Ολοένα και περισσότερο η διοργάνωση αρχίζει να μοιάζει με ένα πρωτάθλημα για λίγους, το οποίο ονειρεύονται οι διοργανωτές της
Sportidea |
Νικητής (τουλάχιστον προς το παρόν) στη μάχη συμφερόντων με την ΟΥΛΕΜΠ φαίνεται να είναι ο Τζόρτνι Μπερτομένου της Ευρωλίγκα |
ICON |
Για τη σεζόν που μας έρχεται. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι οι δύο ελληνικές ομάδες, που θα είναι σίγουρα παρούσες, μαζί με 4 ισπανικές και 3 ιταλικές. Ουσιαστικά, οι 22 ομάδες είναι γνωστές από τώρα (μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο υπήρχε η εκκρεμότητα που αφορούσε την πρωταθλήτρια Γερμανίας, η οποία θα ήταν μία εκ των Τέλεκομ Βόννης και Ολντενμπουργκ).
Οι 22 ομάδες που θα πάρουν μέρος στους ομίλους της κανονικής περιόδου είναι χωρισμένες σε 13, οι οποίες έχουν πάρει τριετές συμβόλαιο τύπου Α και 8 με μονοετές συμβόλαιο τύπου Β. Η φιναλίστ του Eurocup Κίμκι θα μετάσχει έχοντας μονοετές συμβόλαιο τύπου C.
Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου των μετόχων της Ευρωλίγκας επιβεβαιώθηκε ότι τα συμβόλαια Τύπου Α δίνονται σε 13 ομάδες που την τελευταία 3ετία πληρούσαν δύο βασικές προϋποθέσεις: α) Είχαν καλά αποτελέσματα στη διοργάνωση και β) έχουν σημαντικά έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται φυσικά ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μαζί με 4 ισπανικές (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ταού και Μάλαγα), δύο ιταλικές (Σιένα και Ρόμα, παρότι η τελευταία δεν κατάφερε φέτος να προκριθεί ούτε καν στα ημιτελικά των πλέι οφ της Ιταλίας), δύο τουρκικές (Εφές Πίλσεν και Φενερμπαχτσέ) και τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις, Μακάμπι.
Τα μονοετή συμβόλαια Τύπου Β δόθηκαν βάσει των αποτελεσμάτων που είχαν στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια στις πρωταθλήτριες Κροατίας (Τσιμπόνα), Γαλλίας (Βιλερμπάν), Γερμανίας (Βόννη ή Ολντενμπουργκ), Λιθουανίας (Λιέτουβος Ρίτας), Σερβίας (Παρτιζάν), Σλοβενίας (Ολίμπια Λ.), Πολωνίας (Πρόκομ Τρεφλ) και στη φιναλίστ Ιταλίας Αρμάνι Μιλάνο.
Από φέτος στη διοργάνωση θα διεξάγεται και προκριματικός γύρος και ειδικά για την Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον, αφού θα μετάσχει το Μαρούσι έως τρίτη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματα. Οι δύο πρώτοι νικητές αυτού του γύρου είναι αυτοί που θα πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης στην τελική φάση. Η Ευρωλίγκα έδωσε δύο wild cards (ελεύθερη συμμετοχή στη διοργάνωση), μια στην Αλμπα Βερολίνου, που απέτυχε παταγωδώς στο γερμανικό πρωτάθλημα, ωστόσο οι σχέσεις της με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκα Τζόρντι Μπερτομέου είναι άριστες και μία στη γαλλική ΛεΜαν, που αποκλείστηκε στα ημιτελικά του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά μετέχει στη διοργάνωση, τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και πέρα, οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν την παλιά αγαπημένη Μπενετόν Τρεβίζο, παρότι κι αυτή έφτασε μόνο μέχρι τα ημιτελικά των ιταλικών πλέι οφ, αλλά έχει επανακάμψει μετά τη δύσκολη τελευταία τριετία που πέρασε. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία μπορεί να έχει έως και 4 ομάδες στους ομίλους, μαζί με την Ισπανία, που είναι η μόνη που θα έχει σίγουρα 4. Επίσης, συμπεριέλαβε, εκτός από το Μαρούσι, και τις πρωταθλήτριες Βελγίου (Σαρλερουά), Λετονίας (Βέντσπιλς) και Ουκρανίας (Αζοβμας), καθώς και τη δευτεραθλήτρια Γαλλίας Ορλεάνη.
Icon |
Στον προκριματικό γύρο θα μετέχει το Μαρούσι που θα διεκδικήσει την είσοδο στους ομίλους |
Μαρούσι (3η θέση, Ελλάδα), Σαρλερουά (πρωταθλήτρια Βελγίου), Βέντσπιλς (πρωταθλήτρια Λετονίας).
Αζόβμας (πρωταθλήτρια Ουκρανίας), Λε Μαν (wild card).
Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (πρωταθλήτρια Κροατίας), Βιλερμπάν (πρωταθλήτρια Γαλλίας), Βόννη (πρωταθλήτρια Γερμανίας), Ολυμπιακός (φιναλίστ Ελλάδας), Παναθηναϊκός (πρωταθλητής Ελλάδας), Μακάμπι Τελ Αβίβ (πρωταθλήτρια Ισραήλ), Αρμάνι Τζινς Μιλάνο (φιναλίστ Ιταλίας), Λοτομάτικα Ρόμα (ημιτελικά Ιταλίας).
Λιέτουβος Ρίτας (πρωταθλήτρια Λιθουανίας), Ζαλγκίρις Κάουνας (φιναλίστ Λιθουανίας), Προκόμ (πρωταθλήτρια Πολωνίας), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (πρωταθλήτρια Ρωσίας), Παρτίζαν Βελιγραδίου (πρωταθλήτρια Σερβίας), Ολίμπια Λουμπλιάνας (πρωταθλήτρια Σλοβενίας), Ρεάλ Μαδρίτης (ημιτελικά Ισπανίας).
Τάου (φιναλίστ Ισπανίας), Μπαρτσελόνα (πρωταθλήτρια Ισπανίας), Ουνικάχα Μάλαγα (ημιτελικά Ισπανίας), Εφές Πίλσεν (πρωταθλήτρια Τουρκίας), Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (φιναλίστ Τουρκίας), Κίμκι (φιναλίστ Ρωσίας), νικητής προκριματικού (1) νικητής προκριματικού (2).