ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΟΣΔΕ
Να μην πληρώσει η αγροτιά τα σπασμένα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην κατάφωρη κοροϊδία της αγροτιάς προχώρησε για άλλη μια φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με το θέμα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ).

Με αφορμή το ευρωπρόστιμο που επιβλήθηκε από την Κομισιόν για «κακοδιαχείριση» του ΟΣΔΕ για την περίοδο 1999 - 2004, ύψους 244 εκατ. ευρώ, βγήκε χτες ν' αναφέρει, όπως τον βόλευε, ότι γι' αυτό ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να αναφέρει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με ευαισθησία το θέμα. Ανέφερε επίσης ξανά ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ απαλλάσσονται από την καταβολή χρημάτων για της αιτήσεις ΟΔΣΕ. Ομως η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Και μάλιστα τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν παράνομα χαράτσια για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ ο Σ. Χαζτηγάκης ρίχνει νερό στο μύλο της δικομματικής κοροϊδίας και δίνει τροφή στο ΠΑΣΟΚ να κάνει το ίδιο. Ομως οι Ελληνες αγρότες πλήρωναν και πληρώνουν βαριά χαράτσια για το ΟΣΔΕ και η ΕΕ επιβάλλει για το ΟΣΔΕ βαριά πρόστιμα στη χώρα για λόγους διαχειριστικούς αλλά και εισπρακτικούς.

To KKE

Για το θέμα αυτό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε χτες ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τ' ακόλουθα:

«Η κυβέρνηση εμπαίζει και προκαλεί εκείνους τους φτωχομεσαίους αγρότες και συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν τους απαλλάσσει από το χαράτσι για την υποβολή αίτησης προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται όπως τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Με αυτή την επιλογή της η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης του αιτήματος των μεγαλοαγροτών να καταργηθούν και οι ελάχιστες επιδοτήσεις που κατευθύνονται στη φτωχομεσαία αγροτιά. Εξυπηρετεί την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ για γρήγορο και άμεσο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να μείνουν οι λίγοι μεγάλοι που θα συγκεντρώσουν τη γη και παραγωγή και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι.

Ολα αυτά τα χρόνια οι παρακρατήσεις μέρους των επιδοτήσεων, τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι παράνομες και καταχρηστικές, αφού απαγορεύεται το "τσεκούρεμά" τους, που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει το 35% της συνολικής.

Καλούμε τους αγρότες και συνταξιούχους να μην αποδεχτούν να πληρώσουν αυτό το χαράτσι αλλά να διεκδικήσουν το σύνολο των επιδοτήσεων που δικαιούνται και την επιστροφή όσων παράνομα και καταχρηστικά στο παρελθόν τους παρακράτησαν».

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Τεχνητή άνοδος το Μάρτη

Στο -8,1% η πτώση στο τρίμηνο

Ανοδο κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα το μήνα Μάρτη, η οποία όμως αποδίδεται σε τεχνικούς λόγους και συγκεκριμένα στη μεγάλη πτώση που είχε παρουσιαστεί το Μάρτη του 2008, με αποτέλεσμα η βάση σύγκρισης να είναι πολύ χαμηλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Μάρτη του 2009 εγκρίθηκαν από όλες τις πολεοδομίες της χώρας 4.719 οικοδομικές άδειες (αύξηση 19,1% σε σχέση με το Μάρτη του 2008), οι οποίες αντιστοιχούν σε 1.204,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (αύξηση 27,1%) και σε 4.601,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου (αύξηση 29,5%).

Αντίθετα, την περίοδο Γενάρη - Μάρτη 2009, συγκριτικά με την ίδια περσινή περίοδο, ο αριθμός των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών σημείωσε πτώση 8,1%, η οποία αντιστοιχεί σε πτώση 17,3% και 14,9% σε επιφάνεια και οικοδομικό όγκο αντίστοιχα. Ειδικότερα, την εξεταζόμενη περίοδο εκδόθηκαν 13.062 οικοδομικές άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3.109,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 12.159,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου.

Η κρίση στον τομέα των κατασκευών εκδηλώνεται μέσα από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των αδιάθετων (απούλητων) διαμερισμάτων, τα οποία, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, ανέρχονται σήμερα σε 250.000. Η αιτία της βέβαια εντοπίζεται στη κερδοσκοπική φούσκα στις τιμές των ακινήτων, που σημειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, η οποία εκτίναξε προς τα πάνω τις τιμές, οι οποίες σήμερα έχουν διαμορφωθεί σε απαγορευτικά επίπεδα για τα λαϊκά βαλάντια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι παρά τη μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης, η μείωση των τιμών των πωλούμενων νέων οικοδομών κινείται σε μικρά επίπεδα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δώρο 35 εκατ. στις αεροπορικές εταιρείες

Η ιδιωτικοποίηση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) - εκτός όλων των άλλων - σηματοδοτεί και την αναδιανομή υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων, 35 και πλέον εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην ετήσια επιδότηση των αποκαλούμενων «άγονων» αεροπορικών γραμμών.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προκήρυξε το διαγωνισμό για τις 24 αεροπορικές γραμμές που έχουν χαρακτηριστεί «άγονες», με προοπτική να αναδειχτεί έγκαιρα ο ανάδοχος, ο οποίος θα αναλάβει από την 1η Οκτώβρη 2009 και για τρία χρόνια, την εκμετάλλευση των προορισμών αυτών. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, το έργο αυτό το επιτελεί η «Ολυμπιακή», με ετήσια επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άνω των 35 εκατ. ευρώ.

Στο διαγωνισμό θα μετέχει η «Olympic Air», όπως μετονόμασε τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» ο Α. Βγενόπουλος της MIG. Αυτό προβλέπεται στη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση, ενώ και οι ιδιοκτήτες της «Aegean Airlines» έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται για την εκτέλεση δρομολογίων με επιδότηση.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), η οποία ουσιαστικά συναίνεσε στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου ΟΑ και την απόλυση των εργαζομένων, ...απειλεί τώρα την κυβέρνηση με «αντάρτικο αεροδρομίων μέσα στο καλοκαίρι», αν δεν προωθηθούν έως και την επόμενη βδομάδα, οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετατάξεις εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

«Παγανιά» για φόρους

Με προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους και πρόσθετα συνεργεία του φοροελεγκτικού μηχανισμού επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, να μαζέψει τα έσοδα και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Πρόκειται για τις συνήθεις επιλεκτικές πρακτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ πρώτα και κύρια σε βάρος μικροεπαγγελματιών. Η ουσία όμως βρίσκεται στις ίδιες τις νομοθετικές ρυθμίσεις με βάση τις οποίες έχουν εκχωρήσει τεράστιες διευκολύνσεις στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση - μετά και τις υποδείξεις από την Κομισιόν - επιχειρεί να δημιουργήσει «κλίμα» για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Και βέβαια όπως και τα προηγούμενα χρόνια - είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ - στο απυρόβλητο παραμένει μια μικρή δράκα κεφαλαιοκρατών (6.300 όλοι κι όλοι) που έχει φεσώσει την Εφορία με περισσότερα από 15 δισ. ευρώ...

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Αντ. Μπέζα συγκροτήθηκαν ειδικά συνεργεία ελέγχου, που στελεχώνονται με 400 εφοριακούς υπαλλήλους και ακόμη 300 υπαλλήλους από την ΥΠΕΕ, προκειμένου από την 1η του Ιούλη να ελέγχουν τα βιβλία των επιχειρήσεων στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Εύβοιας, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Πρέβεζας. Τα κλιμάκια της ΥΠΕΕ «πιάνουν δουλειά» στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές με κύριο αντικείμενο τις επιχειρήσεις τουριστικού κλάδου.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την ... «φορτώνουν» πριν το ξεπούλημα

Νέο πεδίο κερδοφορίας για την Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και τους ιδιώτες επενδυτές. Η «ΕΥΑΘ ΑΕ » και η θυγατρική της «ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ» υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την COSMOLINE ΑΕ, για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών και παροχής ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η σύμπραξη αυτή που θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία νέας εταιρείας, αφορά την εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών και την παροχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω του δικτύου της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης θα διατεθούν χώροι που διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ για την εγκατάσταση συστημάτων WiMAX από την COSMOLINE.

Είναι ολοφάνερο ότι οι κυβερνώντες έχοντας υπολογίσει τα δεδομένα της αγοράς, προσπαθούν να κάνουν την επιχείρηση όσο γίνεται πιο ελκυστική, στην προοπτική παραχώρησής της σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Το τελικό business plan αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2009. Η έναρξη των εργασιών εγκατάστασης των συστημάτων WiMAX σχεδιάζεται για το Δ' τρίμηνο του 2009 και η έναρξη των εργασιών του δικτύου οπτικών ινών το Β' εξάμηνο του 2010.

ΔΕΗ
«Αποθήκη» αμιάντου στο Νέο Φάληρο

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια και την πτώχευση μιας εξειδικευμένης ναυτιλιακής εταιρείας επικαλείται η διοίκηση της ΔΕΗ για να δικαιολογήσει τη μη απομάκρυνση από το εργοστάσιό της στο Νέο Φάληρο των αποβλήτων αμιάντου, που προέκυψαν από την εξυγίανση της μονάδας!

Απαντώντας σε καταγγελίες του Δήμου Πειραιά, η ΔΕΗ δηλώνει ότι ο αμίαντος φυλάσσεται όλο το 24ωρο σε κατάλληλους σάκους και ότι «δεν υπάρχει λόγος οιασδήποτε ανησυχίας για τη δημόσια υγεία». Προσθέτει ότι μετά την αδυναμία εξαγωγής του αμιάντου με πλοίο, ξεκίνησε τις διαδικασίες - χωρίς να προσδιορίζει τις σχετικές ημερομηνίες - για χερσαία μεταφορά των αποβλήτων και αναμένει σε σύντομο χρονικό διάστημα την έκδοση των διακρατικών αδειών.

Ο αμίαντος βρίσκεται στις σακούλες στο εργοστάσιο του Νέου Φαλήρου από τις 31 του Δεκέμβρη του 2007. Δεδομένου ότι οι εργασίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη του 2005, απόβλητα αμιάντου βρίσκονται αποθηκευμένα στο χώρο κάτι λιγότερο από 4 χρόνια!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ