Στην αρμόδια επιτροπή το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη
Eurokinissi |
Από παλιότερες συναντήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρωσίας |
Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός έκανε λόγο για φημολογία που αναπτύσσεται τελευταία σχετικά με την στάση της Βουλγαρίας και είπε πως η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι το έργο θα γίνει και οι εργασίες του θα συνεχίσουν κανονικά. Θεωρούμε, είπε, ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε ισχύει όπως ισχύει και η δέσμευση όλων των πλευρών (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρωσίας) ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για τα περιβαλλοντικά θέματα. Είμαστε, είπε, προσηλωμένοι στο έργο του αγωγού, η λειτουργία του οποίου θα ενισχύσει όλες τις χώρες που μετέχουν σε αυτό.
Κατά τα άλλα ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται ειδικό νομικό πλαίσιο για την λειτουργία της εταιρείας που θα χειρίζεται τον αγωγό ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και θα ακουστούν οι γνώμες της τοπικής κοινωνίας.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, τόνισε ότι το Κόμμα θα δει το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθεί σχετικά και αναφέρθηκε στα γενικότερα θέματα του ενεργειακού τομέα. Για εμάς, είπε, κριτήριο για κάθε έργο είναι εάν αυτό συμβάλλει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και εκτίμησε ότι με την λειτουργία του αγωγού δεν θα προκύψει για την χώρα μας φθηνότερο πετρέλαιο. Αυτοί, συνέχισε, που θα ωφεληθούν είναι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως ο Λάτσης, ο Αλαφούζος και οι εμπλεκόμενες τράπεζες. Για το ΚΚΕ, τόνισε, η διέξοδος είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ενέργειας και η λειτουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Τέλος, ζήτησε κατά την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Ενημέρωση προς το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων και τους ομολόγους του σχετικά με τις επανειλημμένες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία τόσο στον εναέριο όσο και στο θαλάσσιο χώρο, πραγματοποίησε χτες, Τρίτη, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε ιδιαίτερα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τόσο σε ό,τι αφορά στις παρενοχλήσεις ερευνητικών πλοίων που διενεργούσαν έρευνες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και στην πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εγκρίνει αίτημα της «Turkish Petroleum Corporation» να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχή που εμπίπτει, εν μέρει, εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.
Στο μεταξύ, στην Κύπρο εξακολουθούν οι προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι και να σταματήσουν να ακούγονται εθνικιστικές και σοβινιστικές φωνές, ενόψει και της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Κώστα Παπακώστα, απέναντι σε απαράδεκτα εθνικιστικά συνθήματα που υποχρεώθηκαν να εκφωνήσουν νεοσύλλεκτοι φαντάροι από ανωτέρους τους, ο οποίος και τόνισε ότι «απαγορεύεται οι νεοσύλλεκτοι να εκφωνούν συνθήματα τα οποία είναι ρατσιστικά και σοβινιστικά», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει στους όποιους ανεγκέφαλους να προκαλέσουν νέες συμφορές σε αυτό τον τόπο».
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, τη διαταγή του υπουργείου επέκρινε ο βουλευτής του κόμματος και γιος του ηγέτη του πραξικοπήματος του 1974, Σωτήρης Σαμψών, ισχυριζόμενος ότι οι παρεμβάσεις του υπουργού Αμυνας αποτελούν «εθνικό ξεπεσμό, όταν το ίδιο το κράτος, προς εξυπηρέτηση πάγιων μεν μικροπολιτικών δε σκοπιμοτήτων του κυβερνώντος κόμματος, απαγορεύει την αναφώνηση συνθημάτων υπέρ της Ελλάδας και εναντίον της Τουρκίας στο στράτευμα και καθιστά μάλιστα τιμωρητέα την αναφώνησή τους, καρατομώντας όσους τολμούν να παραβούν τις ντιρεκτίβες του».
Αμεση ήταν η απάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, ο οποίος και χαρακτήρισε «κατάντια» το γεγονός ότι «κάποιοι οι οποίοι, αντί να ντρέπονται, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, εξακολουθούν να μιλούν με τρόπο προκλητικό δημόσια», υπογραμμίζοντας ότι «δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση επιστροφή σε συνθήκες πριν από το 1974. Η ανοχή που επιδείχθηκε τότε έναντι σε κάποιες συμπεριφορές μας οδήγησε στο πραξικόπημα».
Για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης μίλησε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο προεδρεύων του Συμβουλίου αφού αναγνώρισε πως η εκκρεμότητα της ονομασίας είναι ένα σημαντικό και πολύπλοκο θέμα, τόνισε ότι απαιτείται ένα πραγματικό πνεύμα συμβιβασμού από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές για την εξεύρεση λύσης. Μια λύση, η οποία, όπως είπε, θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τον Κ. Μπιλντ, το θέμα της ονομασίας συνιστά βάρος για τις δύο πλευρές οι οποίες, όπως τόνισε, θα πρέπει να έχουν αντικειμενικό στόχο να προχωρήσουν σε λύση. «Αυτό το λέω, έχοντας επίγνωση και με σεβασμό προς όλα τα πολύπλοκα ζητήματα, τις συγκινησιακού χαρακτήρα σχετικές πτυχές, αλλά και τις αρχές που εμπλέκονται στο θέμα αυτό», κατέληξε ο Κ. Μπιλντ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, τόνισε ότι στόχος της ΠΓΔΜ είναι ο καθορισμός από την πλευρά της ΕΕ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2009, σημειώνοντας παράλληλα ότι το σημερινό Συμβούλιο αποδεικνύει ότι η συνεργασία ΕΕ και ΠΓΔΜ γίνεται όλο και πιο στενή.
Στο κείμενο της κοινής θέσης της ΕΕ που παρουσίασε ο Κ. Μπίλντ εξ ονόματος των «27» στον Α. Μιλόσοσκι επισημαίνεται ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας». Σε άλλο σημείο η κοινή θέση της ΕΕ σημειώνει ότι «οι σχέσεις με την Ελλάδα εξακολουθούν να βαρύνονται από το άλυτο ζήτημα της ονομασίας. Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μετά από διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ζωτικής σημασίας», καταλήγει το κείμενο της κοινής θέσης των «27».
Περιοδεία στην Ιο πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Ιου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Ν. Γκατζή.
Στη συνάντηση με το δήμαρχο του νησιού ο βουλευτής και τα στελέχη του Κόμματος ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του νησιού. Ειδική αναφορά έγινε για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, όπου σύμφωνα με το δήμαρχο η κυβέρνηση απλώς διαβιβάζει στις ακτοπλοϊκές εταιρείες τα αιτήματα των νησιωτών και των φορέων τους!!! Ο βουλευτής του Κόμματος ανέπτυξε την θέση του ΚΚΕ που συνοψίζεται στην αναγκαιότητα καράβια και λιμάνια να γίνουν λαϊκή περιουσία, με τον Ενιαίο Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
Το κλιμάκιο επισκέφτηκε μεταξύ άλλων και το Κέντρο Υγείας του νησιού, όπου ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς.
Το κλιμάκιο επίσης συναντήθηκε και με αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού που αντιμετωπίζουν, όπως τόνισαν, πολιτική εξόντωσης από πλευράς κυβέρνησης και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι τιμές παραγωγού δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα. Οι αγρότες της Ιου ζήτησαν τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη θέσπιση ελάχιστων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα τους . Από πλευράς κλιμακίου του Κόμματος ο βουλευτής δεσμεύτηκε για την ένταση των προσπαθειών του ΚΚΕ, εντός και εκτός Βουλής, για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.
Ενα ακόμα κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας εκδηλώθηκε σε βάρος μέλους του ΚΚΕ, τη φορά αυτή στη Ζάκυνθο. Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι την Παρασκευή 24 Ιούλη μέλος του ΚΚΕ υπέστη, μέρα μεσημέρι, εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Κατά τη σωματική έρευνα οι αστυνομικοί βρήκαν κουπόνι ενίσχυσης της ΚΝΕ και αμέσως εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους χλευάζοντας το μέλος του ΚΚΕ, μιλώντας του ειρωνικά και ρωτώντας τον αν είναι μέλος της ΚΝΕ. «Το συγκεκριμένο περιστατικό, τονίζεται στην καταγγελία, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την αστυνομοκρατία που εντείνεται συνεχώς και έχει στόχο το ταξικό εργατικό κίνημα και τους κομμουνιστές που είναι πρωτοπόροι στην ταξική πάλη, στους αγώνες για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα».