ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις

Μπροστά στις νέες εφιαλτικές αξιώσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών που κλιμακώνονται με ωμή αγριότητα και χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, είναι ολοφάνερο ότι αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν έγκαιρα τα μέτρα τους, τα πράγματα προδιαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνα
Μπροστά στις νέες εφιαλτικές αξιώσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών που κλιμακώνονται με ωμή αγριότητα και χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, είναι ολοφάνερο ότι αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν έγκαιρα τα μέτρα τους, τα πράγματα προδιαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνα
Με τα πιο μελανά και απαισιόδοξα χρώματα προδιαγράφεται το μέλλον των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων τα επόμενα χρόνια μέσα από τις πρόσφατες εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΟΟΣΑ και ΔΝΤ. Περιλαμβάνονται εφιαλτικές αξιώσεις - συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για μέτρα - «σοκ» σε όλα τα μέτωπα και εφ' όλης της ύλης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Πρόκειται στην πράξη για μέτρα που στοχεύουν στην παραπέρα ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», με άλλα λόγια της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας ότι η ενσωμάτωση του ελληνικού καπιταλισμού στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες από το λαό, ένταση του χτυπήματος των λαϊκών κατακτήσεων, εντατικοποίηση των αντιλαϊκών ανατροπών σε όλα τα επίπεδα.

Τόσο η έκθεση του ΟΟΣΑ όσο και εκείνη του ΔΝΤ αποκαλύπτουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν πάρει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ωχριούν μπροστά στα χειρότερα που σκοπεύουν να λάβουν το επόμενο διάστημα, όποιο κι απ' τα δύο κόμματα κι αν βρίσκεται στην εξουσία, με δεδομένο ότι αυτό απαιτούν οι στοχεύσεις των βιομηχάνων και των τραπεζιτών που εξυπηρετούν και οι δύο.

Το ΔΝΤ

Εφιαλτικά μέτρα που αναδίδουν βαρβαρότητα είναι αυτά που περιλαμβάνονται στο προχτεσινό «ραπόρτο» του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Στο φόντο όλων των προηγούμενων εκθέσεων, που κάθε φορά πρόσθεταν ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα στην αντιλαϊκή κατεύθυνση με όσα εισηγούνταν στην εκάστοτε κυβέρνηση, το ΔΝΤ αυτή τη φορά το πάει ακόμα παραπέρα αξιώνοντας χωρίς περιστροφές ακόμα και κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του καλοκαιρινού επιδόματος για τους συνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Συνέχιση της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματοςκαι υπολογισμό των συντάξεων με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου και όχι την τελευταία πενταετία. Κάτι το οποίο θα σηματοτοδοτήσει σημαντική μείωση της σύνταξης
  • Κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και καλοκαιρινού επιδόματος στους συνταξιούχους μέσω της πληρωμής 12 αντί 14 συντάξεων, που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων πάνω από 14%!! Προτείνει γερό «τσεκούρι» στις συντάξιμες αποδοχές, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο και για αντίστοιχες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζόμενων.
  • Για το ασφαλιστικό επαναφέρει το πάγιο επιχείρημα της «γήρανσης του πληθυσμού» κάνοντας λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης σε δαπάνες Υγείας και Περίθαλψης στην ΕΕ.
  • Ζητάει επανεξέταση του ασφαλιστικού και μάλιστα ως «επείγουσα» με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Προτείνει μείωση των «πρόωρων συντάξεων» και την παροχή «κινήτρων» για την παραμονή στην εργασία περισσότερα χρόνια. Μέχρι τα βαθιά γεράματα...
  • Αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι τιμές των προϊόντων θα πάνε στα ύψη.
  • Αύξηση της άμεσης φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους. Νέα «χαράτσια» στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων.
  • Νέα φορολογικά προνόμια για ναυτιλιακές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Νέα φορολογικά δώρα για τους εφοπλιστές και τους μεγαλοκατασκευαστές
  • «Συγκράτηση» μισθών στο δημόσιο τομέα, περικοπές θέσεων εργασίας, απομάκρυνση του «πλεονάζοντος» προσωπικού και περισσότερες θέσεις «ελαστικής απασχόλησης». Στόχος να καταστεί ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη.
  • Περικοπές στην Υγεία για μείωση του κόστους περίθαλψης.
  • Αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, καθώς προτείνεται ο φόρος να υπολογίζεται με βάση τις εμπορικές τιμές αντί για τις αντικειμενικές.
  • Μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών.
Ο ΟΟΣΑ

Στην ίδια ρότα και η ακτίνα δράσης στην οποία αναπτύσσονται οι συστάσεις του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνονται στην έκθεση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Παρίσι και πιάνει όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής. Από τα δημοσιονομικά, όπου προτείνει την προώθηση νέων σαρωτικών φόρων και περιστολή των δαπανών, το ασφαλιστικό, όπου απαιτεί νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το σύστημα Υγείας, μέχρι και την εκπαίδευση για την οποία εισηγείται επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά στάδια του πανεπιστημίου. Ειδικότερα:

  • Για τα δημοσιονομικά ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός προτείνει την επιβολή σαρωτικών νέων φόρων στις πλάτες και πάλι των λαϊκών στρωμάτων, ενώ το παραμικρό, ασφαλώς, δε λέει για θέματα φορολογίας του κεφαλαίου. Ακόμη, προτείνει τη μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ δεκάδων εμπορευμάτων και υπηρεσιών, την αύξηση των συντελεστών φορολογίας ακινήτων, την κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την επιβολή νέου μισθολογίου των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο με περικοπές επιδομάτων, σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, σύσταση «ανεξάρτητου» συμβουλίου για την παρακολούθηση της πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής, την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την τήρηση των ορίων δαπανών του προϋπολογισμού και την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της είσπραξης.
  • Για το Ασφαλιστικό εισηγείται μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, υπολογισμό της σύνταξης με βάση όλο τον εργάσιμο βίο, σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των χρονικών ορίων απασχόλησης, κατάργηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, θέσπιση «αντικινήτρων» για πρόωρη συνταξιοδότηση γυναικών με παιδιά και για όσους έχουν μπει στην αγορά εργασίας από μικρή ηλικία, διαχωρισμό των κλάδων σύνταξης και περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία και παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων.
  • Για την Υγεία προτείνεται η κατάργηση των κρατικού τιμολογίου περίθαλψης και η αντικατάστασή του με σύστημα διαπραγμάτευσης μεταξύ νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και παροχή ίδιου τύπου πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλους τους ασφαλισμένους.
  • Και η Παιδεία δε λείπει από το πακέτο μέτρων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ, στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίηση. Λόγος γίνεται για επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά τμήματα του πανεπιστημίου, είσοδο ιδιωτικών πανεπιστημίων, αξιολόγηση του πανεπιστημίου και σύνδεση της χρηματοδότησής του με το σύστημα αξιολόγησης, «αυτονομία» των ΑΕΙ σε θέματα πρόσληψης προσωπικού και επιλογής φοιτητών, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, εισαγωγή νέων προγραμμάτων διδασκαλίας, χορήγηση φοιτητικών δανείων και υποχρέωση μονοετούς κατάρτισης των εκπαιδευτικών πριν από το διορισμό τους.
Μονόδρομος η όξυνση της ταξικής πάλης

Μπροστά στις νέες εφιαλτικές αξιώσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών που κλιμακώνονται με ωμή αγριότητα και χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, είναι ολοφάνερο ότι αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν έγκαιρα τα μέτρα τους, τα πράγματα προδιαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνα. Τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία διαξιφίζονται για ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής της κατάστασης με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που περνάει μέσα από τη χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων, την απόσπαση ολοένα και περισσότερων λαϊκών κατακτήσεων, την επιδείνωση της θέσης των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών.

Η σιγή που τήρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στην προχτεσινή έκθεση του ΔΝΤ δεν είναι τυχαία. Τα μέτρα και τα «πακέτα» που ρίχνει η κυβέρνηση της ΝΔ στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τις κατευθύνσεις που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο και μέσω των διεθνών οργανισμών του. Ταυτόχρονα, οι ανατροπές που προωθεί στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, η επιβολή νέων φόρων, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων κινούνται στην ίδια ρότα με τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να αρθρώσει λόγο ενάντια στις νέες συστάσεις, όταν είναι γνωστό ότι η πολιτική του στηρίζεται ακριβώς στους ίδιους άξονες: Παράταση τους εργάσιμου βίου και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, μείωση του εργατικού κόστους, μείωση των ελλειμμάτων, αποτελούν κεντρικές πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον αντίποδα των συμφερόντων και των αναγκών του λαού. Είναι ανάπτυξη μόνο για τα επιχειρηματικά κέρδη και το μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν από τα κόμματα που υπηρετούν το μονόδρομο της ΕΕ και των μονοπωλίων. Μόνο με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και το πέρασμα των μέσων παραγωγής σ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο, δηλαδή στο λαό, είναι δυνατό να ανακόψουν τα σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος τους.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ