ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Απάντηση ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Μετανάστες εργάτες στις βιοτεχνίες φασόν στα Πατήσια. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν απλήρωτοι
Μετανάστες εργάτες στις βιοτεχνίες φασόν στα Πατήσια. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν απλήρωτοι
Προετοιμάζεται καθημερινά το έδαφος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από πολιτικά κόμματα, φορείς, επιτροπές κ.ά. ούτως ώστε, όχι μόνο να μη συναντήσουν αντιδράσεις τα κυβερνητικά κατασταλτικά μέτρα κατά των μεταναστών, που θα ενταθούν, αλλά να έχουν και την πλήρη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων.

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που στη διαμόρφωσή τους πρωτοστάτησε η κυβέρνηση, είναι σαφείς: Στις χώρες της ΕΕ θα εισέρχονται τόσοι μετανάστες, όσους χρειάζεται η αγορά, οι επιχειρήσεις ως φθηνά εργατικά χέρια, ακόμα και όταν πρόκειται για υψηλά ειδικευμένους. Θα παραμένουν στην ΕΕ για όσο διάστημα έχουν δουλειά. Με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο, που δρομολογήθηκε πρόσφατα, εντείνεται η καταστολή και το φακέλωμα των αιτούντων άσυλο. Πρόκειται για μέτρα που πλήττουν συνολικά τους εργαζόμενους, καθώς ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, διευρύνεται το φακέλωμα με πιο σύγχρονα μέσα, διασπάται η ενότητα της εργατικής τάξης, καθώς οι φοβισμένοι μετανάστες εργάτες θα απέχουν από κάθε αγώνα για τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα κάτω από το φόβο της απόλυσης, η οποία θα ισοδυναμεί με απέλαση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ποινικοποιεί τη μετανάστευση που δεν είναι απαραίτητη για την καπιταλιστική οικονομία. Διατείνεται ότι το «πρόβλημα» της μετανάστευσης θα λυθεί με την ενίσχυση των ίδιων πολιτικών που το έχουν δημιουργήσει. Το ΠΑΣΟΚ, πιστό στην πολιτική της ΕΕ που και το ίδιο ως κυβέρνηση εφάρμοσε, συμφωνεί με αυτά τα μέτρα προβάλλοντας προσχηματικά την «ασφάλεια του πολίτη» και προτείνει ακριβώς ό,τι και η κυβέρνηση: «Μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση», ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, σχεδιασμένη προσέλκυση του εργατικού δυναμικού για εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες, συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία και επαναπροωθήσεις. Στην ίδια λογική κινείται και ο ΛΑ.Ο.Σ. Αλλά και ο ΣΥΝ, που διαρκώς αναμασά ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από εργατικά χέρια και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις κοινοτικές Οδηγίες, τη στιγμή που η κυβέρνηση αυτό ακριβώς κάνει!


Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες μετά την Κυβερνητική Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, προωθεί άμεσα:

  • Την υπογραφή και τήρηση συμφωνιών επανεισδοχής, το βίαιο, δηλαδή διωγμό των μεταναστών και προσφύγων. Να πιεστεί η Τουρκία, ως χώρα η οποία φιλοδοξεί να μπει στην ΕΕ, να εφαρμόζει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχουν υπογραφεί.
  • Την «ενίσχυση και μετεξέλιξη της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ώστε η προσπάθεια φύλαξης των Ευρωπαϊκών Συνόρων, που είναι θέμα των κρατών - μελών, να είναι κοινοτική υπόθεση». Την ένταση της καταστολής και της φύλαξης των συνόρων, γεγονός που ήδη οδηγεί στο θάνατο πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν από στεριά ή θάλασσα, σε καμία περίπτωση πάντως δεν τους αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές.
  • Μάλιστα, η κυβέρνηση βάζει στο ίδιο τσουβάλι «την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των δουλεμπόρων». Τη στιγμή που οι μετανάστες είναι θύματα του ιμπεριαλισμού και των δουλεμπόρων, ενώ οι τελευταίοι δρουν με την ανοχή των κυβερνήσεων των χωρών προέλευσης ή των χωρών - «περασμάτων». Πρόκειται για μεγάλα κυκλώματα και όσοι δουλέμποροι συλλαμβάνονται, πάντα «ξεφυτρώνουν» άλλοι στη θέση τους, το φαινόμενο, δηλαδή παραμένει στο απυρόβλητο.
  • Επιπλέον, από 3 μήνες ο ανώτατος χρόνος φυλάκισης των μεταναστών χωρίς χαρτιά επιμηκύνεται στους 12 μήνες. Μάλιστα αυτές τις φυλακές ο Χρ. Μαρκογιαννάκης τις βάφτισε «Κέντρα Υποδοχής» όπου θα «φιλοξενούνται οι μη νόμιμοι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται»! Επικαλέστηκε ακόμα τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία επιτρέπει την επιμήκυνση της φυλάκισης μέχρι 12 μήνες.

Σε άθλιες συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν χιλιάδες μετανάστες με τις οικογένειές τους. Η φωτ. από κατοικία Αφγανών στον Αγιο Παντελεήμονα
Σε άθλιες συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν χιλιάδες μετανάστες με τις οικογένειές τους. Η φωτ. από κατοικία Αφγανών στον Αγιο Παντελεήμονα
Ξέρουν ότι οι μεταναστευτικές ροές στο επόμενο διάστημα θα αυξηθούν. Τις δημιουργούν οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, η δράση των μονοπωλίων στις χώρες αυτές, το ξεζούμισμα ολόκληρων λαών, ακόμα και μικρών παιδιών που δουλεύουν σχεδόν τσάμπα αυγατίζοντας τα καπιταλιστικά κέρδη. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Τα μέτρα τους όμως, μόνο υπέρ των λαών δεν είναι. Είναι υπέρ των κερδών. Δεν προσφέρουν λύσεις υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, αλλά υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που ζουν στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι δεν έχουν ούτε άμεσο, ούτε μακροπρόθεσμο συμφέρον από τα κατασταλτικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση (βλέπε δημοσιεύματα για μαμούθ επιχειρήσεις - «σκούπα», για στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Ασπρόπυργο, στην Πάτρα, κλπ). Πρέπει να σκεφτούν: Υπήρχε αυτό το μεγάλο κύμα μεταναστών πριν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στα Βαλκάνια και αλλού; Επίσης, όλα τα προβλήματα, τα οποία οξύνονται με τον απάνθρωπο συνωστισμό των μεταναστών στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν και πριν; Οπως η ανεργία, η εγκληματικότητα, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η έλλειψη υποδομών πρόνοιας, η κοινωνική πολιτική;

Ο συνωστισμός των μεταναστών σε κάποιες περιοχές της χώρας - ένα υπαρκτό πρόβλημα, για το οποίο δεν ευθύνονται ούτε οι κάτοικοι, ούτε οι μετανάστες - έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις (πχ παλιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους, Πάτρα κ.ά.). Οι πολιτικές της ΕΕ και η εφαρμογή τους από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο που ταλανίζει τόσο τους μετανάστες, όσο και τους κατοίκους, τους εργαζόμενους.


Ρεπορτάζ: Ελένη ΜΑΪΛΗ


Η πραγματική αιτία για την αύξηση των μεταναστευτικών «ρευμάτων»

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την άμεση σύνδεση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και άλλων επεμβάσεων με την «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών

Τα κόμματα στην πλειοψηφία τους σιγοντάρουν και ανασκαλεύουν ρατσιστικές αντιλήψεις για τους μετανάστες. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ ζητούν να διωχτούν, να επαναπροωθούνται, να απελαύνονται. Ούτε λίγο ούτε πολύ διαμορφώνεται έντεχνα ή και χοντροκομμένα η θέση: Να φύγουν, να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Αποφεύγουν βέβαια, συστηματικά και συνειδητά τα κόμματα του κεφαλαίου να πουν γιατί βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, όπως και γιατί παραμένουν εδώ. Η αιτία είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως αυτές εκφράζονται σε κάθε περιοχή και χώρα.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα - σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας - συλληφθέντων μεταναστών για παράνομη είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα (σ.σ. οι παρακάτω αριθμοί αυξάνονται αν υπολογιστούν αυτοί που εισήλθαν αλλά δεν συνελήφθησαν και αυτοί που κατάφεραν να νομιμοποιηθούν):

  • Παλαιστίνιοι: Ενώ το 2003 συνελήφθησαν 785, σταδιακά ο αριθμός αυξάνεται και συνδέεται άμεσα με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις όπως εκφράζονται στην ευρύτερη περιοχή. Το 2006 ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στους 2.847, το 2007 στους 5.135 και το 2008 στους 4.593.
  • Ιρακινοί: Το Μάρτη του 2003 ξεκίνησαν οι βομβαδισμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ. Ωστόσο, οι συνέπειες του εμπάργκο από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1991 (πείνα, έλλειψη φαρμάκων, εξαθλίωση) αποτυπώνονται στις μεταναστευτικές ροές ήδη από το 2001 οπότε ο αριθμός των συλληφθέντων Ιρακινών ανέρχεται στις 8.379. Οσο συνεχίζεται η αμερικάνικη κατοχή στο Ιράκ, τα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα αυξάνονται. Το 2007 οι συλλήψεις εκτοξεύονται στις 12.549 και το 2008 στις 15.940.
  • Αφγανοί: Το 2001 ξεκίνησε η ΝΑΤΟική κατοχή στο Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τη χώρα κυνηγημένοι χιλιάδες άνθρωποι. Οι συλλήψεις των Αφγανών προσφύγων εκείνη τη χρονιά έφτασαν τις 2.234. Με την κατοχή να παραμένει, τις καθημερινές δολοφονίες, την πείνα να μαστίζει τον αφγανικό λαό, οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται. Το 2006 συλλαμβάνονται 5.260, το 2007, 11.611 και το 2008, 25.577!

Αυτά αναφέρουμε ενδεικτικά. Για όλους αυτούς που ζητούν να γυρίσουν οι μετανάστες κι οι πρόσφυγες «από κει που ήρθαν». Και μάλιστα το πλασάρουν και σαν την πιο ενδεδειγμένη λύση. Να φύγουν και να πάνε πού; Στις κρεατομηχανές των ΗΠΑ, της ΕΕ και των άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων; Και ποιοι τους ζητούν να φύγουν; Οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών, της πλουτοκρατίας, των μονοπωλίων, που βάζουν ακόμα και μικρά παιδιά να δουλεύουν για τα ασύλληπτα κέρδη τους; Σε αυτούς τώρα οι μετανάστες τους «χαλάνε τη μόστρα», ενώ όταν ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονται στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού, απλά «λυπούνται» και συνιστούν «ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές»!

Οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός, όχι μόνο δεν έχουν καμιά θέση δίπλα σε αυτές τις αντιλήψεις, αλλά πρέπει να αποδοκιμάσουν όσους τις προβάλλουν σαν «λαϊκή απαίτηση».


Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Από το σχολείο των μεταναστών που λειτουργεί στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας
Από το σχολείο των μεταναστών που λειτουργεί στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας
Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και διατυπώσει θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών προς όφελος των ίδιων και των Ελλήνων εργαζομένων. Απαιτεί:

1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών, οι φυλακίσεις μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν χαρτιά. Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν, και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

2. Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παραβόλων και των προστίμων. Διευκόλυνση οικογενειακής επανένωσης, κόντρα στη σχετική Οδηγία.

3. Ασυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές Οδηγίες.

4. Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ.

5. Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες.

6. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Οχι στη φυλάκισή τους και στην επαναπροώθηση.

7. Σεβασμός των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων. Να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο στο Σχιστό.

8. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση και μόνο εφόσον το επιθυμούν.

9. Η πολιτική τους ωθεί τους μετανάστες στην απόγνωση και την αναξιοπρέπεια. Δίνει τροφή στο ρατσισμό και τη δράση ακροδεξιών ρατσιστικών συμμοριών (γεγονότα ενάντια στους μετανάστες του Εφετείου, συμμορίες σε Ν. Ιωνία - Λαμπρινή). Οι μετανάστες δεν είναι περισσότερο «εγκληματίες» από όσο άλλοι, εκτός κι αν τους ωθήσουμε να γίνουν με τη δική μας εγκληματική πολιτική.

10. Οχι στα νέα μέτρα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων και ανάθεσης της φρούρησής τους στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ