Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το θάνατο μαίας και τα αναπνευστικά προβλήματα σε εργαζόμενους του μαιευτηρίου «Ελενα»
Eurokinissi |
Οι εργαζόμενοι στο «Ελενα Βενιζέλου» ζητούν επίσπευση των ελέγχων για να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει |
Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν:
«Στις 15 Ιούλη εν ώρα εργασίας μαία του Νοσοκομείου "Ελενας" έπαθε οξύ αναπνευστικό πρόβλημα και παρά τη βοήθεια που δέχτηκε από τους συναδέλφους της τελικά κατέληξε. Την ίδια μέρα αλλά και τις επόμενες μέρες και άλλοι εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα από το αναπνευστικό και διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Η διοίκηση του νοσοκομείου εμφανίστηκε καθησυχαστική μετά τα πρώτα επεισόδια. Με έγγραφό της δήλωνε ότι έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ομως, η πραγματικότητα την διέψευσε δραματικά. Από τη μέρα έκδοσης της ανακοίνωσης άλλοι 17 εργαζόμενοι έπαθαν αναπνευστικά προβλήματα εν ώρα εργασίας και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ή δικά τους μέσα σε άλλα νοσοκομεία.
Υστερα από παρέμβαση του ΠΑΜΕ η διοίκηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλείσει πιθανή συσχέτιση των παραπάνω κρουσμάτων με το περιβάλλον εργασίας και αναγνώρισε ότι το νοσοκομείο δεν έχει ούτε γιατρό εργασίας, ούτε τεχνικό ασφαλείας και δεν έχει γίνει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου. Αποκαλύπτεται ότι οι όποιες διαβεβαιώσεις της διοίκησης προς τους εργαζόμενους, αλλά και στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε το χώρο του νοσοκομείου, εντάσσονται στην προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων και των αναμφισβήτητων ευθυνών για τη διαχρονική έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των εργαζομένων να ενημερωθούν για την αιτία των παραπάνω περιστατικών και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη του κινδύνου, δεν υπήρχε καμία ουσιαστική ενέργεια από τη διοίκηση σε αυτή την κατεύθυνση. Το μόνο που οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν είναι να γίνονται μία σειρά εργασίες συντήρησης του κεντρικού κλιματισμού του νοσοκομείου, λίγες μέρες μετά το συμβάν. Τέτοιες εργασίες όμως οι εργαζόμενοι δεν είχαν δει να γίνονται για χρόνια και επιπλέον το μόνιμο προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία έχει ελαττωθεί δραματικά και οι εργασίες συντήρησης έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες.
Η ίδια κατάσταση σε ό,τι αφορά στην προστασία της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και την απουσία εσωτερικών υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, στελεχωμένων με ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας, επικρατεί σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια ανάθεσης καθηκόντων γιατρού εργασίας σε γιατρούς των νοσοκομείων, άλλων ειδικοτήτων, παράλληλα με τα άλλα καθήκοντά τους. Αντίστοιχα και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, διευρύνεται η ανάθεση των υπηρεσιών προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, σε ιδιωτικές ΕΞΥΠΠ. Με πρόσχημα τα παραπάνω περιστατικά στο Νοσοκομείο "Ελενα" η διοίκηση του νοσοκομείου δήλωσε στην αντιπροσωπία του ΠΑΜΕ ότι προτίθεται να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την υπηρεσία υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Τέτοιου είδους ενέργειες, πέρα από το πρόσφατο παράδειγμα του Νοσοκομείου "Ελενα", έχουν καταγραφεί και σε άλλα νοσοκομεία της ίδιας ΔΥΠΕ αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια. Τα ζητήματα αυτά ανησυχούν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους λόγω της επέκτασης της "νέας γρίπης" που αναμένεται να επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό. Λαμβάνουν μάλιστα επικίνδυνες διαστάσεις δεδομένης της κυβερνητικής επιλογής για συνέχιση της πολιτικής υποβάθμισης των μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία αλλά και παραπέρα επιδείνωσης που καταγράφεται και στην περίπτωση των ΒΑΕ και της προσπάθειας διάλυσης και τελικά κατάργησης του θεσμού».
Και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν: Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:
1. Τι έχουν δείξει οι έλεγχοι σχετικά με τις συνθήκες και αιτίες θανάτου της 45χρονης μαίας και για τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου; Τι μέτρα θα ληφθούν για την πλήρη διαλεύκανση αυτών των συνθηκών και αιτιών αλλά και για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο «Ελενα»;
2. Τι στοιχεία υπάρχουν σχετικά με τη συντήρηση και λειτουργία του κλιματισμού και την ποιότητα του αέρα στους χώρους του νοσοκομείου; Τι εργασίες ήταν αυτές που έγιναν στα κλιματιστικά μηχανήματα του νοσοκομείου, μετά τα τελευταία περιστατικά; Ποιος εξειδικευμένος δημόσιος φορέας επέβλεψε αυτές τις εργασίες και τι συμπεράσματα βγήκαν;
3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, για να υποχρεωθεί άμεσα η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ελενα», αλλά και των άλλων νοσοκομείων, να προσλάβει άμεσα ιατρούς εργασίας, τεχνικούς ασφαλείας, νοσηλευτές/επισκέπτες Υγείας, να συγκροτηθούν ΕΣΥΠΠ και να ληφθούν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων και να σταματήσει η διαδικασία ανάθεσης σε ιδιώτες αυτών των υπηρεσιών;
Μέτρα προστασίας της υγείας τους αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για την περαίωση των ελέγχων, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τις αιτίες του θανάτου αλλά και τις αιτίες των άλλων περιστατικών, ζήτησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ελενα» στη διάρκεια της συνέλευσής τους.
Επίσης, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ενημερωθούν για τη σύνθεση των επιτροπών οι οποίες διενεργούν τους ελέγχους.
Δύο εργάτες τραυματίστηκαν προχτές την ώρα της δουλειάς, σε Πάτρα και Καρδίτσα. Την έλλειψη μέτρων ασφαλείας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ
Ζωντανός «θάφτηκε» προχτές το απόγευμα ο 50χρονος οικοδόμος Γιώργος Μιχαλάς, ο οποίος εργάζεται στα έργα του Διακονιάρη στην περιοχή της Πάτρας, στην υπεργολαβία της εταιρείας «Αθανασόπουλου - ΜΠΑΚΑΛΑΡΟΥ». Το συγκεκριμένο έργο κατασκευάζει η «ΜΗΧΑΝΙΚΗ».
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, «σε καθημερινή βάση καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία στο συγκεκριμένο έργο». Χαρακτηριστικό της υπερεκμετάλλευσης των εργατών αλλά και των συνθηκών που οδηγούν σε τέτοια ατυχήματα είναι το γεγονός οτι ο 50χρονος εργάτης δούλευε από το πρωί στο εργοτάξιο και τραυματίστηκε στις 7 το απόγευμα! Τη στιγμή του τραυματισμού του βρισκόταν σε σκαμμένο χαντάκι 4 - 5 μέτρων και είχε από πάνω του την τσάπα. Κάποια στιγμή το έδαφος υποχώρησε και τον καταπλάκωσε το χώμα, αφού, όπως σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων, απουσίαζαν τα σιδερένια προστατευτικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Τον 50χρονο εργάτη τον ανέσυραν τραυματισμένο οι συνάδελφοί του και η Πυροσβεστική και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, απ' όπου πήρε εξιτήριο το ίδιο βράδυ.
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η εργατική τάξη θάβεται ζωντανή, για να αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη οι διάφοροι "Τρομπούκηδες" που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και εκτέλεση των δημόσιων έργων. Με την ανοχή της κυβέρνησης και των αντίστοιχων υπουργείων καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία μικρές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στα δημόσια έργα». Καλεί τους οικοδόμους και την εργατική τάξη της Πάτρας να συγκρούονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς με όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, να διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του ωραρίου στους χώρους δουλειάς, να συντάσσονται με το Συνδικάτο Οικοδόμων και το ΠΑΜΕ.
«Τον χάρο με τα μάτια του» είδε ένας 54χρονος μετανάστης εργάτης στα έργα του Υποσταθμού της ΔΕΗ, στο Λεοντάρι Καρδίτσας, προχτές το μεσημέρι, όταν σφηνώθηκε ανάμεσα σε κινούμενη γερανογέφυρα και ένα τοιχίο. Πρόκειται για τον Ρομέλιον Βούλμπες, ρουμανικής υποκοότητας, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΤΕ», που έχει αναλάβει την κατασκευή έργων του υποσταθμού.
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα, εξαιτίας της εργοδοτικής ασυδοσίας. Και τονίζει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, καθώς αν δεν ξεσηκωθούν, τα «ατυχήματα», εκ των οποίων πολλά αποσιωπούνται, θα πληθαίνουν.