πραγματοποίησαν δεύτερη αγωνιστική παρέμβαση για την ανάκληση της απόλυσης του Παναγιώτη Αγαλιώτη.

Η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κάλεσε τους εργάτες να μην περιμένουν μοιρολατρικά, αλλά να αγωνιστούν μαζί με το συνδικάτο μέχρι την ανάκληση της απόλυσης. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, της πρακτικής που ασκεί η διοίκηση είναι ότι απέλυσαν τον εργαζόμενο, μετά από 1,5 χρόνο δουλειάς, διότι - κατά τον ισχυρισμό τους - δεν είχε την απόδοση που απαιτούσε η εταιρεία. Ετσι, ασκείται ουσιαστική πίεση στους εργαζόμενους για εντατικοποίηση της εργασίας τους. Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία και Συνδικάτο έχουν σημειώσει ότι ο εργαζόμενος υπερασπιζόταν τα δικαιώματά του. Χτες, η διοίκηση της εταιρείας «κινητοποιήθηκε» για να πείσει ότι η απόλυση δεν έγινε για να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι, αποδεικνύοντας την ανησυχία που της προκαλεί η δράση του ταξικού συνδικάτου και της ΟΕΦΣΕΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Χρέος η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για την ειρήνη, που να μην είναι, όμως, γενικόλογοι και μονοσήμαντοι, αλλά να στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στο ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα των Συνδικάτων.

«Το ΕΚΛ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως - τονίζει - θεωρεί χρέος του την ανάπτυξη του αγώνα ενάντια στους πολέμους, ενάντια στην κατάργηση εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του άδικου αυτού συστήματος και την εγκαθίδρυση μιας άλλης εξουσίας, λαϊκής, που πάνω απ' όλα θα βάζει την ευημερία του λαού, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ