ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Καταστολή, διωγμοί και μεγαλύτερη φυλάκιση για τα θύματα του ιμπεριαλισμού

Αυτά τα μέτρα θα θέσει προς συζήτηση η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη βδομάδα

Την πιο αυστηρή τιμωρία των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ και την αθώωση των θυτών συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε χτες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το θέμα των μεταναστών.

Η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε ενόψει της Συνόδου Κορυφής - όπως επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών - για την «ανεξέλεγκτη είσοδο στα σύνορα της Ευρώπης μη νόμιμων μεταναστών, κυρίως μέσω δουλεμπόρων», όπως δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Πώς θα αντιμετωπίσουν η κυβέρνηση και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αυτό το ζήτημα; Τιμωρώντας και διώκοντας τα θύματα, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να ξεφύγουν από τις βόμβες και την εξαθλίωση. Συγκεκριμένα:

  • Με την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής, το βίαιο, δηλαδή, διωγμό των μεταναστών και προσφύγων. Σημείωσε, επίσης, για ακόμα μια φορά ότι θα πιεστεί η Τουρκία, ως χώρα η οποία φιλοδοξεί να μπει στην ΕΕ, να εφαρμόζει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχουν υπογραφεί.
  • Με «την ενίσχυση και μετεξέλιξη του FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ώστε η προσπάθεια φύλαξης των Ευρωπαϊκών Συνόρων που είναι θέμα των Κρατών - Μελών να είναι κοινοτική υπόθεση». Με την ένταση της καταστολής και της φύλαξης των συνόρων, γεγονός που ήδη οδηγεί στο θάνατο πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν από στεριά ή θάλασσα. Στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση βάζει στο ίδιο τσουβάλι «την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των δουλεμπόρων». Τη στιγμή που οι μετανάστες είναι θύματα του ιμπεριαλισμού και των δουλεμπόρων, ενώ οι τελευταίοι δρουν με την ανοχή των κυβερνήσεων των χωρών προέλευσης ή των χωρών - «περασμάτων». Πρόκειται για μεγάλα κυκλώματα και όσοι δουλέμποροι συλλαμβάνονται, πάντα «ξεφυτρώνουν» άλλοι στη θέση τους, το φαινόμενο δηλαδή παραμένει στο απυρόβλητο.
  • Με αυτή την έννοια και οι εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μακρογιαννάκη, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή να γίνουν κακουργηματικού χαρακτήρα οι ποινές για τους δουλεμπόρους, δεν αποτελούν λύση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης.
  • Επιπλέον από 3 μήνες ο ανώτατος χρόνος φυλάκισης των μεταναστών χωρίς χαρτιά επιμηκύνεται στους 12 μήνες. Μάλιστα αυτές τις φυλακές ο Χρ. Μακρογιαννάκης τις βάφτισε «Κέντρα Υποδοχής» όπου θα «φιλοξενούνται οι μη νόμιμοι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται»! Επικαλέστηκε ακόμα τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία επιτρέπει την επιμήκυνση της φυλάκισης μέχρι 12 μήνες.

Επίσης ο υπουργός υπερηφανεύτηκε ξανά για τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη μετανάστευση και κυρίως για το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θεσπίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη και επικυρώνει το χαρακτηρισμό «Ευρώπη - φρούριο».

Την πρόταση που είχε καταθέσει από τον περασμένο Δεκέμβρη για εκδίωξη, ουσιαστικά, των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας επανέφερε χτες με δήλωσή του ο νομάρχης Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Γ. Σγουρός, με αφορμή τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Ο νομάρχης εκφράζει τη ...λύπη του επειδή δεν υιοθετήθηκε η δική του πρόταση για σύσταση επιτροπής που θα έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση του θέματος - κάτι που θυμίζει ότι είχε στηρίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης - και αντί αυτής επελέγη η σύσταση άλλης. Αποδίδει δε την ενασχόληση της κυβέρνησης με το θέμα στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προοίμιο» τα μέτρα κατά των μεταναστών
  • Μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης τα αυταρχικά μέτρα κατά των μεταναστών
  • «Θα συνεχίσουμε μέχρι να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας για όλους τους Ελληνες», δηλώνει ο εκπρόσωπος, υποθάλποντας ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις

Ενταγμένα στην συνολικότερη επίθεση κατά του εργαζόμενου λαού είναι τα αυταρχικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση κατά των μεταναστών, αξιοποιώντας ταυτόχρονα το πρόβλημα για αποπροσανατολισμό και καλλιέργεια ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή αποτελούν ουσιαστικά το προοίμιο της επίθεσης που προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής στο πλαίσιο της υλοποίησης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, που πλήττουν καίρια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ασφάλειας, δείχνοντας ως «εχθρό» τους κατατρεγμένους μετανάστες, ακριβώς για να αποκρύψει ότι είναι η κυρίαρχη πολιτική του ευρωμονόδρομου που αποσαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη και σταθερή εργασία, διαλύει την παιδεία και την υγεία κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση βρίσκει άλλοθι στην άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ΛΑ.Ο.Σ. για να δικαιολογήσει τη λήψη πιο αυταρχικών μέτρων σε βάρος των μεταναστών, αλλά γενικότερα των λαϊκών αγώνων και δικαιωμάτων.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστών θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα, το οποίο θα προβληθεί και ως χειροπιαστή απόδειξη ότι έλαβε τάχα το μήνυμα των ευρωεκλογών. «Η προσπάθεια είναι διαρκής και θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας για όλους τους Ελληνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπερακοντίζοντας ταυτόχρονα κατά των μεταναστών. «Ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία μας αντέχουν μια ανεξέλεγκτη εγκατάσταση και άλλων μεταναστών στη χώρα μας, ιδίως με τους ρυθμούς των τελευταίων δύο-δυόμισι ετών», συνέχισε οργισμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «αποφασίστηκε η λήψη θεσμικών, πρακτικών-ουσιαστικών και νομικών μέτρων, ούτως ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα που να δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση μιας μη ευνομούμενης πολιτείας».

Οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση είναι δύο: «Πρώτον, να ανακοπεί η ροή μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα, ο κύριος όγκος των οποίων προέρχεται από την Τουρκία και δεύτερον, να επαναπατριστούν όσοι βρίσκονται παράνομα σήμερα στη χώρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της κυβέρνησης στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον «Αγιο Παντελεήμονα», ο εκπρόσωπος αρχικά ανέφερε ότι «όλες οι προσπάθειές μας κατατείνουν να μειώσουν την ένταση, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει», ενώ ανέβασε ξανά τους τόνους κατά των μεταναστών: «Με όλο το σεβασμό που έχουμε για τις ανάγκες και τις πιέσεις που δέχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι, σας είπα ότι η κοινωνία μας έχει και όρια, έχει αντοχές τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί».

Εκτός των άλλων μέτρων που ανακοίνωσαν οι Πρ. Παυλόπουλος και Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε η σύσταση Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου Μετανάστευσης, ενός «ευέλικτου οργάνου», η αρμοδιότητα του οποίου θα είναι να επιλαμβάνεται όλων των σχετικών θεμάτων. Να συντονίζει τις δράσεις. Να δίνει γρήγορες και πρακτικές λύσεις, όπου χρειάζεται. Να κάνει προτάσεις. Επικεφαλής του εν λόγω Συμβουλίου ορίστηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντ. Σγαρδέλης.

Επιστολή Καραμανλή

Προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει στο πρόβλημα, ο Κ. Καραμανλής, απέστειλε χτες επιστολή στον προεδρεύοντα της ΕΕ Τσέχο πρωθυπουργό ζητώντας να υπάρξει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα στο ζήτημα της «παράνομης μετανάστευσης». Στο πλαίσιο αυτό προτείνει μια «δέσμη μέτρων» τα οποία κινούνται στο πλαίσιο της απάνθρωπης κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Μεταξύ άλλων ζητά την ένταση των διαπραγματεύσεων της ΕΕ και την ολοκλήρωση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών (Τουρκία-Λιβύη), τη σύσταση «ευρωπαϊκού γραφείου υποστήριξης για το άσυλο», ενίσχυση των αστυνομικών επιχειρήσεων της Frontex, δέσμευση για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΠΑΣΟΚ
Βάζει στο στόχαστρο τους μετανάστες

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μπαίνουν οι μετανάστες, αφού σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αντιδραστικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και σε αγαστή σύμπλευση με την κυβέρνηση προτείνει μαζικές απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών, ένταση των μέτρων αστυνομοκρατίας και καταστολής και πλήρη επιβολή όλων των αντιμεταναστευτικών συμφωνιών της ΕΕ.

Σ' έναν ανταγωνισμό με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. για το ποιος διαθέτει τις πιο αντιδραστικές θέσεις για το κυνήγι των μεταναστών, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε χτες μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μια δέσμη οκτώ προτάσεων, οι οποίες κινούνται στη λογική των αντιδραστικών συμφωνιών της Σένγκεν, εμπλουτισμένες με ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Με πρόσχημα την «ασφάλεια του πολίτη», αλλά στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, που προωθούν οι εταίροι του δικομματισμού με την πολύτιμη συνδρομή του ΛΑ.Ο.Σ., ο Γ. Παπανδρέου, αφού πρώτα εντελώς επικοινωνιακά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει «τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι», αμέσως μετά πρότεινε:

-- «Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες». Μια πρόταση που μεταφράζεται σε μαζικά προγκρόμ εναντίον των μεταναστών και μαζικές απελάσεις.

-- «Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Και ειδικότερα σκληρή διεκδίκηση στην ΕΕ για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων». Σε πλήρη σύμπνοια με το πρόγραμμα ευρωκαταστολής που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητάει ακόμα περισσότερα μέτρα αστυνομοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε προσλήψεις και άλλων συνοριοφυλάκων.

-- «Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες». Οι μετανάστες να χρησιμοποιούνται δηλαδή για την παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματίες για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια χωρίς κανένα δικαίωμα να επαναπροωθούνται!!

-- Την εφαρμογή της «αναθεωρημένης Σύμβασης του Δουβλίνου που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων». Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι με τη σύμβαση αυτή που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφαιρείται οποιοδήποτε δικαίωμα από τον πρόσφυγα να επιλέξει το κράτος - μέλος που θα καταθέσει αίτημα ασύλου κάτι που οδηγεί πρακτικά οι άνθρωποι να επιλέγουν να κρύβονται παρά να υποβάλλουν αίτημα ασύλου και να μένουν παράνομοι στο πρώτο κράτος που εισέρχονται...

-- «Γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν». Αυτό σημαίνει ότι με συνοπτικές διαδικασίες και κάτω από μια ...«εκτίμηση» που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ χιλιάδες άνθρωποι που μπορεί να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή της, αν επιστρέψουν στη χώρα τους, θα επαναπροωθούνται.

-- «Εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία». Πρόκειται για κενού περιεχόμενου πρόταση, αφού η Τουρκία δε δέχεται την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, η οποία γίνεται και επικίνδυνη, αφού το ΠΑΣΟΚ προτείνει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο «πίεσης» και για τις ελληνοτουρκικές διμερείς σχέσεις...

Αφού ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε το αντιδραστικό πλέγμα των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια εντελώς υποκριτικά παρουσιάζοντας τις δυο τελευταίες υποστήριξε ότι χρειάζονται «σοβαρές πολιτικές στο χώρο της Παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας», για τους μετανάστες. Αλλά ακόμα και αυτές τις θέσεις φρόντισε να τις αποσυνδέσει από την κρατική εποπτεία και να μεταθέσει την ...«υλοποίησή» τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Τα θύματα του ιμπεριαλισμού φταίνε

Από την ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τους μετανάστες: «Η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα, προσπαθεί να το μετακυλήσει επικοινωνιακά για μετά τις εκλογές. Εν τω μεταξύ, οι Ελληνες πολίτες στενάζουν στις πλατείες, οι ασθενείς δεν βρίσκουν κρεβάτια στα νοσοκομεία διότι έχουν καταληφθεί από λαθρομετανάστες, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό εμφανίζει στοιχεία τριτοκοσμικής χώρας και αυτοί αναγγέλλουν χώρους υποδοχής μεταναστών». Γι' αυτό, λοιπόν, στενάζουν οι μικρομεσαίοι στις πλατείες, γι' αυτό και νοσεί το ΕΣΥ. Τα θύματα του ιμπεριαλισμού φταίνε που δεν κάθονται στις χώρες τους να τους βομβαρδίσουν οι ΝΑΤΟ/ΕΕ με την ησυχία τους. Οι φτωχοδιάβολοι φταίνε που απαξιώνεται ο δημόσιος τομέας σε όλες του τις πτυχές (Παιδεία, Υγεία, κλπ.) προκειμένου να θησαυρίζουν τρωκτικά στήνοντας ιδιωτικά μονοπώλια. Κομμάτι του συστήματός τους ο ΛΑ.Ο.Σ. και πολύτιμη εφεδρεία του, σπεύδει να το αθωώσει όποτε χρειάζεται, δαχτυλοδείχνοντας άλλους ως ενόχους για τα δεινά που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο ΛΑ.Ο.Σ. καλλιεργώντας την με ένταση της επιθετικότητας κατά των μεταναστών, σπρώχνοντας λαϊκές δυνάμεις σε αντιπαράθεση μαζί τους. Που σε συνδυασμό με την προβολή των αιτιών της άθλιας ζωής των ανθρώπων του μόχθου στην ύπαρξη μεταναστών και όχι στους κλέφτες του πλούτου, τους αστούς, τους υποτάσσει στον κοινό αντίπαλο Ελλήνων και μεταναστών. Κάνει εγκληματική πολιτική. Γι' αυτό και η λαϊκή πάλη πρέπει να αναπτυχθεί ενιαία από Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους ενάντια στην ίδια την πλουτοκρατία και ό,τι αυτή εκτρέφει. Και ταυτόχρονα να αποκρούσουν την πολιτική αλητεία του λαθραίου έμπορα των βασάνων των εξαθλιωμένων που προσφέρει υπηρεσίες στους πάτρωνές του εντός και εκτός Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ