ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούνη 2009
Σελ. /32
Ενας στους εννιά Αμερικανούς τρώει με κουπόνια!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η φτώχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η οικονομική κρίση σπρώχνει στο περιθώριο και την απόλυτη εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, ένας στους εννέα Αμερικανούς κάνει χρήση των ομοσπονδιακών κουπονιών για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς η βαθιά ύφεση που έχει ενσκήψει στη χώρα ώθησε άλλους 591.000 ανθρώπους να ενταχθούν στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πείνας, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.

Ο αριθμός των πολιτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυξήθηκε κατά 2%, στα 33,2 εκατ. ανθρώπων, το Μάρτη. Πρόκειται για αριθμό - ρεκόρ, το οποίο σημειώνεται επί τέσσερις συναπτούς μήνες, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Κατά μέσον όρο, το πρόγραμμα παρέχει βοήθεια ύψους 113,97 δολαρίων κατ' άτομο το μήνα.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί έξω για τις οικογένειες που αγωνίζονται και θα συνεχίσει να είναι για πολλούς μήνες ακόμα», δήλωσε ο Τζιμ Ουέιλ, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνας και Δράσης για τα Τρόφιμα (Food Research and Action Center).

«Είναι πολύ πιθανόν οι αριθμοί να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, καθώς η αναστροφή της τάσης αύξησης της ανεργίας και μείωσης των μισθών συνήθως σημειώνεται με καθυστέρηση, μετά την ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας», πρόσθεσε.

Σε 20 Πολιτείες, έως και ένας στους οκτώ πολίτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ανέφερε το FRAC.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει σημειώσει ταχεία συρρίκνωση από το περασμένο φθινόπωρο, καταγράφοντας απώλειες 6 εκατ. θέσεων εργασίας από την έναρξη του 2008. Προβλέπονται περαιτέρω απολύσεις, καθώς η ύφεση γενικεύεται.

Το Κογκρέσο κατένειμε περίπου 54 δισ. δολάρια για κουπόνια τροφίμων το τρέχον οικονομικό έτος, ποσό αξιοσημείωτα αυξημένο από την περασμένη χρονιά (39 δισ. δολάρια).

Για το επόμενο οικονομικό έτος, που αρχίζει στις ΗΠΑ την 1η Οκτώβρη, το κόστος του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 60 δισ. δολάρια. Γεγονός που προδικάζει την εξαθλίωση και περιθωριοποίηση χιλιάδων ακόμη Αμερικανών εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των ΗΠΑ, ο αριθμός των δικαιούχων του ειδικού προγράμματος για σίτιση με κουπόνια αυξήθηκε θεαματικά στο διάστημα Φλεβάρη 2008 - Φλεβάρη 2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός αυξήθηκε πολύ περισσότερο στις Πολιτείες όπου έκλεισαν πολλά εργοστάσια και απολύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Ετσι, στο Αϊντάχο ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε κατά 34,6%, στη Γιούτα κατά 32,8% , στη Νεβάδα κατά 31,4%, στη Φλόριδα κατά 30,9%. Εντυπωσιακοί είναι, επίσης, οι αριθμοί των ανθρώπων που ζουν με κουπόνια. Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι στο Τέξας έφθασαν τα 2.932.224, στην Καλιφόρνια 2.588.728, στη Νέα Υόρκη 2.246.664!

Η «τυφλή» Δικαιοσύνη

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που λυμαίνονται μεγάλο μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων του «μαύρου χρυσού» δεν αρκούνται μόνο στις ...καλές υπηρεσίες των κυβερνήσεων των χωρών όπου είναι εγκατεστημένες. Δε διστάζουν να πάρουν οι ίδιες το νόμο στα χέρια τους, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η γνωστή αγγλοολλανδική εταιρεία «Shell», η οποία κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία στη δεκαετία του 1990.

Εκατοντάδες Νιγηριανοί έχουν καταθέσει μήνυση σε βάρος της «Shell» για τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις του Κεν Σάρο-Ουίουα και άλλων ηγετών του κινήματος της φυλής των Ογκόνι στο Δέλτα του Νίγηρα. O Κεν Σάρο-Ουίουα ήταν ο πιο γνωστός Νιγηριανός συγγραφέας και τέθηκε επικεφαλής του κινήματος που κατήγγειλε τη μόλυνση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εταιρεία σε συνεργασία με το καθεστώς που κυβερνούσε τότε τη χώρα. Η εταιρεία κατηγορείται ακόμη για ανάμειξη στη σύλληψη, το βασανισμό και την εξορία του αδελφού του Σάρο-Ουίουα, του Οουενς Ουίουα και άλλες επιθέσεις εναντίον μελών του κινήματος.

Μετά από 19 χρόνια κωλυσιεργίας εκ μέρους της «Shell», την περασμένη Τετάρτη είχε ορισθεί η δίκη των υπεύθυνων της εταιρείας. Μόνο που όσοι προσήλθαν στο δικαστήριο βρήκαν θυροκολλημένη μια ανακοίνωση ότι «η δίκη αναβάλλεται επ' αόριστον»!

Ηταν προφανές. Η «τυφλή» δικαιοσύνη έκανε για μια ακόμη φορά το καθήκον της... και όλα δείχνουν ότι η «μεγάλη αδελφή» θα συνεχίσει ανενόχλητη το θεάρεστο έργο της στη Νιγηρία με το πολύ πετρέλαιο.

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αλματώδη άνοδο παρουσίασε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο στη Γαλλία, αγγίζοντας το 8,6% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού της χώρας, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πλήττεται από την πλέον παρατεταμένη μεταπολεμική ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας, INSEE, οι άνεργοι αυξήθηκαν στο εν λόγω διάστημα κατά 1,1%, συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Η βιομηχανία και οι εξαγωγές της Γαλλίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Στις 532.000 υπολογίζεται ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που έχασαν τη δουλειά τους το Μάη, καθώς η αγορά εργασίας επέδειξε ελάχιστα σημεία βελτίωσης μετά τη μικρή υποχώρηση της ύφεσης, σύμφωνα με ανεπίσημη (ιδιωτική) έρευνα. Ο δείκτης της εταιρείας υπηρεσιών απασχόλησης ADP Employer Services κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 525.000 απώλειες θέσεων. Η ανοδική ανεργία υποσκελίζει τις καταναλωτικές δαπάνες, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάκαμψη.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων έβαλαν «λουκέτο» στη Ρουμανία, από την 1η Γενάρη 2009, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Γραμματεία Εμπορίου (ONRC). Στις εταιρείες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους περιλαμβάνονται - σύμφωνα με την ONRC - και 63 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται περίπου 4.000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Εξάλλου, 111 επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων και 70 επιχειρήσεις αυστριακών συμφερόντων σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ