ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιλολαϊκές μάσκες και πόλωση
  • «Σίγουρο» θεωρούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η ψηφοφορία το βράδυ της Δευτέρας για την παραπομπή ή μη του Αρ. Παυλίδη δε θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές
  • Την προεκλογική τακτική και τα διλήμματα περιέγραψε από τη Βαρσοβία ο Κ. Καραμανλής

Φιλολαϊκές μάσκες για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει αναζητεί εναγωνίως ενόψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση, κρατώντας ταυτόχρονα ψηλά τη σημαία της δικομματικής πόλωσης.

Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει την προεκλογική τακτική θεωρώντας δεδομένο ότι δε θα αντιμετωπίσει κάποιο αξεπέραστο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή αναφορικά με την παραπομπή ή μη του Αρ. Παυλίδη στο ειδικό δικαστήριο. Τα «καθ' ύλην αρμόδια» στελέχη εκτιμούν ότι στο σύνολό τους οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα ταχθούν κατά της παραπομπής, καθώς στην ψηφοφορία της Δευτέρας έχει δοθεί χαρακτήρας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ έχει συνδεθεί ευθέως με τις πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή γίνονται ασφυκτικές οι πιέσεις προς τον πρώην υπουργό Αιγαίου να παραιτηθεί στην, απίθανη όπως εκτιμούν, περίπτωση που υπάρξει απόφαση για παραπομπή του. Στο πλαίσιο αυτό αποθαρρύνονται οι δυσαρεστημένοι «γαλάζιοι» βουλευτές να ψηφίσουν «λευκό», όπως φημολογούνταν τις προηγούμενες μέρες. «Το λευκό είναι μια διέξοδος, αλλά μόνο ως διέξοδος, δηλαδή παρακάμπτουμε το πρόβλημα. Σκεφτείτε αυτό να το κάναμε στην επιτροπή μας», είπε με νόημα ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Αν. Νεράτζης, προσθέτοντας πάντως ότι αν ήταν στη θέση του Αρ. Παυλίδη «θα σκεφτόμουν σοβαρότατα το θέμα της παραίτησης». Αδιανόητη χαρακτηρίζουν επίσης μια σειρά βουλευτές (Μ. Χαρακόπουλος, Γερ. Γιακουμάτος, κ.ά.) την ψήφο υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού γιατί, όπως δήλωσαν, «μια τέτοια ψήφος θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές». Οι ίδιοι βουλευτές ζητούν ταυτόχρονα από τον Αρ. Παυλίδη να παραιτηθεί από βουλευτής «ώστε να μη βρεθεί η κυβέρνηση κατηγορούμενη ότι στηρίζεται στην ψήφο ενός παραπεμπόμενου στη Δικαιοσύνη βουλευτή». Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο Γερ. Γιακουμάτος, «δεν πρόκειται να προκληθούν εκλογές από τον κάθε κύριο Παυλίδη». Ο τελευταίος ωστόσο δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα πει το βράδυ της Δευτέρας.

Τακτική και διλήμματα

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις ευρωεκλογές, με βασικό μέλημά τους να αποφύγουν τη λαϊκή αγανάκτηση και τιμωρία. Ο Κ. Καραμανλής, από τη Βαρσοβία, όπου μίλησε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), περιέγραψε την προεκλογική τακτική και έθεσε τα διλήμματα. Οπως είπε, στις ευρωεκλογές «οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ποιον θα εμπιστευθούν για να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση». Επιχειρώντας να προσδώσει κάποιο φιλολαϊκό προφίλ στην πολιτική του «ευρωμονόδρομου» ισχυρίστηκε ότι πάντα το κόμμα του όπως και τα άλλα ευρωκεντροδεξιά κόμματα «εστίαζαν στην κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», δίχως βέβαια να παρουσιάσει κάποιο παράδειγμα που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του. Αντίθετα, ξεκαθάρισε ότι το κύριο βάρος της προεκλογικής καμπάνιας θα πέσει στην «υπευθυνότητα» με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κρίση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «δεν διακυβεύουμε - και είμαστε αποφασισμένοι να μην διακυβεύσουμε - τις προοπτικές και την ευημερία μας μακροπρόθεσμα μόνο και μόνο για να γίνουμε πρόσκαιρα ευχάριστοι στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους». Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών επανέλαβε τη στοχοπροσήλωσή του στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με έμφαση «στη δομή του κράτους, την οικονομία, την Παιδεία και την Υγεία». Περισσότερο συγκεκριμένος αναμένεται να είναι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της αυριανής περιοδείας του στην Αργολίδα.

Με δεδομένη την ανυπαρξία οποιουδήποτε ουσιαστικού φιλεργατικού -φιλολαϊκού μέτρου στον κυβερνητικό απολογισμό, η «γαλάζια» προπαγάνδα δε διστάζει να καταφεύγει στη βάναυση διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μνημείο αντιστροφής της πραγματικότητας η δήλωση που έκανε χτες σε πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΔΑΚΕ στον Πειραιά ο Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «άξονας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Καραμανλή είναι οι άνθρωποι της εργασίας, του μόχθου, της δημιουργίας»(!), συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «δουλεύουμε σκληρά για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει τη μάχη για να βγει η χώρα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από τη διεθνή οικονομική κρίση».


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανακάλυψε πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών!

Μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις περί μιας ...«ευνομούμενης πολιτείας», στην οποία χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι δομές του εκμεταλλευτικού συστήματος θα εξασφαλιστεί η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να παραπλανήσει το λαό.

Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Σάμο, στους Φούρνους και το Αγαθονήσι προσπάθησε να ντύσει μ' ένα φιλολαϊκό περιτύλιγμα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι πίσω από τις φραστικές του κορόνες αποφεύγει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του να δεσμευτεί για συγκεκριμένες οικονομικές ενισχύσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «τις άγονες πολιτικές της που κατάφερε να κατασπαταλήσει το δημόσιο χρήμα και να λεηλατήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού και έτσι να διευρύνει την ψαλίδα της ανισότητας». Να την επέκρινε ότι «αντί να κατανείμει δίκαια τον εθνικό πλούτο, κατάφερε να απαξιώσει τα δημόσια αγαθά, το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας και αυτό ακόμα το κύρος της πατρίδας μας», αλλά την ίδια στιγμή παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν ακριβώς τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι μέσα από την «πράσινη ανάπτυξη» τα νησιά «να μπορούν να είναι αυτοδύναμα ενεργειακά, να παράγουν ενέργεια, ηλεκτρισμό και το πλεόνασμα ενέργειας που μπορεί να παράγει αυτό το νησί, να το πουλάει στο ευρύτερο δίκτυο προς όφελος του ίδιου του νησιού, της Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής»...Βέβαια, από αυτό το μοντέλο που παρουσίασε απέφυγε εσκεμμένα να αναφέρει ότι οι μόνοι «κερδισμένοι», όπως περιγράφεται μέσα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα είναι οι επιχειρηματίες που με κρατικές επιδοτήσεις, θα επενδύσουν και θα καρπωθούν τεράστια κέρδη από τον ενεργειακό πλούτο της χώρας.

Στη συνέχεια, ο Γ. Παπανδρέου ...ανακάλυψε το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψαν και εφάρμοσαν την πολιτική της απελευθέρωσης των θαλάσσιων συγκοινωνιών που άφησε τα ακριτικά νησιά χωρίς καράβια, ισχυρίστηκε: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει συγκοινωνίες που δε θα υπηρετούν τους πλοιοκτήτες, αλλά τους πολίτες»... Τις επιδοτήσεις πάντως των άγονων γραμμών τις προώθησε με συνέπεια το ΠΑΣΟΚ και τις στηρίζει και σήμερα με τις θέσεις του, ενώ οι εταίροι του δικομματισμού μέσα σε μια 8ετία έχουν δώσει 250 εκατομμύρια ευρώ μέσω των επιδοτήσεων στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ