ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η πολυδιαφημισμένη κοινοτική αλληλεγγύη και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία αποδείχτηκαν, για άλλη μια φορά, ανύπαρκτες. Ενα ακόμη ψέμα - ανάμεσα στα πολλά - με τα οποία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου κορόιδευαν το λαό μας για την ΕΕ», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Ερώτηση

Eurokinissi

Οι ανυπολόγιστες καταστροφές για τη ζωή των εργαζομένων που προκάλεσαν οι τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βορειοανατολική Αττική, αλλά και τον Κιθαιρώνα, την Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας αποτελούν συνέπεια της εμπρηστικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γιώργου Τούσσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την ταυτόχρονα να απαντήσει αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει μέτρα καταγραφής των ζημιών, αποζημίωσης των πληγέντων, αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων και ενίσχυσης των μηχανισμών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Η πολυδιαφημισμένη κοινοτική αλληλεγγύη και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά ανύπαρκτες. Ενα ακόμη ψέμα - ανάμεσα στα πολλά - με τα οποία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου κορόιδευαν το λαό μας για την ΕΕ. Οι μηχανισμοί της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, ταχύτατοι και αποτελεσματικότατοι στις δράσεις καταστολής των διαδηλωτών, του εργατικού κινήματος και εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων, «εξαφανίζονται» όταν χρειάζεται να προστατεύσουν τα λαϊκά συμφέροντα, τη ζωή των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται ότι το πλέγμα αυτών των μηχανισμών της ΕΕ μοναδικό στόχο έχει την προστασία και τη θωράκιση της κυριαρχίας και του συστήματος των μονοπωλίων, συνιστά εχθρική δύναμη απέναντι στους λαούς.

Eurokinissi

Το κείμενο της Ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βορειοανατολική Αττική, τον Κιθαιρώνα, την Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι αποτέλεσμα της εμπρηστικής πολιτικής της ΕΕ και των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, που θέλει τη γη, τα δάση και τους ορεινούς όγκους εμπόρευμα της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτή η άκρως επικίνδυνη πολιτική οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, που σύμφωνα με τα γεγονότα και τις καταγγελίες κατοίκων αυτών των περιοχών που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές και αυτή τη φορά έδρασαν βάσει σχεδίου. Τα μεγάλα κενά σε εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες, σε επίγεια και εναέρια μέσα και η έλλειψη σχεδίου για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών αποτελούν συνειδητή πολιτική επιλογή των διαδοχικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προτίθεται η Επιτροπή να χρηματοδοτήσει μέτρα καταγραφής των ζημιών, αποζημίωσης των πληγεισών λαϊκών οικογενειών, της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την ενίσχυση των μηχανισμών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης;».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς και οργανώσεις να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε πάλη ενάντια στην πολιτική ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υποτάσσουν τα πάντα στο κέρδος. Με το ΚΚΕ να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, για την προστασία και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, την ποιότητα της ζωής τους, την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος.

Εθελοντισμός «στα μέτρα» των μονοπωλίων

Ενα καλά οργανωμένο σύστημα εθελοντισμού και στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης είναι αυτό που επιδιώκουν τα μονοπώλια και το καπιταλιστικό κράτος. Αυτό επισημαίνεται με κάθε ευκαιρία, όπως είναι οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, αλλά και οι φωτιές στην Πελοπόννησο το 2007. Στον παραπάνω τομέα δραστηριοποιείται η πλειονότητα των εθελοντών στην Ελλάδα. Από τις 287 επίσημα καταγεγραμμένες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εθελοντικές ομάδες με πάνω από 130.000 μέλη, οι 200 ομάδες με 8 - 10.000 μέλη ασχολούνται αποκλειστικά με την προστασία των δασών.

Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό θέλουν να πολλαπλασιάσουν, να οργανώσουν και να χειραγωγήσουν οι πολυεθνικές. Να σημειώσουμε ότι μόνο το 2008 εντάχθηκαν στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της ΓΓΠΠ πάνω από 70 νέες εθελοντικές ομάδες. Θέλουν να «αφοπλίσουν» το αυθόρμητο ενδιαφέρον των λαϊκών στρωμάτων για την προστασία των δασών, ώστε να μη θιγούν τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων. Για να υποκαταστήσει τους επαγγελματίες δασοπυροσβέστες, δασοφύλακες κλπ. και για να δημιουργηθεί ένα «κίνημα» τόσο ευνουχισμένο, που δε θα αμφισβητεί την ιδιοκτησία της γης και θα αναγνωρίζει ότι χρήματα για να προστατευτούν τα δάση δεν υπάρχουν. Ενα κίνημα που θα πείθεται όλο και περισσότερο, ότι αφού το κράτος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, ας αναλάβουν οι επιχειρήσεις.

Το ενδιαφέρον του κεφαλαίου να οργανώσει τους εθελοντές φάνηκε και στην έρευνα που έγινε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση και του ομίλου Eurobank EFG, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάη σε σχετική ημερίδα. Εκεί παρουσιάστηκαν οι βασικότερες αδυναμίες του εθελοντισμού, όπως η έλλειψη συντονισμένης πολιτικής για την προσέλκυση και την ενεργοποίηση νέων μελών, η απουσία ηθικών ανταμοιβών και κινήτρων που θα βοηθούσε στη διατήρηση των εθελοντών στους κόλπους του εθελοντικού κινήματος, η έλλειψη του αναγκαίου εξοπλισμού, της εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ικανοτήτων τους.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θυσιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος στα κέρδη, χρηματοδοτούν ταυτόχρονα εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις για να καθιερωθούν στη συνείδηση του λαού ως οι αποτελεσματικοί υπερασπιστές του δάσους.

Οπως η πολυεθνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «WIND», που απολύει συνδικαλιστές και όποιον «σηκώνει κεφάλι» και την ίδια στιγμή διαφημίζει ότι στηρίζει με την προσφορά εξοπλισμού το Σωματείο Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης. Πρόκειται για ένα «μη κερδοσκοπικό σωματείο», που στηρίζεται σε χορηγούς που καλύπτουν όλα τους τα έξοδα. Το Σωματείο που εδρεύει στη Ροδόπολη, καλύπτει με τα τρία πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει, τους Δήμους Κηφισιάς, Εκάλης, Δροσιάς, Διονύσου, Ερυθραίας, Ανοιξης, Αγίου Στεφάνου και τις Κοινότητες Σταμάτας, Ροδόπολης και Κρυονερίου. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς 35 εθελοντές βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή για 72 και πλέον ώρες συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων, κατοικιών και περιουσιών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση της γης

Την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και της γης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

Αναφερόμενο στη δασοπροστασία που αναλαμβάνουν κάποιες τράπεζες τονίζει ότι «είναι σα να βάλεις το λύκο να φυλά τα πρόβατα. Οι ίδιες οι τράπεζες συμβάλλουν στην εμπορευματοποίηση των δασών και της γης». Καταλήγοντας επισημαίνει: «το κυνήγι του μέγιστου κέρδους από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα βρίσκεται πίσω από τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, την καταλήστευση και καταστροφή των δασών, τη λειψυδρία και τα άλλα αρνητικά φαινόμενα που βιώνει και ο λαός μας. Παλεύουμε για ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ