ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Στο κενό η προσπάθεια να χτυπηθεί το σωματείο

Κάτω από την πίεση του αγώνα, κατέρρευσε η προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει δικαστικά τις κινητοποιήσεις

Με όπλα την ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, οι εργαζόμενοι εμπόδισαν την επίθεση στο σωματείο τους (φωτ. από την προχτεσινή κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά)
Με όπλα την ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, οι εργαζόμενοι εμπόδισαν την επίθεση στο σωματείο τους (φωτ. από την προχτεσινή κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά)
«Ως αβάσιμη» απέρριψε χτες το δικαστήριο την αγωγή της εργοδοσίας για την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ». Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία, που καταγράφει η ταξική σκληρή μάχη που δίνουν επί 10 βδομάδες οι εργαζόμενοι, υψώνοντας το ανάστημά τους στον πολυεθνικό όμιλο Δαυίδ και την αντιλαϊκή πολιτική που τον αποθρασύνει, για να αποκρούσουν την επίθεση στις θέσεις εργασίας τους - ήδη, έχουν απολυθεί 9 - και τα εργασιακά τους δικαιώματα, διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων, την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η ατσαλένια ταξική ενότητα των εργαζομένων, η απόφασή τους να υπερασπιστούν τη ψυχή του αγώνα τους, την Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων, η πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που η εργατική τάξη εκδηλώνει με κάθε τρόπο στον αγώνα τους, αλλά και το δίκιο των αιτημάτων τους, έφεραν αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει η εργοδότρια εταιρεία - θυγατρική του ομίλου Δαυίδ - και ακυρώθηκε έτσι η προσπάθεια της εργοδοσίας να «σπάσει» τον αγώνα, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και κυρίως να αποδυναμώσει το κλαδικό τους σωματείο, την Πανελλήνια Ενωση.

Πιο συγκεκριμένα, η εργοδοσία με την αγωγή της αξίωνε να χαρακτηριστεί η απεργιακή μάχη των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική, να απαγορευτεί κάθε απεργία στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα και να καταδικαστούν ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής γραμματέας του κλαδικού σωματείου σε χρηματικές ποινές και ποινή φυλάκισης 6 μηνών ο καθένας.

Καταχρηστικές οι απολύσεις

Ιδιαίτερη σημασία έχει το σκεπτικό για την απόρριψη της αγωγής. Σε ό,τι αφορά τις 9 απολύσεις, τις χαρακτηρίζει «καταχρηστικές», καθώς, όπως αναφέρεται, «δεν έγιναν για οικονομοτεχνικούς λόγους (...) αλλά, αντιθέτως, αποσκοπούσαν ιδίως στο να πλήξουν τα συλλογικά συμφέροντα των εργαζομένων». Για τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων, που αρχικά ξεκίνησε με στάσεις εργασίας και κλιμακώθηκε με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες συνεχίζονται, η απόφαση τις χαρακτηρίζει νόμιμες, ενώ σε ό,τι αφορά τον όρο «καταχρηστικές» σημειώνει μεταξύ άλλων πως «αποδείχθηκε» ότι «τελούσαν σε άμεση συνάρτηση με τη συμπεριφορά των εργοδοτών, καθώς κορυφώθηκαν μετά την εμμονή των τελευταίων στις ως άνω απολύσεις».

Χτες, οι εργαζόμενοι συνέχισαν με νέα 24ωρη απεργία, ενώ σήμερα θα κάνουν και νέα γενική συνέλευση. Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» και με οικονομική ενίσχυση συνεχίζονται. Οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» πρόσφεραν 1.000 ευρώ, της επιχείρησης «ΜΟΡΝΟΣ» 200, της «ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ» 300, της «ΙΜΑΣ» 400 και των «Ελληνικών Πετρελαίων» 500. Ο λογαριασμός που έχει ανοιχτεί από το κλαδικό σωματείο στην Εθνική Τράπεζα για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων της «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» έχει αριθμό 190/296022-24.

«ΙΡΙΣ»
Δεν πληρώνει και απειλεί με απολύσεις

Την πολιτική της «αποασυλοποίησης» υπερασπίστηκε ο γγ του υπουργείου Απασχόλησης

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις δύο εργαζόμενες στην εταιρεία προαγωγής ψυχοκοινωνικής υγείας παιδιών και ενηλίκων «Ιρις», που η εργοδοσία απειλεί να απολύσει ενώ τις έχει απλήρωτες για πάνω από τρεις μήνες, πραγματοποίησε χτες, στο υπουργείο Απασχόλησης, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων - Γηροκομείων - Οίκων Ευγηρίας - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων. Οι εργαζόμενες Φωτεινή Ξυνού και Αφροδίτη Λάζου ξεκίνησαν στις 16 Μάη επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών (Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2008 και Απρίλη 2009) και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που τους χρωστά η εργοδοσία.

Η διοίκηση της «Ιρις» (πρόκειται για μια από τις ΜΚΟ που έχουν ξεπηδήσει στο πλαίσιο της λεγόμενης «αποασυλοποίησης» και ρουφάνε κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο Υγείας) έστειλε εξώδικο στις εργαζόμενες, απειλώντας τες με απόλυση αν δε γυρίσουν στη δουλειά. Ζήτησε, μάλιστα, από τις δικαστικές αρχές να κηρύξουν την επίσχεση παράνομη και καταχρηστική. Η εργοδοσία πετά τις ευθύνες για την καθυστέρηση των πληρωμών στο υπουργείο Υγείας, ενώ με θράσος υποστηρίζει ότι η κινητοποίηση «εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για τη ζωή και τη ψυχική υγεία των ασθενών». Εκείνοι που συμμετέχουν στη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα εμφανίζονται να κόπτονται για την κατάσταση των ασθενών!

Ο γγ του υπουργείου Δημήτρης Κοντός παρέπεμψε τους εργαζόμενους στην Επιθεώρηση Εργασίας. «Οι δομές είναι καλές. Οι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι», δήλωσε υπερασπιζόμενος την πολιτική της «αποασυλοποίησης» της οποίας όμηροι γίνονται τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι ασθενείς.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε διαρκή κινητοποίηση

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι 140 απολυμένοι των εργοστασίων «Ραπτέξ», «Γκρουπ Φάσιον», και «Τέγος», στη Λάρισα, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά και μέτρα για την ανακούφισή τους. Οι κινητοποιήσεις τους, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος του νομού, ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα με καθημερινές καταλήψεις του τοπικού υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ. Σήμερα οι απολυμένοι θα προχωρήσουν ξανά σε κατάληψη του ΟΑΕΔ. Μεταξύ άλλων, απαιτούν να τους δοθεί οικονομική ενίσχυση, τουλάχιστον, 2.000 ευρώ και να υπάρξει για τους ανέργους του κλάδου ειδική ρύθμιση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει απολυμένους, ηλικίας από 45 ετών που έχουν 4.050 ένσημα, ώστε να ενταχθεί η μεγάλη τους πλειοψηφία σε πρόγραμμα. Την περασμένη βδομάδα είχαν πραγματοποιήσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. Σε συνάντηση που είχε η υφυπουργός Σ. Καλαντζάκου με εκπροσώπους των απολυμένων εργατών, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να ικανοποιηθεί το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης και ότι δεν είναι στην πολιτική της κυβέρνησης η πρόωρη συνταξιοδότηση. Να σημειωθεί ότι οι τρεις επιχειρήσεις χρωστάνε στους απολυμένους δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, αναδρομικά και άλλες οφειλές.

Αχόρταγοι οι ξενοδόχοι

Τα εκατομμύρια ευρώ που πήραν πρόσφατα οι ξενοδόχοι από την κυβέρνηση για την δήθεν «κατάρτιση» των εργαζομένων αλλά και την «τζάμπα» απασχόληση του συνόλου των εποχικά εργαζομένων για τη νέα σεζόν, δεν είναι αρκετά, θέλουν και άλλα. Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής τρία ξενοδοχεία έχουν από δυο μέχρι και τρεις μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, είχε απλήρωτους για τέσσερις μήνες τους 140 περίπου εργαζόμενους. Σε μια πρώτη παρέμβαση του συνδικάτου η εργοδοσία κατέβαλε μέρος των οφειλών αλλά παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι από δυο μέχρι και τρεις μήνες. Η δεύτερη περίπτωση αφορά το ξενοδοχείο «Ιλισσός» όπου σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων είναι απλήρωτοι δύο μήνες.

Τέλος, απλήρωτοι για δυο μήνες είναι και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Πλάζα Βουλιαγμένης». Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων η εργοδοσία τούς καλεί να υπογράψουν χαρτί με το οποίο αποδέχονται τη μείωση των ενσήμων τους (να ασφαλίζονται για 4 ώρες δουλειάς, ενώ θα δουλεύουν για 8).

ΝΑΟΥΣΑ
Σύσκεψη σήμερα για τους εποχικούς εργάτες

Σύσκεψη των σωματείων εργαζομένων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων πραγματοποιείται σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, η εφαρμογή του άρθρου 53 του Ν.3518/06 και της εγκυκλίου 42/08 του ΙΚΑ δίνει την δυνατότητα στους εμποροβιομήχανους που μεταποιούν ή διακινούν αγροτικά προϊόντα να προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οι εμποροβιομήχανοι, που τους χάρισαν πάνω από 40 εκατ. ευρώ, εκβιάζουν χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς ένσημα με συνέπεια στο χρόνο συνταξιοδότησης να μη δικαιούνται επίδομα ανεργίας και εποχικό επίδομα. Για τα προβλήματα αυτά η Ομοσπονδία θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Νάουσα.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Συγκέντρωση για το «Sea Diamond»

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Αθηνιού θα «υποδεχτούν» σήμερα οι κάτοικοι της Σαντορίνης τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, οποίος μεταβαίνει στο νησί για να επισκεφτεί το σημείο που γίνονται οι διαδικασίες απάντλησης των πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές καυσίμων του ναυαγισμένου κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND». Οι κάτοικοι του νησιού προβάλλουν το αδιαπραγμάτευτο αίτημα της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ