ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2009
Σελ. /32
Για ψήφο με προοπτική

Οσο περνούν οι μέρες κι όσο περισσότερο η αστική τάξη μιλάει μέσα από τα έντυπά της, τόσο καθαρότερο γίνεται πως οι ευρωεκλογές που αρχικά τις παρουσίαζαν σαν άνευ σημασίας (αφού δεν εκλέγουν κυβέρνηση) είναι σημαντικές. Γιατί οι ψηφοφόροι καλούνται ουσιαστικά να αγνοήσουν - δήθεν - τα κόμματα - και να επικυρώσουν συγκεκριμένες πολιτικές, επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα τις εφαρμόσουν.

Δες: Καταπληκτικές περιγραφές για το δράμα των ανέργων και το σύγχρονο δουλεμπόριο. Και μετά «πάρτη κάτω την καρδάρα». Οι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν ποια πολιτική είναι ικανότερη να αναγκάσει το λύκο να σώσει τα πρόβατα. Δε ξέρει ο συντάκτης του άρθρου ότι Ευρωπαϊκή Ενωση και πλήρης απασχόληση με πλήρη δικαιώματα είναι ασύμβατα πράγματα; Το ξέρει. Περνάει όμως σαν δεδομένη την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης - γι' αυτή θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά συζήτηση - και ζητά να επιλέξουμε ποιοι είναι αυτοί που θα διαχειριστούν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρόβλημα της ανεργίας, όχι σαν αίτημα «πλήρης απασχόληση με πλήρη δικαιώματα», αλλά σαν «κοινωνικό κράτος» που θα παρέχει αξιοπρεπή επιδόματα φτωχοκομείου.

Παρατήρησε τα αιτήματα: να πουν λέει τα κόμματα ποια μέτρα θα πάρουν για να αποτραπεί το δημοσιονομικό ναυάγιο. Θεωρεί, δηλαδή, δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει κόστος για τους από κάτω, οι οποίοι με τη σειρά τους πρέπει να επιλέξουν ποιος μπαλτάς θα τους κόψει πιο γλυκά το κεφάλι. Και ζητά από τα κόμματα να δηλώσουν τι μαχαίρι θα χρησιμοποιήσουν.

Για ποιον γίνονται, τελικά, οι εκλογές;

Το «συγκρότημα» προβάλλει μια εκδοχή: Για αυτούς που ανήκουν στη «ζώνη του νέου πλούτου» κι αναφέρεται σ' αυτούς που ζουν από και ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργάτες, αυτούς που το εισόδημά τους εξαρτάται από τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες αλλά ιδιοποιείται το κεφάλαιο. Ο όρος «ζώνη του νέου πλούτου» κρύβει ότι ο πλούτος αλλού μαζεύεται - στην παραγωγή - κι απλά μοιράζεται ένα τμήμα του στα ανώτερα μεσαία στρώματα. Αυτά που είναι με τους αστούς για τους αστούς.

Αλλοι δεν περιγράφουν την τάξη που πρέπει να βγει νικητής από τις εκλογές, περιορίζουν αριθμητικά το θέμα, ουσιαστικά λένε πως η αστική πολιτική πρέπει να έχει αριθμητικά ισχυρή νομιμοποίηση, γι' αυτό χρειάζονται τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι αυτοί, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Αφήνουν απ' έξω ένα σημαντικό τμήμα, τους προλετάριους. Κι αυτό είναι ένας ακόμα λόγος για να μη λείψει κανείς από την κάλπη. Οχι για να νομιμοποιήσει τη διαδικασία αλλά για να κάνει καθαρό ότι δεν δίνει σε κανέναν απ' τους δυο και τα συμπληρώματά τους, το δικαίωμα να κυβερνά ενάντια σ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο.

Οι εκλογές ασφαλώς και δε θα λύσουν τα προβλήματα, αλλά οι εκλογές στέλνουν μήνυμα, είναι καταγραφή δυνάμεων για την επόμενη στιγμή. Ολα δείχνουν πως ούτε το καλοκαίρι θα 'ναι ήσυχο, ούτε μετά. Οχι γιατί θα έρθουν και εθνικές εκλογές, αλλά γιατί το σύστημα δουλεύει και αποφασίζει τώρα για όλα. Παράλληλα με την εκλογική διαδικασία συνεχίζεται καθημερινά η όλο και πιο σκληρή αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων. Το κεφάλαιο δεν περιμένει τις εκλογές για να κερδίσει. Με τις εκλογές θέλει να αναπαράγει την πολιτική κυριαρχία του για να συνεχίζει να κατοχυρώνει αυτό που επιβάλλει στους χώρους δουλειάς σε βάρος των εργαζομένων.

Διά ταύτα: Το κεφάλαιο θέλει να μην έχει απέναντί του ισχυρή αντίσταση. Δε θέλει, δηλαδή, να έχει απέναντί του ισχυρό ΚΚΕ. Γιατί ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της αντίστασης και της προοπτικής της. Σημαίνει δύναμη που ενισχύει τους αγώνες και τους εκφράζει πολιτικά.

Αρα: Δεν αρκεί να καταδικαστούν οι δυο. Πρέπει και να ενισχυθεί η δύναμη που τους αντιπαλεύει. Κι αυτή δεν είναι τα κινήματα εκτόνωσης που το ένα μετά το άλλο ακουμπάνε στις κυρίαρχες δυνάμεις. Δεν είναι αντίσταση η Greenpeace που ακουμπά στους καπιταλιστές και σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε το WWF που ακουμπά σε άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε ο «Αρκτούρος» του Μπουτάρη που συνεργάζεται με Μάνο και Βερέμη. Αντίθετα, αντίσταση είναι τα ταξικά συνδικάτα στη Ζώνη, στον «Παπουτσάνη», στα μεγάλα έργα κι αυτό το κίνημα ακριβώς γιατί δεν αφορά στις ανώδυνες για το σύστημα πλευρές της ζωής των ανθρώπων, αλλά θίγει τα καπιταλιστικά κέρδη, έχει ανάγκη την πολιτική του έκφραση. Καθαρή και ξάστερη και όχι να λέμε ναι στην οδηγία για τους συμβασιούχους στην ΕΕ, που θέλει την αναπαραγωγή συμβασιούχων όπως ο ΣΥΝ, και μετά φωνάζουμε εδώ για καλύτερο μοίρασμα της ανεργίας. Οχι ναι στα μονοπώλια όπως το ΛΑ.Ο.Σ. και μετά κλάψα δήθεν για τα μεροκάματα.

Ενίσχυση της αντίστασης με προοπτική για το λαό σήμαινε και σημαίνει: ΚΚΕ!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ «ΝΕΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ»: «Η μεσαία και ανώτερη τάξη, ο κύκλος των επαγγελματιών, των επιστημόνων, των νέων παραγωγών και επιχειρηματιών, όλα εκείνα τα στρώματα που συνθέτουν τη ζώνη του "νέου πλούτου" νιώθουν σχετική ανεξαρτησία από το κράτος και στηρίζουν την πρόοδό τους σε καθεστώτα ανοιχτών αγορών, παραμένουν δύσπιστα και επιφυλακτικά απέναντι στο ΠαΣοΚ και στον πρόεδρό του κ. Γ. Παπανδρέου. Η Κεντροαριστερά και ειδικότερα το ΠαΣοΚ αν θέλει να κατισχύσει δεν μπορεί να αρνηθεί τον ρόλο και τη δυναμική που ενσωματώνουν τα παραπάνω κοινωνικά στρώματα. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να μετακινηθεί από αρχές και θέσεις προκειμένου να προσεγγίσει τον συγκεκριμένο κύκλο. Οφείλει όμως μια έντιμη εξήγηση, μια καθαρή θέση. Δεν είναι υποχρεωμένη να υποσχεθεί ενισχύσεις και παροχές. Αλλά να περιγράψει το περιβάλλον ανάπτυξης που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει και έναντι αυτών να ζητήσει λογικές αντιπαροχές. Να απαιτήσει δηλαδή από αυτό το δυναμικό παραγωγικό κύκλο, υγιή ανταγωνισμό, καλύτερες τιμές, περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες αμοιβές για την αυξημένη παραγωγικότητα των εργαζομένων και βεβαίως καταδίκη της φοροδιαφυγής. Είναι ίσως ευκαιρία σε τούτη τη μεταβατική, ως τις εθνικές εκλογές, περίοδο να χτισθεί από την Κεντροαριστερά σε υγιή βάση μια νέα πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία, η μόνη ικανή να βγάλει και πάλι τη χώρα από το αδιέξοδο» (ο Αντώνης Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

ΑΠΟΧΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ: «Οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί ιθύνοντες προσπαθούν να μας επιβάλουν ότι το διακύβευμα στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου είναι η διαφορά που θα εμφανίσουν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων (...) Μια διαφορά χ% ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα ακόμα και με ποσοστά περί το 35% - 40% είναι διαφορετικής τάξης αν αυτά έχουν προέλθει από μια συμμετοχή 75% δηλαδή 7.450.000 Ελληνες, σε σχέση με μια συμμετοχή 60% δηλαδή περίπου 5.950.000 αντίστοιχα (...) οι περίπου 1.500.000 πολίτες που δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, είτε λόγω τριημέρου είτε λόγω απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, είτε λόγω μη ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές, είναι πολλοί, πάρα πολλοί και δεν εξουσιοδοτούν κανέναν να πανηγυρίσει ή να πολιτικολογήσει» (ο Δ. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΕ ΑΝΗΘΙΚΑ - ΑΝΕΝΤΙΜΑ ΜΕΣΑ πολεμούν το ΚΚΕ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΡΕΝΟ στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων των βουλευτών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Για το σκάνδαλο Βατοπεδίου ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ 30!...

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΑΜΟΥΘ ΚΑΙ 250.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ σε νυν και πρώην βουλευτές

ΕΘΝΟΣ: Η ΓΡΙΠΗ εντός των τειχών

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟ ...ΒΡΩΜΙΚΟ παιχνίδι των Οικολόγων

ΕΛΕΘΕΥΡΟΤΥΠΙΑ: Πήρε το τρένο της παραγραφής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Καπέλο» στις πιστωτικές κάρτες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ετριβε τα μάτια του στο Ανάπτυξης ο Καραμανλής

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τάση φυγής εισηγμένων από το Χρηματιστήριο

Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη των εργαζομένων στο προσκήνιο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας

Η ΧΩΡΑ: «Εστειλα 60 εκατ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια»

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ και στην Ελλάδα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι φόροι της 9ης Ιουνίου

ΤΑ ΝΕΑ: Η γρίπη χτύπησε την πόρτα μας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εχουν πολιτική και είναι αντιλαϊκή

«Τα κόμματα ευελπιστούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους με βάση τα πρόσωπα (...) η κοινή γνώμη δεν πείθεται όμως μόνο από πρόσωπα, θέλει συγκεκριμένες προτάσεις. Δυστυχώς τα κόμματα δεν τόλμησαν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους πώς πραγματικά θα αντιμετωπίσουν τα οξύτατα προβλήματα της χώρας. Στην οικονομία, για παράδειγμα, η μεν κυβέρνηση αποφεύγει να θίξει καν ποια μέτρα θα λάβει για να αποτρέψει το δημοσιονομικό ναυάγιο, η δε αξιωματική αντιπολίτευση γενικολογεί ή λαϊκίζει. Στην παιδεία πάλι η μεν κυβέρνηση φέρεται με επικοινωνιακή ελαφρότητα και χωρίς στόχους, η δε αντιπολίτευση φοβάται να θίξει τα κακώς κείμενα που κρατούν την ελληνική εκπαίδευση πολύ μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο λύκος δεν μπορεί να φυλάει τα πρόβατα

«Το οδυνηρότερο σκάνδαλο δεν είναι άλλο από τη διογκούμενη περιθωριοποίηση τμημάτων του εργατικού δυναμικού, χωρίς ορατή επιστροφή στην αγορά εργασίας ή, έστω, ικανοποιητική εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των ανέργων, των υποαπασχολουμένων και των οικογενειών τους (...) η απελπισία των ανέργων τούς οδηγεί σε πελατειακές συναλλαγές, μετατρέποντάς τους σε θύματα των ψηφοθηρικών πρακτικών του κομματικού συστήματος. Η ανασφάλεια των εποχικών, προσωρινής ή μερικής απασχόλησης εργαζομένων και των απασχολουμένων σε προγράμματα stage τους καθιστά εύκολο στόχο μικροκομματικών συναλλαγών. Παράλληλα, οι εταιρείες που "νοικιάζουν" εργαζομένους, μεθοδεύοντας την αποσάθρωση θεμελιωδών κοινωνικών τους δικαιωμάτων, λίγο απέχει από το να χαρακτηριστούν ως μεσάζοντες της ανθρώπινης εκμετάλλευσης (...) Η επικύρωση του τετραημέρου ως ευέλικτης μορφής απασχόλησης στη Σύνοδο της Πράγας πριν από μερικές εβδομάδες δεν έτυχε της οφειλόμενης προσοχής (...) πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν φαίνεται να προβάλλεται επαρκώς μέσα από τον προεκλογικό πολιτικό λόγο το αίτημα για μια Ευρώπη που θα στηρίξει τα κοινωνικά δικαιώματα» (ο Ξ. Κοντιάδης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ