ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΣ - ΝΑΤ
«Μπλόκο» στις αντεργατικές μεθοδεύσεις

Μετά από δυναμική κινητοποίηση αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ, που θα συζητούσε την «αξιοποίηση» 12 ακινήτων του Ταμείου. Σε επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης καλούν τα ταξικά σωματεία τους ναυτεργάτες

Eurokinissi

Η δυναμική παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ, κατάφερε να επιβάλει την αναβολή των θεμάτων που αφορούσαν την παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες 8 ακινήτων του Ταμείου, την αλλαγή χρήσης του χώρου του Ναυτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ), όπου βρίσκεται το Ναυτικό Νοσοκομείο και την εκμίσθωση άλλων τριών.

Σημειώνεται ότι τα θέματα που αφορούσαν τα 12 ακίνητα του ΝΑΤ, εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή, στη λίστα της ημερήσιας διάταξης της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης του ΝΑΤ και αυτό παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η διοίκηση είχε αποφασίσει ότι για την ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ θα γινόταν ειδική συνεδρίαση της οποίας θα προηγούνταν έγκαιρη ενημέρωση και ο ανάλογος χρόνος για τη μελέτη των σχετικών εισηγητικών προτάσεων. Η χτεσινή κινητοποίηση που οργάνωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ), είναι προφανές ότι «χάλασαν» τη μεθόδευση που είχε σχεδιαστεί με ευθύνη του διορισμένου από την κυβέρνηση της ΝΔ, προέδρου του Ταμείου, Γρ. Τιμαγένη.

Ομως, το πρόβλημα παραμένει και η επίθεση σε βάρος της ακίνητης περιουσίας των ναυτεργατών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τα όσα σχεδιάζουν σε βάρος της ακίνητης περιουσίας προβλέπουν μεταξύ άλλων την παραχώρηση 8 ακινήτων για τουλάχιστον 20 και 25 χρόνια σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες προτείνουν ακόμα και το γκρέμισμα ακινήτων, όπως το ιστορικό μνημείο της οδού Ζαλοκώστα 7, το οποίο ενώ είναι χαρακτηρισμένο μνημείο και αποτελεί ένα νεοκλασικό στολίδι στο κέντρο της Αθήνας, οι υπηρεσίες του ΝΑΤ με εντολή του Γρ. Τιμαγένη έχουν υποβάλει αίτηση για τον αποχαρακτηρισμό του.

Την ίδια ώρα που βγάζουν στο σφυρί την ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ, με το πρόσχημα της αύξησης των εσόδων, με κυβερνητική εντολή συνεχίζονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους εφοπλιστές για τις οφειλές τους προς το ΝΑΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική εισήγηση για την ...«αξιοποίηση» των ακινήτων του Ταμείου αναφέρεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη» για την «αύξηση των εσόδων του Ταμείου». Ομως την ίδια ώρα, στην ίδια λίστα των θεμάτων ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται η χορήγηση ελευθεροπλοΐας σε πλοία του Αγούδημου παρά τις τεράστιες οφειλές του εφοπλιστή προς το Ταμείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εισήγηση, μόνο οι τελευταίες - όχι οι συνολικές - οφειλές του εφοπλιστή ανέρχονται σε περίπου ενάμισι εκατομμύρια ευρώ.

«ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ»
Κυκλοφορεί με «μπαλώματα»

Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, από την ασύδοτη δράση των ναυτιλιακών εταιρειών και με το είδος των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ και τις ιδιωτικές εταιρείες των Νηογνωμόνων, αποτυπώνεται ανάγλυφα στο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» (ανήκει στην ΑΝΕΚ, στην οποία μετοχές έχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού και διάφοροι ιδιώτες).

Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του, το πλοίο προσέκρουσε στον προβλήτα του λιμανιού της Αστυπάλαιας. Από την πρόσκρουση προκλήθηκε στην αριστερή πίσω πλευρά του πλοίου ρήγμα μήκους ενός μέτρου με άνοιγμα 20 πόντων, ένα μέτρο περίπου πάνω από την ίσαλο γραμμή.

Στο πλοίο διενεργήθηκε έλεγχος από το τοπικό κλιμάκιο του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ), όπου διαπιστώθηκε το ρήγμα. Ωστόσο, σε συνεννόηση με τον Ελληνικό Νηογνώμονα που εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου, η υπηρεσία, τελικά, του έδωσε άδεια απόπλου από την Αστυπάλαια για Κάλυμνο επιβιβάζοντας 24 επιβάτες.

Στην Κάλυμνο έγινε μία ψευτοκάλυψη του ρήγματος και το πλοίο συνεχίζει να ταξιδεύει κανονικά. Ομως, το προχτεσινό ρήγμα ήρθε να επιβαρύνει την ήδη άσχημη κατάσταση του πλοίου, που, παρά το γεγονός ότι φαίνεται με γυμνό οφθαλμό και υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες, καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έλαβε το παραμικρό μέτρο για να προστατευτεί η ζωή επιβατών και ναυτεργατών.

Η χτεσινή καταγγελία, που εξέδωσαν για το «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» με αφορμή το ατύχημα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, είναι αποκαλυπτική. Οπως αναφέρουν, έχουν καταγγείλει την άσχημη κατάσταση του πλοίου από τις 21 Φλεβάρη του 2008, πριν δηλαδή από ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, το πλοίο από τότε μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να ταξιδεύει με κλίση δύο μοιρών, «επιθέματα (μπαλώματα στις λαμαρίνες) έχουν τοποθετηθεί στο μηχανοστάσιο, καθώς και τσιμέντα καλύπτουν ρωγμές στην καμπίνα του μηχανοδηγού, η οποία βρίσκεται ένα μέτρο πάνω από την ίσαλο γραμμή. Το αλάρμ (ηχητικό σήμα κινδύνου) του μηχανοστασίου δεν ακούγεται σε όλους τους χώρους του μηχανοστασίου και δεν υπάρχει πόσιμο νερό για το πλήρωμα».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απλήρωτοι εδώ και δυόμισι μήνες

Απλήρωτοι επί δυόμισι μήνες παραμένουν οι περίπου 170 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού (τρένων) των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Παρά τις «δεσμεύσεις» της υφυπουργού Απασχόλησης Σ. Καλατζάκου, πριν από 15 μέρες ότι η κυβέρνηση θα «στρίμωχνε» την εργοδοσία να καταβάλει άμεσα τους μισθούς, μέχρι και χτες δεν είχε καταβληθεί φράγκο από τα δεδουλευμένα. Παράλληλα, στον αέρα βρίσκονται συνολικά οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, αφού η ιδιοκτήτρια γερμανική εταιρεία Thyssen Kroup τού έχει βάλει πωλητήριο. Η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής (ΕΕΝΣ) με χτεσινή της ανακοίνωση τονίζει ανάμεσα στα άλλα: «Να πού μας έφτασαν με την πολιτική τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να πού μας οδήγησε η ιδιωτικοποίηση και ο "κολοσσός" που του χάρισαν το Ναυπηγείο». Απαιτεί από την πλειοψηφία του σωματείου να συγκαλέσει «τώρα» γενική συνέλευση των εργαζομένων με πρόταση για προγραμματισμένες και σχεδιασμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και διεκδικητικό πλαίσιο την επιστροφή των εργαζομένων του τμήματος των τρένων στο υπόλοιπο ναυπηγείο, να σταματήσει ο τεμαχισμός και η διάλυσή του, επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο με προοπτική το Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Την καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστούν εδώ και ένα εξάμηνο, είχε ως αποτέλεσμα η πίεση που άσκησε η δράση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας και οι για πάνω από έξι μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Παιδιού και άλλα) του δήμου.

ΟΣΕ: Ξεκίνησαν χτες οι τρίωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησής του και την απόλυση 3.000 συναδέλφων τους. Οι επόμενες στάσεις θα γίνουν στις 17, 20 και 24 Ιούλη, σε όλες τις βάρδιες, κατά τις ώρες 6 π.μ. - 9 π.μ, 2 μ.μ. - 5 μ.μ. και 10 μ.μ. - 1 π.μ.

«ΣΤΙΜΠΕΘΕΡΜ»: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από την περασμένη βδομάδα οι 28 εργαζόμενοι της «Στιμπεθερμ» στο Κιλκίς, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 5,5 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Στη διάρκεια της χτεσινής τριμερούς συνάντησης, η εργοδοσία προσπάθησε να σπάσει το μέτωπο των εργαζομένων, με υποσχέσεις ότι θα δώσει μέρος των δεδουλευμένων μέχρι την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ
Αντιδρούν στις απολύσεις και τη μερική απασχόληση

Στο πλευρό τους το Συντονιστικό των ΟΤΑ Αττικής

Την ακύρωση των απολύσεων έξι εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Μεγάρων (ΔΕΥΑΜ) - μεταξύ των οποίων δύο μέλη της προσωρινής διοίκησης του σωματείου εργαζομένων - και της επιβολής μερικής απασχόλησης σε ακόμα 13, που ανακοίνωσε τη περασμένη Παρασκευή η υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ δημοτική αρχή Μεγάρων, απαίτησαν χθες οι περίπου 50 εργαζόμενοι της επιχείρησης με στάση εργασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων, που σε Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων από το πρωί εκπρόσωποι του Συντονιστικού των ΟΤΑ Αττικής, στελέχη της ΚΟ Μεγάρων του ΚΚΕ κλπ.

Μετά τη συνέλευση έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο. Σε συνάντηση που έγινε, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης υποσχέθηκε ότι το θέμα των απολύσεων θα ξαναμπεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org