ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Αλ. Αλαβάνος

Σαν βόμβα έσκασε χτες στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να παραιτηθεί απ' τη βουλευτική του έδρα, συνεπώς και να αποχωρήσει απ' τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι όλοι περίμεναν μια θεαματική κίνηση από μέρους του, ωστόσο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ δήλωναν άγνοια, με τους δεύτερους να επικρίνουν τον Αλ. Αλαβάνο για «αιφνιδιασμό», επισημαίνοντας πως μόλις προ ολίγων ημερών συνεδρίασε η ΚΠΕ του ΣΥΝ στην οποία θα μπορούσε να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του.

Ο Αλ. Αλαβάνος γνωστοποίησε την απόφασή του, αφού είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ νωρίτερα, το απόγευμα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε απουσία των εκπροσώπων του ΣΥΝ, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή ζητούσε αναβολή της. Επισήμως στελέχη του ΣΥΝ έλεγαν πως ήθελαν την αναβολή για «να ετοιμαστούν καλύτερα», σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες την επιδίωκαν επειδή γνώριζαν τις προθέσεις του Αλαβάνου και ήθελαν χρόνο για να διαχειριστούν το θέμα. Τελικώς το αίτημα του ΣΥΝ για αναβολή δεν έγινε δεκτό και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε απουσία των δικών του στελεχών, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΝ.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Γραμματείας οι εκπρόσωποι των συνιστωσών προσπάθησαν να μεταπείσουν τον Αλ. Αλαβάνο, θεωρώντας τον αρκετές σαν τον «ενοποιητικό κρίκο» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο όμως δε στάθηκε δυνατό, ο ίδιος επέμεινε στην απόφασή του θέλοντας - όπως είπε - να προκαλέσει ένα «δημιουργικό σοκ». Τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, δεν αποδέχονται την παραίτηση και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε (ALTER) πως η απόφαση αυτή «περιπλέκει την κατάσταση και βλάπτει το κόμμα».

Οι καταρχήν ερμηνείες για την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου αλλά και για το τι αυτή συνεπάγεται για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Συνασπισμού και γενικότερα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολλές και διαφορετικές, με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει εδώ και καιρό αποστασιοποιηθεί απ' τον ΣΥΝ, ενώ οι σχέσεις του με τα στελέχη του κόμματός του δεν είναι και οι καλύτερες. Ορισμένοι εκτιμούσαν ότι θέλησε με την ενέργειά του να εκτονώσει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε και να θέσει τέρμα στην αντιπαράθεση για το ποιος θα ηγηθεί του σχήματος στις επόμενες εκλογές και πως αποχωρεί οριστικά απ' την πολιτική ζωή. Αλλοι εξέφραζαν την άποψη πως θέλησε να ασκήσει πίεση στον Αλ. Τσίπρα, προτρέποντάς τον εμμέσως να αναλάβει κι αυτός το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, πράττοντας αναλόγως. Μια τρίτη ερμηνεία θέλει τον Αλ. Αλαβάνο να παραμερίζει τώρα για να μη χρεωθεί ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο χώρο και να επανέρχεται αργότερα όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι φορείς των δύο τελευταίων ερμηνειών επέμειναν, πάντως, πως με την κίνησή του αυτή ο Αλ. Αλαβάνος δυσκολεύει και δε διευκολύνει την έξοδο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απ' την κρίση.

Της παραίτησης του Αλ. Αλαβάνου είχαν προηγηθεί και χτες δηλώσεις στελεχών και συνιστωσών στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που μαίνεται στο χώρο. Μεταξύ αυτών η ΚΟΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την «Αυγή» για παραποίηση της στάσης της, γράφοντας: «Σε μια κρίσιμη και λεπτή φάση για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ένας τίτλος που δεν στηρίζεται πουθενά "Η ΚΟΕ αμφισβητεί τις ιδρυτικές συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ" λειτουργεί πυροδοτικά και παραπληροφορεί τους αναγνώστες σε ένα λεπτό και σοβαρό θέμα». Η ΚΟΕ καταγγέλλει την «Αυγή» για σκοπιμότητα, αναφέροντας «επιχειρείται να θολώσουν τα νερά έστω για λίγες μέρες - αφού το ψέμα θα αποκαλυφθεί και με όρους δυσμενείς για όσους ισχυρίζονται τέτοια πράγματα. Μικροπονηριά του συντάκτη; Υπόδειξη από αλλού;». Και παραπέμπει στις άλλες συνιστώσες για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία πως ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ τίθεται αυτομάτως και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικές αναμετρήσεις για να - όπως γράφει - «διαπιστωθεί ποιος έχει δίκιο, ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι, για να φανεί αν ισχύουν όσα υποστηρίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης και όσοι έχουν μια λανθασμένη πληροφόρηση».

Τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» και χτες έβαλαν κατά της πλειοψηφίας. Ο Σπ. Λυκούδης στα «ΝΕΑ» έκανε λόγο για ήττα λόγω έλλειψης σταθερού και ρεαλιστικού πολιτικού σχεδίου, απέδωσε τις κακές σχέσεις Αλαβάνου - Τσίπρα στην ύπαρξη πολλαπλών κέντρων αποφάσεων και πολυπρόσωπης ηγετικής κορυφής και καταγγέλλει την πλειοψηφία πως με τη στάση της οδηγεί σε ξέρες και πως κοιτάζει προς τα πίσω.

Ο Μ. Σαμπατακάκης στο «Κανάλι 1» μιλώντας για τις σχέσεις Αλαβάνου - Τσίπρα έκανε λόγο για «διαμάχες για την εσωκομματική εξουσία» που «θυμίζουν Βυζάντιο». Ενώ για την εκλογική ήττα δήλωσε πως «έφταιγε η φυσιογνωμία, η πολιτική και οι συμμαχίες. Εφταιγε συνολικά ο αριστερισμός. Η αλαζονεία (...) έφταιγε μια αντίληψη συμμαχιών που προτιμά τους αντιευρωπαϊστές από τους Οικολόγους».

Δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικού

Διάτρητο από σφαίρες, το αυτοκίνητο του αστυνομικού

Eurokinissi

Διάτρητο από σφαίρες, το αυτοκίνητο του αστυνομικού
Δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στα Πατήσια. Νεκρός είναι ο 41χρονος υπαρχιφύλακας Αντώνης Νεκτάριος Σάββας, που υπηρετούσε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και εκτελούσε υπηρεσία φύλαξης μάρτυρα, που είχε καταθέσει σε υπόθεση τρομοκρατίας και ήταν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων από το 2002.

Η επίθεση κατά του αστυνομικού πραγματοποιήθηκε στις 6.20 το πρωί, στην οδό Πορφύρα και Δημητρακοπούλου, στα Ανω Πατήσια. Δυο μοτοσικλέτες στις οποίες επέβαιναν τέσσερα άτομα πλησίασαν προς το υπηρεσιακό όχημα της Ασφάλειας. Στη θέση του οδηγού καθόταν το θύμα, το οποίο πριν από λίγα λεπτά είχε αναλάβει πρωινή υπηρεσία. Το αυτοκίνητο ήταν στον πεζόδρομο, σταθμευμένο ανάμεσα σε ζαρντινιέρες. Οι δράστες πλησίασαν από τις οδούς Πατησίων και Ηρακλείου. Πρώτα αποβιβάστηκαν οι συνοδηγοί που «κάλυπταν» τους εκτελεστές. Μετά, οι δράστες στάθμευσαν κοντά στις ζαρντινιέρες τις μηχανές και κατέβηκαν από αυτές πλησιάζοντας το όχημα της Ασφάλειας. Ο ένας εκτελεστής πλησίασε τον οδηγό και ο άλλος τοποθετήθηκε στο μπροστινό - αριστερό μέρος του αυτοκινήτου. Οι δράστες άδειασαν από τα όπλα τους 24 σφαίρες, προκαλώντας ακαριαίο θάνατο στο θύμα τους. Στη συνέχεια, όλοι τους επιβιβάστηκαν στις μοτοσικλέτες και διέφυγαν από τη λεωφόρο Ηρακλείου.

Ο νεκρός αστυνομικός υπηρετούσε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία από το 2005. Ηταν παντρεμένος και είχε ένα ανήλικο κορίτσι. Οι δράστες, κατά πληροφορίες, πυροβόλησαν με τα όπλα τους βολή κατά βολή, ενώ οι σφαίρες που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης ήταν ρωσικής κατασκευής. Η συγκεκριμένη μάρτυρας φυλασσόταν από βάρδιες οκτώ αστυνομικών. Μόνο η νυχτερινή βάρδια αποτελούνταν από δυο άτομα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ύστερα από έρευνα του χώρου, ανευρέθηκαν 24 κάλυκες διαμετρήματος των εννέα χιλιοστών, μέρος των οποίων - σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση - προέρχονται από όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από αυτοαποκαλούμενη οργάνωση με το όνομα «Σέχτα».

Ο ιατροδικαστής Φ. Κουτσάφτης δήλωσε πως ο «αστυνομικός φέρει πολλαπλές πύλες εισόδου πυροβόλου όπλου. Η κατανομή είναι κυρίως στην αριστερή μεριά του σώματος, δηλαδή, βρισκόταν στη θέση του οδηγού και δέχθηκε την επίθεση. Εχει δεχτεί δυο σφαίρες στο κεφάλι. Εφερε όπλο στη ζώνη του. Αιφνιδιάστηκε. Κυρίως οι βολές ήταν από τα αριστερά. Από πρώτη άποψη, οι βολές ήταν από μικρή απόσταση και ο θάνατος ήταν ακαριαίος».

Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιτρομοκρατική με την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση περί «ασφαλούς χώρας»

Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος στην οικογένεια του υπαρχιφύλακα Ν. Σάββα. Ζήτησε «καμιά ανοχή, κανένα άλλοθι, κανένα ελαφρυντικό σε εγκληματικές ενέργειες που αφαιρούν ζωές, σε ενέργειες που βάλλουν εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας και, σε τελική ανάλυση, εναντίον της Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι «οι Αρχές, όπως είναι αυτονόητο, ήδη έχουν επιληφθεί του περιστατικού αυτού, ώστε οι δράστες αυτού του εγκλήματος να οδηγηθούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Επέμεινε ότι «κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο», ώστε «να βρεθούν οι δράστες και να πάνε στη Δικαιοσύνη». Ενόψει των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, υποστήριξε ότι το χθεσινό χτύπημα είναι «μεμονωμένο περιστατικό» και η Ελλάδα «μια χώρα ασφαλής». Μπροστά στα αιτήματα περί παραιτήσεων, ζήτησε να αφεθούν οι Αρχές «να κάνουν ανεμπόδιστα και χωρίς επηρεασμούς την έρευνα που πρέπει να κάνουν».

Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης, εξέφρασε και αυτός τα συλλυπητήριά του, καταδικάζοντας «την άνανδρη δολοφονική, τρομοκρατική επίθεση. Απέναντι στους εγκληματίες που χτύπησαν, βρίσκονται όλοι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι Ελληνες. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία».

ΠΑΣΟΚ
Ζητά ένταση των μέτρων καταστολής!

Την ένταση των μέτρων καταστολής και αστυνομοκρατίας έσπευσε να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη χτεσινή δολοφονία του αστυνομικού στα Πατήσια. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και ενισχύοντας το κλίμα της «τρομο-λαγνείας», τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να ζητήσουν την ισχυροποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, που, όπως ισχυρίστηκαν, παρουσιάζουν συμπτώματα «χαλάρωσης»... Βέβαια, στο πλαίσιο της δικομματικής αντιπαράθεσης, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε με έμμεσο τρόπο την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών, καλώντας τους να «αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Με τον Γ. Παπανδρέου να κάνει λόγο για «ακυβέρνητη πολιτεία» και τον πολιτικό εκπρόσωπο, αρμόδιο για θέματα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη, για «έλλειψη πολιτικής ασφάλειας στη χώρα», και «μια νέα γενιά τρομοκρατών» που «εμφανίστηκε, με διαλυμένη την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επί της ουσίας τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών νόμων και την ενεργοποίηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, όπως, εξάλλου, έχει αποφασίσει η ΕΕ.

Ενδεικτικό των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει ψηλά στην «ατζέντα» του το θέμα της «τρομοκρατίας», ώστε να συντηρηθεί το κλίμα για την επιβολή νέων αντιδραστικών μέτρων, είναι ότι χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου για θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας και μετανάστευσης.

Εξάλλου, ο Χ. Καστανίδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο, δολοφονήθηκε ένα παιδί και, στη συνέχεια, καταλύθηκε η δημόσια τάξη στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας». Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει το κλίμα της «τρομοϋστερίας», κάλεσε «τους Ελληνες και τις Διωκτικές Αρχές, να κρατήσουν το φρόνημά τους υψηλό, ώστε να μην καμφθεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «αναβίωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα μας». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, με δηλώσεις του στο «Real Fm», ανέφερε ότι «υποχώρησε πάρα πολύ ο επαγγελματισμός της ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή η ικανότητά της να ανταποκρίνεται στο βαρύ και στο χαμηλότερο έγκλημα», υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «με το ζήτημα της τρομοκρατίας δεν ξεμπερδεύεις ποτέ». Από την πλευρά του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «η χώρα έχει μπει σε νέο κύκλο τρομοκρατίας, αίματος και εγκλήματος»...

ΛΑ.Ο.Σ.
Επιμένει για τον κεντροδεξιό πόλο

Την πρεμούρα του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, επανέλαβε και χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, αυτή τη φορά στην πολλοστή εμφάνισή του στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha». Προέβλεψε εκλογές Οκτώβρη ή Μάρτη και προειδοποίησε τους οπαδούς της ΝΔ ότι έρχεται στην εξουσία ο Γ. Παπανδρέου από λάθη, ανομήματα και συγκαλύψεις της σημερινής κυβέρνησης. Επέμεινε ότι μαζί Καραμανλής - Καρατζαφέρης ανατρέπουν αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα, κάλεσε τον Καραμανλή να ρωτήσει τη βάση της ΝΔ τι προτιμά; Παπανδρέου ή Καραμανλή-Καρατζαφέρη.

Περιέγραψε το στόχο του ως συγκυβέρνηση ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. από τώρα και αργότερα σύμπραξή τους προεκλογική. Περίπου απείλησε τον Καραμανλή ότι αμά τη προκηρύξει εκλογών, θα τείνει «ευήκοον ους» στους βουλευτές της ΝΔ που θα θελήσουν να κατέλθουν με τα ψηφοδέλτια του ΛΑ.Ο.Σ. Επαναλάμβανε διαρκώς ότι θέλει διάλογο και ότι αυτός πρώτα γίνεται μεταξύ «συγγενών».

Σκοπός του φυσικά η στήριξη του συστημικού διπολισμού και της ευρωενωσιακής πολιτικής του. Το περιέγραψε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδης, 15/6, στο ραδιοσταθμό «Real»: «(...) στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη μπορεί να φτιαχτεί ο κεντροδεξιός πόλος (...) η Ευρώπη έχει προκόψει με τις πολυκομματικές κυβερνήσεις (...) να περάσει και η Ελλάδα από τη φάση τη μεταπολιτευτική που ήταν η εναλλαγή των δύο κομμάτων στην εξουσία σε μια φάση πιο ευρωπαϊκή που θα είναι εναλλαγή των δύο πόλων, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς».

ΚΚΕ
Λαϊκή επαγρύπνηση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τη δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής:

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να προβληματιστεί για το ποιοι ωφελούνται από αυτές τις ενέργειες και ποιοι τις αξιοποιούν για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή, των προαποφασισμένων στην ΕΕ και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τρομοκρατικών νόμων και την ισχυροποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, που στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Η λαϊκή επαγρύπνηση και η κλιμάκωση της πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των πολύμορφων μηχανισμών που την υπηρετούν είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε είδους και μορφή προβοκάτσιας και αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού αστυνομικού».

ΒΟΥΛΗ
Καταδίκασαν τη δολοφονία

Σύντομες τοποθετήσεις για τη δολοφονία του αστυνομικού έκαναν χτες στη Βουλή οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σ. Σκοπελίτης τόνισε: «Θα ήθελα εκ μέρους του κόμματος μου να καταδικάσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στυγερή δολοφονία του αστυνομικού και να εκφράσω συνάμα τα πιο βαθιά συλλυπητήρια του κόμματός μου στην οικογένειά του.

Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι τέτοιες εγκληματικές ενέργειες κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν το λαϊκό κίνημα. Αντίθετα, στρέφονται εναντίον του. Και βέβαια δεν αντιμετωπίζονται αυτές οι ενέργειες με την έξαρση του αυταρχισμού και θα ήθελα να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την καταστολή του λαϊκού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ