Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 2009 - αριθ. φύλλου: 10408

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Το εμπόριο επικαλύπτει τον πολιτισμό

Σε ποιον ανήκουν τα Μάρμαρα; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ο καπιταλισμός εκλαμβάνει και την πολιτιστική κληρονομιά ως εμπόρευμα. Στην υπόθεση της επιστροφής αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους συγκρούονται πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Τα μεγάλα μουσεία ενδυναμώνουν το ρόλο τους στο πλαίσιο του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού και το ζήτημα των επιστροφών περιπλέκεται όλο και περισσότερο. Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης, το ΚΚΕ σημείωνε σχετικά: «Οσο οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων του τουρισμού και της διασκέδασης θα εξακολουθούν να ρυθμίζουν την πολιτιστική πραγματικότητα και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ, οι κινήσεις για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων της Ζωφόρου του Παρθενώνα θα μένουν άκαρπες και οι σχετικές κυβερνητικές υποσχέσεις θα αποδεικνύονται ανέξοδοι λεονταρισμοί».


ΣΕΛ.  4   -   5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ανελέητη μάχη για την αστική εξουσία

Σύντομη αναφορά στο άγριο καλοκαίρι του 1945.


ΣΕΛ.  11  -  14
Πολυδιάστατος σύγχρονος χορός

Δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τοπίο της χορευτικής δημιουργίας συμπληρώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του, ξεκινά στις 16 του Ιούλη τις φετινές εκδηλώσεις του.


ΣΕΛ.  3
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2010
Πρόβα για κλειστό πρωτάθλημα

Ολοένα και περισσότερο η διοργάνωση αρχίζει να μοιάζει με ένα πρωτάθλημα για λίγους, το οποίο ονειρεύονται οι διοργανωτές της.


ΣΕΛ.  15
Μετά τις εξετάσεις τα ... «αδιέξοδα»

Οι λαϊκές οικογένειες, που τα παιδιά τους έδωσαν εξετάσεις, μετρούν μόρια και, μαζί, μετρούν το κόστος της επόμενης μέρας.


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δορυφόρος σεληνιακής αναγνώρισης

Πρώτο βήμα της αμερικανικής επανόδου στη Σελήνη. Σύντομο ιστορικό της εξερεύνησης της Σελήνης.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ