Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις και χτες στην Τεχεράνη |
Ακόμη και το κρατικό αγγλόφωνο δίκτυο «Press TV» μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ οι εικόνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι φορούσαν μαύρα και κρατούσαν φωτογραφίες των νεκρών από τις συγκρούσεις με τις παραστρατιωτικές αστυνομικές δυνάμεις. Οπως μεταδίδεται, ήταν εμφανής η προσπάθεια των διαδηλωτών να φτιάξουν αλυσίδες γύρω από τη συγκέντρωση, ενώ κυριάρχησε και ένα ακόμη σύνθημα: «Δε σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι για να συμβιβαστούμε και να δεχθούμε μια ελεγχόμενη επανακαταμέτρηση ψήφων».
Επισήμως, ο απολογισμός των νεκρών είναι οκτώ. Ανεπισήμως, οι νεκροί φέρονται να ξεπερνούν τους 32, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, όπως και οι συλληφθέντες. Πλέον πρόσφατη, η σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού και στενού συνεργάτη του πρώην αγιατολάχ Χομεϊνί, Εμπραχίμ Γιαζντί, που απομακρύνθηκε βιαίως από το νοσοκομείο.
Σε κοινή τους επιστολή προς τις αρχές, ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί, του οποίου ο αδελφός επίσης συνελήφθη, ζητούν να ληφθούν μέτρα προστασίας των διαδηλωτών. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, το Συμβούλιο των Φρουρών δέχτηκε να συναντήσει όλους τους προεδρικούς υποψηφίους το Σάββατο, για να συζητήσουν συγκεκριμένα τα παράπονά τους, ενώ ανακοίνωσε ότι ήδη άρχισε την εξέταση των 646 καταγγελιών.
Μπροστά στην κλιμακούμενη ένταση και ο Αχμαντινετζάντ υπαναχώρησε από προηγούμενα σχόλιά του, ότι οι διαδηλωτές είναι αλήτες. Υποστήριξε ότι επέκρινε τη βία και ότι κάθε Ιρανός είναι πολύτιμος και σεβαστός.Σήμερα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον αγιατολάχ Χαμενεΐ που θα χοροστατήσει σε ανοιχτή τελετή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Ο Χαμενεΐ, αν και αρχικά υιοθέτησε τη νίκη Αχμαντινετζάντ, φαίνεται ν' αναδιπλώνεται, ενώ αναμένεται και η αντίδραση του Συμβουλίου των Ειδικών, που εκλέγει τον αγιατολάχ, το οποίο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υιοθετήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι ιρανικές αρχές επέμειναν και χτες ότι συνέλαβαν «σαμποτέρ» που συνεργάζονται με «ξένους τρομοκράτες», ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο με έναν άγνωστο να ομολογεί ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ. Κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για «αφόρητη ανάμειξη».
Καταδικάζει το ΚΕΚΡ και οι σοβιετικοί αξιωματικοί
Σάλο προκαλεί στη Ρωσία, κι όχι μόνο, η αποκάλυψη πως κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη (όπως η αντεπανάσταση βάφτισε το Λένινγκραντ), ισχυρός οικονομικός παράγοντας της χώρας διοργάνωσε ιδιωτική «γιορτή» στο πλοίο - σύμβολο της ρωσικής ιστορίας, που εκτός των άλλων είναι σήμερα πλωτό μουσείο, στο Καταδρομικό «Αβρόρα», στο πλοίο που με τον κανονιοβολισμό του έδωσε το σύνθημα και αποτέλεσε σύμβολο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης,
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως, τη «διασκέδαση» στην «Αβρόρα» διοργάνωσε ο ολιγάρχης Μιχαήλ Πρόχοροφ, για τον ένα χρόνο έκδοσης του περιοδικού του «Ρούσκι πιονέρ». Η διασκέδαση κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα της 5ης Ιούνη κι εκεί ανάμεσα σ' άλλους παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας στην πόλη, Ιλία Κλεμπάνοφ, η νομάρχης της Αγ. Πετρούπολης Βαλεντίνα Ματβιένκο, η υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Ελβίρα Ναμπιούλινα, γνωστοί επιχειρηματίες, όπως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ρούσκι σταντάρτ», Ρουστάμ Ταρίκο κι ο μεγιστάνας της μπίρας, Ολέγκ Τινκόφ, ο επικεφαλής της «Αλφα-Καπιτάλ» Μιχαήλ Χαμπάροφ, ο αρχισυντάκτης του ρωσικού «Φορμπς», Μαξίμ Κασουλίνσκι κι άλλοι εκπρόσωποι της ρωσικής ολιγαρχίας.
Σε δήλωσή του ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) σημειώνει: «Η νύχτα των οργίων που ήρθε στη δημοσιότητα έδειξε πως η οικονομική κρίση είναι για το λαό, ενώ την ίδια ώρα τα αφεντικά μπορούν να πανηγυρίζουν. Κατέδειξε ακόμη πως ολιγάρχες κι εξουσία είναι μια κοινή παρέα». Ο Β. Τιούλκιν χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του «θέατρο» την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Β. Πούτιν στην πόλη Πίκαλεβο, που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και σημειώνει πως ο Ρώσος πρωθυπουργός «κάνει πως χαλιναγωγεί την ολιγαρχία, αλλά στην πραγματικότητα όλοι τους φιλικά μαζεύονται και διασκεδάζουν πάνω στη λαϊκή δυστυχία. Οι ηθικές πλευρές αυτής της υπόθεσης είναι προφανείς: είναι ο χλευασμός των σοβιετικών συμβόλων και ιερών, την ώρα που σημειώνεται η σημερινή δεινή κατάσταση των εργατών. Κι όλο αυτό στα 500 μέτρα από το καταστραμμένο μνημείο του Β.Ι. Λένιν, για την αναστύλωση του οποίου οι αρχές της πόλης δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα, που είναι πολύ λιγότερα από αυτά που ξοδεύτηκαν κατά τη διάρκεια της διασκέδασης εκείνη τη νύχτα», καταλήγει στη δήλωσή του ο Β. Τιούλκιν.
Ανακοίνωση καταγγελίας του απαράδεκτου αυτού γεγονότος εξέδωσε η Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών, ενώ έρευνα διέταξε ο στρατιωτικός εισαγγελέας του Λένινγκραντ.
ΛΙΜΑ.--
«Ο πρόεδρος Εβο Μοράλες είναι εχθρός του κράτους του Περού»... Μία δήλωση εμπρηστική και επικίνδυνη, που ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών του Περού, Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία Μπελαούντε.
Ο Μπελαούντε συνέχισε την προσπάθεια του προέδρου Αλαν Γκαρσία να ανακαλύπτει ξένο δάκτυλο στην εξέγερση των ιθαγενών της περουβιανής Αμαζονίας, ειδικά μετά την καταδίκη, από κυβερνήσεις της περιοχής και διάφορες οργανώσεις, του μακελειού που έλαβε χώρα στην Μπάγκουα, την Παρασκευή 5 Ιούνη. Εξάλλου, ο Αλαν Γκαρσία σε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο ότι οι ιθαγενείς βοηθούνται από «ένα διεθνές δίκτυο κομμουνιστών»! Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος, αντιμέτωπος στη λαϊκή αποφασιστικότητα που εξανάγκασε και τον πρωθυπουργό Γιεχούντε Σιμόν να ανακοινώσει την παραίτησή του «εντός των προσεχών εβδομάδων» αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, και τα επίμαχα νομοσχέδια 1090 και 1064, που αφορούν στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Αμαζονίας, επανήλθαν στο Κογκρέσο για αναθεώρηση.
Τέλος, ο ηγέτης των ιθαγενών Αλμπέρτο Πισάνγκο έφθασε στη Νικαράγουα, αφού του επετράπη να εγκαταλείψει τη χώρα, όπου διωκόταν όπως και πολλοί άλλοι.
ΒΗΡΥΤΟΣ.--
Συνάντηση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Χεζμπολάχ» Μουχάμαντ Ράαντ είχε χτες η Βρετανίδα πρέσβειρα στο Λίβανο, Φράνσις Γκάι. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανώτερου Βρετανού διπλωμάτη με εκπρόσωπο της «Χεζμπολάχ» μετά τη διακοπή των σχέσεων των δύο πλευρών το 2005. Η «αναθέρμανση» μεταξύ των δύο πλευρών είχε προαναγγελθεί από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τον Μάρτη.
Οι δύο συζήτησαν για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Οπως είπε ο Ράαντ, ήταν μια «καλή συζήτηση που αφήνει την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω επαφές». Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλάμβανε, χτες, ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει τις επαφές με «όσους από τη Χεζμπολάχ συμμετέχουν στην πολιτική ζωή του Λιβάνου», επιμένοντας στη θέση ότι η οργάνωση θα πρέπει να «αποκηρύξει τη βία και να εμπλακεί δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα».
Ωρες πριν τη συνάντηση, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, δήλωνε, σχολιάζοντας την ομιλία Νετανιάχου, «φαίνεται Ισραήλ και ΗΠΑ ν' αναλαμβάνουν διακριτούς ρόλους στην περιοχή, και πίσω από αυτό πιθανώς εξυφαίνεται ένα νέο σχέδιο για την ευρύτερη Μέση Ανατολή».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Για πολλοστή φορά, τις τελευταίες βδομάδες, ΗΠΑ και Ισραήλ διαφώνησαν ανοιχτά για τους εποικισμούς της Δ. Οχθης. Αυτή τη φορά συνέβη κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, ακροδεξιού, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, με την Αμερικανίδα ομόλογό του στην Ουάσιγκτον.
Η Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε ότι η αμερικανική προεδρία θεωρεί απαραίτητο το πλήρες «πάγωμα» των εποικισμών ως θεμέλιο για την επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Ο Λίμπερμαν, από την άλλη, επέμεινε ότι η «φυσική ανάπτυξη» των εποικισμών θα συνεχιστεί.
Πίσω, πάντως, από τη νέα αυτή διαφωνία, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η Ουάσιγκτον αντέδρασε «συγκρατημένα θετικά» στην ομιλία Νετανιάχου, κατά την οποία έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για λύση δύο κρατών αλλά έθεσε ως προϋποθέσεις τον αποστρατιωτικοποιημένο χαρακτήρα ενός παλαιστινιακού κράτους, το να μην έχει τον έλεγχο των συνόρων του και του εναέριου χώρου και το ν' αναγνωριστεί το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Ορους που, όπως σχολίαζε η Παλαιστινιακή Αρχή και οι αραβικές ηγεσίες, «κλείνουν την πόρτα σε κάθε ελπίδα διαλόγου».
ΠΕΣΑΒΑΡ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._
Αμερικανική υπογραφή έχουν και οι χτεσινές δολοφονίες εννέα ανθρώπων στις βορειοδυτικές περιοχές των φυλών στο Πακιστάν, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη Γουάνα, του νότιου Ουαζιριστάν, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού.
Και ενώ ο πόλεμος στο Πακιστάν, τείνει να πάρει γενικευμένες διαστάσεις, στρατιωτική αναφορά των ΗΠΑ, σχετικά με τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της ... αυτοκριτικής των κατοχικών δυνάμεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να αποφευχθούν οι θάνατοι αμάχων ή έστω για να μειωθεί ο αριθμός, πρέπει να υπάρξει επανεκπαίδευση των στρατιωτών, επανασχεδιασμός των αεροπορικών όσο και των χερσαίων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, καθώς και καλύτερη διερεύνηση των πληροφοριών, πριν τις επιθέσεις...
Η αναφορά συντάχθηκε με αφορμή το μακελειό στην επαρχία Φαράχ, που είχε σαν αποτέλεσμα τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον 140 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους από κατοχικά αμερικανικά πυρά.
ΡΙΑΝΤ.--
Μετά από αρκετούς μήνες καθυστέρησης, η σαουδαραβική κρατική εταιρεία «Aramco» και η γαλλική εταιρεία «Total» ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση τής, μεταξύ τους, συμφωνίας για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Τζουμπάιλ. Το διυλιστήριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2013 με στόχο να εξορύσσονται, τουλάχιστον, 400.000 βαρέλια ημερησίως. Η συμφωνία είχε καθυστερήσει γιατί οι δύο εταιρείες προσπαθούσαν να μειώσουν το κόστος του έργου που αρχικώς εκτιμήθηκε πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα υπολογίζεται ότι δε θα ξεπεράσει τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια.