ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Καταγγέλλει την ωμή παρέμβαση της δικαιοσύνης

Ανοιχτή επιστολή προς την εισαγγελέα Κέρκυρας, με εντολή της οποίας συνδικαλιστής καλείται να δώσει εξηγήσεις για ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο του ενάντια στην απόλυση του Ν. Νικολόπουλου

Την ωμή παρέμβαση της δικαιοσύνης, η οποία επιχειρεί να ποινικοποιήσει ακόμα και τις ανακοινώσεις των ταξικών δυνάμεων, καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανοιχτή επιστολή προς την εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, Νταϊρούση Χαρίκλεια. Στην επιστολή σημειώνεται:

«Το ΠΑΜΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας μας θεωρεί απαράδεκτη και επικίνδυνη την εντολή σας στην αστυνομία να καλέσει τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας συνάδελφο Παναγιώτη Μπάνο να δώσει εξηγήσεις για την ανακοίνωση του Σωματείου τον περασμένο Γενάρη, που αναφερόταν στην παράνομη απόλυση εργαζομένου από την πολυεθνική "Τζάμπο". Καταλαβαίνουμε ότι εκτελείτε τις "παραγγελίες" του Προέδρου του Αρείου Πάγου για την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, την κατατρομοκράτησή τους και την υποταγή τους στις αυθαιρεσίες της κάθε εργοδοσίας.

Με αυτή σας την εντολή επιβεβαιώνετε ότι στόχος σας είναι όχι η απονομή "δικαιοσύνης", όπως είναι ο ρόλος σας, αλλά η επιβράβευση του "δίκαιου" της πολυεθνικής να ποδοπατά κάθε δικαίωμα των εργαζομένων, να τους τρομοκρατεί, να τους απολύει, να τους εκβιάζει, να προσπαθεί να τους εξαγοράσει.

Γιατί έτσι έχουν τα γεγονότα και είμαστε σίγουροι ότι τα ξέρετε, όπως τα ξέρουν και ανώτεροί σας, αφού εμείς, σαν ΠΑΜΕ, τους έχουμε ενημερώσει. Αλήθεια, ρωτήστε τον κύριο Σανιδά, η αγωγή που κατέθεσε ο απολυμένος εργαζόμενος για εκβιασμό, απειλές τρομοκράτησης, εξαγοράς του από ανθρώπους της εργοδοσίας για λογαριασμό της, γιατί παραμένουν στα συρτάρια; Πόσες φορές εσείς έχετε παρέμβει, κυρία εισαγγελέα, για να επιβάλετε το νόμο στις παραβιάσεις σε βάρος των εργαζομένων στο νησί σας; Για παράνομες απολύσεις, για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, για εργαζόμενους που παρέμειναν απλήρωτοι, για κατάργηση ΣΣΕ, για τραμπούκικες ενέργειες από τους εργοδότες και τους μηχανισμούς τους;

Δικαστές στο πλευρό της εργοδοσίας

Πόσες φορές έχετε παρέμβει σε επιβεβαιωμένα εργατικά ατυχήματα - εμείς τα λέμε δολοφονίες εργατών - στους χώρους δουλειάς όταν διαπιστώνονται τα ανύπαρκτα και λειψά μέτρα ασφάλειας από τους εργοδότες; Ξέρετε πολλούς από αυτούς να βρίσκονται στη φυλακή; Μήπως, κυρία εισαγγελέα, ξέρετε να μας πληροφορήσετε γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, πλην ορισμένων φωτεινών εξαιρέσεων, κρίνονται από όλους εσάς τους δικαστές παράνομες και καταχρηστικές; Γιατί τις εκδικάζετε σε χρόνο εξπρές, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις προσφυγές των εργαζομένων για παράβαση της νομοθεσίας από τους εργοδότες τις εκδικάζετε μετά από χρόνια και αν τις εκδικάσετε;

Η δικαιοσύνη που υπηρετείτε, κυρία εισαγγελέα, ούτε ανεξάρτητη είναι, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, ούτε τυφλή, όπως ισχυρίζονται μερικοί. Είναι ταξική, υπηρετεί τα συμφέροντα της τάξης που έχει την εξουσία. Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση της πολυεθνικής "Τζάμπο". Είναι όχι μόνο άδικη, αλλά στέκεται και εχθρικά απέναντι στους εργαζόμενους και στα συμφέροντά τους.

Εμείς σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σαν ΠΑΜΕ, ποτέ δε θα συμβιβαστούμε με το σημερινό ρόλο που έχει αναθέσει η κυρίαρχη τάξη στη δικαιοσύνη. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να δικαιωθούν οι συνάδελφοί μας που διώκονται. Το δίκαιο του ισχυρού εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα το αντιπαλέψουμε. Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και θα αγωνιστούμε να μπορούμε να συνδικαλιζόμαστε, να διεκδικούμε, να παλεύουμε για καλύτερη ζωή με δικαιώματα και καμία κλίση για απολογία, καμία εισαγγελική εντολή ή οποιαδήποτε μέτρα σε βάρος μας δε θα μας σταματήσουν. Εμείς θα κάνουμε νόμο και θα τον εφαρμόσουμε το δίκαιο του εργάτη».

ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Στη Θεσσαλονίκη το νέο κρούσμα

Σε απολογία για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, καλούνται τέσσερις συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, έξω από κατάστημα της «Τζάμπο», στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, έξω από κατάστημα της «Τζάμπο», στη Θεσσαλονίκη
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι δικαστικές διώξεις σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου από τα καταστήματα της πολυεθνικής «ΤΖΑΜΠΟ». Χθες, στη βάση σχετικής δικογραφίας, τέσσερις συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τη Θεσσαλονίκη, ανάμεσά τους και μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, κλήθηκαν να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην πόλη το προηγούμενο διάστημα έξω από τα καταστήματα «ΤΖΑΜΠΟ».

Η νέα εξέλιξη έρχεται δύο μέρες μετά την κλήση σε απολογία που έλαβε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, Παναγιώτης Μπάνος. Την ίδια ώρα, 48 ακόμα μηνύσεις και αγωγές, που κατέθεσε η εργοδοσία σε βάρος συνδικάτων και συνδικαλιστών, εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση και «τυφλή» Δικαιοσύνη στοχοποιούν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, επειδή με τη δράση τους στέκονται εμπόδιο στα σχέδια να συρθούν οι εργαζόμενοι στη συναίνεση και την υποταγή, προϋπόθεση αναγκαία για το κεφάλαιο στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την κρίση με το λιγότερο δυνατό κόστος για την κερδοφορία του.

Καταγγέλλοντας τη νέα τρομοκρατική επίθεση, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι οι δικαστικές διώξεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν τον αγώνα της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο κλάδο, αλλά και τον αγώνα για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να απαντήσουν σε όλους αυτούς, που, παραμονές των ευρωεκλογών, τους καλούν να υποταχθούν στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. «Στη δημοκρατία της υποταγής στο κεφάλαιο, απαντάμε με τη δημοκρατία της αλληλεγγύης και των αγώνων της εργατικής τάξης», τονίζει. Το πογκρόμ διώξεων καταγγέλλει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καλώντας κάθε εργαζόμενο και σωματείο να αντιτάξει μέτωπο αντίστασης κατά της εργοδοτικής - κρατικής - δικαστικής καταστολής.

ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η δίωξη να απαντηθεί και στην κάλπη

Τη δίωξη του προέδρου του ταξικού σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας και στελέχους του ΚΚΕ Μπάνο Παναγιώτη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ. Χτες, ο δικηγόρος του συνδικαλιστή παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας και παρέλαβε τη δικογραφία για να τη μελετήσει. Η ενέργεια της Εισαγγελίας «εντάσσεται στην επιχείρηση της κυβέρνησης της ΝΔ να τρομοκρατήσει και να καταστείλει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Είναι συνέχεια της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, των κατασταλτικών νόμων και μέτρων που έχουν ληφθεί σε όλη την ΕΕ», υπογραμμίζει τη ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

«Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας επίθεσης στο εργατικό κίνημα και στρέφεται συνολικά κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος. Αναβιώνει το μακαρθισμό και το χαφιεδισμό. Ενεργοποιεί το ιδιώνυμο και καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο μέχρι τώρα με αίμα και αγώνες δικαίωμα στη συλλογική και συνδικαλιστική δράση. Επιχειρεί να φιμώσει τη φωνή του ταξικού συνδικάτου ποινικοποιώντας ακόμα και την ανακοίνωση που εξέδωσε επειδή αυτή υπερασπίστηκε τον απολυμένο εργαζόμενο της πολυεθνικής», τονίζει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Καλεί την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα να δώσει περήφανη ταξική αγωνιστική απάντηση και να καταδικάσει την απαράδεκτη εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας, κάθε κρατική δράση κατά της εργατικής τάξης και του οργανωμένου κινήματός της. Να απαντήσει με ταξική αλληλεγγύη, ανυποχώρητο αντιμονοπωλιακό αγώνα, με ανασύνταξη και αντεπίθεση. Ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ που στηρίζει την εργατική και λαϊκή πάλη κόντρα στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία και τις εντολές των πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ