ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
«Θερμοκήπιο» αγριότητας η αντιμεταναστευτική πολιτική

Αγροκτηνοτρόφοι χτύπησαν βάναυσα και έσυραν δεμένους στο μηχανάκι δύο Μπαγκλαντέζους εργάτες, με την υποψία και μόνο ότι τους έκλεψαν αρνιά από το κοπάδι τους

Ελληνες και μετανάστες εργάτες στη Νέα Μανωλάδα έχουν τον ίδιο αντίπαλο: Την πολιτική που τους θέλει διαιρεμένους για να κερδίζει από το δικό τους ιδρώτα
Ελληνες και μετανάστες εργάτες στη Νέα Μανωλάδα έχουν τον ίδιο αντίπαλο: Την πολιτική που τους θέλει διαιρεμένους για να κερδίζει από το δικό τους ιδρώτα
Σε καταστάσεις που παραπέμπουν στις μεθόδους και τα βασανιστήρια των επιστατών του 19ου αιώνα στο Νότο των ΗΠΑ οδηγεί το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που έντεχνα καλλιεργεί και οξύνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή - αντιμεταναστευτική πολιτική. Μέσα στο θερμοκήπιο της προπαγάνδας, που θέλει τους μετανάστες ενόχους για όλα τα δεινά των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να κρυφτεί ο πραγματικός αντίπαλος, και στο έδαφος της πολιτικής που θέλει τους αλλοδαπούς εργάτες ανέστιους, κυνηγημένους, παράνομους και κατατρεγμένους, φύονται περιστατικά αφάνταστης απανθρωπιάς, όπως το κρούσμα που καταγράφηκε προχτές το απόγευμα στη Νέα Μανωλάδα.

Στην κωμόπολη της Ηλείας, όπου πριν 13 μήνες οργίασε η επιθετικότητα των φραουλάδων σε βάρος των μεταναστών εργατών γης, δύο αγροκτηνοτρόφοι (οι Σάμαρης και Γομοστιώτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Αστυνομία), με την υποψία και μόνο ότι οι δύο Μπαγκλαντέζοι εργάτες γης είναι πιθανό να εμπλέκονται στην (αναπόδεικτη μέχρι χτες) κλοπή αρνιών από τα κοπάδια τους, ξέσπασαν πάνω τους με τρόπο που προκαλεί σοκ για την αγριότητά του. Τους πήραν από το χώρο όπου βρίσκονταν, τους απείλησαν, τους εξύβρισαν, τους ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια - για παραδειγματισμό - τους έδεσαν πίσω από το μηχανάκι τους και τους τραβολογούσαν - διαπόμπευαν στους κεντρικούς δρόμους της Μανωλάδας.

Μπροστά, δηλαδή, οδηγώντας το μηχανάκι, πήγαιναν τα δυο ανθρωπόμορφα τέρατα και πίσω τους έτρεχαν οι δύο μετανάστες, ακολουθώντας την ταχύτητα της μηχανής, προκειμένου να μην πέσουν στο έδαφος και σκοτωθούν. Κάποια στιγμή, όμως, οι δύο Μπαγκλαντέζοι ένιωσαν τις δυνάμεις τους να τους εγκαταλείπουν, λύγισαν και έπεσαν στο έδαφος. Οι δυο αναβάτες της μηχανής σταμάτησαν, κατέβηκαν, τους σήκωσαν όρθιους, τους χτύπησαν και τους ανάγκασαν να συνεχίσουν να τρέχουν όπως και πριν! Το εγκληματικό σκηνικό συνεχίστηκε μέχρι την ώρα που παρενέβη η αστυνομία, ύστερα από καταγγελία κάποιων από τους κατοίκους της Μανωλάδας. Η Αστυνομία, όμως, αντί να φερθεί στους δυο ντόπιους αγροκτηνοτρόφους όπως τους έπρεπε, συνέλαβε μαζί και τους μετανάστες, επειδή, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν τα προβλεπόμενα από το νόμο χαρτιά!

Εστησαν ενέδρα

Οι δύο αγροκτηνοτρόφοι ισχυρίστηκαν ότι διαπίστωσαν από καιρό σε καιρό να τους λείπουν αρνιά. Γι' αυτό αποφάσισαν να στήσουν ενέδρα στο στάβλο τους, για να πιάσουν τους πιθανούς κλέφτες τα ξημερώματα της Τετάρτης. Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε καμιά καταγγελία για κλοπή αρνιών δεν είχε γίνει στην αστυνομία. Κάποια στιγμή, είδαν να καταφτάνουν στο χώρο τρεις αλλοδαποί εκ των οποίων κατάφεραν - όπως ισχυρίζονται - να αναγνώρισαν τους δύο. Ωστόσο, επειδή δεν τους έβρισκαν, έπιασαν έναν άγνωστο σε αυτούς εργάτη γης, επίσης από το Μπαγκλαντές, και αφού τον έδεσαν με σκοινί, τον χτύπησαν άγρια προκειμένου να τους πει πού βρίσκονται.

Την Πέμπτη το απόγευμα, με υπόδειξη - όπως ισχυρίζονται - του τρίτου μετανάστη, βρήκαν δυο άλλους εργάτες γης και ακολούθησαν όσα περιγράφτηκαν πιο πάνω. Τα θύματα αυτού του απάνθρωπου περιστατικού ανέφεραν πως, όταν τους έδεσαν, αφού τους αφαίρεσαν κι ένα κινητό τηλέφωνο που είχαν επάνω τους, τους ξυλοκόπησαν όχι μόνο με γροθιές και κλοτσιές αλλά και με μια γκλίτσα που κρατούσε στα χέρια του ένας εκ των δύο βασανιστών.

Οι θύτες και τα θύματα κρατούνται και θα απολογηθούν τη Δευτέρα 22 Ιούνη στον ανακριτή. Οι κατηγορίες σε βάρος των δύο Μπαγκλαντέζων είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα καθώς και το αδίκημα της ζωοκλοπής μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι δύο αγροκτηνοτρόφοι. Οι τελευταίοι κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη βία, εξύβριση, κλοπή και παράνομη κατακράτηση.

Το «θερμοκήπιο» της αγριότητας

Παρά το γεγονός ότι το περιστατικό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο οι τσιφλικάδες της φράουλας, η αστυνομία και οι τοπικές αρχές χειρίζονται το ζήτημα των μεταναστών που αναζητούν ένα μεροκάματο πείνας στα θερμοκήπια, ενθαρρύνουν την εκδήλωση τέτοιων απάνθρωπων συμπεριφορών.

«Ανθρωποι» που αισθάνονται τους μετανάστες παρείσακτους και κτήμα τους, που τους εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί και απολαμβάνουν της ανοχής των τοπικών αρχών όταν τους χτυπούν και τους απειλούν, όπως έγινε στην απεργία των εργατών γης τον Μάη του 2008, μπορούν να καταλήξουν ακόμα και στο να εξοντώσουν, με όλη τη σημασία της λέξης, τους αλλοδαπούς εργάτες. Αλλωστε και πέρυσι το Μάη, με την ανοχή της αστυνομίας, είχαν χρησιμοποιήσει σε βάρος τους ακόμα και όπλα, εκτός από μαγκούρες και άλλα φονικά εργαλεία, προκειμένου να σπάσουν την απεργία τους.

Τότε, όπως και τώρα, η αστυνομία συνέλαβε μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν στο πλευρό των μεταναστών, τσουβαλιάζοντας τους αγωνιστές με τους τσιφλικάδες που επιτέθηκαν, προπηλάκισαν, απείλησαν και ξυλοκόπησαν τους μετανάστες. Επιβραβεύοντας και μ' αυτόν τον τρόπο εκείνους που βρίσκουν στους μετανάστες ένα φτηνό και απροστάτευτο εργατικό δυναμικό, για να μαζεύεται η φράουλα γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος, οι αρμόδιες αρχές, στη ρότα της κυρίαρχης πολιτικής, είναι αυτές που δίνουν το πράσινο φως για την εκδήλωση κρουσμάτων όπως το προχτεσινό.


ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ταξική ενιαία απάντηση στον κοινό αντίπαλο

Ανακοίνωση για τα γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα

Σε ανακοίνωσή της για τα γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα, η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Τις τελευταίες μέρες καλλιεργείται όλο και περισσότερο η αντίληψη πως για τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων ευθύνονται οι μετανάστες. Πολιτικά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. και αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιδίδονται σε μια άθλια προπαγάνδα, ώστε η επερχόμενη αντιμεταναστευτική λαίλαπα, που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, να τύχει της υποστήριξης των εργαζομένων. Σε αυτήν την απόπειρα, τα ΜΜΕ έχουν επιστρατεύσει ακόμη και διάφορους "επιστήμονες" ή "διανοούμενους", που μιλάνε για ..."σχέδιο αλλοίωσης του ελληνικού χαρακτήρα της χώρας".

Αυτοί που υποκριτικά διαμαρτύρονται για τη μαζική εισροή μεταναστών στη χώρα μας, στήριξαν και στηρίζουν τη δράση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που προκάλεσαν αυτό το φαινόμενο. Συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς του Αφγανιστάν, στους δύο πολέμους στο Ιράκ. Στηρίζουν την εκμετάλλευση από τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια του πλούτου ασιατικών και αφρικανικών χωρών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι λαοί στην εξαθλίωση, στην πείνα, άρα και στη μετανάστευση. Αυτοί που ζητωκραύγαζαν για τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες μαζί με τους ιμπεριαλιστές και τα κέντρα τους, τώρα προβληματίζονται, τάχα, γιατί οι λαοί από αυτές τις χώρες έρχονται στη χώρα μας.

Αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα και είναι οι ίδιοι που κερδίζουν από αυτό. Οι παράνομοι, οι τρομοκρατημένοι από τις δυνάμεις καταστολής και την εργοδοσία, ασυνδικάλιστοι εργάτες μετανάστες αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα εκμετάλλευσης, το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που συνειδητά καλλιεργεί η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, πλήρωσαν στην περιοχή της Μανωλάδας δύο εργάτες μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Θύματα της ίδιας πολιτικής

Είναι αναμφισβήτητο ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα είναι υπαρκτό, μεγάλο και σύνθετο και γεννάει περιστατικά σαν αυτό στη Μανωλάδα. Φυσικά, η λύση του προβλήματος δεν είναι αυτή που προωθούν ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΛΑ.Ο.Σ. και προβάλλουν τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας μας. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αν και οι Ελληνες εργαζόμενοι και οι αλλοδαποί δεν έχουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, ένα μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους και ζουν στην ανασφάλεια για το μεροκάματο. Αλλωστε, και οι μεν και οι δε, το προηγούμενο διάστημα ήταν σκληρά εκμεταλλευόμενοι για να έχει το μεγάλο κεφάλαιο υπέρογκα κέρδη και από τις δύο πλευρές ζητάνε να σφίξουν ακόμα μια φορά το ζωνάρι για να βγούμε από την κρίση.

Οι μετανάστες δεν ήρθαν στη χώρα μας για "τουρισμό". Υποχρεώθηκαν να έρθουν κυνηγημένοι και πεινασμένοι και στη χώρα μας υφίστανται πολλαπλή καταπίεση. Απ' τη μια, βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης ημιπαρανομίας και, απ' την άλλη, εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο Μεσαίωνα. Αποτελούν κομμάτι, μέρος της εργατικής τάξης της χώρας, ένα από τα πιο εξαθλιωμένα.

Οπως, λοιπόν, για τα προβλήματα των μεταναστών δε φταίνε οι Ελληνες εργάτες, έτσι και για τα προβλήματα των Ελλήνων εργαζομένων δε φταίνε οι μετανάστες. Για τα προβλήματα, όμως, όλων των εργατών υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ελληνες και μετανάστες μαζί!

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να δοθεί λύση που θα σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, για νομιμοποίηση της προσωρινής ή μακροβιότερης παραμονής τους στη χώρα μας (παροχή ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος, άδεια διαμονής), για διευκόλυνση της οικειοθελούς μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, για εγκατάστασή τους σε ανοικτούς χώρους φιλοξενίας που θα πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αλλωστε, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα των επεμβάσεων και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται στις χώρες τους.

Καλούμε την εργατική τάξη να αποκρούσει τις εθνικιστικές ρατσιστικές αντιλήψεις που μπορεί να τις κραυγάζει ο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά πηγάζουν από την πολιτική της ΕΕ, τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο μονόδρομος για την εργατική τάξη είναι η πάλη, η οργάνωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών στα ταξικά σωματεία, η κοινή δράση για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, των εργατών Ελλήνων και μεταναστών, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, για τη Λαϊκή Εξουσία, για το σοσιαλισμό».


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Τραγικά αδιέξοδα για τα θύματα του ιμπεριαλισμού

Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για αίτηση ασύλου. Περίπου ένας στους 100 παίρνει το προσφυγικό καθεστώς
Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για αίτηση ασύλου. Περίπου ένας στους 100 παίρνει το προσφυγικό καθεστώς
Τα 42 εκατομμύρια έφτασαν στα τέλη του 2008 οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των πολέμων, των συρράξεων και των διωγμών. Εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο συνολικό αριθμό περιλαμβάνονται 16 εκατ. πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και 26 εκατ. εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους. Το 2009 έχουν σημειωθεί ήδη νέοι εκτοπισμοί, ιδιαίτερα στο Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία. Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες που ζουν μετέωροι εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια, χωρίς να διαφαίνονται άμεσες λύσεις γι' αυτούς, φτάνουν τα 5,7 εκατομμύρια.

Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων σήμερα, και τα τραγικά στοιχεία συμπληρώνουν τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται το άσυλο, η φιλοξενία, η προστασία των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους. Η συνολική αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων εκφράζεται και με πρόσφατα μέτρα - «καταπέλτη» για τα θύματα του ιμπεριαλισμού. Στόχος, να παρεμποδίσουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα οι ίδιες πολιτικές, οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που τα δημιουργούν, να τα φέρουν στα μέτρα των καπιταλιστικών κερδών. Γι' αυτό το άσυλο χορηγείται με το σταγονόμετρο, γι' αυτό τους φυλακίζουν, γι' αυτό προετοιμάζονται νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης.

Περίπου 1 στους 100 παίρνει άσυλο!

Εκτοπισμένα παιδιά στο Πακιστάν, στην ουρά για το συσσίτιο...
Εκτοπισμένα παιδιά στο Πακιστάν, στην ουρά για το συσσίτιο...
Στην Ελλάδα από τις 29.573 αιτήσεις και προσφυγές ασύλου που εξετάστηκαν το 2008, το προσφυγικό καθεστώς αναγνωρίστηκε σε μόλις 14 περιπτώσεις κατά την πρωτοβάθμια διαδικασία και σε 344 κατά τη δευτεροβάθμια εξέταση, ενώ το ανθρωπιστικό καθεστώς (σ.σ. ανανεώνεται κάθε χρόνο) σε μόλις 21 άτομα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι το πρόσφατο προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καταργεί την εξέταση του αιτήματος ασύλου σε Β'βάθμια διαδικασία, παρά το γεγονός ότι στο Β' βαθμό χορηγείται και ο ελάχιστος αυτός αριθμός προσφυγικού ή ανθρωπιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, 25.577 Αφγανοί συνελήφθησαν το 2008 στην Ελλάδα. Μόνο σε 6 Αφγανούς χορηγήθηκε το προσφυγικό καθεστώς. Οι Σομαλοί συλληφθέντες το 2008 έφτασαν τους 6.713, ενώ μόλις σε 5 από αυτούς χορηγήθηκε το προσφυγικό ή το ανθρωπιστικό καθεστώς. Οι Ιρακινοί που συνελήφθησαν το 2008 έφτασαν τους 15.940 και μόλις οι 353 πήραν προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς. Οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι το 2008 ανήλθαν στους 4.593. Σε κανέναν Παλαιστίνιο δε χορηγήθηκε ούτε προσφυγικό ούτε ανθρωπιστικό καθεστώς.

Νέο πακέτο μέτρων κατά του ασύλου από την ΕΕ

Το Μάη ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο νέο πακέτο μέτρων κατά των προσφύγων και του ασύλου, με τις πλάτες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το πακέτο αυτό εντάσσεται στη συνολική αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο και περιλαμβάνει:

Την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης του Ασύλου, ενός διοικητικού μηχανισμού, που θα αποτελείται από διάφορους εμπειρογνώμονες με στόχο την υποστήριξη - κύρια σε γραφειοκρατικά ζητήματα - κρατών, τα οποία δέχονται ισχυρές «μεταναστευτικές πιέσεις». Η Υπηρεσία δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών αίτησης και χορήγησης ασύλου, αλλά στη βελτίωση της συνεργασίας των κρατών - μελών για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους πρόσφυγες. Επιπλέον, η Υπηρεσία θα έχει στενή σχέση με τη FRONTEX.

Οι αιτούντες άσυλο δε θα κρατούνται σε φυλακές, αλλά σε ειδικά κέντρα κράτησης. Αυτό στην πράξη σημαίνει δημιουργία ...στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου και θα πηγαίνουν όσους κάνουν αίτηση ασύλου.

Ο Κανονισμός «Δουβλίνο 2» γίνεται πιο «αποτελεσματικός». Ωστόσο, η αντιπροσφυγική του ουσία παραμένει: Απαγορεύονται οι πολλαπλές αιτήσεις ασύλου ενός ατόμου σε διαφορετικά κράτη - μέλη.

Προκειμένου να ελέγχει τις διαδικασίες του «Δουβλίνου 2», η ΕΕ, βελτιώνει τη λειτουργία του συστήματος Eurodac, μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, για την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ώστε να εξασφαλίζεται, ότι κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δε θα κάνει αίτηση ασύλου σε πάνω από ένα κράτος - μέλος.

  • Την προστασία και στήριξη των προσφύγων απαιτεί με ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα απαιτεί: Καμία απέλαση, σύλληψη και απαγόρευση εισόδου, δημιουργία δομών υποδοχής στα σημεία εισόδου, πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, δημιουργία Κέντρων Στέγασης για τους αιτούντες άσυλο, τροποποίηση του Κανονισμού «Δουβλίνο 2» και κατάργηση της FRONTEX.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ