ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
Τους ξέβρασε το κύμα στη Σκόπελο

Το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μερσινίδι στη Χίο
Το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μερσινίδι στη Χίο
Από θαύμα σώθηκαν οι 43 μετανάστες που κυριολεκτικά τους ξέβρασε το κύμα στη Σκόπελο προχτές το βράδυ. Το δουλεμπορικό πλοίο που τους μετέφερε, τους «άδειασε» μέσα στα νερά του Αιγαίου και αυτοί κολύμπησαν μέχρι τις ακτές της Σκοπέλου. Πρόκειται για 19 Σομαλούς, 18 Πακιστανούς και 6 Αφγανούς, τους οποίους οι κάτοικοι της Σκοπέλου εντόπισαν χτθες το πρωί, εξαντλημένους και αβοήθητους. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ενα ακόμη περιστατικό, από τα πολλά που συμβαίνουν καθημερινά, που έρχεται να αναδείξει την ανάγκη μεταναστών και προσφύγων να εγκαταλείψουν τη χώρα τους θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι πέφτουν αρχικά θύματα των δουλεμπόρων και στη συνέχεια της βάναυσης αντιμεταναστευτικής πολιτικής, προκειμένου να αξιοποιείται το φαινόμενο της μετανάστευσης προς όφελος των επιχειρηματιών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, σε τηλεφωνική παρέμβασή του στον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας, απαίτησε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των 43 μεταναστών για το άμεσο και απώτερο μέλλον. Ο Αστυνομικός Διευθυντής δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθούν ανθρώπινες συνθήκες, όσο αυτοί θα βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και αμέσως μετά θα μεταφερθούν σε Κέντρο Υποδοχής στο Βόλο. Αναφορικά με το ποια θα είναι η τύχη τους μετά, δε δεσμεύτηκε για τίποτα.

Αμεση ήταν χτες και η παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Σκοπέλου του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της οποίας επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στους μετανάστες και ξεκαθαρίζοντας ότι θα παρακολουθεί στενά την τύχη τους για όσο διάστημα παραμείνουν στο νησί.

Παραμένουν φυλακισμένοι στη Χίο

Την ίδια στιγμή, στη Χίο παραμένουν φυλακισμένοι οι 4 Κούρδοι από την Τουρκία που έχουν καταθέσει αίτηση για πολιτικό άσυλο. Να θυμίσουμε ότι συνελήφθησαν προχτές από το Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τον ξεσηκωμό των κρατουμένων, επειδή ζήτησαν καλύτερες συνθήκες κράτησης και άμεση απόδοση ασύλου.

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ βρέθηκε και χτες στο αστυνομικό τμήμα ζητώντας την απελευθέρωσή τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ωστόσο, το κυνηγητό κατά των μεταναστών και προσφύγων, η ποινικοποίηση της μετανάστευσης, ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση, εκφράζεται και στην περίπτωση των τεσσάρων Κούρδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να οδηγηθούν σε δίκη με την κατηγορία της καταστροφής δημόσιας περιουσίας, ενώ πρόκειται για καθαρά πολιτική πράξη διαμαρτυρίας και πίεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενάντια στην πολιτική που τους τα στερεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση μέσω και των κατασταλτικών μηχανισμών επιδιώκει με διάφορους τρόπους να μετατρέψει τους ξεριζωμένους σε ποινικούς κρατούμενους.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η απεργία πείνας των Κούρδων στο Κέντρο Κράτησης, που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες.


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ - ΜΑΓΟΥΛΑ
Κόλαση φωτιάς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή εργατών και κατοίκων

Η φωτιά, που ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι έξω από τις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ, με τους ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους έφτασε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στη βιομηχανική και αποθηκευτική περιοχή της Μαγούλας

Η φωτιά έκαψε αποθήκες και εργοστάσια

Eurokinissi

Η φωτιά έκαψε αποθήκες και εργοστάσια
Μια κόλαση φωτιάς και καπνού ζουν από χτες το μεσημέρι κάτοικοι και εργαζόμενοι στο Θριάσιο Πεδίο, το οποίο θύμιζε κυριολεκτικά βομβαρδισμένη περιοχή. Η φωτιά, που ξεκίνησε περίπου στη 1 το μεσημέρι έξω από τις εγκαταστάσεις του τσιμεντάδικου ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι, με τους ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους έφτασε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στη βιομηχανική και αποθηκευτική περιοχή της Μαγούλας.

Επεκτάθηκε δυτικά φτάνοντας ακριβώς έξω από τις πρώτες κατοικίες της πόλης αλλά και ανατολικά στην περιοχή του Ασπροπύργου κατά μήκος της Αττικής Οδού. Το μείγμα καπνού, από τη φωτιά που για ώρες έκαιγε ανεξέλεγκτα δασικές εκτάσεις και ελαιώνες, μαζί με πλαστικά, χημικά και άλλα αντικείμενα που βρίσκονταν σε αποθήκες, μαζί με τις εκρήξεις που ακούγονταν δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση που με δυσκολία προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ενας εφιάλτης που ήταν προδιαγεγραμμένο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Οι πολιτικές ανάπτυξης για την περιοχή, που προώθησαν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, είχαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν εκεί εργοστάσια, βιοτεχνίες και κυρίως μεγάλες αποθήκες, όπως και έγινε ειδικά μετά την κατασκευή της Αττικής Οδού. Χωρίς όμως κανέναν προγραμματισμό και καμία πρόληψη οι εκατοντάδες αποθήκες παντός είδους και άλλες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν ακόμα και χημικά, πλαστικά κ.ά., βρέθηκαν η μία δίπλα στην άλλη. Ετσι, αποθήκες, εργοστάσια, ελαιώνες, δασικές εκτάσεις και σπίτια βρέθηκαν ανακατεμένα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από ανάλογες περιπτώσεις.

Δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής λόγω των ανέμων

Eurokinissi

Δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής λόγω των ανέμων
Πυροσβέστες αλλά και εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, σε πολλές περιπτώσεις με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους, προσπαθούσαν να ανακόψουν τη φωτιά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων και μάλιστα άκρως επικίνδυνων λόγω των χημικών και πλαστικών υλικών που χρησιμοποιούν, σταμάτησαν τη φωτιά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Πολλές είναι όμως οι αποθήκες που κάηκαν ολοσχερώς.

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια

Η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως αργά το απόγευμα όταν ο άνεμος έστρεψε κάπως τη φορά του χωρίς όμως να απομακρυνθεί ο κίνδυνος καθώς οι εστίες της φωτιάς που υπήρχαν στην περιοχή μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν δεκάδες. Την ίδια στιγμή η αλλαγή της κατεύθυνσης της φωτιάς που παρέμενε σε εξέλιξη μετέφερε τον κίνδυνο στην ακριβώς αντίθετη πλευρά, προς τα Δερβενοχώρια. Η φωτιά βρέθηκε ουσιαστικά στους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση την καμένη περιοχή από όπου ξεκίνησε το 2007 το κάψιμο του βουνού.

Σε αυτό το μέτωπο, που κατευθυνόταν προς το Μόρνο, είχε επικεντρωθεί και η προσοχή των ανδρών της Πυροσβεστικής. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, οπότε και ο άνεμος είχε ελαττωθεί, άρχισαν οι ρίψεις και από τα «Καναντέρ», τα οποία δεν μπορούσαν νωρίτερα να προσεγγίσουν τις εστίες της πυρκαγιάς. Οι ρίψεις συνεχίστηκαν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας και η προσπάθεια κατάσβεσης στηρίχθηκε στις επίγειες δυνάμεις που όμως δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το μέτωπο λόγω του δύσβατου της περιοχής. Οι δυνάμεις του Σώματος ενισχύθηκαν με 30 πυροσβέστες που έφτασαν με ελικόπτερο «Σινούκ» από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονταν και ένστολοι από τη Στερεά Ελλάδα.

  • Νταλίκες από εταιρεία έγιναν κάρβουνο

    Eurokinissi

    Νταλίκες από εταιρεία έγιναν κάρβουνο
    Σε απόκρυμνα σημεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι απροσπέλαστα ακόμα και για τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, κινούνταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα το μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλούσε την Πάρνηθα. Το γεγονός αυτό όπως και ο δυνατός άνεμος που συχνά άλλαζε κατευθύνσεις, καθιστούσε «ιδιαίτερα δύσκολη» - όπως επεσήμαναν αξιωματικοί του Σώματος - την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή. Πάντως, σε όλη την ακτίνα του μετώπου, βρίσκονταν ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς και 170 άνδρες ως πεζοπόρο τμήμα.

Εργαζόμενοι και κάτοικοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σβήσουν τη φωτιά

Eurokinissi

Εργαζόμενοι και κάτοικοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σβήσουν τη φωτιά

Στις φλόγες πολλές περιοχές της χώρας

Την ίδια ώρα που οι φλόγες μαίνονταν ανεξέλεγκτες στην Μαγούλα και την ευρύτερη περιοχή, εκδηλώθηκαν άλλες πέντε πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πιο επικίνδυνη ήταν, μέχρι αργά το βράδυ, η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 1.20 το μεσημέρι στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας η οποία έκαψε αυλές σπιτιών της περιοχής ενώ σε αρκετά, κυρίως στην πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο Μύτικα, προξένησε επιφανειακές ζημιές. Στο σημείο επιχειρούσαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία ελικόπτερα.

Μεγάλη ήταν και η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Χιονάτα Κεφαλονιάς στις 1.15 το μεσημέρι και μέχρι αργά το απόγευμα κατέκαιγε δασική έκταση. Σε εξέλιξη ήταν και δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και ειδικότερα στις περιοχές Παλαιοχώρι και Κότσικα Θεσπρωτίας. Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν με τη βοήθεια δύο αεροσκαφών τα μέτωπα της πυρκαγιάς που έκαιγε χαμηλή βλάστηση.

Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, δύο νέες φωτιές εκδηλώθηκαν. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά που μετέτρεπε σε στάχτη χαμηλή θαμνώδη βλάστηση έξω από τη Μύρινα της Λήμνου, κοντά στα χωριά Θάνος και Πλατύ και η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή των Αντιφιλίππων στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Η τελευταία τέθηκε αργά το βράδυ υπό έλεγχο.

Η φωτιά που ξέσπασε στη Λήμνο κατέκαψε μεγάλη έκταση γύρω από το χωριό Πλατύ. Ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα από τη θέση Σταυρί, κατέβηκε μέχρι το γειτονικό χωριό Πλατύ, όπου οι φλόγες «έγλειψαν» σπίτια και συνέχισε την καταστροφική της πορεία ως την παραλιακή ζώνη. Εκεί κάηκαν εγκαταστάσεις ξενοδοχείου, το οποίο εκκενώθηκε όπως και ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες της παραλίας. Λόγω των ισχυρών ανέμων και παρά την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η φωτιά συνέχιζε να εξαπλώνεται προς δύο μέτωπα, στο γειτονικό οικισμό Πλαγίσιο Μώλο και στο χωριό Θάνος. Κάτοικοι του νησιού περιγράφουν μια εικόνα με λόφους, ο ένας μετά τον άλλον, όλοι καμένοι, ένα μαύρο τοπίο αποτέλεσμα της μεγαλύτερης (όπως εκτιμούν) πυρκαγιάς που ξέσπασε ποτέ στη Λήμνο.

Αργά το βράδυ, εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Μαρίες Ζακύνθου, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βραχιώνα.

Υπό έλεγχο είχαν τεθεί από νωρίς το απόγευμα οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι σε Αγιο Στέφανο και Δρέπανο Αχαΐας. Να σημειωθεί ότι από τις 6 χτες το πρωι και μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν εκδηλωθεί 54 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ενώ από το πρωί όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρισκόταν σε γενική επιφυλακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ