Μετά την άρνησή τους να φύγουν από την πύλη του εργοστασίου, όπου βρίσκονται εδώ και τρεις βδομάδες, η αστυνομία επιτέθηκε στους εργάτες προχωρώντας σε τέσσερις συλλήψεις, στηρίζοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία
Στην υπηρεσία της εργοδοσίας τέθηκαν οι κατασταλτικές δυνάμεις, που επιτέθηκαν χτες στους εργάτες (φωτ.) |
Μπροστά από τις πύλες του εργοστασίου, όπου οι απλήρωτοι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα δίνουν μαζί με το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ τη μάχη για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους, οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση έχοντας προφανώς εντολή να «ανοίξουν» το εργοστάσιο. Εδωσαν τελεσίγραφο ότι αν οι συγκεντρωμένοι δεν αποχωρήσουν μέσα σε δέκα λεπτά θα επέμβουν. Οι εργάτες ξεκαθάρισαν ότι δεν πάνε πουθενά, με αποτέλεσμα οι κατασταλτικές δυνάμεις να επέμβουν και να σύρουν στο αστυνομικό τμήμα τέσσερα άτομα.
Η νέα πρόκληση συνάντησε την οργή των εργαζομένων. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Παρέμβαση για το ζήτημα στην Αστυνομική Διεύθυνση έκανε αντιπροσωπεία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος Κώστας Αλυσανδράκης. Οι εργαζόμενοι αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι χωρίς να τους αποδοθούν κατηγορίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην καταστολή της κινητοποίησης. Ανέλαβαν να παρέχουν αργά το απόγευμα και προστασία για την ομαλή και απρόσκοπτη μεταφορά των εμπορευμάτων της εργοδοσίας, η οποία, την ίδια ώρα που κρατά απλήρωτους τους εργάτες, προσέλαβε σεκιούριτι.
Αυταρχισμός και καταστολή, δηλαδή, μέσα και έξω από το εργοστάσιο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, η οποία κρατά απλήρωτους τους εργάτες εδώ και τόσο καιρό. Μόλις την περασμένη βδομάδα, αφού είχε πληρώσει έναντι τους μισούς από τους 55 που κάνουν επίσχεση, η εργοδοσία μήνυσε τους άλλους 26 στους οποίους είχε κοινοποιήσει απολύσεις, ανασύροντας μέχρι και Βασιλικό Διάταγμα, ώστε να απαλλαγεί ακόμα και από την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημιώσεις.
Χτες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗ» και άλλοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο των Ιωαννίνων και με πρωτοβουλία του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων έδωσαν και με αυτόν τον τρόπο αγωνιστική απάντηση στον αυταρχισμό και την καταστολή, που πάει χέρι χέρι με την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.
Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει την αυταρχική - τρομοκρατική επέμβαση από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Το σωματείο απαιτεί να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, να σταματήσουν οι διώξεις και μηνύσεις κατά των εργαζομένων, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, να σταματήσουν η τρομοκρατία και οι απειλές κατά των εργαζομένων. Καλεί τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των εργατών στην επιχείρηση «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ».
Οι εργαζόμενοι στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα πάρουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ για το 2008, ενώ οι γραμματείς των ακτινολογικών τμημάτων επανέρχονται στο καθεστώς των επικίνδυνων συνθηκών
Την ανάγκη της αγωνιστικής συσπείρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων, ενάντια σε κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να καταργήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους φέρνει στο προσκήνιο νέα εξέλιξη που αφορά την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ την οποία εμπόδιζε το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του «Ωνάσειου» νοσοκομείου (είναι ΝΠΙΔ επιχορηγούμενο από το κράτος). Για το ζήτημα οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε διάφορες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) αλλά και του Σωματείου των Εργαζομένων στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) που πρωτοστατούν σταθερά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οπως διευκρινίζεται και στη δικαστική απόφαση, οι γραμματείς στο ακτινολογικό εργαστήριο «λόγω των αυξημένων αναγκών του ΩΚΚ...υποχρεώθηκαν να απασχοληθούν καθημερινά επί 8ωρο», οπότε τις επιπλέον 2 ή 2,5 ώρες τις πληρώνονταν ως «υπερωριακή εργασία». Κατά μέσο όρο οι γραμματείς έκαναν 50 ώρες υπερωρίες το μήνα και έπαιρναν, γι' αυτές, 700 ευρώ, πέραν των αποδοχών τους.
Ομως στις 12.6.2008 το ΩΚΚ με «στόχο την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των γραμματέων και τη δημιουργία διευρυμένης ομάδας γραμματέων», μετακίνησε τις γραμματείς, τις έβαλε να δουλεύουν 8ωρο αλλά σταμάτησε να τους δίνει υπερωρίες ενώ τους έκοψε και την «άδεια επικίνδυνης εργασίας» με αιτιολογικό πως στη νέα θέση «δε δεχόντουσαν ακτινοβολία στο χώρο εργασίας τους».
«Ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί, γιατί δεν προκύπτει από κανένα ασφαλές αποδεικτικό μέσο, ενώ αντιβαίνει προφανώς και στα διδάγματα της κοινής πείρας, αφού οι γραμματείς απ' τη φύση της εργασίας τους υποχρεώνονταν συχνά να βρίσκονται στους επικίνδυνους ανθυγιεινούς χώρους...» αποφαίνεται το δικαστήριο, το οποίο υποχρεώνει το ΩΚΚ να επανεντάξει τις γραμματείς στην «ειδική μηνιαία άδεια επικίνδυνης εργασίας» και να πληρώσει άμεσα τις υπερωρίες κηρύσσοντας την απόφαση άμεσα εκτελεστή, ανεξαρτήτως από μελλοντικές προσφυγές της εργοδοσίας.
Την ίδια αυθαίρετη πρακτική απέναντι στη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ μετέρχεται το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» - που είναι επίσης ΝΠΙΔ επιδοτούμενο απ' το κράτος. Εκτός του ότι, όπως καταγγέλλει η ΟΣΝΙΕ, «αρνείται να εφαρμόσει τη ΣΣΕ και τις διαιτητικές αποφάσεις της ΟΜΕΔ, σύρει το Σωματείο των εργαζομένων σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, κρατώντας σε ομηρία τους εκατοντάδες εργαζομένους του, με μηδενικές αυξήσεις, από το 2008!».
Στο πλευρό τους το ΣΕΤΗΠ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη WIND, με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους, ενάντια στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο κτίριο της εταιρείας στη Λεωφόρο Αθηνών.
Η εργοδοσία, στην προσπάθεια να βάλει εμπόδια στην κινητοποίηση, έστειλε εξώδικο ισχυριζόμενη ότι με ευθύνη του Σωματείου δε γνώριζε την ακριβή ημερομηνία της απεργίας στηριζόμενη σε τυπογραφικό λάθος στο κείμενο που της επιδόθηκε.
Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι (μηδενικές αυξήσεις, περικοπές αποδοχών, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και άλλα) και αναφέρεται ειδικά στην τελευταία εξέλιξη με την παραχώρηση σε άλλη εταιρεία της υπηρεσίας τηλεφωνικού καταλόγου. Εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις για όσους εργαζόμενους της WIND δουλεύουν σε αυτή την υπηρεσία. Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
Συγκεντρώσεις και συζητήσεις θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο το ΠΑΜΕ με αφορμή τις εξελίξεις στον ΟΣΕ. Αύριο η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Πέμπτη 16 Ιούλη στην ΕΡΓΟΣΕ, την ίδια ώρα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο Θόδωρος Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.