ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Ο τραμπουκισμός δε θα περάσει

Δυναμικές κινητοποιήσεις, χτες, ενάντια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να κρύψει με άθλια μέσα την ομηρία που επιβάλλει στους εργαζόμενους μουσικούς

«Δεν τρομοκρατούμαστε» διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Πάτρας
«Δεν τρομοκρατούμαστε» διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Πάτρας
Δυναμική απάντηση στους τραμπουκισμούς, στις προβοκάτσιες και τις συκοφαντίες του Δήμου Πάτρας (ΠΑΣΟΚ) σε βάρος των 37 απολυμένων μουσικών της δημοτικής μπάντας και του ΠΑΜΕ, το οποίο συμπαραστέκεται από την πρώτη στιγμή στον αγώνα τους, έδωσαν χτες πλήθος εργαζομένων τόσο το πρωί έξω από την πύλη του δημαρχείου, που κατακλύστηκε από κόσμο, όσο και το απόγευμα στη μαζική πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «37 εργαζόμενοι στη δημοτική μουσική - 12 χρόνια ανασφάλιστοι», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της δημοτικής μπάντας, που έδινε το ρυθμό με τα αγωνιστικά τραγούδια που έπαιζε. Ξεκαθάρισαν πως «οι μουσικοί στο δρόμο δεν είναι μοναχοί, τώρα με το ΠΑΜΕ για τη δικαίωση», ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για την ερχόμενη Δευτέρα στις 9.30 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο.

Επιμένουν στις συκοφαντίες

Αποκορύφωμα των απαράδεκτων ενεργειών που ακολουθεί η δημοτική αρχή και προσωπικά ο Αντρέας Φούρας, δήμαρχος της πόλης και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους 37 μουσικούς της δημοτικής μπάντας που ο ίδιος απέλυσε την περασμένη Τρίτη επειδή ουσιαστικά σήκωσαν κεφάλι και διεκδίκησαν με συμπαραστάτη το ΠΑΜΕ μόνιμη δουλειά και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ήταν η προχτεσινή τραμπούκικη επίθεση του προσωπικού του οδηγού, Σπύρου Βέροιου, σε βάρος του Χρήστου Τσαντή, γραμματέα της Εργατικής Αχτίδας Πάτρας του ΚΚΕ και στελέχους του ΠΑΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΑΣΟΚική δημοτική αρχή, προκειμένου να περάσει ουσιαστικά την πολιτική γραμμή του κεφαλαίου, δε διστάζει να καταφύγει στην προβοκάτσια, στη συκοφαντία και τον τραμπουκισμό για να στείλει το μήνυμα στους εργαζόμενους πως όποιος διεκδικήσει αγωνιστικά τα δικαιώματά του θα τσακιστεί. Μάλιστα, στην προσπάθειά της να σπιλώσει το δίκαιο αγώνα των 37 μουσικών για μόνιμη δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς εδώ και δώδεκα χρόνια δουλεύουν ανασφάλιστοι, έχει επιδοθεί σε λασπολογίες και ψέματα, διαθέτοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των τοπικών ΜΜΕ (σ.σ. οι προβαλλόμενες δραστηριότητες και διαφημίσεις του Δήμου Πάτρας αποφέρουν σημαντικά ποσά στα ταμεία των καναλαρχών - εκδοτών) που τα αναπαράγουν.

Σε αυτό το μοτίβο, μόνο την τελευταία βδομάδα, στελέχη της δημοτικής αρχής συκοφαντούν τους μουσικούς και το ΠΑΜΕ πως το περασμένο Σάββατο με την κινητοποίησή τους κατέστρεψαν πολιτικό γάμο που ήταν σε εξέλιξη όταν οι τελευταίοι περίμεναν να ολοκληρωθεί και να απομακρυνθούν από το δημαρχείο το ζευγάρι και οι προσκεκλημένοι για να διαμαρτυρηθούν. Λασπολογεί σε βάρος τους λέγοντας πως στα εγκαίνια του δήμου σε εγκαταστάσεις στην πλαζ προπηλάκισαν γέρους(!) και ανάπηρους(!!!) που βρίσκονταν απέναντι στο ΚΑΠΗ, την ώρα που οι μουσικοί διαμαρτύρονταν με μόνο όπλο τη μουσική τους. Χτες η πρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Μουσικής, Χαρά Παντελή, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ημέρα» κατηγόρησε ψευδώς ότι οι 37 απολυμένοι μουσικοί μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ έκλεψαν(;!) τις στολές που φορούν οι μουσικοί στις επίσημες εκδηλώσεις από τις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Μουσικής.

«Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν προσκυνάει, δεν τα διπλώνει, δεν τρομάζει. Εχει πείρα και δύναμη να δώσει απάντηση σε τέτοιες μεθοδευμένες επιθέσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καταγγέλλοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους μουσικούς. Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών, Τροφίμων Αχαΐας.

Δώδεκα χρόνια τους κάναμε, τώρα δεν τους κάνουμε;

Από την πρώτη στιγμή της απόλυσής τους την περασμένη Τρίτη αλλά και νωρίτερα, όταν είχαν ξεκινήσει οι πρώτες απειλές της δημοτικής αρχής, πριν από περίπου δύο μήνες, οι 37 μουσικοί αποδοκιμάζουν την τακτική του δήμου και δίνουν τον αγώνα τους με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, παίζοντας μουσική μπροστά από το δημαρχείο.

Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Κώστας Κοτσορώνης, μουσικός, γραμματέας του Παραρτήματος Πάτρας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, «η Δημοτική Μουσική Πατρών αποτελεί το αρχαιότερο ίδρυμα του δήμου, έχει ιστορία 150 χρόνων και κλείνει με τη σφραγίδα του δημάρχου Πάτρας Αντρέα Φούρα. Ζητάμε την επαναπρόσληψη όλων των μουσικών με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και να ανοίξει η Δημοτική Μουσική Πατρών. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος με τη δημοτική αρχή. Ηδη το ΙΚΑ έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 700.000 ευρώ στο δήμο επειδή δε μας έχει ασφαλίσει όλα αυτά τα χρόνια ενώ ανάλογες ενέργειες ετοιμάζει και η Επιθεώρηση Εργασίας. Αντί ο δήμος να πει ένα "ευχαριστώ" στους μουσικούς που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της πόλης τους απολύει και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Δώδεκα χρόνια τους κάναμε, τώρα δεν τους κάνουμε;».

Ο Κώστας Πισπιρίκος, τυμπανιστής, από την πλευρά του σημειώνει: «Βιώνουμε συνεχώς και αδιαλείπτως δώδεκα χρόνια κοροϊδίας. Από την πρώτη στιγμή που έγινα μέλος της δημοτικής μπάντας κάθε μήνα μας έλεγαν: Μην ανησυχείτε, θα ασφαλιστείτε, θα γίνετε μόνιμοι. Συνεχώς μας έλεγαν ψέματα μέχρι που μας απέλυσαν κιόλας. Ασε που έχουμε να πληρωθούμε από το Μάη. Και τι παίρνουμε; 250 - 300 ευρώ».

Ο Δημήτρης Μπεγλερίδης, σαξοφωνίστας, επισημαίνει πως ενώ η δημοτική μπάντα αποτελείται από 59 μουσικούς, εκ των οποίων οι 22 μόνιμοι, «δουλεύουμε όλοι τις ίδιες ώρες και κάνουμε την ίδια δουλειά, έχουμε διαφορετικές εργασιακές σχέσεις με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Αν αυτό δεν είναι άδικο τότε τι είναι;».

«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
Νέες τρομοκρατικές διώξεις

Αν θα ξανακάνουν απεργία ρωτούσε τους εργάτες ο εισαγγελέας...

Στη σύλληψη 21 εργαζομένων στα ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ προχώρησε χτες το πρωί η Αστυνομία μετά από εισαγγελική εντολή, δίνοντας συνέχεια στην αυταρχική επίθεση που δέχεται ο δίκαιος αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά και την τήρηση των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η Αστυνομία εξέδωσε μάλιστα ένταλμα σύλληψης και αναζητά τρεις ακόμη εργαζόμενους για να περάσουν από το τμήμα και την αυτόφωρη διαδικασία, παρά το ότι δεν ήταν παρόντες στη χτεσινή κατάληψη του εργοστασίου. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου, που έδωσε την εντολή για τις συλλήψεις, έφτασε στο σημείο να ρωτά εργαζόμενους «για το αν θα ξανακάνουν απεργία» και για το «αν θα ξαναδιεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά τους»!

Πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο τρίμηνο (οι προηγούμενες δύο ήταν στις 10/4 και 29/5) που οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή και δικαστικές διώξεις. Το νέο αυτό όργιο κρατικής καταστολής και αυταρχισμού, μαρτυρά τη λυσσασμένη και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια της εργοδοσίας, των κρατικών μηχανισμών και της ταξικής δικαιοσύνης να τρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν τον αγώνα για το μεροκάματο και τη δουλειά. Επιδιώκουν να κάμψουν, να τσακίσουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων στα ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, οι οποίοι παρά το μπαράζ συλλήψεων, την προηγούμενη καταδικαστική/ τρομοκρατική απόφαση (ποινή φυλάκισης 4 μηνών σε 23 εργαζόμενους με αναστολή, με την κατασκευασμένη κατηγορία περί διατάραξης οικιακής ειρήνης και παράνομης βίας, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου στις 11/4) εξακολουθούν να αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε για άλλη μια φορά ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Τη νέα αυταρχική επίθεση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, που έκανε και τηλεφωνική παρέμβαση και στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ
Εκλογές μέχρι και τη Δευτέρα

Συνεχίζονται κανονικά, σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα, οι εκλογές στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Οι εκλογές γίνονται στην έδρα του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος) για σήμερα Σάββατο 20 και αύριο Κυριακή 21 Ιούνη 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και Δευτέρα 22 Ιούνη 9 π.μ. έως 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ