ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ «WIND»
Και δεύτερη απόλυση συνδικαλίστριας

Σε διώξεις συνδικαλιστών καταφεύγει η εργοδοσία προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να διαιωνίσει το καθεστώς σκληρής εκμετάλλευσης που έχει επιβάλει

Ενάντια στις απολύσεις και στην τρομοκρατία διαδήλωσαν χτες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι
Ενάντια στις απολύσεις και στην τρομοκρατία διαδήλωσαν χτες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι
Σε απόλυση και δεύτερης συνδικαλίστριας, μέσα σε λίγες μέρες, προχώρησε χτες η διοίκηση της WIND και μάλιστα στέλνοντας την απόλυση στην Ολγα Κολιούση με δικαστικό επιμελητή. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η απόλυση μιας άλλης εργαζόμενης, της συνδικαλίστριας Κατερίνας Τζίμα, μέλους του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΗΠ.

Χτες το πρωί εργαζόμενοι του κλάδου, συνδικαλιστές του κλαδικού σωματείου και του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της επιχείρησης για να διαμαρτυρηθούν για την πρώτη απόλυση, στην οποία πήρε μέρος και η Ολγα Κολιούση, εργαζόμενη και εκλεγμένη στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, ΠΑΣΕΤΙΜ. Λίγες ώρες αργότερα, μόλις γύρισε στο σπίτι της από τη δουλειά, δικαστικός επιμελητής της γνωστοποίησε την απόλυσή της. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σχετικό έγγραφο καταγγελίας της σύμβασης, δεν αναφέρεται καμιά αιτιολογία της απόλυσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήδη είχε βάλει στο μάτι τη συνδικαλίστρια. Προφανώς την ενόχλησε η συνδικαλιστική δράση της Ολγας Κολιούση. Ετσι στις 5/8 με επιστολή της η διεύθυνση επιχείρησε να την τρομοκρατήσει και ζήτησε «την πλήρη και άμεση συμμόρφωσή της» προς τις υποδείξεις της εταιρείας. Και αυτό γιατί, στις 31 Ιούλη η συνδικαλίστρια - ως όφειλε - μαζί με άλλους συνδικαλιστές είχαν απαιτήσει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρώτη απόλυση καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία.

Απ' ό,τι φαίνεται όμως, οι διώξεις συνδικαλιστών είναι πάγια τακτική της εργοδοσίας.

«Η διοίκηση της WIND είναι γνωστή για την προσπάθεια ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων», καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «στέλεχος της επιχείρησης έχει μηνύσει τον συνάδελφο Σ. Μάλαμα, εκλεγμένο στο ΔΣ του ΠΑΣΕΤΙΜ, για δήθεν προσωπικούς λόγους, στο παρελθόν». Είναι προφανές ότι η εταιρεία διώκει με κάθε μέσο, με κάθε ευκαιρία όσους παλεύουν οργανωμένα και αντιστέκονται στην αντεργατική πρακτική της και φροντίζει να τους ξεφορτώνεται.

Δυναμική κινητοποίηση

Στην κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας που είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν για λίγες ώρες έξω από τις εισόδους απλώνοντας πανό του ΣΕΤΗΠ και του ΠΑΜΕ, που έγραφαν: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία» και «Καμία απόλυση, καμία θυσία. Την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία». Αλληλέγγυοι στο πλευρό τους στάθηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους.

Οι συγκεντρωμένοι απαιτούσαν την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης της συναδέλφου τους και συνδικαλίστριας Κατερίνας Τζίμα, αλλά και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Απαίτησαν ακόμα πλήρες και σταθερό ωράριο για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και να σταματήσει η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

Από την κουβέντα με τους εργαζόμενους της WIND γίνεται καθαρό ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας στην εταιρεία «δίνουν και παίρνουν». Δίμηνες, τρίμηνες, εξάμηνες συμβάσεις, ελάχιστες συμβάσεις μετατρέπονται σε «αορίστου χρόνου». Μάλιστα παρέδωσε κομμάτι του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών στην εταιρεία MELLON, ενώ ανακυκλώνει το προσωπικό αφού μετά από 3 συμβάσεις τους πετάει στο δρόμο. Την ίδια στιγμή - στο όνομα της κρίσης - αρνείται να δώσει αυξήσεις στη νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ και τα εκπτωτικά κουπόνια σε σούπερ μάρκετ, που είχαν δοθεί παλιότερα από τη διοίκηση αντί για αύξηση, τώρα τα «κόβει» σαν έξτρα παροχή!

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αύξηση στην υποαπασχόληση

Στις πλάτες των εργαζομένων φορτώνει το κεφάλαιο την καπιταλιστική κρίση καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΣΕΠΕ για το μήνα Ιούνη, σε σύγκριση με τον περασμένο Φλεβάρη, αυξάνονται σε απόλυτους αριθμούς οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας.

Συγκεκριμένα τον περασμένο Φλεβάρη στις νέες προσλήψεις που έγιναν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν 14.655 ενώ άλλες 1.990 μετατράπηκαν από συμβάσεις πλήρους σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Συνολικά δηλαδή είχαμε 16.645 νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τον Ιούνη οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν στις 23.919, απ' αυτές 23.009 ήταν νέες προσλήψεις και οι 910 αφορούσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής. Ποσοστό αύξησης κατά 43,7%.

Ανάλογες τάσεις έχουμε και στην εκ περιτροπής εργασία. Ετσι τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε 2.835 νέες προσλήψεις με σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας, ενώ ακόμα 1.055 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής, συνολικά δηλαδή 3.890 νέες συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία. Τον Ιούνη, από τις νέες προσλήψεις, 4.952 συμβάσεις ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Ακόμα 161 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν και αυτές σε εκ περιτροπής. Συνολικά δηλαδή τον Ιούνη είχαμε 5.113 νέες συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία. Αύξηση μεταξύ των δύο μηνών κατά 31,4%.

ΕΡΓΑ ΤΣΑΚΩΝΑΣ
Νεκρός οικοδόμος

Σκοτώθηκε χτες το πρωί ο 39χρονος εργάτης από την Αλβανία, Λούσκα Ζεκίρ, που εργαζόταν στα έργα του οδικού άξονα Ελευσίνα - Τσακώνα. Τον καταπλάκωσε περίπου ένας τόνος σίδερο, όταν κόπηκε ο ιμάντας του γερανού που σήκωνε τα σίδερα. Το θανατηφόρο «ατύχημα» έγινε μεταξύ Τρίπολης και Σπάρτης στη συμβολή Ραψομάτι και Τσακώνας στη θέση Βελιγοστή Τριποτάμου. Συνελήφθησαν ο υπεύθυνος της εταιρείας και ο μηχανικός ασφαλείας. Ο εργάτης δούλευε στην εταιρεία «ΣΕΛΚΟΣ».

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ»
Ανησυχούν οι εργαζόμενοι

Εντείνεται η ανησυχία των εργαζομένων στα καταστήματα μικρογευμάτων «ΓΡΗΓΟΡΗΣ» για πιθανή εσπευσμένη επινοικίαση (φρανσάιζ) των καταστημάτων χωρίς να εξασφαλίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ακυρώθηκε η χτεσινή τριμερής συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στο υπουργείο Εργασίας. Στη συνάντηση θα έπαιρναν μέρος εκπρόσωποι των συνδικάτων Επισιτισμού-Τουρισμού Αθήνας και Πειραιά, της επιχείρησης και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας. Τελικά το υπουργείο ενημέρωσε τα συνδικάτα πως λόγω ...απουσίας σε άδεια των διευθυντών των καταστημάτων της επιχείρησης, η συνάντηση αναβάλλεται! Τα συνδικάτα έχουν καταγγείλει ότι η εργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε οικειοθελείς παραιτήσεις, προκειμένου να παραμείνουν στο νέο εργοδότη, έτσι ώστε έχοντας απαλλάξει την επιχείρηση από τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι να μπορεί να την επινοικιάσει πιο εύκολα. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου με επιστολή που είχε στείλει στο «Ρ» είχε διαψεύσει την καταγγελία. Η χτεσινή αναβολή της τριμερούς συνάντησης που είχε οριστεί, και μάλιστα με φαιδρά προσχήματα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο διευθυντικό στέλεχος να εκπροσωπήσει την εταιρεία στην τριμερή, είναι μία ακόμα απόδειξη για το βάσιμο των καταγγελιών και της ανησυχίας των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ