Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις φλόγες πολλές περιοχές της χώρας

Την ίδια ώρα που οι φλόγες μαίνονταν ανεξέλεγκτες στην Μαγούλα και την ευρύτερη περιοχή, εκδηλώθηκαν άλλες πέντε πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πιο επικίνδυνη ήταν, μέχρι αργά το βράδυ, η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 1.20 το μεσημέρι στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας η οποία έκαψε αυλές σπιτιών της περιοχής ενώ σε αρκετά, κυρίως στην πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο Μύτικα, προξένησε επιφανειακές ζημιές. Στο σημείο επιχειρούσαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία ελικόπτερα.

Μεγάλη ήταν και η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Χιονάτα Κεφαλονιάς στις 1.15 το μεσημέρι και μέχρι αργά το απόγευμα κατέκαιγε δασική έκταση. Σε εξέλιξη ήταν και δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και ειδικότερα στις περιοχές Παλαιοχώρι και Κότσικα Θεσπρωτίας. Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν με τη βοήθεια δύο αεροσκαφών τα μέτωπα της πυρκαγιάς που έκαιγε χαμηλή βλάστηση.

Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, δύο νέες φωτιές εκδηλώθηκαν. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά που μετέτρεπε σε στάχτη χαμηλή θαμνώδη βλάστηση έξω από τη Μύρινα της Λήμνου, κοντά στα χωριά Θάνος και Πλατύ και η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή των Αντιφιλίππων στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Η τελευταία τέθηκε αργά το βράδυ υπό έλεγχο.

Η φωτιά που ξέσπασε στη Λήμνο κατέκαψε μεγάλη έκταση γύρω από το χωριό Πλατύ. Ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα από τη θέση Σταυρί, κατέβηκε μέχρι το γειτονικό χωριό Πλατύ, όπου οι φλόγες «έγλειψαν» σπίτια και συνέχισε την καταστροφική της πορεία ως την παραλιακή ζώνη. Εκεί κάηκαν εγκαταστάσεις ξενοδοχείου, το οποίο εκκενώθηκε όπως και ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες της παραλίας. Λόγω των ισχυρών ανέμων και παρά την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η φωτιά συνέχιζε να εξαπλώνεται προς δύο μέτωπα, στο γειτονικό οικισμό Πλαγίσιο Μώλο και στο χωριό Θάνος. Κάτοικοι του νησιού περιγράφουν μια εικόνα με λόφους, ο ένας μετά τον άλλον, όλοι καμένοι, ένα μαύρο τοπίο αποτέλεσμα της μεγαλύτερης (όπως εκτιμούν) πυρκαγιάς που ξέσπασε ποτέ στη Λήμνο.

Αργά το βράδυ, εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Μαρίες Ζακύνθου, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βραχιώνα.

Υπό έλεγχο είχαν τεθεί από νωρίς το απόγευμα οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι σε Αγιο Στέφανο και Δρέπανο Αχαΐας. Να σημειωθεί ότι από τις 6 χτες το πρωι και μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν εκδηλωθεί 54 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ενώ από το πρωί όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρισκόταν σε γενική επιφυλακή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ